summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/languages/messages/MessagesMk.php
diff options
context:
space:
mode:
authorPierre Schmitz <pierre@archlinux.de>2010-07-28 11:52:48 +0200
committerPierre Schmitz <pierre@archlinux.de>2010-07-28 11:52:48 +0200
commit222b01f5169f1c7e69762e0e8904c24f78f71882 (patch)
tree8e932e12546bb991357ec48eb1638d1770be7a35 /languages/messages/MessagesMk.php
parent00ab76a6b686e98a914afc1975812d2b1aaa7016 (diff)
update to MediaWiki 1.16.0
Diffstat (limited to 'languages/messages/MessagesMk.php')
-rw-r--r--languages/messages/MessagesMk.php974
1 files changed, 581 insertions, 393 deletions
diff --git a/languages/messages/MessagesMk.php b/languages/messages/MessagesMk.php
index 2c257d3f..3315622b 100644
--- a/languages/messages/MessagesMk.php
+++ b/languages/messages/MessagesMk.php
@@ -15,6 +15,7 @@
* @author Glupav
* @author INkubusse
* @author Misos
+ * @author Spacebirdy
* @author Urhixidur
* @author לערי ריינהארט
*/
@@ -93,7 +94,7 @@ $specialPageAliases = array(
'Disambiguations' => array( 'Појаснувања' ),
'Userlogin' => array( 'Најавување' ),
'Userlogout' => array( 'Одјавување' ),
- 'CreateAccount' => array( 'КреирајКирисничкаСметка' ),
+ 'CreateAccount' => array( 'СоздајКирисничкаСметка' ),
'Preferences' => array( 'Нагодувања' ),
'Watchlist' => array( 'ЛистаНаНабљудувања' ),
'Recentchanges' => array( 'СкорешниПромени' ),
@@ -134,6 +135,8 @@ $specialPageAliases = array(
'Ipblocklist' => array( 'ЛистаНаБлокираниIP' ),
'Specialpages' => array( 'СпецијалниСтраници' ),
'Contributions' => array( 'Придонеси' ),
+ 'Emailuser' => array( 'Пиши е-пошта на корисникот' ),
+ 'Confirmemail' => array( 'Потврди е-пошта' ),
'Whatlinkshere' => array( 'ШтоВодиОвде' ),
'Recentchangeslinked' => array( 'ПоврзаниПромени' ),
'Movepage' => array( 'ПреместиСтраница' ),
@@ -172,7 +175,8 @@ $specialPageAliases = array(
'Blankpage' => array( 'ПразнаСтраница' ),
'LinkSearch' => array( 'ПребарајВрска' ),
'DeletedContributions' => array( 'ИзбришаниПридонеси' ),
- 'Tags' => array( 'Приврзоци' ),
+ 'Tags' => array( 'Oзнаки', 'Приврзоци' ),
+ 'Activeusers' => array( 'АктивниКорисници' ),
);
$magicWords = array(
@@ -183,7 +187,7 @@ $magicWords = array(
'toc' => array( '0', '__СОДРЖИНА__', '__TOC__' ),
'noeditsection' => array( '0', '__БЕЗ_УРЕДУВАЊЕ_НА_СЕКЦИИ__', '__NOEDITSECTION__' ),
'noheader' => array( '0', '__БЕЗНАСЛОВ__', '__NOHEADER__' ),
- 'currentmonth' => array( '1', 'СЕГАШЕНМЕСЕЦ', 'CURRENTMONTH' ),
+ 'currentmonth' => array( '1', 'СЕГАШЕНМЕСЕЦ', 'CURRENTMONTH', 'CURRENTMONTH2' ),
'currentmonthname' => array( '1', 'СЕГАШЕНМЕСЕЦИМЕ', 'CURRENTMONTHNAME' ),
'currentmonthnamegen' => array( '1', 'СЕГАШЕНМЕСЕЦИМЕРОД', 'CURRENTMONTHNAMEGEN' ),
'currentmonthabbrev' => array( '1', 'СЕГАШЕНМЕСЕЦСКР', 'CURRENTMONTHABBREV' ),
@@ -193,7 +197,7 @@ $magicWords = array(
'currentyear' => array( '1', 'СЕГАШНАГОДИНА', 'CURRENTYEAR' ),
'currenttime' => array( '1', 'СЕГАШНОВРЕМЕ', 'CURRENTTIME' ),
'currenthour' => array( '1', 'СЕГАШЕНЧАС', 'CURRENTHOUR' ),
- 'localmonth' => array( '1', 'МЕСЕЦ_ЛОКАЛНО', 'LOCALMONTH' ),
+ 'localmonth' => array( '1', 'МЕСЕЦ_ЛОКАЛНО', 'LOCALMONTH', 'LOCALMONTH2' ),
'localmonthname' => array( '1', 'МЕСЕЦИМЕ_ЛОКАЛНО', 'LOCALMONTHNAME' ),
'localday' => array( '1', 'ДЕН_ЛОКАЛНО', 'LOCALDAY' ),
'localday2' => array( '1', 'ДЕН2_ЛОКАЛНО', 'LOCALDAY2' ),
@@ -237,7 +241,6 @@ $magicWords = array(
'server' => array( '0', 'СЕРВЕР', 'SERVER' ),
'servername' => array( '0', 'ИМЕНАСЕРВЕР', 'SERVERNAME' ),
'grammar' => array( '0', 'ГРАМАТИКА:', 'GRAMMAR:' ),
- 'notitleconvert' => array( '0', '__БЕЗСОДРЖИНА__', '__NOTITLECONVERT__', '__NOTC__' ),
'currentweek' => array( '1', 'СЕГАШНАСЕДМИЦА', 'CURRENTWEEK' ),
'localweek' => array( '1', 'СЕДМИЦА_ЛОКАЛНО', 'LOCALWEEK' ),
'plural' => array( '0', 'МНОЖИНА:', 'PLURAL:' ),
@@ -290,6 +293,7 @@ $messages = array(
'tog-enotifminoredits' => 'Испраќај ми е-пошта и за ситни промени во страниците',
'tog-enotifrevealaddr' => 'Откриј ја мојата е-поштенска адреса во пораките за известување',
'tog-shownumberswatching' => 'Прикажи го бројот на корисници кои набљудуваат',
+'tog-oldsig' => 'Преглед на тековниот потпис:',
'tog-fancysig' => 'Третирај го потписот како викитекст (без автоматска врска)',
'tog-externaleditor' => 'Користи надворешен уредувач по основно (само за експерти, потребно е посебно нагодување на сметачот)',
'tog-externaldiff' => 'Користи надворешен програм за разлики по основно (само за стручњаци, потребно е специјално нагодување на сметачот)',
@@ -313,6 +317,13 @@ $messages = array(
'underline-never' => 'Никогаш',
'underline-default' => 'Според нагодувањата на прелистувачот',
+# Font style option in Special:Preferences
+'editfont-style' => 'Фонт кој се користи во прозорецот за уредување:',
+'editfont-default' => 'Основен прелистувач:',
+'editfont-monospace' => 'Сразмернен фонт',
+'editfont-sansserif' => 'Бессерифен фонт',
+'editfont-serif' => 'Серифен фонт',
+
# Dates
'sunday' => 'недела',
'monday' => 'понеделник',
@@ -372,7 +383,7 @@ $messages = array(
'category-media-header' => 'Медии во категорија „$1“',
'category-empty' => "''Оваа категорија моментално не содржи страници или податотеки.''",
'hidden-categories' => '{{PLURAL:$1|Скриена категорија|Скриени категории}}',
-'hidden-category-category' => 'Скриени категории', # Name of the category where hidden categories will be listed
+'hidden-category-category' => 'Скриени категории',
'category-subcat-count' => '{{PLURAL:$2|Оваа категорија ја содржи само следнава поткатегорија.|Оваа категорија {{PLURAL:$1|ја содржи следнава поткатегорија|ги содржи следниве $1 поткатегории}}, од вкупно $2.}}',
'category-subcat-count-limited' => 'Оваа категорија {{PLURAL:$1|ја содржи следнава поткатегорија|ги содржи следниве $1 поткатегории}}.',
'category-article-count' => '{{PLURAL:$2|Оваа категорија ја содржи само следната страница.|{{PLURAL:$1|Следната страница е|Следните $1 страници се}} во оваа категорија, од вкупно $2.}}',
@@ -380,6 +391,8 @@ $messages = array(
'category-file-count' => '{{PLURAL:$2|Оваа категорија ја содржи само следната податотека.|{{PLURAL:$1|Следната податотека е|Следните $1 податотеки се}} во оваа категорија, од вкупно $2.}}',
'category-file-count-limited' => '{{PLURAL:$1|Следнава податотека е|Следниве $1 податотеки се}} во оваа категорија.',
'listingcontinuesabbrev' => 'продолжува',
+'index-category' => 'Индексирани страници',
+'noindex-category' => 'Неиндексирани страници',
'linkprefix' => '/^(.*?)([a-zA-Z\\x80-\\xff]+)$/sD',
'mainpagetext' => "'''МедијаВики е успешно инсталиран.'''",
@@ -390,10 +403,18 @@ $messages = array(
* [http://meta.wikimedia.org/wiki/Manual:FAQ ЧПП (често поставувани прашања) за МедијаВики].
* [https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-announce Поштенски список на МедијаВики за нови верзии]',
-'about' => 'Информации за',
-'article' => 'Статија',
-'newwindow' => '(се отвора во нов прозорец)',
-'cancel' => 'Откажи',
+'about' => 'Информации за',
+'article' => 'Статија',
+'newwindow' => '(се отвора во нов прозорец)',
+'cancel' => 'Откажи',
+'moredotdotdot' => 'Повеќе...',
+'mypage' => 'Моја страница',
+'mytalk' => 'мои разговори',
+'anontalk' => 'Разговор за оваа IP-адреса',
+'navigation' => 'Навигација',
+'and' => '&#32;и',
+
+# Cologne Blue skin
'qbfind' => 'Најди',
'qbbrowse' => 'Прелистај',
'qbedit' => 'Уреди',
@@ -401,15 +422,35 @@ $messages = array(
'qbpageinfo' => 'Содржина на страница',
'qbmyoptions' => 'Мои страници',
'qbspecialpages' => 'Специјални страници',
-'moredotdotdot' => 'Повеќе...',
-'mypage' => 'Моја страница',
-'mytalk' => 'мои разговори',
-'anontalk' => 'Разговор за оваа IP-адреса',
-'navigation' => 'Навигација',
-'and' => '&#32;и',
-
-# Metadata in edit box
-'metadata_help' => 'Метаподатоци:',
+'faq' => 'ЧПП',
+'faqpage' => 'Project:ЧПП',
+
+# Vector skin
+'vector-action-addsection' => 'Додај тема',
+'vector-action-delete' => 'Бриши',
+'vector-action-move' => 'Премести',
+'vector-action-protect' => 'Заштити',
+'vector-action-undelete' => 'Врати',
+'vector-action-unprotect' => 'Отстрани заштита',
+'vector-namespace-category' => 'Категорија',
+'vector-namespace-help' => 'Страница за помош',
+'vector-namespace-image' => 'Податотека',
+'vector-namespace-main' => 'Страница',
+'vector-namespace-media' => 'Мултимедијална страница',
+'vector-namespace-mediawiki' => 'Порака',
+'vector-namespace-project' => 'Проектна страница',
+'vector-namespace-special' => 'Специјална страница',
+'vector-namespace-talk' => 'Разговор',
+'vector-namespace-template' => 'Шаблон',
+'vector-namespace-user' => 'Корисничка страница',
+'vector-view-create' => 'Создај',
+'vector-view-edit' => 'Уреди',
+'vector-view-history' => 'Види историја',
+'vector-view-view' => 'Читај',
+'vector-view-viewsource' => 'Види код',
+'actions' => 'Дејства',
+'namespaces' => 'Именски простори',
+'variants' => 'Варијанти',
'errorpagetitle' => 'Грешка',
'returnto' => 'Врати се на $1.',
@@ -459,18 +500,22 @@ $messages = array(
'otherlanguages' => 'Други јазици',
'redirectedfrom' => '(Пренасочено од $1)',
'redirectpagesub' => 'Страница за пренасочување',
-'lastmodifiedat' => 'Оваа страница последен пат е изменета на $1 во $2 ч.', # $1 date, $2 time
+'lastmodifiedat' => 'Оваа страница последен пат е изменета на $1 во $2 ч.',
'viewcount' => 'Оваа страница била посетена {{PLURAL:$1|еднаш|$1 пати}}.',
'protectedpage' => 'Заштитена страница',
'jumpto' => 'Скокни на:',
'jumptonavigation' => 'содржини',
'jumptosearch' => 'барај',
+'view-pool-error' => 'За жал во моментов опслужувачите се преоптоварени.
