summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/languages/messages/MessagesMk.php
diff options
context:
space:
mode:
authorPierre Schmitz <pierre@archlinux.de>2010-07-28 10:05:59 +0200
committerPierre Schmitz <pierre@archlinux.de>2010-07-28 10:05:59 +0200
commit00ab76a6b686e98a914afc1975812d2b1aaa7016 (patch)
tree0509bcf2b8a30056833a289e3717b55bdb189835 /languages/messages/MessagesMk.php
parenta5be612e4169e11b51647cbaa2abc976de00d671 (diff)
update to MediaWiki 1.15.5
Diffstat (limited to 'languages/messages/MessagesMk.php')
-rw-r--r--languages/messages/MessagesMk.php988
1 files changed, 499 insertions, 489 deletions
diff --git a/languages/messages/MessagesMk.php b/languages/messages/MessagesMk.php
index 765f041f..2c257d3f 100644
--- a/languages/messages/MessagesMk.php
+++ b/languages/messages/MessagesMk.php
@@ -264,10 +264,10 @@ $messages = array(
'tog-underline' => 'Потцртување на врски:',
'tog-highlightbroken' => 'Формат на неправилни врски <a href="" class="new">на овој начин</a> (алтернативно: вака<a href="" class="internal">?</a>).',
'tog-justify' => 'Двостранично порамнување на параграфите',
-'tog-hideminor' => 'Сокриј ситни уредувања во скорешни промени',
-'tog-hidepatrolled' => 'Сокриј патролирани уредувања во скорешни промени',
-'tog-newpageshidepatrolled' => 'Сокриј патролирани страници од листа на нови страници',
-'tog-extendwatchlist' => 'Прошири листа на набљудувања за приказ на сите промени, не само скорешни',
+'tog-hideminor' => 'Сокриј ситни уредувања во скорешните промени',
+'tog-hidepatrolled' => 'Сокриј патролирани уредувања во скорешните промени',
+'tog-newpageshidepatrolled' => 'Сокриј патролирани страници од списокот на нови страници',
+'tog-extendwatchlist' => 'Прошири го список на набљудувања за приказ на сите промени, не само скорешните',
'tog-usenewrc' => 'Користи подобрени скорешни промени (бара JavaScript)',
'tog-numberheadings' => 'Автоматско нумерирање на заглавија',
'tog-showtoolbar' => 'Прикажи алатник за уредување (JavaScript)',
@@ -277,33 +277,33 @@ $messages = array(
'tog-showtoc' => 'Покажи содржина (за страници со повеќе од 3 заглавија)',
'tog-rememberpassword' => 'Зачувај ги моите податоци за најавување на овој компјутер',
'tog-editwidth' => 'Максимална ширина на кутијата за уредување',
-'tog-watchcreations' => 'Додај ги страниците што јас ги создавам во мојата листа на набљудувања',
-'tog-watchdefault' => 'Додај ги страниците што јас ги уредувам во мојата листа на набљудувања',
-'tog-watchmoves' => 'Додај ги страниците што јас ги преместувам во мојата листа на набљудувања',
-'tog-watchdeletion' => 'Додај ги страниците што јас ги бришам во мојата листа на набљудувања',
+'tog-watchcreations' => 'Додавај ги страниците што ги создавам во списокот на набљудувања',
+'tog-watchdefault' => 'Додавај ги страниците што ги уредувам во списокот на набљудувања',
+'tog-watchmoves' => 'Додавај ги страниците што ги преместувам во списокот на набљудувања',
+'tog-watchdeletion' => 'Додавај ги страниците што ги бришам во списокот на набљудувања',
'tog-minordefault' => 'Обележи ги сите уредувања како ситни по основно',
'tog-previewontop' => 'Прикажи го прегледот пред кутијата за уредување',
'tog-previewonfirst' => 'Прикажи преглед на првото уредување',
'tog-nocache' => 'Оневозможи кеширање на страниците',
-'tog-enotifwatchlistpages' => 'Испрати ми е-пошта при промена на страница од мојата листа на набљудувања',
-'tog-enotifusertalkpages' => 'Испрати ми е-пошта при промена на мојата страница за разговор',
-'tog-enotifminoredits' => 'Испрати ми, исто така, е-пошта за ситни промени на страници',
+'tog-enotifwatchlistpages' => 'Испраќај ми е-пошта при промена на страница од мојот список на набљудувања',
+'tog-enotifusertalkpages' => 'Испраќај ми е-пошта при промена на мојата страница за разговор',
+'tog-enotifminoredits' => 'Испраќај ми е-пошта и за ситни промени во страниците',
'tog-enotifrevealaddr' => 'Откриј ја мојата е-поштенска адреса во пораките за известување',
'tog-shownumberswatching' => 'Прикажи го бројот на корисници кои набљудуваат',
'tog-fancysig' => 'Третирај го потписот како викитекст (без автоматска врска)',
-'tog-externaleditor' => 'Користи надворешен уредувач по основно (само за експерти, потребно е посебно нагодување на вашиот компјутер)',
-'tog-externaldiff' => 'Користи надворешна програма за разлики по основно (само за експерти, потребно е специјално нагодување на вашиот компјутер)',
+'tog-externaleditor' => 'Користи надворешен уредувач по основно (само за експерти, потребно е посебно нагодување на сметачот)',
+'tog-externaldiff' => 'Користи надворешен програм за разлики по основно (само за стручњаци, потребно е специјално нагодување на сметачот)',
'tog-showjumplinks' => 'Овозможи врски на пристапност „скокни на“',
'tog-uselivepreview' => 'Користи преглед во живо (JavaScript) (Експериментално)',
'tog-forceeditsummary' => 'Извести ме кога нема опис на промените',
-'tog-watchlisthideown' => 'Сокриј мои уредувања од листата на набљудувања',
-'tog-watchlisthidebots' => 'Сокриј бот уредувања во листата на набљудувања',
-'tog-watchlisthideminor' => 'Сокриј ситни уредувања во листата на набљудувања',
-'tog-watchlisthideliu' => 'Сокриј уредувања на најавени корисници во мојата листа на набљудувања',
-'tog-watchlisthideanons' => 'Сокриј уредувања од анонимни корисници во мојата листа на набљудувања',
-'tog-watchlisthidepatrolled' => 'Сокриј патролирани уредувања од мојата листа на набљудувања',
+'tog-watchlisthideown' => 'Сокриј мои уредувања од списокот на набљудувања',
+'tog-watchlisthidebots' => 'Сокриј ботовски уредувања од списокот на набљудувања',
+'tog-watchlisthideminor' => 'Сокриј ситни уредувања во списокот на набљудувања',
+'tog-watchlisthideliu' => 'Сокриј уредувања на најавени корисници во списокот на набљудувања',
+'tog-watchlisthideanons' => 'Сокриј уредувања од анонимни корисници во списокот на набљудувања',
+'tog-watchlisthidepatrolled' => 'Сокриј патролирани уредувања од мојот список на набљудувања',
'tog-nolangconversion' => 'Оневозможи различни конверзии',
-'tog-ccmeonemails' => 'Праќај ми копии од е-пораките што ги праќам до други корисници',
+'tog-ccmeonemails' => 'Испраќај ми копии од е-пораките што ги праќам до други корисници',
'tog-diffonly' => 'Не ја покажувај содржината на страницата под разликите',
'tog-showhiddencats' => 'Прикажи скриени категории',
'tog-noconvertlink' => 'Оневозможи конверзија на наслов на врска',
@@ -314,13 +314,13 @@ $messages = array(
'underline-default' => 'Според нагодувањата на прелистувачот',
# Dates
-'sunday' => 'Недела',
-'monday' => 'Понеделник',
-'tuesday' => 'Вторник',
-'wednesday' => 'Среда',
-'thursday' => 'Четврток',
-'friday' => 'Петок',
-'saturday' => 'Сабота',
+'sunday' => 'недела',
+'monday' => 'понеделник',
+'tuesday' => 'вторник',
+'wednesday' => 'среда',
+'thursday' => 'четврток',
+'friday' => 'петок',
+'saturday' => 'сабота',
'sun' => 'нед',
'mon' => 'пон',
'tue' => 'вто',
@@ -368,13 +368,13 @@ $messages = array(
# Categories related messages
'pagecategories' => '{{PLURAL:$1|Категорија|Категории}}',
'category_header' => 'Статии во категоријата "$1"',
-'subcategories' => 'Подкатегории',
+'subcategories' => 'Поткатегории',
'category-media-header' => 'Медии во категорија „$1“',
-'category-empty' => "''Оваа категорија моментално не содржи страници или медија.''",
+'category-empty' => "''Оваа категорија моментално не содржи страници или податотеки.''",
'hidden-categories' => '{{PLURAL:$1|Скриена категорија|Скриени категории}}',
'hidden-category-category' => 'Скриени категории', # Name of the category where hidden categories will be listed
-'category-subcat-count' => '{{PLURAL:$2|Оваа категорија ја содржи само следнава подкатегорија.|Оваа категорија {{PLURAL:$1|ја содржи следнава подкатегорија|ги содржи следниве $1 подкатегории}}, од вкупно $2.}}',
-'category-subcat-count-limited' => 'Оваа категорија {{PLURAL:$1|ја содржи следнава подкатегорија|ги содржи следниве $1 подкатегории}}.',
+'category-subcat-count' => '{{PLURAL:$2|Оваа категорија ја содржи само следнава поткатегорија.|Оваа категорија {{PLURAL:$1|ја содржи следнава поткатегорија|ги содржи следниве $1 поткатегории}}, од вкупно $2.}}',
+'category-subcat-count-limited' => 'Оваа категорија {{PLURAL:$1|ја содржи следнава поткатегорија|ги содржи следниве $1 поткатегории}}.',
'category-article-count' => '{{PLURAL:$2|Оваа категорија ја содржи само следната страница.|{{PLURAL:$1|Следната страница е|Следните $1 страници се}} во оваа категорија, од вкупно $2.}}',
'category-article-count-limited' => '{{PLURAL:$1|Следната страница е|Следните $1 страници се}} во оваа категорија.',
'category-file-count' => '{{PLURAL:$2|Оваа категорија ја содржи само следната податотека.|{{PLURAL:$1|Следната податотека е|Следните $1 податотеки се}} во оваа категорија, од вкупно $2.}}',
@@ -382,13 +382,13 @@ $messages = array(
'listingcontinuesabbrev' => 'продолжува',
'linkprefix' => '/^(.*?)([a-zA-Z\\x80-\\xff]+)$/sD',
-'mainpagetext' => "'''Успешно инсталирање на MediaWiki.'''",
-'mainpagedocfooter' => 'Погледнете го [http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Contents Корисничкото напатствие] за подетални иформации како се користи вики софтверот.
+'mainpagetext' => "'''МедијаВики е успешно инсталиран.'''",
+'mainpagedocfooter' => 'Погледнете го [http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Contents Упатството за корисници] за подетални иформации како се користи вики-програмот.
==Од каде да почнете==
-* [http://meta.wikimedia.org/wiki/Manual:Configuration_settings Листа на нагодувања]
-* [http://meta.wikimedia.org/wiki/Manual:FAQ MediaWiki ЧПП (Често поставувани прашања)].
-* [https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-announce MediaWiki поштенска листа за нови верзии]',
+* [http://meta.wikimedia.org/wiki/Manual:Configuration_settings Список на нагодувања]
+* [http://meta.wikimedia.org/wiki/Manual:FAQ ЧПП (често поставувани прашања) за МедијаВики].
+* [https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-announce Поштенски список на МедијаВики за нови верзии]',
'about' => 'Информации за',
'article' => 'Статија',
@@ -404,7 +404,7 @@ $messages = array(
'moredotdotdot' => 'Повеќе...',
'mypage' => 'Моја страница',
'mytalk' => 'мои разговори',
-'anontalk' => 'Разговор за оваа IP адреса',
+'anontalk' => 'Разговор за оваа IP-адреса',
'navigation' => 'Навигација',
'and' => '&#32;и',
@@ -432,7 +432,7 @@ $messages = array(
'create-this-page' => 'Создај ја оваа страница',
'delete' => 'Избриши',
'deletethispage' => 'Избриши ја оваа страница',
-'undelete_short' => 'Враќање на {{PLURAL:$1|едно избришано уредување|$1 избришани уредувања}}',
+'undelete_short' => 'Врати {{PLURAL:$1|едно уредување|$1 уредувања}}',
'protect' => 'Заштити',
'protect_change' => 'промена',
'protectthispage' => 'Заштити ја оваа страница',
@@ -459,11 +459,11 @@ $messages = array(
'otherlanguages' => 'Други јазици',
'redirectedfrom' => '(Пренасочено од $1)',
'redirectpagesub' => 'Страница за пренасочување',
-'lastmodifiedat' => 'Оваа страница последен пат е изменета на $2, $1.', # $1 date, $2 time
+'lastmodifiedat' => 'Оваа страница последен пат е изменета на $1 во $2 ч.', # $1 date, $2 time
'viewcount' => 'Оваа страница била посетена {{PLURAL:$1|еднаш|$1 пати}}.',
'protectedpage' => 'Заштитена страница',
'jumpto' => 'Скокни на:',
-'jumptonavigation' => 'навигација',
+'jumptonavigation' => 'содржини',
'jumptosearch' => 'барај',
# All link text and link target definitions of links into project namespace that get used by other message strings, with the exception of user group pages (see grouppage) and the disambiguation template definition (see disambiguations).
@@ -506,9 +506,9 @@ $messages = array(
'editsection' => 'уреди',
'editsection-brackets' => '[$1]',
'editold' => 'уреди',
-'viewsourceold' => 'видете го кодот',
+'viewsourceold' => 'преглед на кодот',
'editlink' => 'уреди',
-'viewsourcelink' => 'видете го кодот',
+'viewsourcelink' => 'преглед на кодот',
'editsectionhint' => 'Уреди го пасусот: $1',
'toc' => 'Содржина',
'showtoc' => 'прикажи',
@@ -530,7 +530,7 @@ $messages = array(
# Short words for each namespace, by default used in the namespace tab in monobook
'nstab-main' => 'Страница',
'nstab-user' => 'Корисник',
-'nstab-media' => 'Страница на медија',
+'nstab-media' => 'Мултимедијална податотека',
'nstab-special' => 'Специјална страница',
'nstab-project' => 'Проектна страница',
'nstab-image' => 'Податотека',
@@ -541,45 +541,45 @@ $messages = array(
# Main script and global functions
'nosuchaction' => 'Не постои таа функција',
-'nosuchactiontext' => 'Дејството наведено во URL низата е грешно.
+'nosuchactiontext' => 'Дејството наведено во URL-низата е грешно.
Можеби има грешка во пишувањето на URL или сте следеле погрешна врска.
-Ова може исто така да биде и грешка во софтверот на {{SITENAME}}.',
+Ова може исто така да биде и грешка во програмската опрема на {{SITENAME}}.',
'nosuchspecialpage' => 'Не постои таква специјална страница',
'nospecialpagetext' => '<strong>Побаравте неважечка специјална страница.</strong>
-Листа на важечки специјални страници ќе најдете на [[Special:SpecialPages|{{int:specialpages}}]].',
+Списокот на важечки специјални страници ќе го најдете на [[Special:SpecialPages|{{int:specialpages}}]].',
# General errors
'error' => 'Грешка',
'databaseerror' => 'Грешка во базата',
'dberrortext' => 'Синтаксна грешка во барањето до базата.
-Ова може да значи грешка во софтверот.
+Ова може да значи грешка во програмската опрема.
Последното барање до базата беше:
<blockquote><tt>$1</tt></blockquote>
-од функцијата "<tt>$2</tt>".
-Вратена е следната грешка "<tt>$3: $4</tt>".',
+од функцијата „<tt>$2</tt>“.
+Вратена е грешката „<tt>$3: $4</tt>“.',
'dberrortextcl' => 'Грешка во барањето до базата.
Последното барање до базата беше:
"$1"
од функцијата "$2".
Вратена е следната грешка "$3: $4".',
-'noconnect' => 'Извинете! Викито има некои технички проблеми и не може да пристапи кон базата на податоци на серверот.<br />
+'noconnect' => 'Извинете! Викито има некои технички проблеми и не може да пристапи кон базата на податоци на опслужувачот.<br />
$1',
'nodb' => 'Не можам да изберам база $1',
'cachederror' => 'Следува кеширана копија на бараната страница, која можеби е застарена.',
'laggedslavemode' => 'Предупредување: Страницата може да не ги содржи скорешните ажурирања.',
'readonly' => 'Базата е заклучена',
'enterlockreason' => 'Внесете причина за заклучувањето, вклучувајќи и приближно време на отклучување',
-'readonlytext' => 'Базата е моментално затворена за нови статии и други модификации, најверојатно за рутинска проверка, по која ќе се врати во нормалната состојба. Администраторот кој ја заклучи го понуди следното објаснување: <p>$1',
+'readonlytext' => 'Базата е моментално заклучена за нови статии и други измени, најверојатно како рутинска проверка, по што ќе се врати во нормална состојба. Администраторот кој ја заклучи го понуди следното објаснување: <p>$1',
'missing-article' => 'Базата на податоци не го пронајде текстот на страницата кој требаше да го пронајде, именуван „$1“ $2.
Ова најчесто е предизвикано од застарена разл. или врска до историја на страница која била избришана.
-Ако не е таков случај, можеби сте наишле грешка во софтверот.
+Ако не е таков случај, можеби сте наишле грешка во програмската опрема.
Пријавете го ова на некој [[Special:ListUsers/sysop|администратор]], давајќи врска до URL адресата.',
'missingarticle-rev' => '(измена#: $1)',
'missingarticle-diff' => '(разлика: $1, $2)',
-'readonly_lag' => 'Базата е автоматски заклучена додека помошните сервери не се синхронизираат',
+'readonly_lag' => 'Базата е автоматски заклучена додека помошните опслужувачи не се усогласат',
'internalerror' => 'Внатрешна грешка',
'internalerror_info' => 'Внатрешна грешка: $1',
'filecopyerror' => 'Не можe да се копира податотеката "$1" во "$2".',
@@ -600,19 +600,19 @@ $1',
'wrong_wfQuery_params' => 'Грешни параметри до wfQuery()<br />
Функција: $1<br />
Барање: $2',
-'viewsource' => 'Видете го кодот',
+'viewsource' => 'Преглед на кодот',
'viewsourcefor' => 'за $1',
'actionthrottled' => 'Дејството е успорено',
'actionthrottledtext' => 'Како анти-спам мерка, ограничени сте од вршење на ова дејство премногу пати во краток временски период, а го преминавте ограничувањето.
Ве молиме обидете се повторно за неколку минути.',
'protectedpagetext' => 'Оваа страница е заклучена за уредувања.',
'viewsourcetext' => 'Можете да го погледнете и копирате кодот на оваа страница:',
-'protectedinterface' => 'Оваа страница содржи текст од интерфејсот на софтверот и е заклучена заради можна злоупотреба.',
-'editinginterface' => "'''Предупредување:''' Уредувате страница која е дел од корисничкиот интерфејс на MediaWiki софтверот.
-Промените на оваа страница ќе предизвикаат промена на корисничкиот интерфејс кај останатите корисници.
-За превод, имајте го во предвид проектот [http://translatewiki.net/wiki/Main_Page?setlang=mk translatewiki.net], MediaWiki проект за локализација.",
+'protectedinterface' => 'Оваа страница содржи текст од посредникот на програмот и е заклучена поради можна злоупотреба.',
+'editinginterface' => "'''Предупредување:''' Уредувате страница која е дел од корисничкиот посредник на програмската опрема на МедијаВики.
+Промените на оваа страница ќе предизвикаат промена на корисничкиот посредник кај останатите корисници.
+За превод, имајте го предвид [http://translatewiki.net/wiki/Main_Page?setlang=mk translatewiki.net], проектот за локализација на МедијаВики.",
'sqlhidden' => '(Барањето до SQL е скриено)',
-'cascadeprotected' => 'Оваа страница е заштитена, не може да се уредува, бидејќи е дел од {{PLURAL:$1|следнава страница, којашто е заштитена|следниве страници, коишто се заштитени}} бидејќи опцијата „каскадна заштита“ е вклучена:
+'cascadeprotected' => 'Оваа страница е заштитена од уредувања бидејќи е вклучена во {{PLURAL:$1|следнава страница, којашто е заштитена|следниве страници, коишто се заштитени}} со можноста „каскадна заштита“:
$2',
'namespaceprotected' => "Немате дозвола за уредување страници во именскиот простор '''$1'''.",
'customcssjsprotected' => 'Немате дозвола за уредување на оваа страница, бидејќи содржи лични нагодувања на друг корисник.',
@@ -630,7 +630,7 @@ $2',
'logouttext' => "'''Сега сте одјавени.'''
Можете да продолжите со користење на {{SITENAME}} анонимно или можете [[Special:UserLogin|повторно да се најавите]] под исто или различно корисничко име.