+Премногу корисници се обидуваат да ја прегледаат оваа страница.
+Ве молиме почекајте некое време пред повторно да се обидете да пристапите до оваа страница.
+
+$1',
# All link text and link target definitions of links into project namespace that get used by other message strings, with the exception of user group pages (see grouppage) and the disambiguation template definition (see disambiguations).
'aboutsite' => 'За {{SITENAME}}',
'aboutpage' => 'Project:За {{SITENAME}}',
'copyright' => 'Сите текстови се достапни под условите на $1.',
-'copyrightpagename' => '{{SITENAME}} авторски права',
'copyrightpage' => '{{ns:project}}:Авторски права',
'currentevents' => 'Тековни настани',
'currentevents-url' => 'Project:Тековни настани',
@@ -478,8 +523,6 @@ $messages = array(
'disclaimerpage' => 'Project:Услови на употреба',
'edithelp' => 'Помош за уредување',
'edithelppage' => 'Help:Како се уредуваат страници',
-'faq' => 'ЧПП',
-'faqpage' => 'Project:ЧПП',
'helppage' => 'Help:Содржина',
'mainpage' => 'Главна страница',
'mainpage-description' => 'Главна страница',
@@ -563,10 +606,6 @@ $messages = array(
"$1"
од функцијата "$2".
Вратена е следната грешка "$3: $4".',
-'noconnect' => 'Извинете! Викито има некои технички проблеми и не може да пристапи кон базата на податоци на опслужувачот.<br />
-$1',
-'nodb' => 'Не можам да изберам база $1',
-'cachederror' => 'Следува кеширана копија на бараната страница, која можеби е застарена.',
'laggedslavemode' => 'Предупредување: Страницата може да не ги содржи скорешните ажурирања.',
'readonly' => 'Базата е заклучена',
'enterlockreason' => 'Внесете причина за заклучувањето, вклучувајќи и приближно време на отклучување',
@@ -582,6 +621,8 @@ $1',
'readonly_lag' => 'Базата е автоматски заклучена додека помошните опслужувачи не се усогласат',
'internalerror' => 'Внатрешна грешка',
'internalerror_info' => 'Внатрешна грешка: $1',
+'fileappenderrorread' => 'Не можев да го прочитам „$1“ во текот на придодавањето.',
+'fileappenderror' => 'Не можe да се додаде "$1" на "$2".',
'filecopyerror' => 'Не можe да се копира податотеката "$1" во "$2".',
'filerenameerror' => 'Не може да се преименува податотеката "$1" во "$2".',
'filedeleteerror' => 'Не може да се избрише податотеката "$1".',
@@ -591,7 +632,8 @@ $1',
'unexpected' => 'Неочекувана вредност: "$1"="$2".',
'formerror' => 'Грешка: не можам да го испратам образецот',
'badarticleerror' => 'Ова дејство не може да се спроведе на оваа страница.',
-'cannotdelete' => 'Не можам да ја избришам страницата или сликата. (Можеби е веќе избришана од некој друг.)',
+'cannotdelete' => 'Страницата или податотеката „$1“ не можеше да се избрише.
+Можеби некој друг веќе ја избришал.',
'badtitle' => 'Лош наслов',
'badtitletext' => 'Бараниот наслов е грешен, празен или погрешно поврзан меѓујазичен или интер-вики наслов. Може да содржи еден или повеќе знаци што не можат да се користат во наслови.',
'perfcached' => 'Следните податоци се кеширани и може да не бидат целосно ажурирани:',
@@ -626,7 +668,6 @@ $2',
'virus-unknownscanner' => 'непознат антивирус:',
# Login and logout pages
-'logouttitle' => 'одјавување на корисник',
'logouttext' => "'''Сега сте одјавени.'''
Можете да продолжите со користење на {{SITENAME}} анонимно или можете [[Special:UserLogin|повторно да се најавите]] под исто или различно корисничко име.
@@ -634,7 +675,6 @@ $2',
'welcomecreation' => '== Добредојдовте, $1! ==
Вашата корисничка сметка е создадена.
Не заборавајте да ги промените вашите [[Special:Preferences|{{SITENAME}} нагодувања]].',
-'loginpagetitle' => 'Најавување на корисник',
'yourname' => 'Корисничко име:',
'yourpassword' => 'Лозинка:',
'yourpasswordagain' => 'Повторете ја лозинката:',
@@ -645,6 +685,7 @@ $2',
'nav-login-createaccount' => 'Најавување / создавање на корисничка сметка',
'loginprompt' => 'За да се најавите на {{SITENAME}} мора да користите колачиња.',
'userlogin' => 'Најавување / создавање на корисничка сметка',
+'userloginnocreate' => 'Најава',
'logout' => 'одјавување',
'userlogout' => 'одјавување',
'notloggedin' => 'Не сте најавени',
@@ -657,31 +698,8 @@ $2',
'badretype' => 'Внесените лозинки не се исти.',
'userexists' => 'Корисничкото име што го внесовте веќе се користи.
Ве молиме изберете друго име.',
-'youremail' => 'Е-пошта:',
-'username' => 'Корисничко име:',
-'uid' => 'ID на корисникот:',
-'prefs-memberingroups' => 'Член на {{PLURAL:$1|групата|групите}}:',
-'yourrealname' => 'Вистинско име:',
-'yourlanguage' => 'Јазик:',
-'yourvariant' => 'Варијанта:',
-'yournick' => 'Потпис:',
-'badsig' => 'Грешка во потписот.
-Проверете ги HTML ознаките.',
-'badsiglength' => 'Вашиот потпис е премногу долг.
-Мора да биде со помалку од $1 {{PLURAL:$1|знак|знаци}}.',
-'yourgender' => 'Пол:',
-'gender-unknown' => 'Непосочен',
-'gender-male' => 'Машки',
-'gender-female' => 'Женски',
-'prefs-help-gender' => 'По избор: се користи од вики-програмот за создавање на пораки во зависност од наведениот пол.
-Оваа информација ќе биде јавно достапна.',
-'email' => 'Е-пошта',
-'prefs-help-realname' => "'''Вистинското име''' е изборно.
-Доколку изберете да го впишете вашето име, тоа може да се искористи за оддавање на заслуги за вашата работа.",
'loginerror' => 'Грешка при најавување',
-'prefs-help-email' => 'Е-поштата е незадолжителна, но ќе ви треба за добивање на нова лозинка ако си ја заборавите постоечката.
-Исто така можете да изберете другите корисници да ве контактираат преку вашата корисничка страница или страница за разговор, без да го откриете вашиот идентитет.',
-'prefs-help-email-required' => 'Е-поштенска адреса е задолжително да се наведе.',
+'createaccounterror' => 'Не може да биде создадена сметка: $1',
'nocookiesnew' => 'Корисничката сметка е создадена, но не сте најавени.
{{SITENAME}} користи колачиња за најавување на корисници.
Вие имате оневозможено колачиња на вашиот прелистувач.
@@ -698,10 +716,11 @@ $2',
'nosuchusershort' => 'Нема корисник со името "<nowiki>$1</nowiki>".
Проверете дали правилно сте напишале.',
'nouserspecified' => 'Мора да назначите корисничко име.',
+'login-userblocked' => 'Овој корисник е блокиран. Најавувањето не е дозволено.',
'wrongpassword' => 'Внесовте погрешна лозинка. Обидете се повторно.',
'wrongpasswordempty' => 'Внесената лозинка е празна. Обидете се повторно.',
-'passwordtooshort' => 'Вашата лозинка е погрешна или прекратка.
-Мора да има најмалку {{PLURAL:$1|1 знак|$1 знаци}} и да биде различна од вашето корисничко име.',
+'passwordtooshort' => 'Лозинката мора да има најмалку {{PLURAL:$1|1 знак|$1 знаци}}.',
+'password-name-match' => 'Лозинката мора да се разликува од корисничкото име.',
'mailmypassword' => 'Испрати нова лозинка по е-пошта',
'passwordremindertitle' => 'Нова привремена лозинка за {{SITENAME}}',
'passwordremindertext' => 'Некој (најверојатно вие, од IP-адреса $1) побара нова лозинка за {{SITENAME}} ($4).
@@ -711,6 +730,7 @@ $2',
Ако некој друг го поднел ова барање или ако сте се сетиле на вашата лозинка и веќе не сакате да ја промените, може слободно да ја занемарите оваа порака и да продолжите да придонесувате користејќи се со старата лозинка.',
'noemail' => 'Нема заведено е-поштенска адреса за корисник "$1".',
+'noemailcreate' => 'Потребно е да наведете важечка е-поштенска адреса',
'passwordsent' => 'Нова лозинка е испратена на е-поштенската адреса заведена за "$1".
Ве молиме најавете се повторно откако ќе ја примите пораката.',
'blocked-mailpassword' => 'Вашата IP-адреса е блокирана за уредување, истовремено е ставена забрана за користење на функцијата за обнова на лозинка за да се спречи можноста за злоупотреба.',
@@ -735,9 +755,11 @@ $2',
Би требало сега да се пријавите и да ја промените вашата лозинка.
Можете да ја занемарите оваа порака ако сметката била направена по грешка.',
+'usernamehasherror' => 'Корисничкото име не може да содржи тараба',
'login-throttled' => 'Скоро имате направено повеќе обиди за најавување.
Почекајте малку пред да се обидете повторно.',
'loginlanguagelabel' => 'Јазик: $1',
+'suspicious-userlogout' => 'Вашето барање за одјава е одбиено бидејќи се чини дека е испратено од расипан прелистувач или кеширачки застапник (proxy).',
# Password reset dialog
'resetpass' => 'Промена на лозинка',
@@ -750,18 +772,13 @@ $2',
'retypenew' => 'Повторно внеси нова лозинка:',
'resetpass_submit' => 'Поставете лозинка и најавете се',
'resetpass_success' => 'Вашата лозинка беше успешно променета! Најавувањето е во тек...',
-'resetpass_bad_temporary' => 'Неважечка привремена лозинка.
-Можно е веќе да сте ја промениле вашата лозинка или да сте побарале нова привремена лозинка.',
'resetpass_forbidden' => 'Лозинките не може да се менуваат',
'resetpass-no-info' => 'Мора да бидете најавени ако сакате да имате директен пристап до оваа страница.',
'resetpass-submit-loggedin' => 'Промени лозинка',
+'resetpass-submit-cancel' => 'Откажи',
'resetpass-wrong-oldpass' => 'Погрешна привремена или тековна лозинка.
Можеби веќе ја имате успешно променето вашата лизинка или сте побарале нова привремена лозинка.',
'resetpass-temp-password' => 'Привремена лозинка:',
-'resetpass-log' => 'Дневник на ресетирања на лозинка',
-'resetpass-logtext' => 'Подолу следи список на корисници чии лозинки се сменети од страна на администратор.',
-'resetpass-logentry' => 'променета лозинката за $1',
-'resetpass-comment' => 'Причина за промена на лозинката:',
# Edit page toolbar
'bold_sample' => 'Задебелен текст',
@@ -836,7 +853,6 @@ $2',
'blockededitsource' => "Текстот на '''вашите уредувања''' на '''$1''' е прикажан подолу:",
'whitelistedittitle' => 'Мора да сте најавени доколку сакате да уредувате',
'whitelistedittext' => 'Мора да сте $1 за да уредувате страници.',
-'confirmedittitle' => 'Потребна е потврда за е-поштенската адреса за уредување',
'confirmedittext' => 'Морате да ја потврдите вашата е-поштенска адреса пред да уредувате страници.
Поставете ја и валидирајте ја вашата е-поштенска адреса преку вашите [[Special:Preferences|нагодувања]].',
'nosuchsectiontitle' => 'Не можам да го пронајдам заглавието',
@@ -860,14 +876,21 @@ $2',
Можете да направите [[Special:Search/{{PAGENAME}}|пребарување за овој наслов на страница]] во други страници,
<span class="plainlinks">[{{fullurl:{{#Special:Log}}|page={{FULLPAGENAMEE}}}} пребарување во дневниците],
или [{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=edit}} да ја уредите оваа страница]</span>.',
+'noarticletext-nopermission' => 'Нема текст на оваа страница.
+Можете да го [[Special:Search/{{PAGENAME}}|пребарате овој наслов]] во други страници,
+или да ги <span class="plainlinks">[{{fullurl:{{#Special:Log}}|page={{FULLPAGENAMEE}}}} пребарате соодветните дневници]</span>.',
'userpage-userdoesnotexist' => 'Корисничката сметка „$1“ не е регистрирана.
Ве молиме размислете дали навистина сакате да ја создадете/уредите оваа страница.',
+'userpage-userdoesnotexist-view' => 'Корисничката сметка "$1" не е регистрирана.',
+'blocked-notice-logextract' => 'Овој корисник е моментално блокиран.
+Подолу е прикажан последниот дневнички запис:',
'clearyourcache' => "'''Напомена: По зачувувањето морате да го исчистите кешот на прелистувачот за да можете ги видите промените.'''
'''Mozilla / Firefox / Safari:''' држете ''Shift'' додека кликате на ''Reload'' или притиснете ''Ctrl+F5'' или ''Ctrl+R'' (''Command+R'' на Macintosh);
'''Konqueror:''' кликнете на ''Reload'' или притиснете ''F5'';
'''Opera:''' исчистете го кешот во ''Tools → Preferences'';
'''Internet Explorer:''' држете ''Ctrl'' додека притискате на ''Refresh'' или притиснете ''Ctrl+F5''.",
-'usercssjsyoucanpreview' => "'''Совет:''' Користете го копчето „'''Преглед'''“ за да го испробате новиот CSS/JS код пред зачувувањето.",
+'usercssyoucanpreview' => "'''Совет:''' Употребете го копчето „{{int:showpreview}}“ за да го испробате вашиот нов CSS пред да зачувате.",
+'userjsyoucanpreview' => "'''Совет:''' Употребете го копчето „{{int:showpreview}}“ за да ја испробате вашата нова JavaScript пред да зачувате.",
'usercsspreview' => "'''Запомнете дека ова е само преглед на вашиот кориснички CSS код, страницата сè уште не е зачувана!'''",
'userjspreview' => "'''Запомнете дека ова е само преглед на вашиот JavaScript код, страницата сè уште не е зачувана!'''",
'userinvalidcssjstitle' => "'''Предупредување:''' Нема руво „$1“.
@@ -920,13 +943,16 @@ $2',
Пробајте да го зачувате текстот локално (cut & paste) во некоја податотека и да го пратите подоцна.'''
Администраторот кој ја заклучил базата на податоци го дал следново објаснување: $1",
-'protectedpagewarning' => "'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа страница е заклучена, така што само корисници со администраторски привилегии можат да ја менуваат.'''",
-'semiprotectedpagewarning' => "'''Забелешка:''' Оваа страница е заклучена и само регистрирани корисници може да ја уредуваат.",
+'protectedpagewarning' => "'''Предупредување: Оваа страница е заклучена, така што само корисници со администраторски привилегии можат да ја уредуваат.'''
+За ваша информација, последната ставка во дневникот на промени е прикажана подолу:",
+'semiprotectedpagewarning' => "'''Предупредување:''' Оваа страница е заклучена, така што само регистрирани корисници може да ја уредуваат.'''
+За ваша информација, последната ставка во дневникот на промени е прикажана подолу:",
'cascadeprotectedwarning' => "'''Предупредување:''' Оваа страница е заклучена, така што можат да ја уредуваат само корисници со администраторски привилегии, бидејќи е вклучена во {{PLURAL:$1|следнава „преносно-заштитена“ страница|следниве „преносно-заштитени“ страници}}:",
-'titleprotectedwarning' => "'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа страница е заклучена, потребни се [[Special:ListGroupRights|посебни права]] за да се создаде.'''",
-'templatesused' => 'Шаблони користени на оваа страница:',
-'templatesusedpreview' => 'Шаблони користени во овој преглед:',
-'templatesusedsection' => 'Шаблони користени во оваа секција:',
+'titleprotectedwarning' => "'''Предупредување:''' Оваа страница е заклучена, така што се потребни [[Special:ListGroupRights|посебни права]] за да се создаде.''''
+За ваша информација, последната ставка во дневникот на промени е прикажана подолу:",
+'templatesused' => '{{PLURAL:$1|Шаблон користен на оваа страница|Шаблони користени на оваа страница}}:',
+'templatesusedpreview' => '{{PLURAL:$1|Шаблон користен во овој преглед|Шаблони користени во овој преглед}}:',
+'templatesusedsection' => '{{PLURAL:$1|Шаблон користен во ова заглавие|Шаблони користени во овие заглавија}}:',
'template-protected' => '(заштитен)',
'template-semiprotected' => '(полузаштитен)',
'hiddencategories' => 'Оваа страница припаѓа на {{PLURAL:$1|1 скриена категорија|$1 скриени категории}}:',
@@ -935,16 +961,18 @@ $2',
'nocreatetext' => '{{SITENAME}} ја има ограничено можноста за создавање нови страници.
Можете да се вратите назад и да уредувате постоечка страница или [[Special:UserLogin|најавете се или создајте нова корисничка сметка]].',
'nocreate-loggedin' => 'Немате дозвола да создавате нови страници.',
+'sectioneditnotsupported-title' => 'Уредувањето на заглавија не е поддржано',
+'sectioneditnotsupported-text' => 'На оваа станица не е поддржано уредувањето на заглавија.',
'permissionserrors' => 'Грешки во правата',
'permissionserrorstext' => 'Немате дозвола да го направите тоа, заради {{PLURAL:$1|следнава причина|следниве причини}}:',
'permissionserrorstext-withaction' => 'Немате дозвола за $2, заради {{PLURAL:$1|следнава причина|следниве причини}}:',
-'recreate-deleted-warn' => "'''Внимание: Создавате страница што претходно била бришена.'''
+'recreate-moveddeleted-warn' => "Внимание: Повторно создавате страница што претходно била бришена.'''
Размислете дали е правилно да продолжите со уредување на оваа страница.
-Погледнете го дневникот на бришења за оваа страница заради преглед:",
-'deleted-notice' => 'Оваа страница била претходно бришена.
-За ваша информација подолу може да го погледнете дневникот на бришења за оваа страница.',
-'deletelog-fulllog' => 'Преглед на полн дневник',
+Подолу е прикажан дневникот на бришења и преместувања на оваа страница за ваш преглед:",
+'moveddeleted-notice' => 'Оваа страница била претходно бришена.
+Дневникот на бришења и преместувања за оваа страница е прикажан подолу за ваше дополнително информирање.',
+'log-fulllog' => 'Преглед на целиот дневник',
'edit-hook-aborted' => 'Уредувањето прекинато со кука.
Не е дадено никакво објаснување.',
'edit-gone-missing' => 'Не е возможно да се ажурира страницата.
@@ -967,6 +995,7 @@ $2',
'post-expand-template-argument-category' => 'Страници кои содржат изземени аргументи на шаблони',
'parser-template-loop-warning' => 'Пронајдена е јамка во шаблонот: [[$1]]',
'parser-template-recursion-depth-warning' => 'Ограничувањето на рекурзивната длабочина надмината во шаблонот ($1)',
+'language-converter-depth-warning' => 'Надмината е границата на длабочината на јазичниот претворач ($1)',
# "Undo" feature
'undo-success' => 'Уредувањето може да се откаже.
@@ -987,7 +1016,7 @@ $2',
'currentrev' => 'Тековна ревизија',
'currentrev-asof' => 'Последна ревизија од $1',
'revisionasof' => 'Ревизија од $1',
-'revision-info' => 'Ревизија од $1; направена од $2', # Additionally available: $3: revision id
+'revision-info' => 'Ревизија од $1; направена од $2',
'previousrevision' => '← Претходна ревизија',
'nextrevision' => 'Следна ревизија →',
'currentrevisionlink' => 'Последна ревизија',
@@ -999,7 +1028,7 @@ $2',
'histlegend' => "Разлика помеѓу ревизии: означете ги ревизиите кои сакате да ги споредите и притиснете Enter или копчето на дното од страницата.<br />
Легенда: '''({{int:cur}})''' = разлика со последна ревизија, '''({{int:last}})''' = разлика со претходна ревизија, '''{{int:minoreditletter}}''' = ситна промена.",
'history-fieldset-title' => 'Прелистување на историја',
-'deletedrev' => '[избришано]',
+'history-show-deleted' => 'Само избришани',
'histfirst' => 'Први',
'histlast' => 'Последни',
'historysize' => '({{PLURAL:$1|1 бајт|$1 бајти}})',
@@ -1008,71 +1037,109 @@ $2',
# Revision feed
'history-feed-title' => 'Историја на ревидирање',
'history-feed-description' => 'Историја на ревидирање за оваа страница на викито',
-'history-feed-item-nocomment' => '$1 на $2', # user at time
+'history-feed-item-nocomment' => '$1 на $2',
'history-feed-empty' => 'Бараната страница не постои.
Може била избришана од викито или преименувана.
Обидете се да [[Special:Search|пребарате низ викито]] за релевантни нови страници.',
# Revision deletion
-'rev-deleted-comment' => '(избришан коментар)',
-'rev-deleted-user' => '(избришано корисничко име)',
-'rev-deleted-event' => '(избришан запис на дејство)',
-'rev-deleted-text-permission' => "Ревизија на оваа страница е '''избришана'''.
-Можеби има детали во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].",
-'rev-deleted-text-view' => "Ревизија на оваа страница беше '''избришана'''.
+'rev-deleted-comment' => '(избришан коментар)',
+'rev-deleted-user' => '(избришано корисничко име)',
+'rev-deleted-event' => '(избришан запис на дејство)',
+'rev-deleted-user-contribs' => '[отстрането е корисничкото име или IP-адресата - уредувањето нема да се прикаже на списокот на придонеси]',
+'rev-deleted-text-permission' => "Ревизија на оваа страницата била '''бришана'''.
+Можеби има детали во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].",
+'rev-deleted-text-unhide' => "Оваа ревизија на страницата била '''избришана'''.
+Повеќе детали има во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].
+Како администратор вие сепак можете [$1 да ја погледнете оваа ревизија] ако сакате да продолжите.",
+'rev-suppressed-text-unhide' => "Оваа ревизија на страница била '''потисната'''.
+Повеќе детали има во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на потиснувања].
+Како администратор, вие сепак можете [$1 да ја погледнете оваа ревизија] ако сакате да продолжите.",
+'rev-deleted-text-view' => "Ревизија на оваа страницата била '''избришана'''.
Како администратор вие можете да ја погледнете; можеби има повеќе детали во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].",
-'rev-deleted-no-diff' => "Не може да ја погледнете оваа разлика бидејќи една од ревизиите била '''избришана'''.
-Може да најдете повеќе детали во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].",
-'rev-deleted-unhide-diff' => "Една од ревизиите на оваа разлика била '''избришана'''.
+'rev-suppressed-text-view' => "Ревизија на оваа страница беше '''супресирана'''.
+Како администратор вие можете да ја погледнете; можеби има повеќе детали во [{{fullurl:Special:Log/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на супресии].",
+'rev-deleted-no-diff' => "Не може да ја погледнете оваа разлика бидејќи една од ревизиите била '''избришана'''.
+Може да најдете повеќе детали во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].",
+'rev-suppressed-no-diff' => "Не можете да ги видите разликите помеѓу овие ревизии бидејќи една од нив е '''избришана'''.",
+'rev-deleted-unhide-diff' => "Една од ревизиите на оваа разлика била '''избришана'''.
Можеби има детали во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].