-Да напоменеме дека некои страници може да продолжат да се прикажуваат како да сте најавени, се додека не го исчистите кешот на вашиот веб прелистувач.",
+Да напоменеме дека некои страници може да продолжат да се прикажуваат како да сте најавени, се додека не го исчистите кешот на вашиот прелистувач.",
'welcomecreation' => '== Добредојдовте, $1! ==
Вашата корисничка сметка е создадена.
Не заборавајте да ги промените вашите [[Special:Preferences|{{SITENAME}} нагодувања]].',
@@ -643,16 +643,16 @@ $2',
'externaldberror' => 'Настана грешка при надворешното најавување на базата или немате дозвола да ја ажурирате вашата надворешна сметка.',
'login' => 'Најавување',
'nav-login-createaccount' => 'Најавување / создавање на корисничка сметка',
-'loginprompt' => 'Морате да користите колачиња за да се најавите на {{SITENAME}}.',
+'loginprompt' => 'За да се најавите на {{SITENAME}} мора да користите колачиња.',
'userlogin' => 'Најавување / создавање на корисничка сметка',
'logout' => 'одјавување',
'userlogout' => 'одјавување',
'notloggedin' => 'Не сте најавени',
'nologin' => "Немате корисничка сметка? '''$1'''.",
'nologinlink' => 'Создајте нова корисничка сметка',
-'createaccount' => 'Создавање на корисничка сметка',
+'createaccount' => 'Создај сметка',
'gotaccount' => "Веќе имате корисничка сметка? '''$1'''.",
-'gotaccountlink' => 'Најавување',
+'gotaccountlink' => 'Најавете се',
'createaccountmail' => 'по е-пошта',
'badretype' => 'Внесените лозинки не се исти.',
'userexists' => 'Корисничкото име што го внесовте веќе се користи.
@@ -673,19 +673,19 @@ $2',
'gender-unknown' => 'Непосочен',
'gender-male' => 'Машки',
'gender-female' => 'Женски',
-'prefs-help-gender' => 'По избор: се користи од вики-софтверот за создавање на пораки во зависност од наведениот пол.
+'prefs-help-gender' => 'По избор: се користи од вики-програмот за создавање на пораки во зависност од наведениот пол.
Оваа информација ќе биде јавно достапна.',
'email' => 'Е-пошта',
'prefs-help-realname' => "'''Вистинското име''' е изборно.
Доколку изберете да го впишете вашето име, тоа може да се искористи за оддавање на заслуги за вашата работа.",
'loginerror' => 'Грешка при најавување',
-'prefs-help-email' => 'Е-пошта е опција, која ви овозможува нова лозинка да биде пратена по е-пошта доколку ја заборавите вашата стара лозинка.
-Може исто така да изберете другите корисници да контактираат со вас преку вашата корисничка страница или страница за разговор, без да биде потребно да го откриете вашиот идентитет.',
+'prefs-help-email' => 'Е-поштата е незадолжителна, но ќе ви треба за добивање на нова лозинка ако си ја заборавите постоечката.
+Исто така можете да изберете другите корисници да ве контактираат преку вашата корисничка страница или страница за разговор, без да го откриете вашиот идентитет.',
'prefs-help-email-required' => 'Е-поштенска адреса е задолжително да се наведе.',
'nocookiesnew' => 'Корисничката сметка е создадена, но не сте најавени.
{{SITENAME}} користи колачиња за најавување на корисници.
Вие имате оневозможено колачиња на вашиот прелистувач.
-Ве молиме овозможете ја оваа опција, па потоа најавете се со вашето корисничко име и лозинка.',
+Овозможете ги, па потоа најавете се со вашето корисничко име и лозинка.',
'nocookieslogin' => '{{SITENAME}} користи колачиња за најавување на корисници.
Вие го имате оневозможено користењето на колачиња на вашиот прелистувач.
Ве молиме активирајте ги и обидете се повторно.',
@@ -704,8 +704,8 @@ $2',
Мора да има најмалку {{PLURAL:$1|1 знак|$1 знаци}} и да биде различна од вашето корисничко име.',
'mailmypassword' => 'Испрати нова лозинка по е-пошта',
'passwordremindertitle' => 'Нова привремена лозинка за {{SITENAME}}',
-'passwordremindertext' => 'Некој (најверојатно вие, од IP адреса $1) побара нова лозинка за {{SITENAME}} ($4).
-Создадена е привремена лозинка "$3" за корисничката сметка "$2".
+'passwordremindertext' => 'Некој (најверојатно вие, од IP-адреса $1) побара нова лозинка за {{SITENAME}} ($4).
+Создадена е привремена лозинка „$3“ за корисничката сметка „$2“.
Ако ова беше Вашата намера, потребно е сега да се најавите и да изберете нова лозинката.
Привремена лозинка истекува за {{PLURAL:$5|еден ден|$5 дена}}.
@@ -713,15 +713,15 @@ $2',
'noemail' => 'Нема заведено е-поштенска адреса за корисник "$1".',
'passwordsent' => 'Нова лозинка е испратена на е-поштенската адреса заведена за "$1".
Ве молиме најавете се повторно откако ќе ја примите пораката.',
-'blocked-mailpassword' => 'Вашата IP адреса е блокирана за уредување, истовремено е ставена забрана за користење на функцијата за обнова на лозинка за да се спречи можноста за злоупотреба.',
+'blocked-mailpassword' => 'Вашата IP-адреса е блокирана за уредување, истовремено е ставена забрана за користење на функцијата за обнова на лозинка за да се спречи можноста за злоупотреба.',
'eauthentsent' => 'Е-пошта за потврда е испратена на назначената е-поштенска адреса.
Пред било која е-пошта да се прати на корисничката сметка, ќе морате да ги следите инструкциите во самата е-пошта, за да потврдите дека таа корисничка сметка е навистина ваша.',
'throttled-mailpassword' => 'Потсетување за лозинката е веќе пратено во {{PLURAL:$1|изминатиов час|изминативе $1 часа}}.
За да се спречи злоупотреба, само едно потсетување може да се праќа на {{PLURAL:$1|секој час|секои $1 часа}}.',
'mailerror' => 'Грешка при испраќање на е-поштата: $1',
-'acct_creation_throttle_hit' => 'Корисници на ова вики користејќи ја вашата IP адреса создале {{PLURAL:$1|1 корисничка сметка|$1 кориснички сметки}} во последниве денови, при што е достигнат максималниот број на кориснички сметки предвиден и овозможен за овој период.
-Како резултат на ова, посетителите кои ја користат оваа IP адреса во моментов нема да можат да создаваат нови сметки.',
-'emailauthenticated' => 'Вашата е-поштенска адреса е потврдена на $2 во $3.',
+'acct_creation_throttle_hit' => 'Корисници на ова вики користејќи ја вашата IP-адреса создале {{PLURAL:$1|1 корисничка сметка|$1 кориснички сметки}} во последниве денови, при што е достигнат максималниот број на кориснички сметки предвиден и овозможен за овој период.
+Како резултат на ова, посетителите кои ја користат оваа IP-адреса во моментов нема да можат да создаваат нови сметки.',
+'emailauthenticated' => 'Вашата е-поштенска адреса е потврдена на $2 во $3 ч.',
'emailnotauthenticated' => 'Вашата е-поштенска адреса сè уште не е потврдена.
Нема да биде испратена е-пошта во ниту еден од следниве случаи.',
'noemailprefs' => 'Наведете е-поштенска адреса за да функционираат следниве својства.',
@@ -730,7 +730,7 @@ $2',
Ве молиме, внесете важечки формат или испразнете го тоа поле.',
'accountcreated' => 'Корисничката сметка е направена',
'accountcreatedtext' => 'Корисничката сметка за $1 беше направена.',
-'createaccount-title' => 'Правење сметка за {{SITENAME}}',
+'createaccount-title' => 'Создавање на сметка за {{SITENAME}}',
'createaccount-text' => 'Некој направил сметка со вашата е-поштенска адреса на {{SITENAME}} ($4) со име „$2“ и лозинка „$3“.
Би требало сега да се пријавите и да ја промените вашата лозинка.
@@ -759,9 +759,9 @@ $2',
Можеби веќе ја имате успешно променето вашата лизинка или сте побарале нова привремена лозинка.',
'resetpass-temp-password' => 'Привремена лозинка:',
'resetpass-log' => 'Дневник на ресетирања на лозинка',
-'resetpass-logtext' => 'Подолу следи листа на корисници чии лозинки се ресетирани од страна на администратор.',
+'resetpass-logtext' => 'Подолу следи список на корисници чии лозинки се сменети од страна на администратор.',
'resetpass-logentry' => 'променета лозинката за $1',
-'resetpass-comment' => 'Причина за ресетирање на лозинка:',
+'resetpass-comment' => 'Причина за промена на лозинката:',
# Edit page toolbar
'bold_sample' => 'Задебелен текст',
@@ -792,18 +792,18 @@ $2',
'watchthis' => 'Набљудувај ја оваа страница',
'savearticle' => 'Зачувај',
'preview' => 'Преглед',
-'showpreview' => 'Прикажи преглед',
+'showpreview' => 'Преглед',
'showlivepreview' => 'Преглед во живо',
'showdiff' => 'Прикажи промени',
'anoneditwarning' => "'''Предупредување:''' Не сте најавени.
-Вашата IP адреса ќе биде забележана во историјата уредувања на страницата.",
+Вашата IP-адреса ќе биде заведена во историјата на уредување на страницата.",
'missingsummary' => "'''Потсетник:''' Не внесовте опис на измените. Ако притиснете Зачувај повторно, вашите измени ќе се зачуваат без опис.",
'missingcommenttext' => 'Ве молиме внесете коментар подолу.',
'missingcommentheader' => "'''Потсетување:''' Не внесовте наслов за овој коментар. Ако повторно кликнете на Зачувај, вашето уредување ќе биде запамтено без наслов.",
'summary-preview' => 'Изглед на описот:',
'subject-preview' => 'Преглед на предметот/насловот:',
'blockedtitle' => 'Корисникот е блокиран',
-'blockedtext' => "'''Вашето корисничко име или IP адреса се блокирани.'''
+'blockedtext' => "'''Вашето корисничко име или IP-адреса се блокирани.'''
Блокирањето е направено од страна на $1.
Даденото образложение е ''$2''.
@@ -814,9 +814,9 @@ $2',
Може да контактирате со $1 или некој друг [[{{MediaWiki:Grouppage-sysop}}|администратор]] за да разговарате во врска со блокирањето.
Можете да ја искористите можноста „Е-пошта до овој корисник“ ако е назначена важечка е-поштенска адреса во [[Special:Preferences|вашите нагодувања]] и не ви е забрането да ја користите.
-Вашата сегашна IP адреса е $3, а ID-то на блокирањето е #$5.
+Вашата сегашна IP-адреса е $3, а ID на блокирањето е #$5.
Ве молиме наведете ги сите детали прикажани погоре, во вашата евентуална реакција.",
-'autoblockedtext' => "Вашата IP адреса е автоматски блокирана бидејќи била користена од страна на друг корисник, кој бил блокиран од $1.
+'autoblockedtext' => "Вашата IP-адреса е автоматски блокирана бидејќи била користена од страна на друг корисник, кој бил блокиран од $1.
Даденото образложение е следново:
:''$2''
@@ -827,9 +827,9 @@ $2',
Може да контактирате со $1 или некој друг [[{{MediaWiki:Grouppage-sysop}}|администратор]] за да разговарате во врска со ова блокирање.
-Имајте во предвид дека можеби нема да можете да ја искористите можноста „Е-пошта до овој корисник“ доколку не е назначена важечка е-поштенска адреса во [[Special:Preferences|вашите нагодувања]] и ви е забрането користитење на истата.
+Имајте предвид дека можеби нема да можете да ја искористите можноста „Е-пошта до овој корисник“ доколку не е назначена важечка е-поштенска адреса во [[Special:Preferences|вашите нагодувања]] и ви е забрането користитење на истата.
-Вашата IP адреса е $3, a ID-то на блокирањеto е $5.
+Вашата IP-адреса е $3, a ID на блокирањеto е $5.
Ве молиме наведете ги овие детали доколку реагирате на блокирањето.",
'blockednoreason' => 'не е дадено образложение',
'blockedoriginalsource' => "Кодот на '''$1''' е прикажан подолу:",
@@ -853,8 +853,8 @@ $2',
'newarticletext' => "Следевте врска која води до страница која сeуште не постои.
За да ја создадете страницата, почнете со пишување во долното прозорче (видете ја [[{{MediaWiki:Helppage}}|страницата за помош]] за повеќе информации). Ако сте овде по грешка, само притиснете го копчето '''назад''' во вашиот прелистувач.",
'anontalkpagetext' => "----''Ова е страница за разговор со анонимен корисник кој сè уште не регистрирал корисничка сметка или не ја користи.
-Затоа мораме да ја користиме неговата нумеричка IP адреса за да го индентификуваме.
-Една ваква IP може да ја делат повеќе корисници.
+Затоа мораме да ја користиме неговата нумеричка IP-адреса за да го индентификуваме.
+Една ваква IP-адреса може да ја делат повеќе корисници.
Ако сте анонимен корисник и сметате дека кон вас се упатени нерелевантни коментари, тогаш [[Special:UserLogin/signup|создајте корисничка сметка]] или [[Special:UserLogin|најавете се]] за да избегнете поистоветување со други анонимни корисници во иднина.''",
'noarticletext' => 'Моментално нема текст на оваа страница.
Можете да направите [[Special:Search/{{PAGENAME}}|пребарување за овој наслов на страница]] во други страници,
@@ -862,33 +862,33 @@ $2',
или [{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=edit}} да ја уредите оваа страница]</span>.',
'userpage-userdoesnotexist' => 'Корисничката сметка „$1“ не е регистрирана.
Ве молиме размислете дали навистина сакате да ја создадете/уредите оваа страница.',
-'clearyourcache' => "'''Забелешка - По секое зачувување морате да го исчистите кешот на вашиот веб прелистувач за да ги видите промените.'''
-'''Mozilla / Firefox / Safari:''' држете ''Shift'' додека кликате на ''Reload'' или одеднаш притиснете ''Ctrl-F5'' или ''Ctrl-R'' (''Command-R'' на Мекинтош);
+'clearyourcache' => "'''Напомена: По зачувувањето морате да го исчистите кешот на прелистувачот за да можете ги видите промените.'''
+'''Mozilla / Firefox / Safari:''' држете ''Shift'' додека кликате на ''Reload'' или притиснете ''Ctrl+F5'' или ''Ctrl+R'' (''Command+R'' на Macintosh);
'''Konqueror:''' кликнете на ''Reload'' или притиснете ''F5'';
-'''Opera:''' избришете го кешот во ''Tools → Preferences'';
-'''Internet Explorer:''' држете ''Ctrl'' додека притискате на ''Refresh'' или притиснете ''Ctrl-F5''.",
-'usercssjsyoucanpreview' => "'''Совет:''' Користете го копчето '''Прегледај''' за да го испробате новиот CSS/JS код пред зачувувањето.",
+'''Opera:''' исчистете го кешот во ''Tools → Preferences'';
+'''Internet Explorer:''' држете ''Ctrl'' додека притискате на ''Refresh'' или притиснете ''Ctrl+F5''.",
+'usercssjsyoucanpreview' => "'''Совет:''' Користете го копчето „'''Преглед'''“ за да го испробате новиот CSS/JS код пред зачувувањето.",
'usercsspreview' => "'''Запомнете дека ова е само преглед на вашиот кориснички CSS код, страницата сè уште не е зачувана!'''",
'userjspreview' => "'''Запомнете дека ова е само преглед на вашиот JavaScript код, страницата сè уште не е зачувана!'''",
-'userinvalidcssjstitle' => "'''Предупредување:''' Нема маска \"\$1\".
-Запамтете дека сопствените .css и .js страници имаат имиња со мали букви, пр. {{ns:user}}:Некој/monobook.css наместо {{ns:user}}:Некој/Monobook.css.",
+'userinvalidcssjstitle' => "'''Предупредување:''' Нема руво „$1“.
+Запомнете дека сопствените .css и .js страници имаат имиња со мали букви, пр. {{ns:user}}:Некој/monobook.css наместо {{ns:user}}:Некој/Monobook.css.",
'updated' => '(Ажурирано)',
-'note' => "'''Забелешка:'''",
+'note' => "'''Напомена:'''",
'previewnote' => "'''Имајте предвид дека ова е само преглед.'''
-Вашите промени сé уште не се е зачувани!",
+Вашите промени сè уште не се зачувани!",
'previewconflict' => 'Овој преглед прикажува како ќе изгледа текстот внесен во горниот дел откако ќе се зачува страницата.',
-'session_fail_preview' => "'''Жалиме! Не можевме да го обработиме вашето уредување заради губење на сесиски податоци.'''
+'session_fail_preview' => "'''Жалиме! Не можевме да го обработиме вашето уредување поради загуба на сесиски податоци.'''
Обидете се повторно.
Ако сè уште не функционира, обидете се да се [[Special:UserLogout|одјавите]] и повторно да се најавите.",
-'session_fail_preview_html' => "'''Извинете! Не можеше да се процесира вашето уредување заради губење на сесиските податоци.'''
+'session_fail_preview_html' => "'''Жалиме, но Вашето уредување не можеше да се обработи поради губење на сесиските податоци.'''
-''Поради тоа што {{SITENAME}} има овозможено HTML, прегледот е скриен од безбедносни причини поради JavaScript напади.''
+''{{SITENAME}} има овозможено чист HTML, па прегледот е скриен како мерка за заштита од JavaScript напади.''
-'''Ако ова е оправдан обид за уредување, ве молиме обидете се повторно.'''
-Ако сè уште не работи, пробајте да се [[Special:UserLogout|одјавите]] и повторно да се најавите.",
+'''Ако ова е разумен обид за уредување, тогаш обидете се повторно.'''
+Ако ова сè уште не работи, обидете се со [[Special:UserLogout|одјавување]] и повторно најавување.",
'token_suffix_mismatch' => "'''Вашето уредување е одбиено затоа што вашиот пребарувач направил проблеми со интерпукциските знаци во жетонот за уредување.
Уредувањето не е прифатено за да се спречи несакана промена на текстот на страницата.
-Ова понекогаш се случува кога користите неисправен веб-базиран анонимен посреднички (прокси) сервис.'''",
+Ова понекогаш се случува кога користите неисправен мрежно-заснована анонимен застапничка (proxy) служба.'''",
'editing' => 'Уредување на $1',
'editingsection' => 'Уредување на $1 (пасус)',
'editingcomment' => 'Уредување на $1 (ново заглавие)',
@@ -900,15 +900,16 @@ $2',
'''Само''' текстот во горниот дел ќе биде зачуван кога ќе притиснете на „Зачувај“.",
'yourtext' => 'Вашиот текст',
'storedversion' => 'Зачувана ревизија',
-'nonunicodebrowser' => "'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Вашиот прелистувач не е Уникод компатибилен, ве молиме променете го пред да уредувате статија.'''",
+'nonunicodebrowser' => "'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Вашиот прелистувач не поддржува Уникод.
+Постои решение што овозможува безбедно да уредување страници: во полето за уредување не-ASCII знаците ќе се јавуваат како хексадецимални кодови.",
'editingold' => "'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Менувате застарена верзија на оваа страница.
Ако ја зачувате, сите промени по оваа верзија ќе бидат изгубени.'''",
'yourdiff' => 'Разлики',
-'copyrightwarning' => "Имајте во предвид дека сите придонеси на {{SITENAME}} се сметаат за издадени под $2 (видете $1 за детали).
+'copyrightwarning' => "Имајте предвид дека сите придонеси на {{SITENAME}} се сметаат за издадени под $2 (видете $1 за детали).
Доколку не сакате вашите текстови да бидат слободно уредувани и разменувани, тогаш не поднесувајте ги овде.<br />
Исто така ветувате дека вие сте автор на текстот, или сте го копирале од јавниот домен или сличен слободен извор.
'''НЕ ПОДНЕСУВАЈТЕ ТЕКСТОВИ ЗАШТИТЕНИ СО АВТОРСКИ ПРАВА БЕЗ ДОЗВОЛА!'''",
-'copyrightwarning2' => "Ве молиме, имајте во предвид дека сите придонеси кон {{SITENAME}} можат да бидат уредувани, менувани или отстранети од други корисници. Ако не сакате вашиот текст да биде менуван и редистрибуиран слободно, не го испраќајте овде.<br />
+'copyrightwarning2' => "Ве молиме, имајте предвид дека сите придонеси кон {{SITENAME}} можат да бидат уредувани, менувани или отстранети од други корисници. Ако не сакате вашиот текст да биде менуван и редистрибуиран слободно, не го испраќајте овде.<br />
Исто така потврдувате дека текстот сте го напишале сами, или сте го копирале од јавен домен или сличен слободен извор (видетe $1 за детали).<br />
'''НЕ ПРАЌАЈТЕ ТЕКСТОВИ ЗАШТИТЕНИ СО АВТОРСКИ ПРАВА БЕЗ ДОЗВОЛА!'''",
'longpagewarning' => "'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа страница има $1 kB;
@@ -929,7 +930,7 @@ $2',
'template-protected' => '(заштитен)',
'template-semiprotected' => '(полузаштитен)',
'hiddencategories' => 'Оваа страница припаѓа на {{PLURAL:$1|1 скриена категорија|$1 скриени категории}}:',
-'edittools' => '<!-- Овој текст ќе се прикаже под формите за уредување и подигнување. -->',
+'edittools' => '<!-- Овој текст ќе се прикаже под обрасците за уредување и подигање. -->',
'nocreatetitle' => 'Создавањето на нови страници е ограничено',
'nocreatetext' => '{{SITENAME}} ја има ограничено можноста за создавање нови страници.
Можете да се вратите назад и да уредувате постоечка страница или [[Special:UserLogin|најавете се или создајте нова корисничка сметка]].',
@@ -943,14 +944,14 @@ $2',
Погледнете го дневникот на бришења за оваа страница заради преглед:",
'deleted-notice' => 'Оваа страница била претходно бришена.
За ваша информација подолу може да го погледнете дневникот на бришења за оваа страница.',
-'deletelog-fulllog' => 'Погледни комплетен дневник',
+'deletelog-fulllog' => 'Преглед на полн дневник',
'edit-hook-aborted' => 'Уредувањето прекинато со кука.
Не е дадено никакво објаснување.',
'edit-gone-missing' => 'Не е возможно да се ажурира страницата.
Изгледа дека во меѓувреме е избришана од некого.',
'edit-conflict' => 'Конфликтно уредување.',
'edit-no-change' => 'Вашите уредувања беа игнорирани, бидејќи не се направени промени врз текстот.',
-'edit-already-exists' => 'Не може да се создаде нова сраница.
+'edit-already-exists' => 'Не може да се создаде нова страница.
Истата веќе постои.',
# Parser/template warnings
@@ -964,7 +965,7 @@ $2',
'post-expand-template-argument-warning' => "'''Предупредување:''' Оваа страница содржи најмалку еден шаблонски аргумент кој е со преголема должина.
Таквите аргументи ќе бидат изземени при парсирањето.",
'post-expand-template-argument-category' => 'Страници кои содржат изземени аргументи на шаблони',
-'parser-template-loop-warning' => 'Детектиран циклус во шаблонот: [[$1]]',
+'parser-template-loop-warning' => 'Пронајдена е јамка во шаблонот: [[$1]]',
'parser-template-recursion-depth-warning' => 'Ограничувањето на рекурзивната длабочина надмината во шаблонот ($1)',
# "Undo" feature
@@ -976,7 +977,7 @@ $2',
# Account creation failure
'cantcreateaccounttitle' => 'Не може да се создаде корисничка сметка',
-'cantcreateaccount-text' => "Создавањето на корисничка сметка од оваа IP адреса ('''$1''') е блокирано од страна на [[User:$3|$3]].
+'cantcreateaccount-text' => "Создавањето на корисничка сметка од оваа IP-адреса ('''$1''') е блокирано од страна на [[User:$3|$3]].
Образложението дадено од страна на $3 е ''$2''",
@@ -995,7 +996,7 @@ $2',
'last' => 'посл',
'page_first' => 'прв',
'page_last' => 'последен',
-'histlegend' => "Разлика помеѓу ревизии: означете ги ревизиите кои сакате да ги споредите и притиснете ентер или копчето на дното од страницата.<br />
+'histlegend' => "Разлика помеѓу ревизии: означете ги ревизиите кои сакате да ги споредите и притиснете Enter или копчето на дното од страницата.<br />
Легенда: '''({{int:cur}})''' = разлика со последна ревизија, '''({{int:last}})''' = разлика со претходна ревизија, '''{{int:minoreditletter}}''' = ситна промена.",
'history-fieldset-title' => 'Прелистување на историја',
'deletedrev' => '[избришано]',
@@ -1051,10 +1052,10 @@ $2',
'revdelete-hide-comment' => 'Сокриј опис на уредување',
'revdelete-hide-user' => 'Сокриј корисничко име/IP на уредувач',
'revdelete-hide-restricted' => 'Постави ограничувања и за администратори на ист начин како и за останатите',
-'revdelete-suppress' => 'Сокриј податоци од Систем оператори и други корисници',
+'revdelete-suppress' => 'Сокриј податоци и од администраторите',
'revdelete-hide-image' => 'Сокриј содржина на податотека',
'revdelete-unsuppress' => 'Отстрани ограничувања на обновени ревизии',
-'revdelete-log' => 'Причина за бришење:',
+'revdelete-log' => 'Причина:',
'revdelete-submit' => 'Примени на селектирани ревизии',
'revdelete-logentry' => 'променета е видливост на ревизија на [[$1]]',
'logdelete-logentry' => 'променета видливост на настан од [[$1]]',
@@ -1075,8 +1076,8 @@ $2',
# Suppression log
'suppressionlog' => 'Дневник на сокривања',
-'suppressionlogtext' => 'Подолу е листата на бришења и блокирања каде има и содржини скриени и за администраторите.<br />
-Види [[Special:IPBlockList|Листа на блокирани IP адреси]] за листа на моментални банирања и блокирања.',
+'suppressionlogtext' => 'Подолу е прикажан списокот на бришења и блокирања каде има и содржини скриени и за администраторите.<br />
+Погледајте го [[Special:IPBlockList|списокот на блокирани IP-адреси]].',
# History merging
'mergehistory' => 'Спојување на истории на страница',
@@ -1096,8 +1097,8 @@ $2',
'mergehistory-fail' => 'Не е возможно да се направи спојување на историјата, проверете ја страницата и временските параметри.',
'mergehistory-no-source' => 'Изворната страница $1 не постои.',
'mergehistory-no-destination' => 'Целната страница $1 не постои.',
-'mergehistory-invalid-source' => 'Изворната страница мора да има валиден наслов.',
-'mergehistory-invalid-destination' => 'Целната страница мора да има валиден наслов.',
+'mergehistory-invalid-source' => 'Изворната страница мора да има важечки наслов.',
+'mergehistory-invalid-destination' => 'Целната страница мора да има важечки наслов.',
'mergehistory-autocomment' => 'Споено [[:$1]] во [[:$2]]',
'mergehistory-comment' => 'Споено [[:$1]] во [[:$2]]: $3',
'mergehistory-same-destination' => 'Изворната и целната страница треба да се различни',
@@ -1107,13 +1108,13 @@ $2',
'mergelog' => 'Дневник на спојувања на страници',
'pagemerge-logentry' => 'споено [[$1]] во [[$2]] (ревизии до $3)',
'revertmerge' => 'Одвојување',
-'mergelogpagetext' => 'Следи листа на скорешни спојувања на истории на страници.',
+'mergelogpagetext' => 'Следи список на скорешни спојувања на истории на страници.',
# Diffs
'history-title' => 'Историја на ревизии за „$1“',
'difference' => '(Разлика меѓу ревизија)',
'lineno' => 'Ред $1:',
-'compareselectedversions' => 'Споредба на избрани ревизии',
+'compareselectedversions' => 'Спореди избрани ревизии',
'visualcomparison' => 'Визуелна споредба',
'wikicodecomparison' => 'Викитекст споредба',
'editundo' => 'откажи',
@@ -1142,18 +1143,18 @@ $2',
'diff-h5' => "'''наслов (ниво 5)'''",
'diff-pre' => "'''префроматиран текст'''",
'diff-div' => "'''дел од текст'''",
-'diff-ul' => "'''неподредена листа'''",
-'diff-ol' => "'''подредена листа'''",
-'diff-li' => "'''член на листа'''",
+'diff-ul' => "'''неподреден список'''",
+'diff-ol' => "'''подреден список'''",
+'diff-li' => "'''ставка на списокот'''",
'diff-table' => "'''табела'''",
'diff-tbody' => "'''содржина'''",
'diff-tr' => "'''редица'''",
'diff-td' => "'''клетка'''",
-'diff-th' => "'''заглавје'''",
+'diff-th' => "'''заглавие'''",
'diff-br' => "'''прекршување на ред'''",
'diff-hr' => "'''хоризонтална линија'''",
'diff-code' => "'''компјутерски код'''",
-'diff-dl' => "'''дефинициона листа'''",
+'diff-dl' => "'''список со определувања'''",
'diff-dt' => "'''дефиниционен поим'''",
'diff-dd' => "'''дефиниција'''",
'diff-input' => "'''влез'''",
@@ -1193,8 +1194,8 @@ $2',
'nextn-title' => '{{PLURAL:$1|Следен|Следни}} $1 {{PLURAL:$1|резултат|резултати}}',
'shown-title' => 'Прикажи $1 {{PLURAL:$1|резултат|резултати}} на страница',
'viewprevnext' => 'Погледајте ($1) ($2) ($3)',
-'searchmenu-legend' => 'Опции за пребарување',
-'searchmenu-exists' => "'''Постои страница именувана како \"[[\$1]]\" на ова вики'''",
+'searchmenu-legend' => 'Нагодувања на пребарувањето',
+'searchmenu-exists' => "'''На ова вики има страница со наслов „[[:$1]]“'''",
'searchmenu-new' => "Создај ја страницата ''[[:$1]]'' на ова вики!'''",
'searchhelp-url' => 'Help:Содржина',
'searchmenu-prefix' => '[[Special:PrefixIndex/$1|Прелистување на страници со овој префикс]]',
@@ -1217,7 +1218,7 @@ $2',
'search-section' => '(пасус $1)',
'search-suggest' => 'Дали мислевте на: $1',
'search-interwiki-caption' => 'Збратимени проекти',
-'search-interwiki-default' => '$1 резултати:',
+'search-interwiki-default' => 'Најдено на $1:',
'search-interwiki-more' => '(уште)',
'search-mwsuggest-enabled' => 'со сугестии',
'search-mwsuggest-disabled' => 'без сугестии',
@@ -1233,8 +1234,8 @@ $2',
'search-nonefound' => 'Нема резултати кои го задоволуваат бараното.',
'powersearch' => 'Напредно пребарување',
'powersearch-legend' => 'Напредно пребарување',
-'powersearch-ns' => 'Пребарување во именски простори:',
-'powersearch-redir' => 'Листа на пренасочувања',
+'powersearch-ns' => 'Пребарај во следниве именски простори:',
+'powersearch-redir' => 'Список на пренасочувања',
'powersearch-field' => 'Пребарување на',
'search-external' => 'Надворешно пребарување',
'searchdisabled' => '{{SITENAME}} пребарувањето е оневозможено.
@@ -1258,7 +1259,7 @@ $2',
'skin' => 'Маска',
'skin-preview' => 'Прегледај',
'math' => 'Математика',
-'dateformat' => 'Формат на датум',
+'dateformat' => 'Формат на датумот',
'datedefault' => 'Небитно',
'datetime' => 'Датум и време',
'math_failure' => 'Неможам да парсирам',
@@ -1273,16 +1274,16 @@ $2',
погледнете math/README за нејзино нагодување.',
'prefs-personal' => 'Кориснички профил',
'prefs-rc' => 'Скорешни промени',
-'prefs-watchlist' => 'Листа на набљудувања',
-'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови прикажани во листата на набљудувања:',
+'prefs-watchlist' => 'Список на набљудувања',
+'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови за приказ во списокот на набљудувања:',
'prefs-watchlist-days-max' => '(максимум 7 дена)',
-'prefs-watchlist-edits' => 'Максимален број на промени прикажани во проширената листа на набљудувања:',
+'prefs-watchlist-edits' => 'Максимален број на промени прикажани во проширениот список на набљудувања:',
'prefs-watchlist-edits-max' => '(максимален број: 1000)',
'prefs-misc' => 'Други нагодувања',
'prefs-resetpass' => 'Промени лозинка',
'saveprefs' => 'Зачувај нагодувања',
'resetprefs' => 'Избриши незачувани измени',
-'restoreprefs' => 'Врати секаде основни нагодувања',
+'restoreprefs' => 'Врати сè по основно',
'textboxsize' => 'Уредување',
'prefs-edit-boxsize' => 'Големина на прозорецот за уредување.',
'rows' => 'Редови:',
@@ -1290,9 +1291,9 @@ $2',
'searchresultshead' => 'Пребарување',
'resultsperpage' => 'Резултати по страница:',
'contextlines' => 'Линии по резултат:',
-'contextchars' => 'Карактери од содржината по линија',
-'stub-threshold' => 'Минимална големина за <a href="#" class="stub">никулци</a> (бајти):',
-'recentchangesdays' => 'Денови за прикажување во скорешни промени:',
+'contextchars' => 'Контекст по ред:',
+'stub-threshold' => 'Праг за <a href="#" class="stub">никулци</a> (бајти):',
+'recentchangesdays' => 'Денови за приказ во скорешните промени:',
'recentchangesdays-max' => '(максимум $1 {{PLURAL:$1|ден|денови}})',
'recentchangescount' => 'Број на уредувања кои ќе се прикажуват во скорешни промени, историја на страница и во дневници, по основно:',
'savedprefs' => 'Вашите нагодувања се зачувани.',
@@ -1301,10 +1302,10 @@ $2',
'localtime' => 'Локално време:',
'timezoneselect' => 'Часовна зона:',
'timezoneuseserverdefault' => 'Користи серверско време',
-'timezoneuseoffset' => 'Друго (наведи отстапување)',
+'timezoneuseoffset' => 'Друго (посочете отстапување)',
'timezoneoffset' => 'Отстапка¹:',
'servertime' => 'Серверско време:',
-'guesstimezone' => 'Пополни од веб прелистувачот',
+'guesstimezone' => 'Пополни од прелистувачот',
'timezoneregion-africa' => 'Африка',
'timezoneregion-america' => 'Америка',
'timezoneregion-antarctica' => 'Антарктик',
@@ -1316,7 +1317,7 @@ $2',
'timezoneregion-indian' => 'Индиски Океан',
'timezoneregion-pacific' => 'Тихи Океан',
'allowemail' => 'Дозволи е-пошта од други корисници',
-'prefs-searchoptions' => 'Опции за пребарување',
+'prefs-searchoptions' => 'Нагодувања на пребарувањето',
'prefs-namespaces' => 'Именски простори',
'defaultns' => 'Пребарувај во овие именски простори по основно:',
'default' => 'по основно',
@@ -1358,7 +1359,7 @@ $2',
'group-user-member' => 'Корисник',
'group-autoconfirmed-member' => 'Автопотврден корисник',
-'group-bot-member' => 'Бот',
+'group-bot-member' => 'бот',
'group-sysop-member' => 'Систем оператор',
'group-bureaucrat-member' => 'Бирократ',
'group-suppress-member' => 'Надгледувач',
@@ -1378,16 +1379,16 @@ $2',
'right-createaccount' => 'Создавање на нови кориснички сметки',
'right-minoredit' => 'Означување на уредувањата како ситни',
'right-move' => 'Преместување страници',
-'right-move-subpages' => 'Преместување страници со нивните подстраници',
+'right-move-subpages' => 'Преместување на страници со нивните потстраници',
'right-move-rootuserpages' => 'Преместување на основна корисничка страница',
'right-movefile' => 'Преместување на податотеки',
'right-suppressredirect' => 'Не прави пренасочување од старото име при преместување на страница',
-'right-upload' => 'Подигнување податотеки',
+'right-upload' => 'Подигни податотеки',
'right-reupload' => 'Заменување на постоечки податотеки',
'right-reupload-own' => 'Преснимување на постоечка податотека подигната од вас',
-'right-reupload-shared' => 'Наложување на едни податотеки врз други на заедничката медиска ризница локално',
+'right-reupload-shared' => 'Наложување на едни податотеки врз други на заедничката мултимедијална ризница локално',
'right-upload_by_url' => 'Подигнување податотека од URL адреса',
-'right-purge' => 'Бришење од серверски кеш на страницата без барање потврда за тоа',
+'right-purge' => 'Бришење од опслужувачки кеш на страницата без барање потврда за тоа',
'right-autoconfirmed' => 'Уредување на делумно заштитени страници',
'right-bot' => 'Третиран како автоматски процес',
'right-nominornewtalk' => 'Ситните уредувања да не поттикнуваат потсетник за нова порака',
@@ -1405,26 +1406,26 @@ $2',
'right-blockemail' => 'Оневозможување корисници да праќаат е-пошта',
'right-hideuser' => 'Блокирање корисници, сокривање од јавноста',
'right-ipblock-exempt' => 'Заобиколување на IP блокирања, авто-блокирања и блокирања на IP рангови',
-'right-proxyunbannable' => 'Заобиколување на автоматски блокирања од проксија',
+'right-proxyunbannable' => 'Заобиколување на автоматски блокирања на застапници',
'right-protect' => 'Менување на нивоа на заштита и уредување на заштитени страници',
'right-editprotected' => 'Уредување на заштитени страници (без каскадна заштита)',
-'right-editinterface' => 'Уредување на кориснички интерфејс',
+'right-editinterface' => 'Уредување на кориснички посредник',
'right-editusercssjs' => 'Уредување на CSS и JS податотеки на други корисници',
'right-rollback' => 'Брзо отстранување на уредувањата на последниот корисник кој уредувал одредена страница',
-'right-markbotedits' => 'Означување на вратени уредувања како бот уредувања',
+'right-markbotedits' => 'Означување на вратени уредувања како ботовски уредувања',
'right-noratelimit' => 'Без временски ограничувања на уредување',
'right-import' => 'Увезување страници од други викија',
'right-importupload' => 'Увезување страници од подигната податотека',
'right-patrol' => 'Означување на уредувањата на другите како патролирани',
'right-autopatrol' => 'Сопствените уредувања автоматски да се обележуваат како испатролирани',
'right-patrolmarks' => 'Преглед на одбележаните патролирања на скорешните промени',
-'right-unwatchedpages' => 'Прегледување на листа на ненабљудувани страници',
+'right-unwatchedpages' => 'Прегледување на список на ненабљудувани страници',
'right-trackback' => 'Потврдување на враќање',
'right-mergehistory' => 'Спојување на историите на страниците',
'right-userrights' => 'Уредување на сите кориснички права',
'right-userrights-interwiki' => 'Уредување на кориснички права на корисници на други викија',
'right-siteadmin' => 'Заклучување и отклучување на базата на податоци',
-'right-reset-passwords' => 'Ресетирање на лозинки на други корисници',
+'right-reset-passwords' => 'Менување на лозинки на други корисници',
'right-override-export-depth' => 'Извезување на страници вклучително и поврзани страници со длабочина 5',
# User rights log
@@ -1441,13 +1442,13 @@ $2',
'action-createaccount' => 'создај ја оваа корисничка сметка',
'action-minoredit' => 'означување на ова уредување како ситно',
'action-move' => 'преместување на оваа страница',
-'action-move-subpages' => 'преместување на оваа страница и нејзините подстраници',
+'action-move-subpages' => 'преместување на оваа страница и нејзините потстраници',
'action-move-rootuserpages' => 'преместување на основна корисничка страница',
'action-movefile' => 'премести ја оваа податотека',
-'action-upload' => 'подигнување на оваа податотека',
+'action-upload' => 'подигни ја податотекава',
'action-reupload' => 'заменување на оваа постоечка податотека',
'action-reupload-shared' => 'заменување на оваа податотека на заедничко складиште',
-'action-upload_by_url' => 'подигнување на оваа податотека од URL адреса',
+'action-upload_by_url' => 'подигни ја податотекава од URL-адреса',
'action-writeapi' => 'употребете пишување на API',
'action-delete' => 'бриши ја оваа страница',
'action-deleterevision' => 'бриши ја оваа ревизија',
@@ -1455,14 +1456,14 @@ $2',
'action-browsearchive' => 'барање на избришани страници',
'action-undelete' => 'обнови ја оваа страница',
'action-suppressrevision' => 'прегледај ја и обновија оваа скриена ревизија',
-'action-suppressionlog' => 'погледни го овој приватен дневник',
+'action-suppressionlog' => 'преглед на овој приватен дневник',
'action-block' => 'оневозможи го овој корисник да уредува',
'action-protect' => 'промени го нивото на заштита на оваа страница',
'action-import' => 'увези ја оваа страница од друго вики',
'action-importupload' => 'увези ја оваа страница од подигната податотека',
'action-patrol' => 'означи ги уредувањата на другите како проверени',
'action-autopatrol' => 'вашите уредувања да се обележуват како испатролирани',
-'action-unwatchedpages' => 'преглед на листа на ненабљудувани страници',
+'action-unwatchedpages' => 'преглед на список на ненабљудувани страници',
'action-trackback' => 'потврда на враќање',
'action-mergehistory' => 'спојување на историјата на оваа страница',
'action-userrights' => 'уредување на сите кориснички права',
@@ -1472,7 +1473,7 @@ $2',
# Recent changes
'nchanges' => '$1 {{PLURAL:$1|промена|промени}}',
'recentchanges' => 'Скорешни промени',
-'recentchanges-legend' => 'Опции за скорешни промени',
+'recentchanges-legend' => 'Нагодувања за скорешни промени',
'recentchangestext' => 'На оваа страница ги следите скорешните промени на викито.',
'recentchanges-feed-description' => 'Следење на најскорешните промени на викито во овие емитувања.',
'rcnote' => "Долу {{PLURAL:$1|е прикажана '''1''' промена|се прикажани скорешните '''$1''' промени}} {{PLURAL:$2|денес|во последниве '''$2''' дена}}, почнувајќи од $5, $4.",
@@ -1506,8 +1507,8 @@ $2',
'recentchangeslinked-title' => 'Промени поврзани со "$1"',
'recentchangeslinked-backlink' => '← $1',
'recentchangeslinked-noresult' => 'Нема промени на поврзаните страници во зададениот период.',
-'recentchangeslinked-summary' => "Ова е листа на промени направени на страниците поврзани преку специфицираната страница (или до членови на специфицираната категорија).