-Како администратор вие сеуште можете [$1 да ја видите оваа разлика] ако сакате да продолжите.",
-'rev-delundel' => 'прикажи/сокриј',
-'revisiondelete' => 'Избриши/врати ревизии',
-'revdelete-nooldid-title' => 'Бараната измена не постои',
-'revdelete-nooldid-text' => 'Не сте посочиле измена (измени) за да се изврши оваа функција или посочената измена не постои или се обидувате да ја сокриете моменталната измена.',
-'revdelete-nologtype-title' => 'Не е наведен тип на дневник',
-'revdelete-nologtype-text' => 'Немате наведено тип на дневник за кој треба да се изврши ова дејство.',
-'revdelete-toomanytargets-title' => 'Премногу цели',
-'revdelete-toomanytargets-text' => 'Имате наведено премногу цели за извршување на ова дејство.',
-'revdelete-nologid-title' => 'Погрешно внесен запис во дневник.',
-'revdelete-nologid-text' => 'Немате наведено дневнички запис за извршување на оваа функција или наведената ставка не постои.',
-'revdelete-selected' => "'''{{PLURAL:$2|Избрана ревизија|Избрани ревизии}} од [[:$1]]:'''",
-'logdelete-selected' => "'''{{PLURAL:$1|Одбран настан од дневник|Одбрани настани од дневник}}:'''",
-'revdelete-text' => "'''Избришаните измени и настани сѐ уште ќе се појавуваат во историјата на страницата и дневниците, но делови од нивната содржина ќе бидат недостапни за јавноста.'''
-
-Други администратори на {{SITENAME}} сѐ уште ќе имаат пристап до скриената содржина и ќе можат да ја вратат преку истиот интерфејс, освен ако не се поставени дополнителни ограничувања.
-
-Потврдете дека сакате да го направите ова, дека сте свесни за последиците и дека го правите ова согласно со [[{{MediaWiki:Policy-url}}|политиката]].",
-'revdelete-suppress-text' => "Ограничувањето '''се користи''' само во следниве случаи:
+Како администратор вие сепак можете [$1 да ја видите оваа разлика] ако сакате да продолжите.",
+'rev-suppressed-unhide-diff' => "Една од ревизиите на оваа разлика била '''сокриена'''.
+Дополнителни детали можебиима во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на прикривања].
+Како администратор вие можете да [$1 ја видите оваа разлика] ако сакате да продолжите.",
+'rev-deleted-diff-view' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''избришана'''.
+Како администратор можете да ја погледате оваа разлика; детали можеби има во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришење].",
+'rev-suppressed-diff-view' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''прикриена'''.
+Како администратор можете да ја погледате оваа разлика; детали можеби има во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на прикривања].",
+'rev-delundel' => 'прикажи/сокриј',
+'rev-showdeleted' => 'прикажи',
+'revisiondelete' => 'Избриши/врати ревизии',
+'revdelete-nooldid-title' => 'Бараната измена не постои',
+'revdelete-nooldid-text' => 'Не сте посочиле измена (измени) за да се изврши оваа функција или посочената измена не постои или се обидувате да ја сокриете моменталната измена.',
+'revdelete-nologtype-title' => 'Не е наведен тип на дневник',
+'revdelete-nologtype-text' => 'Немате наведено тип на дневник за кој треба да се изврши ова дејство.',
+'revdelete-nologid-title' => 'Погрешно внесен запис во дневник.',
+'revdelete-nologid-text' => 'Немате наведено дневнички запис за извршување на оваа функција или наведената ставка не постои.',
+'revdelete-no-file' => 'Наведената податотека не постои.',
+'revdelete-show-file-confirm' => 'Дали сакате да ја погледнете избришаната ревизија на податотеката "<nowiki>$1</nowiki>" од $2 во $3?',
+'revdelete-show-file-submit' => 'Да',
+'revdelete-selected' => "'''{{PLURAL:$2|Избрана ревизија|Избрани ревизии}} од [[:$1]]:'''",
+'logdelete-selected' => "'''{{PLURAL:$1|Одбран настан од дневник|Одбрани настани од дневник}}:'''",
+'revdelete-text' => "'''Избришаните измени и настани сѐ уште ќе се појавуваат во историјата на страницата и дневниците, но делови од нивната содржина ќе бидат недостапни за јавноста.'''
+Други администратори на {{SITENAME}} сѐ уште ќе имаат пристап до скриената содржина и ќе можат да ја вратат преку истиот посредник, освен ако не се поставени дополнителни ограничувања.",
+'revdelete-confirm' => 'Потврдете дека сакате да го направите ова, дека ги сфаќате последиците, и дека тоа го правите во согласност со [[{{MediaWiki:Policy-url}}|правилата]].',
+'revdelete-suppress-text' => "Ограничувањето '''се користи''' само во следниве случаи:
* Несоодветни лични информации
*: ''домашни адреси и телефонски броеви, матични броеви, и.т.н.''",
-'revdelete-legend' => 'Постави ограничувања за видливост',
-'revdelete-hide-text' => 'Сокриј го текст на ревизија',
-'revdelete-hide-name' => 'Сокриј го дејството и неговата цел',
-'revdelete-hide-comment' => 'Сокриј опис на уредување',
-'revdelete-hide-user' => 'Сокриј корисничко име/IP на уредувач',
-'revdelete-hide-restricted' => 'Постави ограничувања и за администратори на ист начин како и за останатите',
-'revdelete-suppress' => 'Сокриј податоци и од администраторите',
-'revdelete-hide-image' => 'Сокриј содржина на податотека',
-'revdelete-unsuppress' => 'Отстрани ограничувања на обновени ревизии',
-'revdelete-log' => 'Причина:',
-'revdelete-submit' => 'Примени на селектирани ревизии',
-'revdelete-logentry' => 'променета е видливост на ревизија на [[$1]]',
-'logdelete-logentry' => 'променета видливост на настан од [[$1]]',
-'revdelete-success' => "'''Видливоста на ревизијата е успешно изменета.'''",
-'logdelete-success' => "'''Успешно нагодување на дневник на видливост.'''",
-'revdel-restore' => 'Промена на видливост',
-'pagehist' => 'Историја на страница',
-'deletedhist' => 'Историја на бришења',
-'revdelete-content' => 'содржина',
-'revdelete-summary' => 'опис на уредување',
-'revdelete-uname' => 'корисничко име',
-'revdelete-restricted' => 'применети ограничувања на систем оператори',
-'revdelete-unrestricted' => 'отстранети ограничувања за систем оператори',
-'revdelete-hid' => 'сокриј $1',
-'revdelete-unhid' => 'прикажи $1',
-'revdelete-log-message' => '$1 за $2 {{PLURAL:$2|ревизија|ревизии}}',
-'logdelete-log-message' => '$1 од $2 {{PLURAL:$2|настан|настани}}',
+'revdelete-legend' => 'Постави ограничувања за видливост',
+'revdelete-hide-text' => 'Сокриј го текст на ревизија',
+'revdelete-hide-image' => 'Сокриј содржина на податотека',
+'revdelete-hide-name' => 'Сокриј го дејството и неговата цел',
+'revdelete-hide-comment' => 'Сокриј опис на уредување',
+'revdelete-hide-user' => 'Сокриј корисничко име/IP на уредувач',
+'revdelete-hide-restricted' => 'Постави ограничувања и за администратори на ист начин како и за останатите',
+'revdelete-radio-same' => '(не менувај)',
+'revdelete-radio-set' => 'Да',
+'revdelete-radio-unset' => 'Не',
+'revdelete-suppress' => 'Сокриј податоци и од администраторите',
+'revdelete-unsuppress' => 'Отстрани ограничувања на обновени ревизии',
+'revdelete-log' => 'Причина:',
+'revdelete-submit' => 'Примени на одбрани {{PLURAL:$1|ревизија|ревизии}}',
+'revdelete-logentry' => 'променета е видливост на ревизија на [[$1]]',
+'logdelete-logentry' => 'променета видливост на настан од [[$1]]',
+'revdelete-success' => "'''Видливоста на ревизијата е успешно изменета.'''",
+'revdelete-failure' => "'''Видливоста на ревизијата не можеше да се измени:'''
+$1",
+'logdelete-success' => "'''Успешно нагодување на дневник на видливост.'''",
+'logdelete-failure' => "'''Дневникот на видливост не може да биде нагоден:'''
+$1",
+'revdel-restore' => 'Промена на видливост',
+'pagehist' => 'Историја на страница',
+'deletedhist' => 'Историја на бришења',
+'revdelete-content' => 'содржина',
+'revdelete-summary' => 'опис на уредување',
+'revdelete-uname' => 'корисничко име',
+'revdelete-restricted' => 'применети ограничувања на систем оператори',
+'revdelete-unrestricted' => 'отстранети ограничувања за систем оператори',
+'revdelete-hid' => 'сокриј $1',
+'revdelete-unhid' => 'прикажи $1',
+'revdelete-log-message' => '$1 за $2 {{PLURAL:$2|ревизија|ревизии}}',
+'logdelete-log-message' => '$1 од $2 {{PLURAL:$2|настан|настани}}',
+'revdelete-hide-current' => 'Грешка при сокривање на ставката датирана на $2, $1: ова е актуелна ревизија.',
+'revdelete-show-no-access' => 'Грешка при прикажување на ставката датирана на $2, $1: оваа ставка е означена како "ограничена". Немате пристап до неа.',
+'revdelete-modify-no-access' => 'Грешка при промена на ставката датирана на $2, $1: оваа ставка била означена како "ограничена". Немате пристап до неа.',
+'revdelete-modify-missing' => 'Грешка при промена на ставка со број $1: ја нема во базата на податоци!',
+'revdelete-no-change' => "'''Предупредување:''' ставката датирана на $2, $1 веќе ги има бараните нагодувања за видливост.",
+'revdelete-concurrent-change' => 'Грешка при промена на ставката датирана на $2, $1: нејзиниот статус изгледа дека бил изменет од некој друг додека вие се обидувавте да го направите тоа. Ве молиме проверете во дневниците.',
+'revdelete-only-restricted' => 'Грешка при сокривањето на записот од $2, $1: не можете да криете записи од администратори без воедно да изберете едно од другите нагодувања на видливоста.',
+'revdelete-reason-dropdown' => '*Вообичаени причини за бришење
+** Прекршување на авторски права
+** Несоодветни лични информации',
+'revdelete-otherreason' => 'Друга/дополнителна причина:',
+'revdelete-reasonotherlist' => 'Друга причина',
+'revdelete-edit-reasonlist' => 'Уреди причини за бришење',
+'revdelete-offender' => 'Автор на ревизија:',
# Suppression log
'suppressionlog' => 'Дневник на сокривања',
@@ -1111,68 +1178,13 @@ $2',
'mergelogpagetext' => 'Следи список на скорешни спојувања на истории на страници.',
# Diffs
-'history-title' => 'Историја на ревизии за „$1“',
-'difference' => '(Разлика меѓу ревизија)',
-'lineno' => 'Ред $1:',
-'compareselectedversions' => 'Спореди избрани ревизии',
-'visualcomparison' => 'Визуелна споредба',
-'wikicodecomparison' => 'Викитекст споредба',
-'editundo' => 'откажи',
-'diff-multi' => '({{PLURAL:$1|Не е прикажана една меѓуревзија|Не се прикажани $1 меѓуревизии}})',
-'diff-movedto' => 'преместено во $1',
-'diff-styleadded' => '$1 додаден стил',
-'diff-added' => '$1 додадено',
-'diff-changedto' => 'променето во $1',
-'diff-movedoutof' => 'исфрлено надвор од $1',
-'diff-styleremoved' => '$1 избришано стил',
-'diff-removed' => '$1 избришано',
-'diff-changedfrom' => 'променето од $1',
-'diff-src' => 'извор',
-'diff-withdestination' => 'со дестинација $1',
-'diff-with' => '&#32;со $1 $2',
-'diff-with-additional' => '$1 $2',
-'diff-with-final' => '&#32;и $1 $2',
-'diff-width' => 'ширина',
-'diff-height' => 'висина',
-'diff-p' => "'''параграф'''",
-'diff-blockquote' => "'''цитат'''",
-'diff-h1' => "'''наслов (ниво 1)'''",
-'diff-h2' => "'''наслов (ниво 2)'''",
-'diff-h3' => "'''наслов (ниво 3)'''",
-'diff-h4' => "'''наслов (ниво 4)'''",
-'diff-h5' => "'''наслов (ниво 5)'''",
-'diff-pre' => "'''префроматиран текст'''",
-'diff-div' => "'''дел од текст'''",
-'diff-ul' => "'''неподреден список'''",
-'diff-ol' => "'''подреден список'''",
-'diff-li' => "'''ставка на списокот'''",
-'diff-table' => "'''табела'''",
-'diff-tbody' => "'''содржина'''",
-'diff-tr' => "'''редица'''",
-'diff-td' => "'''клетка'''",
-'diff-th' => "'''заглавие'''",
-'diff-br' => "'''прекршување на ред'''",
-'diff-hr' => "'''хоризонтална линија'''",
-'diff-code' => "'''компјутерски код'''",
-'diff-dl' => "'''список со определувања'''",
-'diff-dt' => "'''дефиниционен поим'''",
-'diff-dd' => "'''дефиниција'''",
-'diff-input' => "'''влез'''",
-'diff-form' => "'''образец'''",
-'diff-img' => "'''слика'''",
-'diff-span' => "'''span'''",
-'diff-a' => "'''врска'''",
-'diff-i' => "'''италик'''",
-'diff-b' => "'''задебелено'''",
-'diff-strong' => "'''задебелено'''",
-'diff-em' => "'''зголемено'''",
-'diff-font' => "'''фонт'''",
-'diff-big' => "'''големо'''",
-'diff-del' => "'''избришано'''",
-'diff-tt' => "'''фиксна ширина'''",
-'diff-sub' => "'''долен индекс'''",
-'diff-sup' => "'''горен индекс'''",
-'diff-strike' => "'''прецртано'''",
+'history-title' => 'Историја на ревизии за „$1“',
+'difference' => '(Разлика меѓу ревизија)',
+'lineno' => 'Ред $1:',
+'compareselectedversions' => 'Спореди избрани ревизии',
+'showhideselectedversions' => 'Прикажи/сокриј избрани ревизии',
+'editundo' => 'откажи',
+'diff-multi' => '({{PLURAL:$1|Не е прикажана една меѓуревзија|Не се прикажани $1 меѓуревизии}})',
# Search results
'searchresults' => 'Резултати од пребарувањето',
@@ -1180,29 +1192,25 @@ $2',
'searchresulttext' => 'За повеќе информации во врска со пребарување на {{SITENAME}}, погледнете [[{{MediaWiki:Helppage}}|{{int:help}}]].',
'searchsubtitle' => 'Пребарувате \'\'\'[[:$1]]\'\'\' на ([[Special:Prefixindex/$1|сите страници кои започнуваат со "$1"]]{{int:pipe-separator}}[[Special:WhatLinksHere/$1|сите страници кои водат до "$1"]])',
'searchsubtitleinvalid' => "Пребарувавте '''$1'''",
-'noexactmatch' => "'''Нема страница насловена како „$1“.'''