-Страниците во [[Special:Watchlist|вашата листа на набљудувања]] се прикажани '''болдирано'''.",
+'recentchangeslinked-summary' => "Ова е список на промени направени на страниците поврзани преку назначената страница (или до членови на назначената категорија).
+Страниците на [[Special:Watchlist|вашиот список на набљудувања]] се прикажани '''задебелено'''.",
'recentchangeslinked-page' => 'Име на страница:',
'recentchangeslinked-to' => 'Прикажи ги промените на страниците поврзани со дадената страница',
@@ -1517,12 +1518,12 @@ $2',
'reupload' => 'Повторно подигни',
'reuploaddesc' => 'Прекини и назад кон образецот за подигање',
'uploadnologin' => 'Не сте најавени',
-'uploadnologintext' => 'Морате да бидете [[Special:UserLogin|најавени]] за да подигнувате податотеки.',
-'upload_directory_missing' => 'Именикот за подигнување на слики ($1) не постои и не може да биде создаден од веб-опслужувачот.',
-'upload_directory_read_only' => 'Веб серверот не може да запишува во именикот за подигнување ($1).',
+'uploadnologintext' => 'Морате да бидете [[Special:UserLogin|најавени]] за да можете да подигате податотеки.',
+'upload_directory_missing' => 'Папката за подигање на слики ($1) не постои и не може да биде создадена од опслужувачот.',
+'upload_directory_read_only' => 'Опслужувачот не може да запишува во именикот за подигање ($1).',
'uploaderror' => 'Грешка во подигнувањето',
'uploadtext' => "Користете го долниот образец за подигање на податотеки.
-За преглед или пребарување на претходно подигнати податотеки, погледнете ја [[Special:FileList|листата на подигнати податотеки]]; повторните подигања се заведени во [[Special:Log/upload|дневникот на подигања]], а бришењата се заведуваат во [[Special:Log/delete|дневникот на бришења]].
+За преглед или пребарување на претходно подигнати податотеки, погледнете ја [[Special:FileList|списокот на подигнати податотеки]]; повторните подигања се заведени во [[Special:Log/upload|дневникот на подигања]], а бришењата се заведуваат во [[Special:Log/delete|дневникот на бришења]].
За да поставите слика во страница, користете врска во еден од следниве облици:
* '''<tt><nowiki>[[</nowiki>{{ns:file}}<nowiki>:Податотека.jpg]]</nowiki></tt>''' за верзија на сликата во целосна големина
@@ -1531,9 +1532,9 @@ $2',
'upload-permitted' => 'Дозволени типови на податотеки: $1.',
'upload-preferred' => 'Преферирани типови на податотеки: $1.',
'upload-prohibited' => 'Забранети типови на податотеки: $1.',
-'uploadlog' => 'дневник на подигнувања',
-'uploadlogpage' => 'Дневник на подигнувања',
-'uploadlogpagetext' => 'Подолу е листа на најновите подигнувања на податотеки.
+'uploadlog' => 'дневник на подигања',
+'uploadlogpage' => 'Дневник на подигања',
+'uploadlogpagetext' => 'Наведен е список на најновите подигања на податотеки.
Погледнете ја [[Special:NewFiles|галеријата на нови податотеки]] за визуелен преглед.',
'filename' => 'Име на податотека',
'filedesc' => 'Опис',
@@ -1548,7 +1549,7 @@ $2',
'illegalfilename' => 'Името на податотеката "$1" содржи знаци што не се дозволени во наслов на страници.
Ве молиме преименувајте ја податотеката и обидете се да ја подигнете повторно.',
'badfilename' => 'Името на податотеката е променето во "$1".',
-'filetype-badmime' => 'Податотеки од MIME тип „$1“ не е дозволено да се подигнуваат.',
+'filetype-badmime' => 'Податотеките од MIME-тип „$1“ не се дозволени за подигање.',
'filetype-bad-ie-mime' => 'Не може да се подигне оваа податотека бидејќи Internet Explorer би можел да го препознае како "$1", што е оневозможен и потенцијално опасен тип на податотека.',
'filetype-unwanted-type' => "'''\".\$1\"''' не е посакуван тип на податотека.
{{PLURAL:\$3|Префериран тип на податотека е|Преферирани типови на податотеки се}} \$2.",
@@ -1571,9 +1572,9 @@ $2',
* Име на постоечка податотека: '''<tt>[[:$2]]</tt>'''
Ве молиме изберете друго име за податотеката.",
'fileexists-thumb' => "'''<center>Постоечка податотека</center>'''",
-'fileexists-thumbnail-yes' => "Податотеката изгледа дека е слика со намалена големина ''(thumbnail)''. [[$1|thumb]]
+'fileexists-thumbnail-yes' => "Податотеката изгледа дека е слика со намалена големина ''(минијатура)''. [[$1|thumb]]
Ве молиме проверете ја податотеката '''<tt>[[:$1]]</tt>'''.
-Ако податотеката која ја проверувате е истата слика во својата оригинална големина тогаш не мора да ја подигнувате дополнително.",
+Ако податотеката која ја проверувате е истата слика во својата оригинална големина тогаш не мора да ја подигате дополнително.",
'file-thumbnail-no' => "Името на податотеката почнува со '''<tt>$1</tt>'''.
Изгледа дека е слика со намалена големина ''(мини, thumbnail)''.
Ако ја имате оваа слика во оригинална големина, подигнете ја неа, во спротивно сменете го името на податотеката.",
@@ -1583,29 +1584,29 @@ $2',
Ако и понатаму сакате да ја подигнете податотеката, ве молиме вратете се и повторно подигнете ја податотеката со ново име. [[File:$1|thumb|center|$1]]',
'file-exists-duplicate' => 'Оваа податотека е дупликат со {{PLURAL:$1|следнава податотека|следниве податотеки}}:',
'file-deleted-duplicate' => 'Податотека индентична со податотеката ([[$1]]) претходно била избришана. Треба да проверите во дневникот на бришења за оваа податотека пред повторно да ја подигнете.',
-'successfulupload' => 'Успешно подигнување',
-'uploadwarning' => 'Предупредување при подигнување',
+'successfulupload' => 'Подигањето е успешно',
+'uploadwarning' => 'Предупредување при подигање',
'savefile' => 'Зачувај податотека',
'uploadedimage' => 'подигнато "[[$1]]"',
'overwroteimage' => 'подигнато нова верзија на "[[$1]]"',
-'uploaddisabled' => 'Забрана за подигнувања',
-'uploaddisabledtext' => 'Подигнување на податотеки е оневозможено.',
+'uploaddisabled' => 'Забрана за подигања',
+'uploaddisabledtext' => 'Подигањето на податотеки е оневозможено.',
'php-uploaddisabledtext' => 'Подигнување на податотеки е оневозможено во PHP. Проверете го нагодувањето за параметарот file_uploads.',
-'uploadscripted' => 'Податотеката содржи HTML или скриптен код што може да биде погрешно интерпретира од страна на веб прелистувачите.',
+'uploadscripted' => 'Податотеката содржи HTML или скриптен код што може да биде погрешно протолкуван од прелистувач.',
'uploadcorrupt' => 'Податотеката е оштетена или има неточна наставка.
Ве молиме проверете ја податотеката и подигнете ја повторно.',
'uploadvirus' => 'Оваа податотека содржи вирус! Повеќе детали: $1',
'sourcefilename' => 'Изворно име на податотеката:',
'destfilename' => 'Целно име на податотеката:',
-'upload-maxfilesize' => 'Максимална големина на податотека: $1',
+'upload-maxfilesize' => 'Максимална големина на податотеката: $1',
'watchthisupload' => 'Набљудувај ја оваа податотека',
'filewasdeleted' => 'Податотека со ова име претходно била подигната и потоа избришана.
-Проверете во $1 пред да продолжите со повтроно подигнување.',
-'upload-wasdeleted' => "'''Внимание: Подигнувате податотека што претходно била бришена.'''
+Проверете во $1 пред да продолжите со повтроно подигање.',
+'upload-wasdeleted' => "'''Внимание: Подигате податотека што претходно била бришена.'''
-Размислете дали е правилно да продолжите со подигнување на оваа податотека.
+Размислете дали е правилно да продолжите со подигање на оваа податотека.
Дневникот на бришење за оваа податотека може да го прегледате овде за ваша информација:",
-'filename-bad-prefix' => "Името на податотеката која ја подигнувате започнува со '''\"\$1\"''', типично за неописните називи кои дигиталните фотоапарати автоматски ги создаваат, што впрочем е недоволно описно.
+'filename-bad-prefix' => "Името на податотеката која ја подигате започнува со '''\"\$1\"''', типично за неописните називи кои дигиталните фотоапарати автоматски ги создаваат, што впрочем е недоволно описно.
Ве молиме одберете подобро описно име за вашата податотека.",
'filename-prefix-blacklist' => ' #<!-- Не менувај ја содржината на оваа редица, остави ја како што е --> <pre>
# Опис на ситнаксата:
@@ -1625,9 +1626,9 @@ PICT # misc.
'upload-proto-error' => 'Погрешен протокол',
'upload-proto-error-text' => 'За далечинско подигнување потребно е URL-то да почнува со <code>http://</code> или <code>ftp://</code>.',
'upload-file-error' => 'Внатрешна грешка',
-'upload-file-error-text' => 'Се случи внатрешна грешка при обидот за создавање на помошна податотека на серверот.
+'upload-file-error-text' => 'Се случи внатрешна грешка при обидот за создавање на помошна податотека на опслужувачот.
Молиме контактирајте некој [[Special:ListUsers/sysop|администратор]].',
-'upload-misc-error' => 'Непозната грешка при подигнување',
+'upload-misc-error' => 'Непозната грешка при подигањето',
'upload-misc-error-text' => 'Се појави грешка при подигнувањето.
Проверете дали URL-то е правилно и достапно, па обидете се повторно.
Ако пак се појави проблем контактирајте со некој [[Special:ListUsers/sysop|администратор]].',
@@ -1637,23 +1638,23 @@ PICT # misc.
'upload-curl-error6-text' => 'Наведеното URL не е достапно.
Проверете дали URL-то е исправно и достапно.',
'upload-curl-error28' => 'Истече времето за подигнување',
-'upload-curl-error28-text' => 'Сајтот премногу споро одговара.
-Проверете дали е подигнат, почекајте малку и обидете се повторно.
-Може да се обидете кога нема да биде многу зафатен.',
+'upload-curl-error28-text' => 'Мрежното место е одговара пребавно.
+Проверете дали е подигнато, почекајте малку и обидете се повторно.
+Може да се обидете кога местото нема да биде толку оптоварено.',
'license' => 'Лиценцирање:',
'nolicense' => 'Нема',
'license-nopreview' => '(Прегледот не е достапен)',
-'upload_source_url' => ' (валидна, јавно достапна адреса (URL))',
-'upload_source_file' => '(податотека на вашиот компјутер)',
+'upload_source_url' => ' (важечка, јавно достапна URL-адреса)',
+'upload_source_file' => '(податотека на вашиот сметач)',
# Special:ListFiles
'listfiles-summary' => 'Оваа специјална страница ги покажува сите подигнати податотеки.
-По основно последно подигнатите страници се прикажани на почеток од листата.
+По основно последно подигнатите страници се прикажани на почеток од списокот.
Со клик на насловот на колоната може да се промени подредувањето.',
-'listfiles_search_for' => 'Побарај име на медија:',
+'listfiles_search_for' => 'Побарај име на податотека:',
'imgfile' => 'податотека',
-'listfiles' => 'Листа на слики',
+'listfiles' => 'Список на слики',
'listfiles_date' => 'Датум',
'listfiles_name' => 'Име',
'listfiles_user' => 'Корисник',
@@ -1662,12 +1663,12 @@ PICT # misc.
'listfiles_count' => 'Верзии',
# File description page
-'filehist' => 'Историја на податотека',
+'filehist' => 'Историја на податотеката',
'filehist-help' => 'Кликнете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.',
'filehist-deleteall' => 'бриши се',
'filehist-deleteone' => 'бриши',
'filehist-revert' => 'врати',
-'filehist-current' => 'моментална',
+'filehist-current' => 'тековна',
'filehist-datetime' => 'Датум/Време',
'filehist-thumb' => 'Минијатура',
'filehist-thumbtext' => 'Мини-слика за верзија од $1',
@@ -1676,11 +1677,11 @@ PICT # misc.
'filehist-dimensions' => 'Димензии',
'filehist-filesize' => 'Големина',
'filehist-comment' => 'Коментар',
-'imagelinks' => 'Врски до податотека',
+'imagelinks' => 'Врски до податотекава',
'linkstoimage' => 'До оваа податотека има {{PLURAL:$1|врска од следнава страница|врски од следниве $1 страници}}:',
'linkstoimage-more' => 'Повеќе од {{PLURAL:$1|една страница е поврзана|$1 страници се поврзани}} со оваа податотека.
-Следнава листа {{PLURAL:$1|ја прикажува само првата поврзана страница|ги прикажува само првите $1 поврзани страници}} до оваа податотека.
-Целосна листа може да добиете [[Special:WhatLinksHere/$2|тука]].',
+Следниов список {{PLURAL:$1|ја прикажува само првата поврзана страница|ги прикажува само првите $1 поврзани страници}} до оваа податотека.
+Целосен список може да добиете [[Special:WhatLinksHere/$2|тука]].',
'nolinkstoimage' => 'Нема страници кои ја користат оваа податотека.',
'morelinkstoimage' => 'Погледни [[Special:WhatLinksHere/$1|други врски]] кон оваа податотека.',
'redirectstofile' => '{{PLURAL:$1|Следната податотека пренасочува|$1 Следните податотеки пренасочуваат}} кон оваа податотека:',
@@ -1712,7 +1713,7 @@ PICT # misc.
'filedelete-legend' => 'Бриши податотека',
'filedelete-intro' => "Ја бришете податотеката '''[[Media:$1|$1]]''' заедно со нејзината историја.",
'filedelete-intro-old' => "Вие ја бришете верзијата на '''[[Media:$1|$1]]''' од [$4 $3, $2].",
-'filedelete-comment' => 'Причина за бришењето:',
+'filedelete-comment' => 'Причина:',
'filedelete-submit' => 'Бриши',
'filedelete-success' => "'''$1''' беше избришана.",
'filedelete-success-old' => "Верзијата на '''[[Media:$1|$1]]''' од $3, $2 беше избришана.",
@@ -1726,17 +1727,17 @@ PICT # misc.
'filedelete-edit-reasonlist' => 'Уреди причини за бришење',
# MIME search
-'mimesearch' => 'MIME пребарување',
-'mimesearch-summary' => 'Оваа страница овозможува филтрирање на податотеки врз основа на нивниот MIME тип.
+'mimesearch' => 'Пребарување по MIME',
+'mimesearch-summary' => 'Оваа страница овозможува филтрирање на податотеки врз основа на нивниот MIME-тип.
Влез: тип на содржина/под тип, т.е. <tt>image/jpeg</tt>.',
-'mimetype' => 'MIME тип:',
+'mimetype' => 'MIME-тип:',
'download' => 'преземи',
# Unwatched pages
'unwatchedpages' => 'Ненабљудувани страници',
# List redirects
-'listredirects' => 'Листа на пренасочувања',
+'listredirects' => 'Список на пренасочувања',
# Unused templates
'unusedtemplates' => 'Неискористени шаблони',
@@ -1810,7 +1811,7 @@ PICT # misc.
'lonelypagestext' => 'Следните страници не се поврзани од или трансклудирани во други страници на {{SITENAME}}.',
'uncategorizedpages' => 'Некатегоризирани страници',
'uncategorizedcategories' => 'Некатегоризирани категории',
-'uncategorizedimages' => 'Некатегоризирани податоци',
+'uncategorizedimages' => 'Некатегоризирани податотеки',
'uncategorizedtemplates' => 'Некатегоризирани преуредувања',
'unusedcategories' => 'Неискористени категории',
'unusedimages' => 'Неискористени слики',
@@ -1839,7 +1840,7 @@ PICT # misc.
'protectedtitles' => 'Заштитени наслови',
'protectedtitlestext' => 'Следните наслови се забранети за создавање',
'protectedtitlesempty' => 'Во овој момент нема заштитени наслови кои ги задоволуваат наведените критериуми.',
-'listusers' => 'Листа на корисници',
+'listusers' => 'Список на корисници',
'listusers-editsonly' => 'Прикажи само корисници кои уредувале',
'listusers-creationsort' => 'Подреди по датум на создавање',
'usereditcount' => '$1 {{PLURAL:$1|уредување|уредувања}}',
@@ -1850,7 +1851,7 @@ PICT # misc.
'move' => 'Премести',
'movethispage' => 'Премести ја оваа страница',
'unusedimagestext' => 'Следниве податотеки постојат, но не се вметнати во ниедна страница.
-Имајте во предвид дека други веб-страници може да ставаат врски до неа со директна URL-адреса, и затоа може да е наведена овде и покрај тоа што е во активна употреба.',
+Имајте предвид дека други мрежни места може да ставаат врски до неа со директна URL-адреса, и затоа може да е наведена овде и покрај тоа што е во активна употреба.',
'unusedcategoriestext' => 'Следните категории постојат и покрај тоа што ниедна статија и категорија не ги користи.',
'notargettitle' => 'Нема цел',
'notargettext' => 'Не одредивте целна страница или корисник на кој би се применила функцијата.',
@@ -1864,8 +1865,8 @@ PICT # misc.
'booksources' => 'Печатени извори',
'booksources-search-legend' => 'Пребарување на извори за книга',
'booksources-go' => 'Оди',
-'booksources-text' => 'Ова е листа на врски кон други веб-страници кои продаваат нови и користени книги, и кои може
-да имаат повеќе информации за книгите кои ги баравте:',
+'booksources-text' => 'Ова е список на врски кон други мрежни места кои продаваат нови и користени книги, и тие може
+да имаат повеќе информации за книгите што ги баравте:',
'booksources-invalid-isbn' => 'Наведениот ISBN код изгледа не е валидно запишан; проверете да не настанала некоја грешка при копирање од оригиналниот извор.',
# Special:Log
@@ -1874,7 +1875,7 @@ PICT # misc.
'log' => 'Дневници',
'all-logs-page' => 'Сите јавни дневници',
'alllogstext' => 'Комбиниран приказ на сите расположиви дневници на {{SITENAME}}.
-Изберете соодветен дневник од предложената листа, корисничко име или страница (се прави разлика помеѓу големи и мали букви).',
+Можете да го ограничите прикажаното избирајќи тип на дневник, корисничко име (разликува големи и мали букви), или страница (разликува големи и мали букви).',
'logempty' => 'Нема соодветни записи во дневникот.',
'log-title-wildcard' => 'Пребарај наслови кои почнуваат со овој текст',
@@ -1892,7 +1893,7 @@ PICT # misc.
'allpagesnext' => 'Следна',
'allpagessubmit' => 'Оди',
'allpagesprefix' => 'Прикажи страници со префикс:',
-'allpagesbadtitle' => 'Дадениот наслов е невалиден или има интер-јазичен или интер-вики префикс. Може да содржи повеќе карактери кои несмеат да се користат во наслови.',
+'allpagesbadtitle' => 'Дадениот наслов е неважечки или има меѓујазичен или интервики префикс. Може да содржи повеќе знаци кои не смеат да се користат во наслови.',
'allpages-bad-ns' => 'Википедија не содржи именски простор „$1“.',
# Special:Categories
@@ -1913,10 +1914,10 @@ PICT # misc.
'linksearch-pat' => 'Услов за пребарување:',
'linksearch-ns' => 'Именски простор:',
'linksearch-ok' => 'Барај',
-'linksearch-text' => 'Може да се користат џокер знаци, пример "*.wikipedia.org".<br />
+'linksearch-text' => 'Може да се користат џокери, како на пр. „*.wikipedia.org“.<br />
Поддржани протоколи: <tt>$1</tt>',
'linksearch-line' => '$1 врска во $2',
-'linksearch-error' => 'Џокер знаци може да се користат само на почетокот во името на хостот.',
+'linksearch-error' => 'Џокер-знаците може да се користат само на почетокот во името на домаќинот.',
# Special:ListUsers
'listusersfrom' => 'Прикажни корисници почнувајќи од:',
@@ -1933,12 +1934,12 @@ PICT # misc.