-Можете да ја [[:$1|создадете таа страница]].",
-'noexactmatch-nocreate' => "'''Не постои страница насловена како \"\$1\".'''",
'toomanymatches' => 'Премногу резултати од пребарувањето, ве молиме обидете се со поинакво барање',
'titlematches' => 'Насловот на статијата одговара',
'notitlematches' => 'Ниеден наслов на страница не одговара',
'textmatches' => 'Текстот на статијата одговара',
'notextmatches' => 'Ниеден текст во статиите не одговара',
-'prevn' => 'претходни $1',
-'nextn' => 'следни $1',
+'prevn' => '{{PLURAL:претходна $1| претходни $1}}',
+'nextn' => '{{PLURAL:следна $1|следни $1}}',
'prevn-title' => '{{PLURAL:$1|Претходен|Претходни}} $1 {{PLURAL:$1|резултат|резултати}}',
'nextn-title' => '{{PLURAL:$1|Следен|Следни}} $1 {{PLURAL:$1|резултат|резултати}}',
'shown-title' => 'Прикажи $1 {{PLURAL:$1|резултат|резултати}} на страница',
-'viewprevnext' => 'Погледајте ($1) ($2) ($3)',
+'viewprevnext' => 'Погледајте ($1 {{int:pipe-separator}} $2) ($3).',
'searchmenu-legend' => 'Нагодувања на пребарувањето',
'searchmenu-exists' => "'''На ова вики има страница со наслов „[[:$1]]“'''",
'searchmenu-new' => "Создај ја страницата ''[[:$1]]'' на ова вики!'''",
'searchhelp-url' => 'Help:Содржина',
'searchmenu-prefix' => '[[Special:PrefixIndex/$1|Прелистување на страници со овој префикс]]',
'searchprofile-articles' => 'Статии',
-'searchprofile-articles-and-proj' => 'Статии & проектни страници',
-'searchprofile-project' => 'Проектни страници',
-'searchprofile-images' => 'Податотеки',
+'searchprofile-project' => 'Помош и проектни страници',
+'searchprofile-images' => 'Мултимедија',
'searchprofile-everything' => 'Сè',
'searchprofile-advanced' => 'Напредно',
'searchprofile-articles-tooltip' => 'Пребарај во $1',
@@ -1210,8 +1218,6 @@ $2',
'searchprofile-images-tooltip' => 'Пребарај податотеки',
'searchprofile-everything-tooltip' => 'Пребарај низ сета содржина (вклучително и страници за разговор)',
'searchprofile-advanced-tooltip' => 'Пребарај во посебни именски простори',
-'prefs-search-nsdefault' => 'Пребарување по основно:',
-'prefs-search-nscustom' => 'Пребарај посебни именски простори:',
'search-result-size' => '$1 ({{PLURAL:$2|1 збор|$2 збора}})',
'search-result-score' => 'Релевантност: $1%',
'search-redirect' => '(пренасочување $1)',
@@ -1224,11 +1230,12 @@ $2',
'search-mwsuggest-disabled' => 'без сугестии',
'search-relatedarticle' => 'Поврзано',
'mwsuggest-disable' => 'Оневозможи AJAX сугестии',
+'searcheverything-enable' => 'Барај во сите именски простори',
'searchrelated' => 'поврзано',
'searchall' => 'сè',
'showingresults' => "Подолу {{PLURAL:$1|е прикажан '''1''' резултат|се прикажани '''$1''' резултати}} почнувајќи од #'''$2'''.",
'showingresultsnum' => "Подолу {{PLURAL:$3|е прикажан '''1''' резултат|се прикажани '''$3''' резултати}} почнувајќи од '''$2'''.",
-'showingresultstotal' => "Подолу {{PLURAL:$4|е прикажан '''$1''' резултат|се прикажани '''$1 - $2''' од '''$3''' резултати}}",
+'showingresultsheader' => "{{PLURAL:$5|Резултат '''$1''' од '''$3'''|Резултати '''$1 - $2''' од '''$3'''}} за '''$4'''",
'nonefound' => "'''Напомена''': Само некои именски простори се пребаруваат по основно.
Обидете се со додавање на префиксот ''all:'' за да пребарувате низ сите содржини (вклучувајќи страници за разговор, шаблони, итн) или користете го бараниот именски простор како префикс.",
'search-nonefound' => 'Нема резултати кои го задоволуваат бараното.',
@@ -1237,96 +1244,135 @@ $2',
'powersearch-ns' => 'Пребарај во следниве именски простори:',
'powersearch-redir' => 'Список на пренасочувања',
'powersearch-field' => 'Пребарување на',
+'powersearch-togglelabel' => 'Одбери:',
+'powersearch-toggleall' => 'Сè',
+'powersearch-togglenone' => 'Ништо',
'search-external' => 'Надворешно пребарување',
'searchdisabled' => '{{SITENAME}} пребарувањето е оневозможено.
Во меѓувреме, можете да пребарувате преку Google.
Да напоменеме дека нивното индексирање на {{SITENAME}} содржините може да биде застарено.',
+# Quickbar
+'qbsettings' => 'Лента за брз избор',
+'qbsettings-none' => 'Без мени',
+'qbsettings-fixedleft' => 'Фиксирано лево',
+'qbsettings-fixedright' => 'Фиксирано десно',
+'qbsettings-floatingleft' => 'Пловечко лево',
+'qbsettings-floatingright' => 'Пловечки десно',
+
# Preferences page
-'preferences' => 'Нагодувања',
-'mypreferences' => 'мои нагодувања',
-'prefs-edits' => 'Број на уредувања:',
-'prefsnologin' => 'Не сте најавени',
-'prefsnologintext' => 'Мора да бидете <span class="plainlinks">[{{fullurl:Special:UserLogin|returnto=$1}} најавени]</span> за промена на вашите кориснички нагодувања.',
-'prefsreset' => 'Воспоставени се стандардните нагодувања.',
-'qbsettings' => 'Лента за брз избор',
-'qbsettings-none' => 'Без мени',
-'qbsettings-fixedleft' => 'Фиксирано лево',
-'qbsettings-fixedright' => 'Фиксирано десно',
-'qbsettings-floatingleft' => 'Пловечко лево',
-'qbsettings-floatingright' => 'Пловечки десно',
-'changepassword' => 'Промени лозинка',
-'skin' => 'Маска',
-'skin-preview' => 'Прегледај',
-'math' => 'Математика',
-'dateformat' => 'Формат на датумот',
-'datedefault' => 'Небитно',
-'datetime' => 'Датум и време',
-'math_failure' => 'Неможам да парсирам',
-'math_unknown_error' => 'непозната грешка',
-'math_unknown_function' => 'непозната функција',
-'math_lexing_error' => 'лексичка грешка',
-'math_syntax_error' => 'синтаксна грешка',
-'math_image_error' => 'неуспешна PNG конверзија',
-'math_bad_tmpdir' => 'Неможе да се запише во или да се создаде привремен именик за математички операции',
-'math_bad_output' => 'Неможе да се запише во или да се создаде именик за излезни математички операции',
-'math_notexvc' => 'Недостасува извршната податотека texvc;
-погледнете math/README за нејзино нагодување.',
-'prefs-personal' => 'Кориснички профил',
-'prefs-rc' => 'Скорешни промени',
-'prefs-watchlist' => 'Список на набљудувања',
-'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови за приказ во списокот на набљудувања:',
-'prefs-watchlist-days-max' => '(максимум 7 дена)',
-'prefs-watchlist-edits' => 'Максимален број на промени прикажани во проширениот список на набљудувања:',
-'prefs-watchlist-edits-max' => '(максимален број: 1000)',
-'prefs-misc' => 'Други нагодувања',
-'prefs-resetpass' => 'Промени лозинка',
-'saveprefs' => 'Зачувај нагодувања',
-'resetprefs' => 'Избриши незачувани измени',
-'restoreprefs' => 'Врати сè по основно',
-'textboxsize' => 'Уредување',
-'prefs-edit-boxsize' => 'Големина на прозорецот за уредување.',
-'rows' => 'Редови:',
-'columns' => 'Колони:',
-'searchresultshead' => 'Пребарување',
-'resultsperpage' => 'Резултати по страница:',
-'contextlines' => 'Линии по резултат:',
-'contextchars' => 'Контекст по ред:',
-'stub-threshold' => 'Праг за <a href="#" class="stub">никулци</a> (бајти):',
-'recentchangesdays' => 'Денови за приказ во скорешните промени:',
-'recentchangesdays-max' => '(максимум $1 {{PLURAL:$1|ден|денови}})',
-'recentchangescount' => 'Број на уредувања кои ќе се прикажуват во скорешни промени, историја на страница и во дневници, по основно:',
-'savedprefs' => 'Вашите нагодувања се зачувани.',
-'timezonelegend' => 'Часовна зона:',
-'timezonetext' => '¹Број на часови за колку се разликува вашето локално време од серверското време (UTC).',
-'localtime' => 'Локално време:',
-'timezoneselect' => 'Часовна зона:',
-'timezoneuseserverdefault' => 'Користи серверско време',
-'timezoneuseoffset' => 'Друго (посочете отстапување)',
-'timezoneoffset' => 'Отстапка¹:',
-'servertime' => 'Серверско време:',
-'guesstimezone' => 'Пополни од прелистувачот',
-'timezoneregion-africa' => 'Африка',
-'timezoneregion-america' => 'Америка',
-'timezoneregion-antarctica' => 'Антарктик',
-'timezoneregion-arctic' => 'Арктик',
-'timezoneregion-asia' => 'Азија',
-'timezoneregion-atlantic' => 'Атлантски Океан',
-'timezoneregion-australia' => 'Австралија',
-'timezoneregion-europe' => 'Европа',
-'timezoneregion-indian' => 'Индиски Океан',
-'timezoneregion-pacific' => 'Тихи Океан',
-'allowemail' => 'Дозволи е-пошта од други корисници',
-'prefs-searchoptions' => 'Нагодувања на пребарувањето',
-'prefs-namespaces' => 'Именски простори',
-'defaultns' => 'Пребарувај во овие именски простори по основно:',
-'default' => 'по основно',
-'files' => 'Податотеки',
-'prefs-custom-css' => 'Посебно CSS',
-'prefs-custom-js' => 'Посебно JS',
+'preferences' => 'Нагодувања',
+'mypreferences' => 'мои нагодувања',
+'prefs-edits' => 'Број на уредувања:',
+'prefsnologin' => 'Не сте најавени',
+'prefsnologintext' => 'Мора да бидете <span class="plainlinks">[{{fullurl:{{#Special:UserLogin}}|returnto=$1}} најавени]</span> за промена на вашите кориснички нагодувања.',
+'changepassword' => 'Промени лозинка',
+'prefs-skin' => 'Руво',
+'skin-preview' => 'Прегледај',
+'prefs-math' => 'Математика',
+'datedefault' => 'Небитно',
+'prefs-datetime' => 'Датум и време',
+'prefs-personal' => 'Кориснички профил',
+'prefs-rc' => 'Скорешни промени',
+'prefs-watchlist' => 'Список на набљудувања',
+'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови за приказ во списокот на набљудувања:',
+'prefs-watchlist-days-max' => '(највеќе 7 дена)',
+'prefs-watchlist-edits' => 'Максимален број на промени прикажани во проширениот список на набљудувања:',
+'prefs-watchlist-edits-max' => '(највеќе: 1000)',
+'prefs-watchlist-token' => 'Жетон на список на набљудувања:',
+'prefs-misc' => 'Други нагодувања',
+'prefs-resetpass' => 'Промени лозинка',
+'prefs-email' => 'Нагодувања за е-пошта',
+'prefs-rendering' => 'Изглед',
+'saveprefs' => 'Зачувај нагодувања',
+'resetprefs' => 'Избриши незачувани измени',
+'restoreprefs' => 'Врати сè по основно',
+'prefs-editing' => 'Уредување',
+'prefs-edit-boxsize' => 'Големина на прозорецот за уредување.',
+'rows' => 'Редови:',
+'columns' => 'Колони:',
+'searchresultshead' => 'Пребарување',
+'resultsperpage' => 'Резултати по страница:',
+'contextlines' => 'Линии по резултат:',
+'contextchars' => 'Контекст по ред:',
+'stub-threshold' => 'Праг за <a href="#" class="stub">никулци</a> (бајти):',
+'recentchangesdays' => 'Денови за приказ во скорешните промени:',
+'recentchangesdays-max' => '(највеќе $1 {{PLURAL:$1|ден|дена}})',
+'recentchangescount' => 'Број на уредувања кои ќе се прикажат по основно:',
+'prefs-help-recentchangescount' => 'Подразбира скорешни промени, истории на страници и дневници.',
+'prefs-help-watchlist-token' => 'Со внесување на тајниот клуч во полево ќе создадете RSS емитување за вашиот список на набљудувања.
+Секој што го знае клучот во полево ќе може да го чита вашиот список на набљудувања, па затоа изберете некоја безбедна вредност.
+Еве една случајно-создадена вредност што можете да ја користите: $1',
+'savedprefs' => 'Вашите нагодувања се зачувани.',
+'timezonelegend' => 'Часовна зона:',
+'localtime' => 'Локално време:',
+'timezoneuseserverdefault' => 'Користи серверско време',
+'timezoneuseoffset' => 'Друго (посочете отстапување)',
+'timezoneoffset' => 'Отстапка¹:',
+'servertime' => 'Серверско време:',
+'guesstimezone' => 'Пополни од прелистувачот',
+'timezoneregion-africa' => 'Африка',
+'timezoneregion-america' => 'Америка',
+'timezoneregion-antarctica' => 'Антарктик',
+'timezoneregion-arctic' => 'Арктик',
+'timezoneregion-asia' => 'Азија',
+'timezoneregion-atlantic' => 'Атлантски Океан',
+'timezoneregion-australia' => 'Австралија',
+'timezoneregion-europe' => 'Европа',
+'timezoneregion-indian' => 'Индиски Океан',
+'timezoneregion-pacific' => 'Тихи Океан',
+'allowemail' => 'Дозволи е-пошта од други корисници',
+'prefs-searchoptions' => 'Нагодувања на пребарувањето',
+'prefs-namespaces' => 'Именски простори',
+'defaultns' => 'Инаку пребарувај во овие именски простори:',
+'default' => 'по основно',
+'prefs-files' => 'Податотеки',
+'prefs-custom-css' => 'Посебно CSS',
+'prefs-custom-js' => 'Посебно JS',
+'prefs-reset-intro' => 'Може да ја користите оваа страница за враќање на вашите нагодувања на основно-зададените нагодувања на викито. Оваа не може да се врати.',
+'prefs-emailconfirm-label' => 'Потврда на е-пошта:',
+'prefs-textboxsize' => 'Големина на прозорец за уредување',
+'youremail' => 'Е-пошта:',
+'username' => 'Корисничко име:',
+'uid' => 'ID на корисникот:',
+'prefs-memberingroups' => 'Член на {{PLURAL:$1|групата|групите}}:',
+'prefs-registration' => 'Време на регистрација:',
+'yourrealname' => 'Вистинско име:',
+'yourlanguage' => 'Јазик:',
+'yourvariant' => 'Варијанта:',
+'yournick' => 'Потпис:',
+'prefs-help-signature' => 'Коментарите на страниците за разговор треба да се потпишуваат со „<nowiki>~~~~</nowiki>“ кое ќе се претвори во вашиот потпис и време.',
+'badsig' => 'Грешка во потписот.
+Проверете ги HTML ознаките.',
+'badsiglength' => 'Вашиот потпис е премногу долг.
+Мора да биде со помалку од $1 {{PLURAL:$1|знак|знаци}}.',
+'yourgender' => 'Пол:',
+'gender-unknown' => 'Непосочен',
+'gender-male' => 'Машки',
+'gender-female' => 'Женски',
+'prefs-help-gender' => 'По избор: се користи од вики-програмот за создавање на пораки во зависност од наведениот пол.
+Оваа информација ќе биде јавно достапна.',
+'email' => 'Е-пошта',
+'prefs-help-realname' => "'''Вистинското име''' е изборно.
+Доколку изберете да го впишете вашето име, тоа може да се искористи за оддавање на заслуги за вашата работа.",
+'prefs-help-email' => 'Е-поштата е незадолжителна, но ќе ви треба за добивање на нова лозинка ако си ја заборавите постоечката.
+Исто така можете да изберете другите корисници да ве контактираат преку вашата корисничка страница или страница за разговор, без да го откриете вашиот идентитет.',
+'prefs-help-email-required' => 'Е-поштенска адреса е задолжително да се наведе.',
+'prefs-info' => 'Основни информации',
+'prefs-i18n' => 'Интернационализација',
+'prefs-signature' => 'Потпис',
+'prefs-dateformat' => 'Формат на датумот',
+'prefs-timeoffset' => 'Временско отстапување',
+'prefs-advancedediting' => 'Напредни нагодувања',
+'prefs-advancedrc' => 'Напредни нагодувања',
+'prefs-advancedrendering' => 'Напредни нагодувања',
+'prefs-advancedsearchoptions' => 'Напредни нагодувања',
+'prefs-advancedwatchlist' => 'Напредни нагодувања',
+'prefs-display' => 'Нагодувања за приказ',
+'prefs-diffs' => 'Разлики',
# User rights
-'userrights' => 'Раководење со кориснички права', # Not used as normal message but as header for the special page itself
+'userrights' => 'Раководење со кориснички права',
'userrights-lookup-user' => 'Раководење со кориснички групи',
'userrights-user-editname' => 'Внеси корисничко име:',
'editusergroup' => 'Уреди кориснички групи',
@@ -1334,6 +1380,7 @@ $2',
'userrights-editusergroup' => 'Уреди ги корисничките групи',
'saveusergroups' => 'Зачувај ги корисничките групи',
'userrights-groupsmember' => 'Член на:',
+'userrights-groupsmember-auto' => 'Подразбран член на:',
'userrights-groups-help' => 'Можете да ги промените групите во кои е овој корисник:
* Маркирано, значи дека корисникот е во групата.
* Немаркирано, значи дека корисникот не е во групата.
@@ -1398,6 +1445,7 @@ $2',
'right-bigdelete' => 'Бришење страници со долга историја',
'right-deleterevision' => 'Бришење и враќање на конкретни ревизии на страници',
'right-deletedhistory' => 'Прегледување на записи во историја на бришења, без придружниот текст',
+'right-deletedtext' => 'Прегледување на избришан текст и промени помеѓу избришани ревизии',
'right-browsearchive' => 'Пребарување низ избришани страници',
'right-undelete' => 'Обновување избришана страница',
'right-suppressrevision' => 'Прегледување и враќање на ревизии сокриени од администратори',
@@ -1411,6 +1459,8 @@ $2',
'right-editprotected' => 'Уредување на заштитени страници (без каскадна заштита)',
'right-editinterface' => 'Уредување на кориснички посредник',
'right-editusercssjs' => 'Уредување на CSS и JS податотеки на други корисници',
+'right-editusercss' => 'Уредување на CSS податотеки на други корисници',
+'right-edituserjs' => 'Уредување на JS податотеки на други корисници',
'right-rollback' => 'Брзо отстранување на уредувањата на последниот корисник кој уредувал одредена страница',
'right-markbotedits' => 'Означување на вратени уредувања како ботовски уредувања',
'right-noratelimit' => 'Без временски ограничувања на уредување',
@@ -1427,6 +1477,8 @@ $2',
'right-siteadmin' => 'Заклучување и отклучување на базата на податоци',
'right-reset-passwords' => 'Менување на лозинки на други корисници',
'right-override-export-depth' => 'Извезување на страници вклучително и поврзани страници со длабочина 5',
+'right-versiondetail' => 'Приказ на проширени информации за верзијата на програмската опрема',
+'right-sendemail' => 'Испраќање на е-пошта до други корисници',
# User rights log
'rightslog' => 'Дневник на менувања на кориснички права',
@@ -1476,6 +1528,15 @@ $2',
'recentchanges-legend' => 'Нагодувања за скорешни промени',
'recentchangestext' => 'На оваа страница ги следите скорешните промени на викито.',
'recentchanges-feed-description' => 'Следење на најскорешните промени на викито во овие емитувања.',
+'recentchanges-label-legend' => 'Легенда: $1',
+'recentchanges-legend-newpage' => '$1 - нова страница',
+'recentchanges-label-newpage' => 'Ова уредување создаде нова страница',
+'recentchanges-legend-minor' => '$1 - ситно уредување',
+'recentchanges-label-minor' => 'Ова е ситно уредување',
+'recentchanges-legend-bot' => '$1 - ботовско уредување',
+'recentchanges-label-bot' => 'Ова уредување е направено од бот',
+'recentchanges-legend-unpatrolled' => '$1 - непатролирано уредување',
+'recentchanges-label-unpatrolled' => 'Ова уредување сè уште не било патролирано',
'rcnote' => "Долу {{PLURAL:$1|е прикажана '''1''' промена|се прикажани скорешните '''$1''' промени}} {{PLURAL:$2|денес|во последниве '''$2''' дена}}, почнувајќи од $5, $4.",
'rcnotefrom' => 'Подолу се промените од <b>$2</b> (се прикажуваат до <b>$1</b>).',
'rclistfrom' => 'Прикажи нови промени почнувајќи од $1',
@@ -1493,7 +1554,6 @@ $2',
'minoreditletter' => 'с',
'newpageletter' => 'Н',
'boteditletter' => 'б',
-'sectionlink' => '→',
'number_of_watching_users_pageview' => '[$1 {{PLURAL:$1|корисник кој набљудува|корисници кои набљудуваат}}]',
'rc_categories' => 'Ограничи на категории (раздели со "|")',
'rc_categories_any' => 'Било кои',
@@ -1504,6 +1564,8 @@ $2',
# Recent changes linked
'recentchangeslinked' => 'Поврзани промени',
+'recentchangeslinked-feed' => 'Поврзани промени',
+'recentchangeslinked-toolbox' => 'Поврзани промени',
'recentchangeslinked-title' => 'Промени поврзани со "$1"',
'recentchangeslinked-backlink' => '← $1',
'recentchangeslinked-noresult' => 'Нема промени на поврзаните страници во зададениот период.',
@@ -1515,8 +1577,8 @@ $2',
# Upload
'upload' => 'Подигни податотека',
'uploadbtn' => 'Подигни податотека',
-'reupload' => 'Повторно подигни',
'reuploaddesc' => 'Прекини и назад кон образецот за подигање',
+'upload-tryagain' => 'Поднеси изменет опис на податотеката',
'uploadnologin' => 'Не сте најавени',
'uploadnologintext' => 'Морате да бидете [[Special:UserLogin|најавени]] за да можете да подигате податотеки.',
'upload_directory_missing' => 'Папката за подигање на слики ($1) не постои и не може да биде создадена од опслужувачот.',
@@ -1549,6 +1611,7 @@ $2',
'illegalfilename' => 'Името на податотеката "$1" содржи знаци што не се дозволени во наслов на страници.