# Special:ListGroupRights
'listgrouprights' => 'Права на кориснички групи',
-'listgrouprights-summary' => 'Следната листа е листа на кориснички групи дефинирани на ова вики, заедно со нивните придружени права на пристап.
+'listgrouprights-summary' => 'Следи список на кориснички групи утврдени на ова вики, заедно со нивните придружни права на пристап.
Можно е да има [[{{MediaWiki:Listgrouprights-helppage}}|дополнителни информации]] за некои права.',
'listgrouprights-group' => 'Група',
'listgrouprights-rights' => 'Права',
'listgrouprights-helppage' => 'Help:Права на групи',
-'listgrouprights-members' => '(листа на членови)',
+'listgrouprights-members' => '(список на членови)',
'listgrouprights-right-display' => '$1 ($2)',
'listgrouprights-addgroup' => 'Може да додава {{PLURAL:$2|група|групи}}: $1',
'listgrouprights-removegroup' => 'Може да брише {{PLURAL:$2|група|групи}}: $1',
@@ -1947,7 +1948,7 @@ PICT # misc.
# E-mail user
'mailnologin' => 'Нема адреса за праќање',
-'mailnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:UserLogin|најавени]] и да имате валидна е-поштенска адреса во вашите [[Special:Preferences|нагодувања]] за да може да праќате е-пошта до други корисници.',
+'mailnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:UserLogin|најавени]] и да имате важечка е-поштенска адреса во вашите [[Special:Preferences|нагодувања]] за да може да праќате е-пошта до други корисници.',
'emailuser' => 'Испрати е-пошта до овој корисник',
'emailpage' => 'Е-пошта',
'emailpagetext' => 'Можете да го користите следниов образец за праќање на е-поштенска порака до овој корисник.
@@ -1955,7 +1956,7 @@ PICT # misc.
'usermailererror' => 'Настана следната грешка при праќање е-пошта:',
'defemailsubject' => '{{SITENAME}} е-пошта',
'noemailtitle' => 'Нема е-поштенска адреса',
-'noemailtext' => 'Овој корисник нема наведено валидна е-поштенска адреса.',
+'noemailtext' => 'Овој корисник нема наведено важечка е-поштенска адреса.',
'nowikiemailtitle' => 'Не е допуштено користење на е-пошта',
'nowikiemailtext' => 'Овој корисник избрал да не прима е-пошта од други корисници.',
'email-legend' => 'Праќање на е-пошта до друг {{SITENAME}} корисник',
@@ -1964,7 +1965,7 @@ PICT # misc.
'emailsubject' => 'Наслов:',
'emailmessage' => 'Порака:',
'emailsend' => 'Прати',
-'emailccme' => 'Испрати ми копија од пораката по е-пошта.',
+'emailccme' => 'Испрати ми копија на пораката по е-пошта.',
'emailccsubject' => 'Копија од вашата порака до $1: $2',
'emailsent' => 'Е-поштата е пратена',
'emailsenttext' => 'Вашата е-пошта е пратена.',
@@ -1974,14 +1975,15 @@ PICT # misc.
'watchlist' => 'мои набљудувања',
'mywatchlist' => 'мои набљудувања',
'watchlistfor' => "(за '''$1''')",
-'nowatchlist' => 'Немате ништо во вашата листа на набљудувања.',
-'watchlistanontext' => 'Ве молиме $1 за преглед или уредување на вашата листа на набљудувања.',
+'nowatchlist' => 'Немате ништо во списокот на набљудувања.',
+'watchlistanontext' => 'Се бара $1 за да можете да го прегледувате и уредувате списокот на набљудувања.',
'watchnologin' => 'Не сте најавени',
-'watchnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:UserLogin|најавени]] за модифицирање на вашата листа на набљудувања.',
-'addedwatch' => 'Додадено во листата на набљудувања',
-'addedwatchtext' => "Страницата \"<nowiki>\$1</nowiki>\" е додадена во вашата [[Special:Watchlist|листа на набљудувања]]. Идните промени на оваа страница и поврзаните со неа страници за разговор ќе бидат прикажани овде и страницата ќе се прикаже '''задебелена''' во [[Special:RecentChanges|листата на скорешни промени]] за да можете полесно да ја изберете.",
-'removedwatch' => 'Отстрането од листата на набљудувања',
-'removedwatchtext' => 'Страницата "[[:$1]]" е отстранета од [[Special:Watchlist|вашата листа на набљудувања]].',
+'watchnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:UserLogin|најавени]] за да го менувате списокот на набљудувања.',
+'addedwatch' => 'Додадено во списокот на набљудувања',
+'addedwatchtext' => "Страницата „[[:$1]]“ е додадена во [[Special:Watchlist|списокот на набљудувања]].
+Идните промени на оваа страница и поврзаните со неа страници за разговор ќе бидат прикажани овде, а страницата ќе се прикаже '''задебелена''' во [[Special:RecentChanges|списокот на скорешни промени]] за да можете полесно да ја препознаете.",
+'removedwatch' => 'Отстрането од списокот на набљудувања',
+'removedwatchtext' => 'Страницата „[[:$1]]“ е отстранета од [[Special:Watchlist|списокот на набљудувања]].',
'watch' => 'Набљудувај',
'watchthispage' => 'Набљудувај ја оваа страница',
'unwatch' => 'Престани со набљудување',
@@ -1989,16 +1991,16 @@ PICT # misc.
'notanarticle' => 'Не е статија',
'notvisiblerev' => 'Ревизијата била избришана',
'watchnochange' => 'Ниту едно од вашите набљудувања не било уредувано во прикажаниот период.',
-'watchlist-details' => '{{PLURAL:$1|$1 страница|$1 страници}} во вашата листа на набљудувања, неброејќи ги страниците за разговор.',
+'watchlist-details' => '{{PLURAL:$1|$1 страница|$1 страници}} во вашиот список на набљудувања, не броејќи ги страниците за разговор.',
'wlheader-enotif' => '* Известување по е-пошта е овозможено.',
'wlheader-showupdated' => "* Страници кои се променети од вашата последна посета се прикажани со '''задебелени''' букви",
'watchmethod-recent' => 'Проверка на скорешните уредувања на набљудуваните страници',
'watchmethod-list' => 'Проверерка на набљудуваните страници во скорешните уредувања',
-'watchlistcontains' => 'Вашата листа на набљудувања содржи $1 {{PLURAL:$1|страница|страници}}.',
+'watchlistcontains' => 'Вашиот список на набљудувања содржи $1 {{PLURAL:$1|страница|страници}}.',
'iteminvalidname' => "Проблем со елементот '$1', неважечко име...",
'wlnote' => "Подолу {{PLURAL:$1|е прикажана последната промена|се прикажани последните '''$1''' промени}} во {{PLURAL:$2|последниов час|последниве '''$2''' часа}}.",
-'wlshowlast' => 'Прикажи ги последните $1 часа, $2 денови, $3',
-'watchlist-options' => 'Опции на листа на набљудувања',
+'wlshowlast' => 'Прикажи ги последните $1 часа, $2 дена, $3',
+'watchlist-options' => 'Поставки за список на набљудувања',
# Displayed when you click the "watch" button and it is in the process of watching
'watching' => 'Набљудување...',
@@ -2053,10 +2055,10 @@ $NEWPAGE
'deletedarticle' => 'ја избриша „[[$1]]“',
'suppressedarticle' => 'suppressed "[[$1]]"',
'dellogpage' => 'Дневник на бришења',
-'dellogpagetext' => 'Подолу е листата на последните бришења.',
+'dellogpagetext' => 'Подолу е наведен список на најновите бришења.',
'deletionlog' => 'дневник на бришењата',
'reverted' => 'Вратено на претходната ревизија',
-'deletecomment' => 'Причина за бришење:',
+'deletecomment' => 'Причина:',
'deleteotherreason' => 'Друга/дополнителна причина:',
'deletereasonotherlist' => 'Друга причина',
'deletereason-dropdown' => '*Вообичаени причини за бришење
@@ -2075,7 +2077,8 @@ $NEWPAGE
'rollback_short' => 'Врати',
'rollbacklink' => 'Врати',
'rollbackfailed' => 'Неуспешно враќање',
-'cantrollback' => 'Не може да се врати последната промена, последниот автор е истовремено и единствен.',
+'cantrollback' => 'Уредувањето не може да се врати;
+последниот уредник е воедно и единствениот автор на страницата.',
'alreadyrolled' => 'Не може да се врати последното уредување од [[:$1]] на [[User:$2|$2]] ([[User talk:$2|Разговор]]{{int:pipe-separator}}[[Special:Contributions/$2|{{int:contribslink}}]]);
некој друг веќе ја уредил или ги вратил промените на страницата.
@@ -2089,8 +2092,8 @@ $NEWPAGE
# Protect
'protectlogpage' => 'Дневник на заштитувања',
-'protectlogtext' => 'Подолу е листа на отклучувања/заклучувања на страницата.
-Погледни [[Special:ProtectedPages|листа на заштитени страници]] за листа на тековни заштити на страници.',
+'protectlogtext' => 'Подолу е наведен список на отклучувања/заклучувања на страницата.
+Погледете го [[Special:ProtectedPages|списокот на заштитени страници]].',
'protectedarticle' => 'ја заштити „[[$1]]“',
'modifiedarticleprotection' => 'сменето ниво на заштита за „[[$1]]“',
'unprotectedarticle' => 'отстранета заштита на "[[$1]]"',
@@ -2143,7 +2146,7 @@ $NEWPAGE
'restriction-edit' => 'Уредување',
'restriction-move' => 'Преместување',
'restriction-create' => 'Создај',
-'restriction-upload' => 'Подигнување',
+'restriction-upload' => 'Подигни',
# Restriction levels
'restriction-level-sysop' => 'целосно заштитено',
@@ -2151,15 +2154,15 @@ $NEWPAGE
'restriction-level-all' => 'сите нивоа',
# Undelete
-'undelete' => 'Погледни избришани страници',
+'undelete' => 'Преглед на избришани страници',
'undeletepage' => 'Погледај и врати избришани страници',
'undeletepagetitle' => "'''Во продолжение следат избришани ревизии на [[:$1|$1]]'''.",
'viewdeletedpage' => 'Прегледај ги избришаните страници',
'undeletepagetext' => '{{PLURAL:$1|Следната страница била избришана но сè уште е во архивот и може да биде вратена.|Следните $1 страници биле избришани но сè уште се во архивот и можат да бидат вратени.}}
Архивот може периодично да се чисти.',
'undelete-fieldset-title' => 'Обнови ревизии',
-'undeleteextrahelp' => "За да вратите целосна историја на страница, одселектирајте ги сите полиња и притиснете на '''''Врати'''''.
-За да извршите селективно враќање, селектирајте ги полињата до соодветните ревизии за враќање и притиснете на '''''Врати'''''.
+'undeleteextrahelp' => "За да вратите целосна историја на страница, отштиклирајте ги сите полиња и притиснете на '''''Врати'''''.
+За да извршите делумно враќање, изберете ги полињата до соодветните ревизии за враќање и притиснете на '''''Врати'''''.
Со притискање на '''''Врати''''' го бришете коментарот и сите полиња за штиклирање.",
'undeleterevisions' => '{{PLURAL:$1|$1 измена е архивирана|$1 измени се архивирани}}',
'undeletehistory' => 'Ако ја обновите страницата, сите поправки ќе бидат вратени во историјата.
@@ -2174,7 +2177,7 @@ $NEWPAGE
Можеби имате лоша врска, ревизијата била обновена или избришана од архивата.',
'undelete-nodiff' => 'Не постои постара ревизија.',
'undeletebtn' => 'Обнови',
-'undeletelink' => 'погледни/обнови',
+'undeletelink' => 'погледај/врати',
'undeletereset' => 'Врати',
'undeleteinvert' => 'Обратен избор',
'undeletecomment' => 'Причина:',
@@ -2185,8 +2188,8 @@ $NEWPAGE
'cannotundelete' => 'Враќањето не успеа, некој друг можеби ја вратил страницата претходно.',
'undeletedpage' => "'''$1 беше обновена'''
-Погледни [[Special:Log/delete|дневник на бришења]] за листа на претходни бришења или обновувања.",
-'undelete-header' => 'Погледни во [[Special:Log/delete|дневникот на бришења]] за скоро избришани страници.',
+Погледнете го [[Special:Log/delete|дневникот на бришења]] за попис на претходни бришења и обновувања.",
+'undelete-header' => 'Списокот на неодамна избришани страници ќе го најдете на [[Special:Log/delete|дневникот на бришења]].',
'undelete-search-box' => 'Пребарување на ибришани страници',
'undelete-search-prefix' => 'Прикажи страници кои почнуваат со:',
'undelete-search-submit' => 'Барај',
@@ -2224,7 +2227,7 @@ $1',
'sp-contributions-blocklog' => 'Дневник на блокирања',
'sp-contributions-logs' => 'дневници',
'sp-contributions-search' => 'Пребарување на придонеси',
-'sp-contributions-username' => 'IP адреса или корисничко име:',
+'sp-contributions-username' => 'IP-адреса или корисничко име:',
'sp-contributions-submit' => 'Пребарај',
# What links here
@@ -2237,7 +2240,7 @@ $1',
'nolinkshere-ns' => "Нема страници со врска кон '''[[:$1]]''' во избраниот именски простор.",
'isredirect' => 'пренасочувачка страница',
'istemplate' => 'вклучување',
-'isimage' => 'врска кон слика',
+'isimage' => 'врска за графиконот',
'whatlinkshere-prev' => '{{PLURAL:$1|претходна|претходни $1}}',
'whatlinkshere-next' => '{{PLURAL:$1|следна|следни $1}}',
'whatlinkshere-links' => '← врски',
@@ -2250,18 +2253,18 @@ $1',
# Block/unblock
'blockip' => 'Блокирај корисник',
'blockip-legend' => 'Блокирај корисник',
-'blockiptext' => 'Користете го долниот образец за да го забраните пристапот за пишување од одредена IP адреса или корисничко име.
+'blockiptext' => 'Користете го долниот образец за да го забраните пристапот за пишување од одредена IP-адреса или корисничко име.
Ова единствено треба да се прави за да се спречи вандализам, во согласност со [[{{MediaWiki:Policy-url}}|правилата на Википедија]].
Изберете конкретна причина подолу (пример: цитирање на конкретни страници што биле вандализирани).',
-'ipaddress' => 'IP адреса',
-'ipadressorusername' => 'IP адреса или корисничко име:',
+'ipaddress' => 'IP-адреса',
+'ipadressorusername' => 'IP-адреса или корисничко име:',
'ipbexpiry' => 'Истек на рокот:',
'ipbreason' => 'Причина:',
'ipbreasonotherlist' => 'Друга причина',
'ipbreason-dropdown' => '*Вообичаени причини за блокирање
** Вметнување лажни информации
** Бришење на содржини од страниците
-** Спем врски кон надворешни веб места
+** Спам-врски кон надворешни мрежни места
** Вметнување глупости во страниците
** Непристојно однесување
** Навредување на други корисници
@@ -2269,23 +2272,23 @@ $1',
'ipbanononly' => 'Блокирај само анонимни корисници',
'ipbcreateaccount' => 'Оневозможи создавање кориснички сметки',
'ipbemailban' => 'Оневозможи го корисникот да праќа е-пошта',
-'ipbenableautoblock' => 'Автоматски блокирај ја последната IP адреса што ја користел корисникот и сите понатамошни адреси од кои ќе се обиде да уредува',
+'ipbenableautoblock' => 'Автоматски блокирај ја последната IP-адреса што ја користел корисникот и сите понатамошни адреси од кои ќе се обиде да уредува',
'ipbsubmit' => 'Блокирај го овој корисник',
'ipbother' => 'Друг рок:',
'ipboptions' => '2 часа:2 hours,1 ден:1 day,3 дена:3 days,1 седмица:1 week,2 седмици:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite', # display1:time1,display2:time2,...
'ipbotheroption' => 'друго',
'ipbotherreason' => 'Друга, дополнителна причина:',
-'ipbhidename' => 'Сокриј корисничко име во уредувања и листи',
+'ipbhidename' => 'Сокриј корисничко име во уредувања и списоци',
'ipbwatchuser' => 'Набљудувај ја корисничката страница и страницата за разговор на овој корисник',
'ipballowusertalk' => 'Овозможи овој корисник да ја уредува својата страница за разговор додека е блокиран',
'ipb-change-block' => 'Повторно блокирај го корисникот со овие нагодувања',
-'badipaddress' => 'Невалидна IP адреса',
+'badipaddress' => 'Неважечка IP-адреса',
'blockipsuccesssub' => 'Успешно блокирање',
'blockipsuccesstext' => '[[Special:Contributions/$1|$1]] беше блокиран(а).<br />
-Видете [[Special:IPBlockList|листа на блокирани IP адреси]] за преглед на блокирањата.',
+Видете [[Special:IPBlockList|список на блокирани IP-адреси]].',
'ipb-edit-dropdown' => 'Наведи причина за блокирање',
'ipb-unblock-addr' => 'Одблокирај го $1',
-'ipb-unblock' => 'Одблокирај корисник или IP адреса',
+'ipb-unblock' => 'Одблокирај корисник или IP-адреса',
'ipb-blocklist-addr' => 'Активни блокирања за $1',
'ipb-blocklist' => 'Преглед на активни блокирања',
'ipb-blocklist-contribs' => 'Придонеси на $1',
@@ -2294,12 +2297,12 @@ $1',
'ipusubmit' => 'Избриши го ова блокирање',
'unblocked' => '[[User:$1|$1]] беше деблокиран',
'unblocked-id' => 'Блокирањето $1 беше отстрането',
-'ipblocklist' => 'Блокирани IP адреси и кориснички имиња',
+'ipblocklist' => 'Блокирани IP-адреси и кориснички имиња',
'ipblocklist-legend' => 'Најди блокиран корисник',
-'ipblocklist-username' => 'Корисничко име или IP адреса:',
+'ipblocklist-username' => 'Корисничко име или IP-адреса:',
'ipblocklist-sh-userblocks' => '$1 блокирани кориснички сметки',
'ipblocklist-sh-tempblocks' => '$1 привремени блокирања',
-'ipblocklist-sh-addressblocks' => '$1 блокирани поединечни IP адреси',
+'ipblocklist-sh-addressblocks' => '$1 блокирани поединечни IP-адреси',
'ipblocklist-submit' => 'Пребарај',
'blocklistline' => '$1, $2 го блокираше $3 ($4)',
'infiniteblock' => 'бесконечно',
@@ -2309,21 +2312,21 @@ $1',
'createaccountblock' => 'блокирано создавање кориснички сметки',
'emailblock' => 'блокирана е-пошта',
'blocklist-nousertalk' => 'без можност за уредување на својата страница за разговор',
-'ipblocklist-empty' => 'Листата на блокирања е празна.',
-'ipblocklist-no-results' => 'Бараната IP адреса или корисничка сметка не е блокирана.',
+'ipblocklist-empty' => 'Списокот на блокирања е празен.',
+'ipblocklist-no-results' => 'Бараната IP-адреса или корисничка сметка не е блокирана.',
'blocklink' => 'блокирај',
'unblocklink' => 'одблокирај',
'change-blocklink' => 'промена на блок',
'contribslink' => 'придонеси',
-'autoblocker' => 'Автоматски сте блокирани бидејќи вашата IP адреса била скоро користена од "[[User:$1|$1]]".
-Причината за блокирање на $1 била: "$2"',
+'autoblocker' => 'Автоматски сте блокирани бидејќи вашата IP-адреса била скоро користена од „[[User:$1|$1]]“.
+Причината за блокирање на $1 била: „$2“',
'blocklogpage' => 'Дневник на блокирања',
-'blocklog-fulllog' => 'Комплетен дневник на блокирања',
+'blocklog-fulllog' => 'Целосен дневник на блокирања',
'blocklogentry' => 'блокирано [[$1]] со рок на истекување до $2, $3',
'reblock-logentry' => 'променети нагодувања за блокирање на [[$1]] со рок на истекување од $2 $3',
-'blocklogtext' => 'Ова е дневник на акции за блокирање и деблокирање, на овој корисник.
-Автоматски блокираните IP адреси не се наведени.
-Видете [[Special:IPBlockList|листата на блокирани IP адреси]] за листа на тековни забрани и блокирања.',
+'blocklogtext' => 'Ова е дневник на блокирање и одблокирање на кориснци.
+Автоматски блокираните IP-адреси не се наведени.
+Видете го [[Special:IPBlockList|списокот на блокирани IP-адреси]].',
'unblocklogentry' => 'деблокиран "$1"',
'block-log-flags-anononly' => 'само анонимни корисници',
'block-log-flags-nocreate' => 'оневозможено создавање кориснички сметки',
@@ -2341,28 +2344,28 @@ $1',
$1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите промена?',
'ipb_cant_unblock' => 'Грешка: Блокирањето $1 не постои.
Можеби веќе е одблокиран.',
-'ipb_blocked_as_range' => 'Грешка: IP адресата $1 не е директно блокирана и не може да се деблокира.
+'ipb_blocked_as_range' => 'Грешка: IP-адресата $1 не е директно блокирана и не може да се деблокира.
Таа е блокирана како дел од блокот адреси $2, кој не може да се деблокира.',
'ip_range_invalid' => 'Неважечки IP дијапазон на адреси.',
'blockme' => 'Блокирај ме',
-'proxyblocker' => 'Прокси блокирач',
+'proxyblocker' => 'Блокер на застапници (proxy)',
'proxyblocker-disabled' => 'Оваа функција е оневозможена.',
-'proxyblockreason' => 'Вашата IP адреса е блокирана бидејќи е отворен прокси.
+'proxyblockreason' => 'Вашата IP-адреса е блокирана бидејќи претставува отворен застапник (proxy).
Ве молиме контактирајте со вашиот доставувач на Интернет услуги или техничката поддршка и информирајте ги за овој сериозен безбедносен проблем.',
'proxyblocksuccess' => 'Готово.',
'sorbs' => 'DNSBL',
-'sorbsreason' => 'Вашата IP адреса е запишана како отворен прокси во DNSBL кој го користи {{SITENAME}}..',
-'sorbs_create_account_reason' => 'Вашата IP адреса е наведена како отворен посредник во DNSBL користена од {{SITENAME}}.
+'sorbsreason' => 'Вашата IP-адреса е запишана како отворен застапник (proxy) во DNSBL кој го користи {{SITENAME}}..',
+'sorbs_create_account_reason' => 'Вашата IP-адреса е наведена како отворен застапникот (proxy) во DNSBL користена од {{SITENAME}}.
Не можете да создадете корисничка сметка.',
'cant-block-while-blocked' => 'Не можете да блокирате други корисници додека и вие самите сте блокирани.',
# Developer tools
'lockdb' => 'Заклучи база на податоци',
'unlockdb' => 'Отклучи база на податоци',
-'lockdbtext' => 'Заклучувањето на базата на податоци ќе им ја укине можноста на сите корисници да уредуваат страници, да ги менуваат нивните нагодувања, да ги уредуваат нивните листи на набљудувања и се останато што бара промени во базата.
-Ве молиме потврдете дека ова е вашата намера и дека ќе ја отклучите базата кога ќе ја завршите работата околу нејзиното одржување.',
-'unlockdbtext' => 'Отклучувањето на базата ќе им ја врати можноста на сите корисници да уредуваат страници, да ги менуваат нивните нагодувања, да ги уредуваат нивните листи на набљудувања и се останато што бара промени во базата.
-Ве молиме потврдете дека ова е вашата намера.',
+'lockdbtext' => 'Заклучувањето на базата на податоци ќе им ја укине можноста на сите корисници да уредуваат страници, да ги менуваат нивните нагодувања, да ги уредуваат нивните списоци на набљудувања и сето останато што бара промени во базата.
+Потврдете дека ова е вашата намера и дека ќе ја отклучите базата кога ќе ја завршите работата околу нејзиното одржување.',
+'unlockdbtext' => 'Отклучувањето на базата ќе им ја врати можноста на сите корисници да уредуваат страници да ги менуваат нивните нагодувања, да ги уредуваат нивните списоци на набљудувања и сето останато што бара промени во базата.
+Потврдете дека ова е вашата намера.',
'lockconfirm' => 'Да, навистина сакам да ја заклучам базата на податоци.',
'unlockconfirm' => 'Да, навистина сакам да ја отклучам базата на податоци.',
'lockbtn' => 'Заклучи база на податоци',
@@ -2374,7 +2377,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
Сетете се да ја [[Special:UnlockDB|отклучите]] кога ќе завршите со нејзиното одржување.',
'unlockdbsuccesstext' => 'Базата е отклучена.',
'lockfilenotwritable' => 'Податотеката за заклучување на базата не е отворена за пишување.
-За да ја заклучите или отклучите базата, податотеката мора да биде достапна за пишување од страна на веб серверот.',
+За да ја заклучите или отклучите базата, податотеката мора да биде достапна за пишување од страна на семрежниот опслужувач.',
'databasenotlocked' => 'Базата не е заклучена.',
# Move page
@@ -2402,8 +2405,8 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'movenologintext' => 'Мора да бидете регистриран корисник и [[Special:UserLogin|најавен]] за да преместите страница.',
'movenotallowed' => 'Немате доволно привилегии за преместување на страници.',
'movenotallowedfile' => 'Немате дозвола за преместување податотеки.',
-'cant-move-user-page' => 'Немате дозвола за преместување на основни кориснички страници (одделно од подстраници).',
-'cant-move-to-user-page' => 'Немате дозвола за преместување на страница во ваша корисничка страница (освен во корисничка подстраница)',
+'cant-move-user-page' => 'Немате дозвола за преместување на основни кориснички страници (освен потстраници).',
+'cant-move-to-user-page' => 'Немате дозвола за преместување на страница во ваша корисничка страница (освен во корисничка потстраница)',
'newtitle' => 'Кон новиот наслов:',
'move-watch' => 'Набљудувај ја оваа страница',
'movepagebtn' => 'Премести страница',
@@ -2418,8 +2421,8 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
Ве молиме спојте ги рачно.'''",
'movedto' => 'преместена како',
'movetalk' => 'Премести ја и страницата за разговор, ако е возможно.',
-'move-subpages' => 'Премести подстраници (највеќе до $1)',
-'move-talk-subpages' => 'Премести подстраници на страници за разговор (највеќе до $1)',
+'move-subpages' => 'Премести потстраници (највеќе до $1)',
+'move-talk-subpages' => 'Премести потстраници на страници за разговор (највеќе до $1)',
'movepage-page-exists' => 'Страницата $1 веќе постои и не може автоматски да биде заменета.',
'movepage-page-moved' => 'Страницата $1 беше преместена како $2.',
'movepage-page-unmoved' => 'Страницата $1 не може да биде преместена во $2.',
@@ -2428,10 +2431,10 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'1movedto2_redir' => '[[$1]] преместена како [[$2]] преку пренасочување',
'move-redirect-suppressed' => 'исклучено пренасочување',
'movelogpage' => 'Дневник на преместувања',
-'movelogpagetext' => 'Подолу е листа на преместени страници.',
-'movesubpage' => '{{PLURAL:$1|Подстраница|Подстраници}}',
-'movesubpagetext' => 'Оваа страница има $1 {{PLURAL:$1|подстраница прикажана|подстраници прикажани}} подолу.',
-'movenosubpage' => 'Оваа страница нема подстраници.',
+'movelogpagetext' => 'Подолу е наведен список на преместени страници.',
+'movesubpage' => '{{PLURAL:$1|Потстраница|Потстраници}}',
+'movesubpagetext' => 'Оваа страница има $1 {{PLURAL:$1|потстраница прикажана|потстраници прикажани}} подолу.',
+'movenosubpage' => 'Оваа страница нема потстраници.',
'movereason' => 'Причина:',
'revertmove' => 'врати',
'delete_and_move' => 'Избриши и премести',
@@ -2444,7 +2447,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
не може да се премести страница во самата себе.',
'immobile-source-namespace' => 'Не може да се преместуваат страници во именскиот простор "$1"',
'immobile-target-namespace' => 'Не може да се преместуваат страници во именскиот простор "$1"',
-'immobile-target-namespace-iw' => 'Интервики врска не е валидна цел за преместување на страница.',
+'immobile-target-namespace-iw' => 'Интервики врска не е важечка цел за преместување на страница.',
'immobile-source-page' => 'Оваа страница не може да се преместува.',
'immobile-target-page' => 'Не може да се премести под бараниот наслов.',
'imagenocrossnamespace' => 'Не може да се премести податотека во неподатотечен именски простор',
@@ -2456,11 +2459,11 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
# Export
'export' => 'Извезување на страници',
'exporttext' => 'Можете да го извезете текстот и историјата на уредување на избрана страница или група на страници во XML формат.
-Овие податоци може да бидат вчитани на некое друго вики кое се користи со MediaWiki преку [[Special:Import|увезување на страница]].
+Овие податоци може да бидат вчитани на некое друго вики кое се користи со МедијаВики преку [[Special:Import|увезување на страница]].
За извезување на страници, внесете ги насловите во полето прикажано подолу, еден наслов на статија во ред, потоа изберете дали сакате да ја извезете само последната ревизија или и сите постари ревизии.
-Ако ја сакате само тековната верзија, би можеле да искористите врска од видот [[{{#Special:Export}}/{{MediaWiki:Mainpage}}]] за страницата "[[{{MediaWiki:Mainpage}}]]".',
+Ако ја сакате само тековната верзија, би можеле да искористите врска од видот [[{{#Special:Export}}/{{MediaWiki:Mainpage}}]] за страницата „[[{{MediaWiki:Mainpage}}]]“.',
'exportcuronly' => 'Вклучи ја само тековната ревизија, а не сета историја',
'exportnohistory' => "----
'''Напомена:''' извезувањето на целата историја на страниците преку овој образец е оневозможено од перформансни причини.",
@@ -2478,8 +2481,8 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'allmessagesname' => 'Име',
'allmessagesdefault' => 'Текст по основно',
'allmessagescurrent' => 'Сегашен текст',
-'allmessagestext' => 'Ова е листа на системските пораки достапни во именскиот простор „МедијаВики“.
-Ве молиме одете на [http://www.mediawiki.org/wiki/Localisation Локализација на МедијаВики] и [http://translatewiki.net Бетавики] ако сакате да придонесете кон генеричката локализацијата на МедијаВики.',
+'allmessagestext' => 'Ова е список на системските пораки расположиви за именскиот простор „МедијаВики“.
+Одете на [http://www.mediawiki.org/wiki/Localisation Локализација на МедијаВики] и [http://translatewiki.net translatewiki.net] ако сакате да придонесете кон општата локализација на МедијаВики.',
'allmessagesnotsupportedDB' => "Оваа страница не може да се користи бидејќи '''\$wgUseDatabaseMessages''' е исклучено.",
'allmessagesfilter' => 'Филтер за регуларни изрази:',
'allmessagesmodified' => 'Прикажи само изменети',
@@ -2495,10 +2498,10 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
# Special:Import
'import' => 'Увезување на страници',
-'importinterwiki' => 'Трансвики увезување',
+'importinterwiki' => 'Меѓувики увоз',
'import-interwiki-text' => 'Избери вики и наслов на страница за увоз.
-Датумите и имињата на уредувачите ќе бидат зачувани.
-Сите трансвики акции за увоз се запишуваат во [[Special:Log/import|дневникот на увезувања]].',
+Датумите и имињата на уредниците ќе бидат зачувани.
+Сите постапки при меѓувики увозот се заведуваат во [[Special:Log/import|дневникот на увезувања]].',
'import-interwiki-source' => 'Извор вики/страница:',
'import-interwiki-history' => 'Копирај ги сите постари верзии за оваа страница',
'import-interwiki-templates' => 'Вклучи ги сите шаблони',
@@ -2518,38 +2521,38 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'importnotext' => 'Празно или без текст',
'importsuccess' => 'Завршено увезување!',
'importhistoryconflict' => 'Постои конфликтна историја на верзиите (можно е страницата веќе да била внесена)',
-'importnosources' => 'Нема дефинирано трансвики извори за увезување и директните подигнувања на историја се оневозможени.',
+'importnosources' => 'Нема определено меѓувики-извори за увоз и директните подигања на историја се оневозможени.',
'importnofile' => 'Нема подигнато увозна податотека.',
-'importuploaderrorsize' => 'Неуспешно подигнување на увозна податотека.
-Големината на податотеката е поголема од допуштената големина.',
+'importuploaderrorsize' => 'Подигањето на увозната податотека не успеа.
+Податотеката ја надминува допуштената големина.',
'importuploaderrorpartial' => 'Неуспешно подигнувањето на увозна податотека.
Податотеката е парцијално подигната.',
-'importuploaderrortemp' => 'Неуспешно подигнување на увозна податотека.
+'importuploaderrortemp' => 'Неуспешно подигање на увозна податотека.
Проблеми со привремена папка за податотеки.',
'import-parse-failure' => 'Погрешно XML парсирање',
'import-noarticle' => 'Нема страница за увоз!',
'import-nonewrevisions' => 'Сите ревизии се претходно увезени.',
'xml-error-string' => '$1 на линија $2, колона $3 (бајт $4): $5',
-'import-upload' => 'Подигнување на XML податоци',
+'import-upload' => 'Подигни XML податоци',
'import-token-mismatch' => 'Губење на сесиските податоци. Обидете се повторно.',
'import-invalid-interwiki' => 'Не може да се увезува од специфицираното вики.',
# Import log
'importlogpage' => 'Дневник на увезувања',
'importlogpagetext' => 'Административно увезување на страници со историја на уредување од други викија.',
-'import-logentry-upload' => 'увезена [[$1]] со подигнување на податотека',
+'import-logentry-upload' => 'увезена [[$1]] со подигање на податотека',
'import-logentry-upload-detail' => '$1 {{PLURAL:$1|ревизија|ревизии}}',
'import-logentry-interwiki' => 'трансвикифиран $1',
'import-logentry-interwiki-detail' => '$1 {{PLURAL:$1|ревизија|ревизии}} од $2',
# Tooltip help for the actions
'tooltip-pt-userpage' => 'Вашата корисничка страница',
-'tooltip-pt-anonuserpage' => 'Корисничка страница за IP адресата од која уредувате',
+'tooltip-pt-anonuserpage' => 'Корисничка страница за IP-адресата од која уредувате',
'tooltip-pt-mytalk' => 'Вашата страница за разговор',
-'tooltip-pt-anontalk' => 'Разговор за уредувањата од оваа IP адреса',
+'tooltip-pt-anontalk' => 'Разговор за уредувањата од оваа IP-адреса',
'tooltip-pt-preferences' => 'Ваши нагодувања',
-'tooltip-pt-watchlist' => 'Листа на страници кои сте избрале да ги набљудувате.',
-'tooltip-pt-mycontris' => 'Листа на ваши придонеси',
+'tooltip-pt-watchlist' => 'Список на страници кои сте избрале да ги набљудувате.',
+'tooltip-pt-mycontris' => 'Список на ваши придонеси',
'tooltip-pt-login' => 'Ви препорачуваме да се најавите, иако тоа не е задолжително.',
'tooltip-pt-anonlogin' => 'Ви препорачуваме да се најавите, иако тоа не е задолжително.',
'tooltip-pt-logout' => 'Одјавете се',
@@ -2562,8 +2565,8 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'tooltip-ca-delete' => 'Избриши ја оваа страница',
'tooltip-ca-undelete' => 'Обнови ги уредувањата направени на оваа страница пред да биде избришана',
'tooltip-ca-move' => 'Премести ја оваа страница',
-'tooltip-ca-watch' => 'Додај ја оваа страница во листата на набљудувања',
-'tooltip-ca-unwatch' => 'Отстрани ја оваа страница од листата на набљудувања',
+'tooltip-ca-watch' => 'Додај ја страницава во списокот на набљудувања',
+'tooltip-ca-unwatch' => 'Отстрани ја страницава од списокот на набљудувања',
'tooltip-search' => 'Пребарај низ {{SITENAME}}',
'tooltip-search-go' => 'Оди на страница со ова име доколку постои',
'tooltip-search-fulltext' => 'Пребарај го овој текст низ странците',
@@ -2571,22 +2574,22 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'tooltip-n-mainpage' => 'Посети ја главната страница',
'tooltip-n-portal' => 'За проектот, што можете да направите, каде да најдете некои работи',
'tooltip-n-currentevents' => 'Најдете информации за тековните настани',
-'tooltip-n-recentchanges' => 'Листа на скорешни промени на викито.',
+'tooltip-n-recentchanges' => 'Список на скорешни промени на викито.',
'tooltip-n-randompage' => 'Вчитај случајна страница',
'tooltip-n-help' => 'Место каде што може да се информирате.',
-'tooltip-t-whatlinkshere' => 'Листа на сите вики-страници кои водат овде',
+'tooltip-t-whatlinkshere' => 'Список на сите вики-страници што водат овде',
'tooltip-t-recentchangeslinked' => 'Скорешни промени на страници со врски на оваа страница',
'tooltip-feed-rss' => 'RSS емитување за оваа страница',
'tooltip-feed-atom' => 'Atom емитување за оваа страница',
-'tooltip-t-contributions' => 'Погледни листа на придонеси на овој корисник',
+'tooltip-t-contributions' => 'Список на придонеси на овој корисник',
'tooltip-t-emailuser' => 'Испрати е-пошта на овој корисник',
-'tooltip-t-upload' => 'Подигнување податотеки',
-'tooltip-t-specialpages' => 'Листа на сите специјални страници',
+'tooltip-t-upload' => 'Подигни податотеки',
+'tooltip-t-specialpages' => 'Список на сите специјални страници',
'tooltip-t-print' => 'Верзија за печатење на оваа страница',
'tooltip-t-permalink' => 'Постојана врска до оваа верзија на страницата',
'tooltip-ca-nstab-main' => 'Поглед на содржината',
'tooltip-ca-nstab-user' => 'Поглед на корисничката страница',
-'tooltip-ca-nstab-media' => 'Поглед на медија страницата',
+'tooltip-ca-nstab-media' => 'Преглед на мултимедијалната податотека',
'tooltip-ca-nstab-special' => 'Ова е специјална страница, не можете да ја уредувате',
'tooltip-ca-nstab-project' => 'Поглед на проектната страница',
'tooltip-ca-nstab-image' => 'Поглед на страницата на податотеката',
@@ -2599,56 +2602,61 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'tooltip-preview' => 'Прегледајте ги вашите промени, ве молиме користете го ова пред зачувување!',
'tooltip-diff' => 'Покажи кои промени ги направи во текстот.',
'tooltip-compareselectedversions' => 'Видете ја разликата помеѓу двете избрани верзии на оваа страница.',
-'tooltip-watch' => 'Додај ја оваа страница во својата листа на набљудувања',
+'tooltip-watch' => 'Додај ја страницава во списокот на набљудувања',
'tooltip-recreate' => 'Повторно создај ја страницата иако беше избришана',
-'tooltip-upload' => 'Започни со подигнување',
+'tooltip-upload' => 'Започни со подигање',
'tooltip-rollback' => '„Врати“ ги поништува последните уредувања на оваа страница со еден клик до уредувањата на претпоследниот придонесувач',
'tooltip-undo' => '„Откажи“ го поништува ова уредување и отвора прозорец за уредување.
Дозволува додавање на причина во описот',
# Stylesheets
'common.css' => '/** CSS кодот на оваа страница ќе се примени на сите маски */',
-'standard.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои избрале Standard маска */',
-'nostalgia.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои избрале Nostalgia маска */',
-'cologneblue.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои избрале Cologne Blue маска */',
-'monobook.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои избрале Monobook маска */',
-'myskin.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои избрале Myskin маска */',
-'chick.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои одбрале Chick маска */',
-'simple.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои одбрале Simple маска */',
-'modern.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз корисниците кои одбрале Modern маска */',
+'standard.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го избрале рувото Стандардно */',
+'nostalgia.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го избрале рувото Носталгија */',
+'cologneblue.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го избрале рувото Келнско сино */',
+'monobook.css' => 'Базата на податоци не го пронајде текстот на страницата кој требаше да го пронајде, именуван „MediaWiki:Monobook.css/mk“ .
+
+Ова најчесто е предизвикано од застарена разл. или врска до историја на страница која била избришана.
+
+Ако не е таков случај, можеби сте наишле грешка во програмската опрема.