Ве молиме преименувајте ја податотеката и обидете се да ја подигнете повторно.',
'badfilename' => 'Името на податотеката е променето во "$1".',
+'filetype-mime-mismatch' => 'Наставката на податотеката не е соодветна на MIME-типот.',
'filetype-badmime' => 'Податотеките од MIME-тип „$1“ не се дозволени за подигање.',
'filetype-bad-ie-mime' => 'Не може да се подигне оваа податотека бидејќи Internet Explorer би можел да го препознае како "$1", што е оневозможен и потенцијално опасен тип на податотека.',
'filetype-unwanted-type' => "'''\".\$1\"''' не е посакуван тип на податотека.
@@ -1571,7 +1634,6 @@ $2',
* Име на податотека која се подигнува: '''<tt>[[:$1]]</tt>'''
* Име на постоечка податотека: '''<tt>[[:$2]]</tt>'''
Ве молиме изберете друго име за податотеката.",
-'fileexists-thumb' => "'''<center>Постоечка податотека</center>'''",
'fileexists-thumbnail-yes' => "Податотеката изгледа дека е слика со намалена големина ''(минијатура)''. [[$1|thumb]]
Ве молиме проверете ја податотеката '''<tt>[[:$1]]</tt>'''.
Ако податотеката која ја проверувате е истата слика во својата оригинална големина тогаш не мора да ја подигате дополнително.",
@@ -1586,6 +1648,7 @@ $2',
'file-deleted-duplicate' => 'Податотека индентична со податотеката ([[$1]]) претходно била избришана. Треба да проверите во дневникот на бришења за оваа податотека пред повторно да ја подигнете.',
'successfulupload' => 'Подигањето е успешно',
'uploadwarning' => 'Предупредување при подигање',
+'uploadwarning-text' => 'Изменете го описот на податотеката подолу и обидете се повторно.',
'savefile' => 'Зачувај податотека',
'uploadedimage' => 'подигнато "[[$1]]"',
'overwroteimage' => 'подигнато нова верзија на "[[$1]]"',
@@ -1593,12 +1656,14 @@ $2',
'uploaddisabledtext' => 'Подигањето на податотеки е оневозможено.',
'php-uploaddisabledtext' => 'Подигнување на податотеки е оневозможено во PHP. Проверете го нагодувањето за параметарот file_uploads.',
'uploadscripted' => 'Податотеката содржи HTML или скриптен код што може да биде погрешно протолкуван од прелистувач.',
-'uploadcorrupt' => 'Податотеката е оштетена или има неточна наставка.
-Ве молиме проверете ја податотеката и подигнете ја повторно.',
'uploadvirus' => 'Оваа податотека содржи вирус! Повеќе детали: $1',
+'upload-source' => 'Изворна податотека',
'sourcefilename' => 'Изворно име на податотеката:',
+'sourceurl' => 'Изворен URL:',
'destfilename' => 'Целно име на податотеката:',
'upload-maxfilesize' => 'Максимална големина на податотеката: $1',
+'upload-description' => 'Опис на податотека',
+'upload-options' => 'Нагодувања за подигање',
'watchthisupload' => 'Набљудувај ја оваа податотека',
'filewasdeleted' => 'Податотека со ова име претходно била подигната и потоа избришана.
Проверете во $1 пред да продолжите со повтроно подигање.',
@@ -1623,15 +1688,46 @@ MGP # Pentax
PICT # misc.
#</pre> <!-- Не менувај ја содржината на оваа редица, остави ја како што е -->',
-'upload-proto-error' => 'Погрешен протокол',
-'upload-proto-error-text' => 'За далечинско подигнување потребно е URL-то да почнува со <code>http://</code> или <code>ftp://</code>.',
-'upload-file-error' => 'Внатрешна грешка',
-'upload-file-error-text' => 'Се случи внатрешна грешка при обидот за создавање на помошна податотека на опслужувачот.
+'upload-proto-error' => 'Погрешен протокол',
+'upload-proto-error-text' => 'За далечинско подигнување потребно е URL-то да почнува со <code>http://</code> или <code>ftp://</code>.',
+'upload-file-error' => 'Внатрешна грешка',
+'upload-file-error-text' => 'Се случи внатрешна грешка при обидот за создавање на помошна податотека на опслужувачот.
Молиме контактирајте некој [[Special:ListUsers/sysop|администратор]].',
-'upload-misc-error' => 'Непозната грешка при подигањето',
-'upload-misc-error-text' => 'Се појави грешка при подигнувањето.
+'upload-misc-error' => 'Непозната грешка при подигањето',
+'upload-misc-error-text' => 'Се појави грешка при подигнувањето.
Проверете дали URL-то е правилно и достапно, па обидете се повторно.
Ако пак се појави проблем контактирајте со некој [[Special:ListUsers/sysop|администратор]].',
+'upload-too-many-redirects' => 'Оваа URL адреса содржеше премногу пренасочувања',
+'upload-unknown-size' => 'Непозната големина',
+'upload-http-error' => 'HTTP грешка: $1',
+
+# img_auth script messages
+'img-auth-accessdenied' => 'Оневозможен пристап',
+'img-auth-nopathinfo' => 'Недостасува PATH_INFO.
+Вашиот опслужувач не е нагоден за да ја проследи оваа информација.
+Можеби се заснова на CGI, и така не подржува img_auth.
+Видете http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Image_Authorization.',
+'img-auth-notindir' => 'Бараниот пат не е во конфигурираниот именик за подигнување.',
+'img-auth-badtitle' => 'Не може да се конструира важечки наслов од „$1“.',
+'img-auth-nologinnWL' => 'Не сте најавени и „$1“ не е на списокот на допуштени.',
+'img-auth-nofile' => 'Податотеката "$1" не постои.',
+'img-auth-isdir' => 'Се обидувате да пристапите до именикот "$1".
+Допуштен е само податотечен пристап.',
+'img-auth-streaming' => 'Поток "$1".',
+'img-auth-public' => 'Функцијата на img_auth.php служи за излез на податотеки од приватни викија.
+Ова вики е нагодено како јавно вики.
+Од причини на оптимална сигурност, img_auth.php е оневозможен.',
+'img-auth-noread' => 'Корисникот нема пристап за читање на "$1".',
+
+# HTTP errors
+'http-invalid-url' => 'Неважечка URL: $1',
+'http-invalid-scheme' => 'Не се поддржани URL-адреси со шема „$1“',
+'http-request-error' => 'Неуспешно HTTP барање поради непозната грешка.',
+'http-read-error' => 'Грешка при читањето на HTTP.',
+'http-timed-out' => 'HTTP-барањето истече.',
+'http-curl-error' => 'Грешка при добивањето на URL: $1',
+'http-host-unreachable' => 'Не можев да пристапам до URL-адресата',
+'http-bad-status' => 'Се појави проблем во текот на обработката на HTTP-барањето: $1 $2',
# Some likely curl errors. More could be added from <http://curl.haxx.se/libcurl/c/libcurl-errors.html>
'upload-curl-error6' => 'Не може да се пристапи до URL-то',
@@ -1643,6 +1739,7 @@ PICT # misc.
Може да се обидете кога местото нема да биде толку оптоварено.',
'license' => 'Лиценцирање:',
+'license-header' => 'Лиценцирање',
'nolicense' => 'Нема',
'license-nopreview' => '(Прегледот не е достапен)',
'upload_source_url' => ' (важечка, јавно достапна URL-адреса)',
@@ -1663,6 +1760,7 @@ PICT # misc.
'listfiles_count' => 'Верзии',
# File description page
+'file-anchor-link' => 'Податотека',
'filehist' => 'Историја на податотеката',
'filehist-help' => 'Кликнете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.',
'filehist-deleteall' => 'бриши се',
@@ -1671,12 +1769,13 @@ PICT # misc.
'filehist-current' => 'тековна',
'filehist-datetime' => 'Датум/Време',
'filehist-thumb' => 'Минијатура',
-'filehist-thumbtext' => 'Мини-слика за верзија од $1',
+'filehist-thumbtext' => 'Минијатура за верзија од $1',
'filehist-nothumb' => 'Нема минијатура',
'filehist-user' => 'Корисник',
'filehist-dimensions' => 'Димензии',
'filehist-filesize' => 'Големина',
'filehist-comment' => 'Коментар',
+'filehist-missing' => 'Непостоечка податотека',
'imagelinks' => 'Врски до податотекава',
'linkstoimage' => 'До оваа податотека има {{PLURAL:$1|врска од следнава страница|врски од следниве $1 страници}}:',
'linkstoimage-more' => 'Повеќе од {{PLURAL:$1|една страница е поврзана|$1 страници се поврзани}} со оваа податотека.
@@ -1686,15 +1785,16 @@ PICT # misc.
'morelinkstoimage' => 'Погледни [[Special:WhatLinksHere/$1|други врски]] кон оваа податотека.',
'redirectstofile' => '{{PLURAL:$1|Следната податотека пренасочува|$1 Следните податотеки пренасочуваат}} кон оваа податотека:',
'duplicatesoffile' => '{{PLURAL:$1|Следната податотека е дупликат|$1 Следните податотеки се дупликати}} на оваа податотека ([[Special:FileDuplicateSearch/$2|повеќе информации]]):',
-'sharedupload' => 'Оваа податотека е од $1 и може да се користи во други проекти.', # $1 is the repo name, $2 is shareduploadwiki(-desc)
-'shareduploadwiki' => 'Видете $1 за повеќе информации.',
-'shareduploadwiki-desc' => 'Описот на нејзината $1 е прикажан подолу.',
-'shareduploadwiki-linktext' => 'страница за опис на податотека',
-'noimage' => 'Не постои податотека со тоа име, проверете $1',
-'noimage-linktext' => 'подигни една',
+'sharedupload' => 'Оваа податотека е од $1 и може да се користи во други проекти.',
+'sharedupload-desc-there' => 'Оваа податотека е од $1 и може да се користи во други проекти.
+Погледнете ја [$2 страницата за опис на податотеката] за повеќе информации.',
+'sharedupload-desc-here' => 'Оваа податотека е од $1 и можно е да се користи во други проекти.
+Описот на нејзината [$2 страница за опис] е прикажан подолу.',
+'filepage-nofile' => 'Не постои податотека со ова име.',
+'filepage-nofile-link' => 'Нема податотека со ова име, може да ја [$1 подигнете].',
'uploadnewversion-linktext' => 'Подигни нова верзија на оваа податотека',
-'shared-repo-from' => 'од $1', # $1 is the repository name
-'shared-repo' => 'заедничко складиште', # used when shared-repo-NAME does not exist
+'shared-repo-from' => 'од $1',
+'shared-repo' => 'заедничко складиште',
# File reversion
'filerevert' => 'Врати $1',
@@ -1725,6 +1825,7 @@ PICT # misc.
** Прекршување на Copyright
** Дуплирање на податотеки',
'filedelete-edit-reasonlist' => 'Уреди причини за бришење',
+'filedelete-maintenance' => 'Бришење и враќање на податотеки е привремено оневозможено поради одржување на базата на податоци.',
# MIME search
'mimesearch' => 'Пребарување по MIME',
@@ -1747,7 +1848,7 @@ PICT # misc.
# Random page
'randompage' => 'Случајна страница',
-'randompage-nopages' => 'Нема страници во именскиот простор "$1".',
+'randompage-nopages' => 'Нема страници во {{PLURAL:$2|следниот именски простор|следниве именски простори}}: $1.',
# Random redirect
'randomredirect' => 'Случајно пренасочување',
@@ -1759,6 +1860,7 @@ PICT # misc.
'statistics-header-edits' => 'Статистики на уредувања',
'statistics-header-views' => 'Статистики на посети',
'statistics-header-users' => 'Статистики за корисници',
+'statistics-header-hooks' => 'Други статистики',
'statistics-articles' => 'Статии',
'statistics-pages' => 'Страници',
'statistics-pages-desc' => 'Сите страници на викито, вклучувајќи и страници за разговор, пренасочувања, и.т.н.',
@@ -1789,8 +1891,8 @@ PICT # misc.