+Пријавете го ова на некој [[Special:ListUsers/sysop|администратор]], давајќи врска до URL адресата.',
+'myskin.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што избрале Мое руво */',
+'chick.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го избрале рувото Шик */',
+'simple.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го одбрале рувото Просто */',
+'modern.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го одбрале рувото Современо */',
'print.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз страниците за печатење */',
-'handheld.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз рачните уреди засновани на маската поставена во $wgHandheldStyle */',
+'handheld.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се примнува врз рачните уреди засновани на рувото поставено во $wgHandheldStyle */',
# Scripts
'common.js' => '/* Било која Јава скрипта пиставена овде ќе се вчита кај сите корисници при секое вчитување на било која страница. */',
-'standard.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат Standard маска */',
-'nostalgia.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат Nostalgia маска */',
-'cologneblue.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат Cologne Blue маска */',
-'monobook.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат MonoBook маска */',
-'myskin.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат Myskin маска */',
-'chick.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат Chick маска */',
-'simple.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат Simple маска */',
-'modern.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои користат Modern маска */',
+'standard.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници кои го користат рувото Стандардно */',
+'nostalgia.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Носталгија */',
+'cologneblue.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Келнско сино */',
+'monobook.js' => '/* Било која JavaScript поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Монобук */',
+'myskin.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што користат Мое руво */',
+'chick.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Шик */',
+'simple.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Просто */',
+'modern.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Современо */',
# Metadata
-'nodublincore' => 'Dublin Core RDF метаподатоци се оневозможени за овој сервер.',
-'nocreativecommons' => 'Creative Commons RDF метаподатоци се оневозможени за овој сервер.',
-'notacceptable' => 'Вики-серверот не може да создаде податоци во формат погоден за вашиот клиент.',
+'nodublincore' => 'Dublin Core RDF метаподатоци се оневозможени за овој опслужувач.',
+'nocreativecommons' => 'Метаподатоците Creative Commons RDF се оневозможени за овој опслужувач.',
+'notacceptable' => 'Опслужувачот не може да создаде податоци во формат погоден за вашиот клиент.',
# Attribution
'anonymous' => '{{PLURAL:$1|Анонимен корисник|Анонимни корисници}} на {{SITENAME}}',
'siteuser' => '{{SITENAME}} корисник $1',
-'lastmodifiedatby' => 'Оваа страница последен пат била модифицирана на $2, $1 од $3.', # $1 date, $2 time, $3 user
-'othercontribs' => 'Засновано на придонесот на $1.',
+'lastmodifiedatby' => 'Оваа страница е последен пат изменета на $1 во $2 ч. од $3.', # $1 date, $2 time, $3 user
+'othercontribs' => 'Засновано на работата на $1.',
'others' => 'други',
-'siteusers' => '{{SITENAME}} {{PLURAL:$2|корисник|корисници}} $1',
+'siteusers' => '{{PLURAL:$2|корисникот|корисниците}} на {{SITENAME}} $1',
'creditspage' => 'Автори на страницата',
'nocredits' => 'Не постојат податоци за авторите на оваа страница.',
# Spam protection
'spamprotectiontitle' => 'Филтер за заштита од спам',
'spamprotectiontext' => 'Страницата која сакавте да ја зачувате беше блокирана од филтерот за спам.
-Ова најверојатно е предизвикано од врска кон надворешно веб место кое се наоѓа на црната листа.',
+Ова најверојатно е предизвикано од врска кон надворешно мрежно место кое се наоѓа на црниот список.',
'spamprotectionmatch' => 'Следниот текст е она што го предизвика нашиот филтер за спам: $1',
'spambot_username' => 'МедијаВики чистач на спам',
'spam_reverting' => 'Враќам на последната верзија што не содржи врска до $1',
@@ -2663,19 +2671,21 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'numtalkauthors' => 'Број на различни автори (страница за разговор): $1',
# Skin names
-'skinname-standard' => 'Класика',
+'skinname-standard' => 'Класично',
'skinname-nostalgia' => 'Носталгија',
'skinname-cologneblue' => 'Келнско сино',
-'skinname-monobook' => 'Monobook',
-'skinname-myskin' => 'Моја маска',
+'skinname-monobook' => 'Монобук',
+'skinname-myskin' => 'Мое руво',
'skinname-chick' => 'Шик',
+'skinname-simple' => 'Просто',
+'skinname-modern' => 'Современо',
# Math options
'mw_math_png' => 'Секогаш исцртувај во PNG',
-'mw_math_simple' => 'HTML ако е многу едноставно ако не во PNG',
-'mw_math_html' => 'HTML ако е можно ако не PNG',
-'mw_math_source' => 'Остави го како TeX (за текст веб прелистувачи)',
-'mw_math_modern' => 'Препорачливо за современи веб прелистувачи',
+'mw_math_simple' => 'HTML ако е многу едноставно, а инаку во PNG',
+'mw_math_html' => 'HTML ако е можно, ако не PNG',
+'mw_math_source' => 'Остави го како TeX (за текстуални прелистувачи)',
+'mw_math_modern' => 'Препорачливо за современи прелистувачи',
'mw_math_mathml' => 'MathML ако е можно (експериментално)',
# Patrolling
@@ -2706,7 +2716,7 @@ $1',
'filedelete-missing' => 'Податотеката "$1" не може да се избрише, бидејќи не постои.',
'filedelete-old-unregistered' => 'Наведената ревизија на податотеката "$1" не се наоѓа во базата на податоци.',
'filedelete-current-unregistered' => 'Наведената податотека "$1" не се наоѓа во базата на податоци.',
-'filedelete-archive-read-only' => 'Во именикот за архивирање "$1" веб серверот не може да запишува.',
+'filedelete-archive-read-only' => 'Во именикот за архивирање „$1“ семрежниот опслужувач не може да запишува.',
# Browsing diffs
'previousdiff' => '← Постаро уредување',
@@ -2717,13 +2727,13 @@ $1',
# Media information
'mediawarning' => "'''Предупредување''': Оваа податотека може да содржи штетен код.
-Ако ја користите, ова може да му наштети на вашиот систем.<hr />",
+Ако ја користите, ова може да му наштети на вашиот систем.",
'imagemaxsize' => 'Ограничи ги сликите на нивните описни страници до:',
'thumbsize' => 'Големина на минијатурата:',
'widthheight' => '$1×$2',
'widthheightpage' => '$1×$2, $3 {{PLURAL:$3|страница|страници}}',
-'file-info' => '(големина: $1, MIME тип: $2)',
-'file-info-size' => '($1 × $2 пиксели, големина: $3, MIME тип: $4)',
+'file-info' => '(големина: $1, MIME-тип: $2)',
+'file-info-size' => '($1 × $2 пиксели, големина: $3, MIME-тип: $4)',
'file-nohires' => '<small>Не е достапна поголема резолуција.</small>',
'svg-long-desc' => '(SVG податотека, номинално $1 × $2 пиксели, големина: $3)',
'show-big-image' => 'Вистинска големина',
@@ -2731,7 +2741,7 @@ $1',
# Special:NewFiles
'newimages' => 'Галерија на нови податотеки',
-'imagelisttext' => "Следи листа на '''$1''' {{PLURAL:$1|податотека|податотеки}} подредени $2.",
+'imagelisttext' => "Следи список на '''$1''' {{PLURAL:$1|податотека|податотеки}} подредени $2.",
'newimages-summary' => 'Оваа специјална страница ги покажува скоро подигнатите податотеки.',
'newimages-legend' => 'Филтрирај',
'newimages-label' => 'Име на податотека (или дел од името):',
@@ -2750,7 +2760,7 @@ $1',
# Bad image list
'bad_image_list' => 'Форматот е следниот:
-Само набројувањата (редици кои започнуваат со *) се земаат предвид.
+Само набројувањата (редови кои започнуваат со *) се земаат предвид.
Првата врска во редот мора да биде врска кон погрешна податотека.
Сите следни врски во истата редица се претпоставува дека се исклучоци, т.е. страници каде податотеката може да се појави во редицата.',
@@ -2796,9 +2806,9 @@ Variants for Chinese language
# Metadata
'metadata' => 'Метаподатоци',
'metadata-help' => 'Оваа податотека содржи дополнителни информации, најверојатно додадени од дигиталниот апарат или скенер користени за нејзино создавање или дигитализација. Ако притоа податотеката претрпела промени, некои детали може да не соодветствуваат во целост по промената на податотеката.',
-'metadata-expand' => 'Прикажи проширени информации',
-'metadata-collapse' => 'Сокриј проширени информации',
-'metadata-fields' => 'EXIF мета полињата прикажани во оваа порака ќе бидат вклучени на страницата на сликата кога мета табелата ќе биде затворена.
+'metadata-expand' => 'Прикажи дополнителни информации',
+'metadata-collapse' => 'Сокриј дополнителни информации',
+'metadata-fields' => 'Полињата на метаподатоци EXIF прикажани во оваа порака ќе бидат вклучени на страницата на сликата кога мета табелата ќе биде затворена.
Останатите ќе бидат сокриени по основно.
* make
* model
@@ -2811,110 +2821,110 @@ Variants for Chinese language
# EXIF tags
'exif-imagewidth' => 'Ширина',
'exif-imagelength' => 'Висина',
-'exif-bitspersample' => 'Битови по компонента',
-'exif-compression' => 'Шема на компресијата',
-'exif-photometricinterpretation' => 'Колор модел',
+'exif-bitspersample' => 'Длабочина на бојата',
+'exif-compression' => 'Вид на компресија',
+'exif-photometricinterpretation' => 'Пикселски состав',
'exif-orientation' => 'Ориентација',
-'exif-samplesperpixel' => 'Број на колор компоненти',
-'exif-planarconfiguration' => 'Принцип на распоредот на податоците',
-'exif-ycbcrsubsampling' => 'Однос на компонентата Y спрема C',
-'exif-ycbcrpositioning' => 'Y и C позиционирање',
+'exif-samplesperpixel' => 'Број на сост. делови',
+'exif-planarconfiguration' => 'Распоред на податоците',
+'exif-ycbcrsubsampling' => 'Однос на величината на Y спрема C',
+'exif-ycbcrpositioning' => 'Положби на Y и C',
'exif-xresolution' => 'Хоризонтална резолуција',
'exif-yresolution' => 'Вертикална резолуција',
-'exif-resolutionunit' => 'Единица за резолуција',
-'exif-stripoffsets' => 'Положба на блокот на податоци',
-'exif-rowsperstrip' => 'Број на редови во блокот',
-'exif-stripbytecounts' => 'Големина на компресираниот блок',
-'exif-jpeginterchangeformat' => 'Оддалеченост на JPEG прегледот од почетокот на фајлот',
-'exif-jpeginterchangeformatlength' => 'Количина на бајтови во JPEG прегледот',
-'exif-transferfunction' => 'Функција на преобликување на колор просторот',
-'exif-whitepoint' => 'Хромацитет на белата точка',
-'exif-primarychromaticities' => 'Хроматичност на примарните бои',
-'exif-ycbcrcoefficients' => 'Матрични коефициенти на трансформација на колор просторот',
-'exif-referenceblackwhite' => 'Место на белата и црната точка',
+'exif-resolutionunit' => 'Единица за резолуција на X и Y',
+'exif-stripoffsets' => 'Положба на податоците',
+'exif-rowsperstrip' => 'Број на редови по блок',
+'exif-stripbytecounts' => 'Бајти по компримиран блок',
+'exif-jpeginterchangeformat' => 'Почеток на JPEG-преглед',
+'exif-jpeginterchangeformatlength' => 'Бајти JPEG податоци',
+'exif-transferfunction' => 'Функција за пренос',
+'exif-whitepoint' => 'Хроматичност на белата точка',
+'exif-primarychromaticities' => 'Хроматичност на основните бои',
+'exif-ycbcrcoefficients' => 'Матрични коефициенти на трансформација на бојниот простор',
+'exif-referenceblackwhite' => 'Упатни вредности на парот бела и црна точка',
'exif-datetime' => 'Датум и време на промена на податотека',
-'exif-imagedescription' => 'Име на сликата',
-'exif-make' => 'Производител на камерата',
-'exif-model' => 'Модел на камерата',
-'exif-software' => 'Користен софтвер',
+'exif-imagedescription' => 'Назив на сликата',
+'exif-make' => 'Произведувач',
+'exif-model' => 'Модел',
+'exif-software' => 'Користена програмска опрема',
'exif-artist' => 'Автор',
'exif-copyright' => 'Носител на авторските права',
-'exif-exifversion' => 'Exif верзија',
+'exif-exifversion' => 'Exif-верзија',
'exif-flashpixversion' => 'Поддржана верзија на Flashpix',
-'exif-colorspace' => 'Простор на бојата',
-'exif-componentsconfiguration' => 'Значење на секоја од компонентите.',
-'exif-compressedbitsperpixel' => 'Мод на компресирање на сликата',
-'exif-pixelydimension' => 'Полна висина на сликата',
-'exif-pixelxdimension' => 'Полна ширина на сликата',
-'exif-makernote' => 'Забелешки на производителот',
+'exif-colorspace' => 'Боен простор',
+'exif-componentsconfiguration' => 'Значење на секој боен дел',
+'exif-compressedbitsperpixel' => 'Режим на компресија на сликата',
+'exif-pixelydimension' => 'Важечка ширина на сликата',
+'exif-pixelxdimension' => 'Важечка висина на сликата',
+'exif-makernote' => 'Забелешки на произведувачот',
'exif-usercomment' => 'Коментар на корисникот',
-'exif-relatedsoundfile' => 'Поврзана аудио податотека',
+'exif-relatedsoundfile' => 'Поврзана аудиоснимка',
'exif-datetimeoriginal' => 'Датум и време на сликање',
'exif-datetimedigitized' => 'Датум и време на дигитализација',
'exif-subsectime' => 'Дел од секундата во кој е сликано',
'exif-subsectimeoriginal' => 'Дел од секундата во кој е фотографирано',
'exif-subsectimedigitized' => 'Дел од секундата во кој е дигитализирано',
'exif-exposuretime' => 'Експозиција',
-'exif-exposuretime-format' => '$1 sec ($2)',
-'exif-fnumber' => 'F број на отворот на блендата',
+'exif-exposuretime-format' => '$1 сек. ($2)',
+'exif-fnumber' => 'F-бр.',
'exif-fnumber-format' => 'f/$1',
-'exif-exposureprogram' => 'Програма за експозиција',
+'exif-exposureprogram' => 'Режим на експозиција',
'exif-spectralsensitivity' => 'Спектрална осетливост',
-'exif-isospeedratings' => 'ИСО вредност',
-'exif-oecf' => 'Оптоелектронски фактор на конверзија',
+'exif-isospeedratings' => 'ISO светлоосетливост',
+'exif-oecf' => 'Фактор на оптоелектронско претворање',
'exif-shutterspeedvalue' => 'Брзина на затворачот',
'exif-aperturevalue' => 'Отвор на блендата',
-'exif-brightnessvalue' => 'Светлост',
-'exif-exposurebiasvalue' => 'Компензација на експозицијата',
-'exif-maxaperturevalue' => 'Минимален број на отворот на блендата',
+'exif-brightnessvalue' => 'Сила на светлина',
+'exif-exposurebiasvalue' => 'Надоместок на експозицијата',
+'exif-maxaperturevalue' => 'Макс. отвореност на блендата',
'exif-subjectdistance' => 'Оддалеченост до објектот',
-'exif-meteringmode' => 'Режим на мерачот на времето',
+'exif-meteringmode' => 'Режим на мерачот',
'exif-lightsource' => 'Светлосен извор',
'exif-flash' => 'Блиц',
-'exif-focallength' => 'Фокусна далечина на леќата',
+'exif-focallength' => 'Фокусно растојание на леќата',
'exif-subjectarea' => 'Положба и површина на објектот',
'exif-flashenergy' => 'Енергија на блицот',
-'exif-spatialfrequencyresponse' => 'Просторна фреквенциска карактеристика',
-'exif-focalplanexresolution' => 'Хоризонтална резолуција на фокусната рамнина',
-'exif-focalplaneyresolution' => 'Вертикална резолуција на фокусната рамнина',
+'exif-spatialfrequencyresponse' => 'Просторно-фреквенциски одзив',
+'exif-focalplanexresolution' => 'Резолуција на фокусната рамнина X',
+'exif-focalplaneyresolution' => 'Резолуција на фокусната рамнина Y',
'exif-focalplaneresolutionunit' => 'Единица за резолуција на фокусната рамнина',
'exif-subjectlocation' => 'Положба на субјектот',
'exif-exposureindex' => 'Индекс на експозицијата',
-'exif-sensingmethod' => 'Тип на сензори',
-'exif-filesource' => 'Изворна податотека',
+'exif-sensingmethod' => 'Метод на сензорот',
+'exif-filesource' => 'Извор на податотеката',
'exif-scenetype' => 'Тип на сцена',
-'exif-cfapattern' => 'CFA шаблон',
+'exif-cfapattern' => 'Шема на боен филтер',
'exif-customrendered' => 'Дополнитела обработка на сликата',
-'exif-exposuremode' => 'Режим за избор на експозицијата',
-'exif-whitebalance' => 'Баланс на белата боја',
-'exif-digitalzoomratio' => 'Сооднос на дигиталнотто приближување (зум)',
-'exif-focallengthin35mmfilm' => 'Еквивалент на фокусната далечина за 35 mm филм',
-'exif-scenecapturetype' => 'Тип на сцена на снимката',
-'exif-gaincontrol' => 'Контрола на осветленоста',
+'exif-exposuremode' => 'Режим на експозиција',
+'exif-whitebalance' => 'Рамнотежа на бело',
+'exif-digitalzoomratio' => 'Сооднос на дигиталното приближување (зум)',
+'exif-focallengthin35mmfilm' => 'Еквивалентно фокусно растојание за 35 mm филм',
+'exif-scenecapturetype' => 'Тип на сликање сцена',
+'exif-gaincontrol' => 'Контрола на сцената',
'exif-contrast' => 'Контраст',
-'exif-saturation' => 'Сатурација',
+'exif-saturation' => 'Заситеност',
'exif-sharpness' => 'Острина',
-'exif-devicesettingdescription' => 'Опис на подесувањата на апаратот',
-'exif-subjectdistancerange' => 'Распон на оддалеченоста на субјектот',
+'exif-devicesettingdescription' => 'Опис на поставките на апаратот',
+'exif-subjectdistancerange' => 'Опсег на оддалеченост на објектот',
'exif-imageuniqueid' => 'Единствен идентификатор на сликата',
-'exif-gpsversionid' => 'Верзија на блокот на GPS информации',
-'exif-gpslatituderef' => 'Северна или Јужна ширина',
-'exif-gpslatitude' => 'Ширина',
-'exif-gpslongituderef' => 'Источна или западна должина',
-'exif-gpslongitude' => 'Должина',
-'exif-gpsaltituderef' => 'Висина под или над морето',
-'exif-gpsaltitude' => 'Висина',
-'exif-gpstimestamp' => 'GPS време (атомски часовник)',
+'exif-gpsversionid' => 'Верзија на ознака за GPS податоци',
+'exif-gpslatituderef' => 'Северна или Јужна ГШ',
+'exif-gpslatitude' => 'Геог. ширина',
+'exif-gpslongituderef' => 'Источна или западна ГД',
+'exif-gpslongitude' => 'Геог. должина',
+'exif-gpsaltituderef' => 'Упатна точка за висната',
+'exif-gpsaltitude' => 'Височина',
+'exif-gpstimestamp' => 'GPS-време (атомски часовник)',
'exif-gpssatellites' => 'Употребени сателити',
'exif-gpsstatus' => 'Статус на приемникот',
-'exif-gpsmeasuremode' => 'Режим на мерењето',
+'exif-gpsmeasuremode' => 'Режим на мерење',
'exif-gpsdop' => 'Прецизност на мерењето',
-'exif-gpsspeedref' => 'Единица за брзината',
+'exif-gpsspeedref' => 'Единица за брзина',
'exif-gpsspeed' => 'Брзина на GPS приемникот',
-'exif-gpstrackref' => 'Тип на азимутот на приемникот (вистински или магнетен)',
-'exif-gpstrack' => 'Азимут на приемникот',
-'exif-gpsimgdirectionref' => 'Тип на азимутот на сликата (вистински или магнетен)',
-'exif-gpsimgdirection' => 'Азимут на сликата',
+'exif-gpstrackref' => 'Упат за насока на движење',
+'exif-gpstrack' => 'Насока на движење',
+'exif-gpsimgdirectionref' => 'Упат за насока на сликата',
+'exif-gpsimgdirection' => 'Насока на сликата',
'exif-gpsmapdatum' => 'Користен геодетски координатен систем',
'exif-gpsdestlatituderef' => 'Индекс за географската ширина на објектот',
'exif-gpsdestlatitude' => 'Географска ширина на објектот',
@@ -2924,27 +2934,27 @@ Variants for Chinese language
'exif-gpsdestbearing' => 'Азимут на објектот',
'exif-gpsdestdistanceref' => 'Мерна единица за оддалеченоста на објектот',
'exif-gpsdestdistance' => 'Оддалеченост на објектот',
-'exif-gpsprocessingmethod' => 'Име на методот за обработка на GPS податоците',
-'exif-gpsareainformation' => 'Има на GPS зоната',
+'exif-gpsprocessingmethod' => 'Назив на методот за обработка на GPS податоци',
+'exif-gpsareainformation' => 'Назив на GPS зоната',
'exif-gpsdatestamp' => 'GPS датум',
-'exif-gpsdifferential' => 'GPS диференцијална корекција',
+'exif-gpsdifferential' => 'Диференцијална исправка на GPS',
# EXIF attributes
-'exif-compression-1' => 'Некомпресиран',
+'exif-compression-1' => 'Некомпримиран',
'exif-unknowndate' => 'Непознат датум',
-'exif-orientation-1' => 'Нормално', # 0th row: top; 0th column: left
+'exif-orientation-1' => 'Нормална', # 0th row: top; 0th column: left
'exif-orientation-2' => 'Пресликано по хоризонтална оска', # 0th row: top; 0th column: right
-'exif-orientation-3' => 'Ротирано за 180°', # 0th row: bottom; 0th column: right
+'exif-orientation-3' => 'Свртено за 180°', # 0th row: bottom; 0th column: right
'exif-orientation-4' => 'Пресликано по вертикална оска', # 0th row: bottom; 0th column: left
-'exif-orientation-5' => 'Ротирано за 90° спротивно од правецот на стрелките на часовникот и обратно по вертикална оска', # 0th row: left; 0th column: top
-'exif-orientation-6' => 'Ротирано за 90° во правец на стрелките на часовникот', # 0th row: right; 0th column: top
-'exif-orientation-7' => 'Ротирано 90° во правец на стрелките на часовникот и обратно по вертикална оска', # 0th row: right; 0th column: bottom
-'exif-orientation-8' => 'Ротирано за 90° спротивно од правецот на стрелките на часовникот', # 0th row: left; 0th column: bottom
+'exif-orientation-5' => 'Свртено за 90° наспроти часовникот и обратно по вертикална оска', # 0th row: left; 0th column: top
+'exif-orientation-6' => 'Ротирано за 90° по часовникот', # 0th row: right; 0th column: top
+'exif-orientation-7' => 'Ротирано 90° по часовникот и обратно по вертикална оска', # 0th row: right; 0th column: bottom
+'exif-orientation-8' => 'Ротирано за 90° спротивно од часовникот', # 0th row: left; 0th column: bottom
-'exif-planarconfiguration-1' => 'делумен формат',
-'exif-planarconfiguration-2' => 'планарен формат',
+'exif-planarconfiguration-1' => 'формат „chunky“',
+'exif-planarconfiguration-2' => 'формат „planar“',
'exif-xyresolution-i' => '$1 dpi',
'exif-xyresolution-c' => '$1 dpc',
@@ -2960,23 +2970,23 @@ Variants for Chinese language
'exif-componentsconfiguration-5' => 'G',
'exif-componentsconfiguration-6' => 'B',
-'exif-exposureprogram-0' => 'Недефинирано',
+'exif-exposureprogram-0' => 'Неопределено',
'exif-exposureprogram-1' => 'Рачно',
-'exif-exposureprogram-2' => 'Нормална програма',
+'exif-exposureprogram-2' => 'Нормален режим',
'exif-exposureprogram-3' => 'Приоритет на отворот на блендата',
'exif-exposureprogram-4' => 'Приоритет на затворачот',
-'exif-exposureprogram-5' => 'Уметничка програма (на база на нужната длабочина на полето)',
-'exif-exposureprogram-6' => 'Спортска програма (на база на што побрз затворач)',
-'exif-exposureprogram-7' => 'Портретен начин (за фотографии одблизу со заматена позадина)',
-'exif-exposureprogram-8' => 'Пејсажен начин (за фотографии на пејсажи со остра позадина)',
+'exif-exposureprogram-5' => 'Креативен режим (врз основа на потребната длабочина на острина)',
+'exif-exposureprogram-6' => 'Спортски режим (на основа на што побрз затворач)',
+'exif-exposureprogram-7' => 'Портретен режим (за фотографии одблизу со заматена позадина)',
+'exif-exposureprogram-8' => 'Пејзажен режим (за фотографии на пејзажи со остра позадина)',
'exif-subjectdistance-value' => '$1 метри',
'exif-meteringmode-0' => 'Непознато',
-'exif-meteringmode-1' => 'Просек',
+'exif-meteringmode-1' => 'Просечно',
'exif-meteringmode-2' => 'Просек со тежиште на средина',
-'exif-meteringmode-3' => 'Точка',
-'exif-meteringmode-4' => 'Повеќе точки',
+'exif-meteringmode-3' => 'Во точка',
+'exif-meteringmode-4' => 'Во повеќе точки',
'exif-meteringmode-5' => 'Матричен',
'exif-meteringmode-6' => 'Делумен',
'exif-meteringmode-255' => 'Друго',
@@ -2984,7 +2994,7 @@ Variants for Chinese language
'exif-lightsource-0' => 'Непознато',
'exif-lightsource-1' => 'Дневна светлина',
'exif-lightsource-2' => 'Флуоресцентно',
-'exif-lightsource-3' => 'Волфрам (светло)',
+'exif-lightsource-3' => 'Волфрамско',
'exif-lightsource-4' => 'Блиц',
'exif-lightsource-9' => 'Убаво време',
'exif-lightsource-10' => 'Облачно време',
@@ -3003,23 +3013,23 @@ Variants for Chinese language
'exif-flash-fired-0' => 'Блицот не засветил',
'exif-flash-fired-1' => 'Блицот засветил',
'exif-flash-return-0' => 'без употреба на функција на стробоскоп',
-'exif-flash-return-2' => 'не е детектирано повратно светло од стробоскопот',
-'exif-flash-return-3' => 'детектирано повратно светло од стробоскоп',
-'exif-flash-mode-1' => 'активиран е блиц',
-'exif-flash-mode-2' => 'исклучен блиц',
-'exif-flash-mode-3' => 'автоматски начин',
+'exif-flash-return-2' => 'не е востановено повратно светло од стробоскопот',
+'exif-flash-return-3' => 'востановено повратно светло од стробоскоп',
+'exif-flash-mode-1' => 'задолжително со блиц',
+'exif-flash-mode-2' => 'задолжително без блиц',
+'exif-flash-mode-3' => 'автоматски режим',
'exif-flash-function-1' => 'Нема функција за блиц',
-'exif-flash-redeye-1' => 'режим на редукција на црвено-око',
+'exif-flash-redeye-1' => 'режим на исправка на црвени очи',
'exif-focalplaneresolutionunit-2' => 'инчи',
-'exif-sensingmethod-1' => 'Недефинирано',
-'exif-sensingmethod-2' => 'Еднокристален матричен сензор',
-'exif-sensingmethod-3' => 'Двокристален матричен сензор',
-'exif-sensingmethod-4' => 'Трокристален матричен сензор',
-'exif-sensingmethod-5' => 'Секвенцијален матричен сензор',
+'exif-sensingmethod-1' => 'Неопределен',
+'exif-sensingmethod-2' => 'Еднокристален матричен боен сензор',
+'exif-sensingmethod-3' => 'Двокристален матричен боен сензор',
+'exif-sensingmethod-4' => 'Трокристален матричен боен сензор',
+'exif-sensingmethod-5' => 'Секвенцијален матричен боен сензор',
'exif-sensingmethod-7' => 'Тробоен линеарен сензор',
-'exif-sensingmethod-8' => 'Колор секвенцијален линеарен сензор',
+'exif-sensingmethod-8' => 'Бојно-последователен линеарен сензор',
'exif-filesource-3' => 'Дигитален фотоапарат',
@@ -3029,14 +3039,14 @@ Variants for Chinese language
'exif-customrendered-1' => 'Нестандарден процес',
'exif-exposuremode-0' => 'Автоматска експозиција',
-'exif-exposuremode-1' => 'Мануелна експозиција',
+'exif-exposuremode-1' => 'Рачна експозиција',
'exif-exposuremode-2' => 'Автоматски со зададен распон',
-'exif-whitebalance-0' => 'Автоматски баланс на бело',
-'exif-whitebalance-1' => 'Мануелен баланс на бело',
+'exif-whitebalance-0' => 'Автоматска рамнотежа на бело',
+'exif-whitebalance-1' => 'Рачен баланс на бело',
'exif-scenecapturetype-0' => 'Стандардно',
-'exif-scenecapturetype-1' => 'Пејсаж',
+'exif-scenecapturetype-1' => 'Пејзаж',
'exif-scenecapturetype-2' => 'Портрет',
'exif-scenecapturetype-3' => 'Ноќна сцена',
@@ -3048,11 +3058,11 @@ Variants for Chinese language
'exif-contrast-0' => 'Нормално',
'exif-contrast-1' => 'Меко',
-'exif-contrast-2' => 'Грубо',
+'exif-contrast-2' => 'Силно',
'exif-saturation-0' => 'Нормално',
'exif-saturation-1' => 'Ниска заситеност',
-'exif-saturation-2' => 'Висока сатурација',
+'exif-saturation-2' => 'Висока заситеност',
'exif-sharpness-0' => 'Нормално',
'exif-sharpness-1' => 'Меко',
@@ -3064,18 +3074,18 @@ Variants for Chinese language
'exif-subjectdistancerange-3' => 'Далечен кадар',
# Pseudotags used for GPSLatitudeRef and GPSDestLatitudeRef
-'exif-gpslatitude-n' => 'Север',
-'exif-gpslatitude-s' => 'Југ',
+'exif-gpslatitude-n' => 'Северна ширина',
+'exif-gpslatitude-s' => 'јужна ширина',
# Pseudotags used for GPSLongitudeRef and GPSDestLongitudeRef
-'exif-gpslongitude-e' => 'Исток',
-'exif-gpslongitude-w' => 'Запад',
+'exif-gpslongitude-e' => 'источна должина',
+'exif-gpslongitude-w' => 'западна должина',
'exif-gpsstatus-a' => 'Мерење во тек',
'exif-gpsstatus-v' => 'Подготвен за пренос',
'exif-gpsmeasuremode-2' => 'Дводимензионално мерење',
-'exif-gpsmeasuremode-3' => 'Тродимензионално мерење',
+'exif-gpsmeasuremode-3' => 'Тридимензионално мерење',
# Pseudotags used for GPSSpeedRef and GPSDestDistanceRef
'exif-gpsspeed-k' => 'Километри на час',
@@ -3099,11 +3109,11 @@ Variants for Chinese language
# E-mail address confirmation
'confirmemail' => 'Потврда на е-поштенска адреса',
-'confirmemail_noemail' => 'Немате наведено валидна е-поштенска адреса во вашите [[Special:Preferences|нагодувања]].',
+'confirmemail_noemail' => 'Немате наведено важечка е-поштенска адреса во вашите [[Special:Preferences|нагодувања]].',
'confirmemail_text' => '{{SITENAME}} бара да ја потврдите вашата е-поштенска адреса пред да ги користите можностите за е-пошта.
Притиснете на копчето подолу за да пратите потврдувачка е-порака на вашата адреса.
Е-пораката ќе вклучи врска којашто содржи код;
-отворете ја врската во вашиот веб-прелистувач за да потврдите дека вашата е-поштенска адреса е валидна.',
+отворете ја врската во вашиот прелистувач за да потврдите дека вашата е-поштенска адреса е важечка.',
'confirmemail_pending' => 'Код за потврда веќе е испратен по е-пошта до вас; + Веќе ви е испратен потврден кон по е-пошта;
ако скоро сте создале корисничка сметка, пред да побарате нов код, треба да почекате неколку минути за да пристигне пораката.',
'confirmemail_send' => 'Прати код за потврда',
@@ -3162,7 +3172,7 @@ $1',
# action=purge
'confirm_purge_button' => 'OK',
'confirm-purge-top' => 'Исчисти го кешот на оваа страница?',
-'confirm-purge-bottom' => 'Со оваа операција се чисти серверскиот кеш и се прикажува најновата верзија.',
+'confirm-purge-bottom' => 'Со оваа операција се чисти опслужувачиот кеш и се прикажува најновата верзија.',
# Multipage image navigation
'imgmultipageprev' => '&larr; претходна страница',
@@ -3202,34 +3212,34 @@ $1',
Пробај со нормален преглед.',
# Friendlier slave lag warnings
-'lag-warn-normal' => 'Промените во {{PLURAL:$1|последната секунда|последните $1 секунди}} можеби нема да бидат прикажани во листата.',
-'lag-warn-high' => 'Поради преоптовареност на податочниот сервер, промените понови од $1 {{PLURAL:$1|секунда|секунди}}
-можеби нема да бидат прикажани во листата.',
+'lag-warn-normal' => 'Промените во {{PLURAL:$1|последната секунда|последните $1 секунди}} може да не бидат прикажани во списокот.',
+'lag-warn-high' => 'Поради преоптовареност на податочниот опслужувач, промените понови од $1 {{PLURAL:$1|секунда|секунди}}
+може да не бидат прикажани во списокот.',
# Watchlist editor
-'watchlistedit-numitems' => 'Вашата листа на набљудувања содржи {{PLURAL:$1|еден наслов|$1 наслови}}, без страниците за разговор.',
-'watchlistedit-noitems' => 'Вашата листа на набљудувања не содржи ниту еден наслов.',
-'watchlistedit-normal-title' => 'Уредување на листа на набљудувања',
-'watchlistedit-normal-legend' => 'Бришење на наслови од листа на набљудување',
-'watchlistedit-normal-explain' => 'Насловите во вашата листа на набљудувања се прикажани подолу.
+'watchlistedit-numitems' => 'Вашиот список на набљудувања содржи {{PLURAL:$1|еден наслов|$1 наслови}}, без страниците за разговор.',
+'watchlistedit-noitems' => 'Вашиот список на набљудувања не содржи ниту еден наслов.',
+'watchlistedit-normal-title' => 'Уредување на списокот на набљудувања',
+'watchlistedit-normal-legend' => 'Бришење на наслови од список на набљудување',
+'watchlistedit-normal-explain' => 'Насловите во вашиот список на набљудувања се прикажани подолу.
За да избришете наслов, штиклирајте го квадратчето лево од насловот, и кликнете на „{{int:Watchlistedit-normal-submit}}“.
-Исто така можете да ја [[Special:Watchlist/raw|уредувате листата како текст]].',
+Исто така можете да го [[Special:Watchlist/raw|уредувате списокот како текст]].',
'watchlistedit-normal-submit' => 'Бриши Наслови',
-'watchlistedit-normal-done' => '{{PLURAL:$1|1 наслов беше|$1 наслови беа}} избришани од вашата листа на набљудувања:',
-'watchlistedit-raw-title' => 'Напредно уредување на листата на набљудувања',
-'watchlistedit-raw-legend' => 'Уредување на листа на набљудувања',
-'watchlistedit-raw-explain' => 'Насловите во вашата листа на набљудувања се прикажани подолу, и можат да се уредуваат со додавање или бришење на наслови од листата; еден наслов по ред. Кога ќе завршите, кликнете на „{{int:Watchlistedit-raw-submit}}“.
+'watchlistedit-normal-done' => '{{PLURAL:$1|1 наслов беше|$1 наслови беа}} избришани од вашиот список на набљудувања:',
+'watchlistedit-raw-title' => 'Напредно уредување на списокот на набљудувања',
+'watchlistedit-raw-legend' => 'Уредување на списокот на набљудувања',
+'watchlistedit-raw-explain' => 'Насловите во вашиот список на набљудувања се прикажани подолу, и можат да се уредуваат со додавање или бришење на наслови од списокот; еден наслов по ред. Кога ќе завршите, кликнете на „{{int:Watchlistedit-raw-submit}}“.
Исто така за ова може да [[Special:Watchlist/edit|користите стандарден уредувач на текст]].',
'watchlistedit-raw-titles' => 'Наслови:',
'watchlistedit-raw-submit' => 'Ажурирај',
-'watchlistedit-raw-done' => 'Вашата листа на набљудувања ќе биде ажурирана.',
+'watchlistedit-raw-done' => 'Вашиот список на набљудувања е подновен.',
'watchlistedit-raw-added' => '{{PLURAL:$1|1 наслов беше|$1 наслови беа}} додадени:',
'watchlistedit-raw-removed' => '{{PLURAL:$1|1 наслов беше избришан|$1 наслови беа избришани}}:',
# Watchlist editing tools
-'watchlisttools-view' => 'Погледни релевантни промени',
-'watchlisttools-edit' => 'Погледни и уреди листа на набљудувања',
-'watchlisttools-raw' => 'Напредно уредување на листа на набљудувања',
+'watchlisttools-view' => 'Преглед на релевантни промени',
+'watchlisttools-edit' => 'Погледни и уреди список на набљудувања',
+'watchlisttools-raw' => 'Напредно уредување на списокот на набљудувања',
# Iranian month names
'iranian-calendar-m1' => 'Farvardin',
@@ -3242,20 +3252,20 @@ $1',
'version' => 'Верзија', # Not used as normal message but as header for the special page itself
'version-extensions' => 'Инсталирани додатоци',
'version-specialpages' => 'Специјални страници',
-'version-parserhooks' => 'Парсер куки',
+'version-parserhooks' => 'Парсерски куки',
'version-variables' => 'Променливи',
'version-other' => 'Друго',
-'version-mediahandlers' => 'Медија ракувачи',
+'version-mediahandlers' => 'Ракувачи со мултимедијални содржини',
'version-hooks' => 'Куки',
'version-extension-functions' => 'Функции на додатоците',
'version-parser-extensiontags' => 'Ознаки за парсерски додатоци',
-'version-parser-function-hooks' => 'Куки на парсер функција',
+'version-parser-function-hooks' => 'Куки на парсерските функции',
'version-skin-extension-functions' => 'Функции за обогатување на изгледот',
'version-hook-name' => 'Име на кука',
'version-hook-subscribedby' => 'Претплатено од',
'version-version' => 'Верзија',
'version-license' => 'Лиценца',
-'version-software' => 'Инсталиран софтвер',
+'version-software' => 'Инсталирана програмска опрема',
'version-software-product' => 'Производ',
'version-software-version' => 'Верзија',
@@ -3269,14 +3279,14 @@ $1',
Внесете го името на податотеката без префиксот "{{ns:file}}:".',
# Special:FileDuplicateSearch
-'fileduplicatesearch' => 'Барање на дупликат податотеки',
-'fileduplicatesearch-summary' => 'Пребарување на дуплирани податотеки врз база на нивната hash вредност.
+'fileduplicatesearch' => 'Барање на дуплирани податотеки',
+'fileduplicatesearch-summary' => 'Пребарување на дуплирани податотеки врз основа на нивната hash-вредност.
-Внесете име на податотека без префиксот "{{ns:file}}:".',
+Внесете име на податотека без префиксот „{{ns:file}}:“.',
'fileduplicatesearch-legend' => 'Барање на дупликат',
'fileduplicatesearch-filename' => 'Име на податотека:',
'fileduplicatesearch-submit' => 'Барај',
-'fileduplicatesearch-info' => '$1 × $2 пиксели<br />Големина на податотека: $3<br />MIME тип: $4',
+'fileduplicatesearch-info' => '$1 × $2 пиксели<br />Големина на податотеката: $3<br />MIME-тип: $4',
'fileduplicatesearch-result-1' => 'Податотеката "$1" нема идентичен дупликат.',
'fileduplicatesearch-result-n' => 'Податотеката "$1" има {{PLURAL:$2|еден идентичен дупликат|$2 идентични дупликати}}.',
@@ -3289,10 +3299,10 @@ $1',
'specialpages-group-other' => 'Други специјални страници',
'specialpages-group-login' => 'Најавување',
'specialpages-group-changes' => 'Скорешни промени и дневници',
-'specialpages-group-media' => 'Извештаи за мултимедијални содржини и подигнувања',
+'specialpages-group-media' => 'Извештаи за мултимедијални содржини и подигања',
'specialpages-group-users' => 'Корнисници и кориснички права',
'specialpages-group-highuse' => 'Најкористени страници',
-'specialpages-group-pages' => 'Листи на страници',
+'specialpages-group-pages' => 'Списоци на страници',
'specialpages-group-pagetools' => 'Алатки за страници',
'specialpages-group-wiki' => 'Вики податоци и алатки',
'specialpages-group-redirects' => 'Пренасочување на специјални страници',
@@ -3316,9 +3326,9 @@ $1',
'tag-filter' => '[[Special:Tags|Филтер за ознаки]]:',
'tag-filter-submit' => 'Филтер',
'tags-title' => 'Ознаки',
-'tags-intro' => 'На оваа страница е дадена листа на ознаки со кои софтверот може да ги означи измените и нивното значење.',
+'tags-intro' => 'На оваа страница е даден список на ознаки со кои програмската опрема може да ги означи измените и нивното значење.',
'tags-tag' => 'Име на ознака',
-'tags-display-header' => 'Изглед во листи на промени',
+'tags-display-header' => 'Изглед во списоците на промени',
'tags-description-header' => 'Целосен опис на значењето',
'tags-hitcount-header' => 'Означени промени',
'tags-edit' => 'уреди',
@@ -3326,9 +3336,9 @@ $1',
# Database error messages
'dberr-header' => 'Ова вики не функционира како што треба',
-'dberr-problems' => 'Жалиме! Оваа веб-страница се соочува со технички потешкотии.',
+'dberr-problems' => 'Жалиме! Ова мрежно место се соочува со технички потешкотии.',
'dberr-again' => 'Почекајте неколку минути и обидете се повторно.',
-'dberr-info' => '(Не може да се поврзам со серверот на базата на податоци: $1)',
+'dberr-info' => '(Не може да се поврзам со опслужувачот на базата на податоци: $1)',
'dberr-usegoogle' => 'Во меѓувреме можете да се обидете да пребарувате со Google.',
'dberr-outofdate' => 'Да напоменеме дека нивните индекси на нашата содржина можат да бидат застарени.',
'dberr-cachederror' => 'Следнава содржина е кеширана копија на бараната страница, која може да е застарена.',