'brokenredirects' => 'Прекинати пренасочувања',
'brokenredirectstext' => 'Следните пренасочувања водат до непостоечки страници.',
-'brokenredirects-edit' => '(уреди)',
-'brokenredirects-delete' => '(бриши)',
+'brokenredirects-edit' => 'уреди',
+'brokenredirects-delete' => 'бриши',
'withoutinterwiki' => 'Страници без интервики (јазични) врски',
'withoutinterwiki-summary' => 'Следните страници немаат врски до други јазични верзии.',
@@ -1898,16 +2000,17 @@ PICT # misc.
# Special:Categories
'categories' => 'Категории',
-'categoriespagetext' => 'Следниве категории содржат страници или медија.
+'categoriespagetext' => '{{PLURAL:$1|Следната категорија содржи|Следните категории содржат}} страници или мултимедијални податотеки.
[[Special:UnusedCategories|Неискористените категории]] не се прикажани овде.
-Исто така види [[Special:WantedCategories|барани категории]].',
+Исто така видете [[Special:WantedCategories|барани категории]].',
'categoriesfrom' => 'Приказ на категории почнувајќи од:',
'special-categories-sort-count' => 'нумеричко подредување',
'special-categories-sort-abc' => 'алфанумеричко подредување по',
# Special:DeletedContributions
-'deletedcontributions' => 'Избришани кориснички придонеси',
-'deletedcontributions-title' => 'Избришани кориснички придонеси',
+'deletedcontributions' => 'Избришани кориснички придонеси',
+'deletedcontributions-title' => 'Избришани кориснички придонеси',
+'sp-deletedcontributions-contribs' => 'придонеси',
# Special:LinkSearch
'linksearch' => 'Надворешни врски',
@@ -1923,6 +2026,16 @@ PICT # misc.
'listusersfrom' => 'Прикажни корисници почнувајќи од:',
'listusers-submit' => 'Прикажи',
'listusers-noresult' => 'Не е пронајден корисник.',
+'listusers-blocked' => '(блокиран)',
+
+# Special:ActiveUsers
+'activeusers' => 'Список на активни корисници',
+'activeusers-intro' => 'Ова е список на корисници кои биле на некој начин активни во последните $1 {{PLURAL:$1|ден|дена}}.',
+'activeusers-count' => '$1 {{PLURAL:$1|уредување|уредувања}} {{PLURAL:$3|денес|во последните $3 дена}}',
+'activeusers-from' => 'Прикажува корисници кои почнуваат на:',
+'activeusers-hidebots' => 'Сокриј ботови',
+'activeusers-hidesysops' => 'Сокриј систем-оператори',
+'activeusers-noresult' => 'Нема пронајдено корисници.',
# Special:Log/newusers
'newuserlogpage' => 'Дневник на регистрирања на корисници',
@@ -1933,18 +2046,23 @@ PICT # misc.
'newuserlog-autocreate-entry' => 'Автоматски создадена корисничка сметка',
# Special:ListGroupRights
-'listgrouprights' => 'Права на кориснички групи',
-'listgrouprights-summary' => 'Следи список на кориснички групи утврдени на ова вики, заедно со нивните придружни права на пристап.
+'listgrouprights' => 'Права на кориснички групи',
+'listgrouprights-summary' => 'Следи список на кориснички групи утврдени на ова вики, заедно со нивните придружни права на пристап.
Можно е да има [[{{MediaWiki:Listgrouprights-helppage}}|дополнителни информации]] за некои права.',
-'listgrouprights-group' => 'Група',
-'listgrouprights-rights' => 'Права',
-'listgrouprights-helppage' => 'Help:Права на групи',
-'listgrouprights-members' => '(список на членови)',
-'listgrouprights-right-display' => '$1 ($2)',
-'listgrouprights-addgroup' => 'Може да додава {{PLURAL:$2|група|групи}}: $1',
-'listgrouprights-removegroup' => 'Може да брише {{PLURAL:$2|група|групи}}: $1',
-'listgrouprights-addgroup-all' => 'Може да ги додава сите групи',
-'listgrouprights-removegroup-all' => 'Може да ги брише сите групи',
+'listgrouprights-key' => '* <span class="listgrouprights-granted">Доделено право</span>
+* <span class="listgrouprights-revoked">Одземено право</span>',
+'listgrouprights-group' => 'Група',
+'listgrouprights-rights' => 'Права',
+'listgrouprights-helppage' => 'Help:Права на групи',
+'listgrouprights-members' => '(список на членови)',
+'listgrouprights-addgroup' => 'Може да додава {{PLURAL:$2|група|групи}}: $1',
+'listgrouprights-removegroup' => 'Може да брише {{PLURAL:$2|група|групи}}: $1',
+'listgrouprights-addgroup-all' => 'Може да ги додава сите групи',
+'listgrouprights-removegroup-all' => 'Може да ги брише сите групи',
+'listgrouprights-addgroup-self' => 'Може да додава {{PLURAL:$2|група|групи}} на сопствената корисничка сметка: $1',
+'listgrouprights-removegroup-self' => 'Може да брише {{PLURAL:$2|група|групи}} од сопствената корисничка сметка: $1',
+'listgrouprights-addgroup-self-all' => 'Може да ги додаде сите групи на сопствената корисничка сметка',
+'listgrouprights-removegroup-self-all' => 'Може да ги избрише сите групи од сопствената корисничка сметка',
# E-mail user
'mailnologin' => 'Нема адреса за праќање',
@@ -2016,26 +2134,33 @@ PICT # misc.
'enotif_lastvisited' => 'Видете $1 за сите промени од вашата последна посета.',
'enotif_lastdiff' => 'Видете $1 за да ја видите оваа промена.',
'enotif_anon_editor' => 'анонимен корисник $1',
-'enotif_body' => '$WATCHINGUSERNAME,
+'enotif_body' => 'Почитуван(а) $WATCHINGUSERNAME,
-Страницата за разговор на {{SITENAME}} беше променета на $PAGEEDITDATE од \'\'\'$PAGEEDITOR\'\'\', види $PAGETITLE_URL.
+
+На {{SITENAME}} страницата $PAGETITLE е $CHANGEDORCREATED на $PAGEEDITDATE од $PAGEEDITOR, видете $PAGETITLE_URL за тековната ревизија.
$NEWPAGE
-Резиме: $PAGESUMMARY $PAGEMINOREDIT
+Опис на уредувачот: $PAGESUMMARY $PAGEMINOREDIT
-Контактирајте го уредувачот:
+Конакт на уредувачот:
е-пошта: $PAGEEDITOR_EMAIL
вики: $PAGEEDITOR_WIKI
-Веќе нема да има известувања за следните промени освен ако не ја посетите оваа страница. Исто така треба да ги ресетирате знаменцата за известување за сите ваши набљудувани страници во вашата листа на набљудувања.
+Повеќе нема да добивате известувања во случај на други понатамошни промени, освен ако не ја посетите оваа страница.
+Можете и да ги поништите ознаките за известување за сите набљудувани страници на вашиот список на набљудувања.
-{{SITENAME}} систем за известување
+ Системот за известување на {{SITENAME}}
--
-За промена на нагодувањата на вашата листа на набљудувања, види {{fullurl:Special:Watchlist/edit}}
+За да ги промените нагодувањата на списокот на набљудувања, посетете ја страницата
+{{fullurl:{{#special:Watchlist}}/edit}}
+
+За да ја избришете страницата од списокот на набљудувања, посетете ја страницата
+$UNWATCHURL
-Дополнителна помош: {{fullurl:Help:Содржина}}',
+Повратни информации и помош:
+{{fullurl:{{MediaWiki:Helppage}}}}',
# Delete
'deletepage' => 'Избриши страница',
@@ -2047,10 +2172,11 @@ $NEWPAGE
'delete-confirm' => 'Бриши "$1"',
'delete-backlink' => '← $1',
'delete-legend' => 'Бриши',
-'historywarning' => 'Предупредување: Страницата која сакате да ја избришете има историја:',
+'historywarning' => "'''Предупредување:''' Страницата којашто сакате да ја избришете има историја со околу $1 {{PLURAL:$1|ревизија|ревизии}}:",
'confirmdeletetext' => 'На пат сте трајно да избришете страница заедно со нејзината историја.
Потврдете дека имате намера да го направите ова, дека ги разбирате последиците од тоа, дека го правите ова во согласност со [[{{MediaWiki:Policy-url}}|политиката]].',
'actioncomplete' => 'Дејството беше извршено',
+'actionfailed' => 'Неуспешно дејство',
'deletedtext' => '"<nowiki>$1</nowiki>" беше избришана. Видете $2 за досие на скорешните бришења.',
'deletedarticle' => 'ја избриша „[[$1]]“',
'suppressedarticle' => 'suppressed "[[$1]]"',
@@ -2073,20 +2199,21 @@ $NEWPAGE
продолжете доколку сте сигруни дека треба тоа да го сторите.',
# Rollback
-'rollback' => 'Врати промени',
-'rollback_short' => 'Врати',
-'rollbacklink' => 'Врати',
-'rollbackfailed' => 'Неуспешно враќање',
-'cantrollback' => 'Уредувањето не може да се врати;
+'rollback' => 'Врати промени',
+'rollback_short' => 'Врати',
+'rollbacklink' => 'Врати',
+'rollbackfailed' => 'Неуспешно враќање',
+'cantrollback' => 'Уредувањето не може да се врати;
последниот уредник е воедно и единствениот автор на страницата.',
-'alreadyrolled' => 'Не може да се врати последното уредување од [[:$1]] на [[User:$2|$2]] ([[User talk:$2|Разговор]]{{int:pipe-separator}}[[Special:Contributions/$2|{{int:contribslink}}]]);
+'alreadyrolled' => 'Не може да се врати последното уредување од [[:$1]] на [[User:$2|$2]] ([[User talk:$2|Разговор]]{{int:pipe-separator}}[[Special:Contributions/$2|{{int:contribslink}}]]);
некој друг веќе ја уредил или ги вратил промените на страницата.
Последното уредување беше на [[User:$3|$3]] ([[User talk:$3|Разговор]]{{int:pipe-separator}}[[Special:Contributions/$3|{{int:contribslink}}]]).',
-'editcomment' => "Коментарот на уредувањето беше: \"''\$1''\".", # only shown if there is an edit comment
-'revertpage' => 'Отстрането уредувањето на [[Special:Contributions/$2|$2]] ([[User talk:$2|разговор]]), вратено на последната верзија на [[User:$1|$1]]', # Additionally available: $3: revid of the revision reverted to, $4: timestamp of the revision reverted to, $5: revid of the revision reverted from, $6: timestamp of the revision reverted from
-'rollback-success' => 'Откажани уредувањата на $1; вратено на последната верзија на $2.',
-'sessionfailure' => 'Има проблем со вашата сесија;
+'editcomment' => "Коментарот на уредувањето беше: \"''\$1''\".",
+'revertpage' => 'Отстрането уредувањето на [[Special:Contributions/$2|$2]] ([[User talk:$2|разговор]]), вратено на последната верзија на [[User:$1|$1]]',
+'revertpage-nouser' => 'Вратени уредувања на (избришано корисничко име) на последната ревизија од [[User:$1|$1]]',
+'rollback-success' => 'Откажани уредувањата на $1; вратено на последната верзија на $2.',
+'sessionfailure' => 'Има проблем со вашата сесија;
оваа дејство е откажано како превентива против преземање сесии.
Притиснете го копчето „назад“ и повторно вчитајте ја страницата од која дојдовте и обидете се повторно.',
@@ -2105,7 +2232,7 @@ $NEWPAGE
'protectexpiry' => 'Истекува:',
'protect_expiry_invalid' => 'Времето на истекување не е добро дефинирано.',
'protect_expiry_old' => 'Времето на истекување е постаро од тековното време.',
-'protect-unchain' => 'Отклучи ја можноста за преместување',
+'protect-unchain-permissions' => 'Отклучи дополнителни можности за заштита',
'protect-text' => "Овде можете да го погледнете или смените нивото на заштита за страницата '''<nowiki>$1</nowiki>'''.",
'protect-locked-blocked' => "Не можете да ја менувате заштитата додека сте блокирани. Овде се
дадени актуелните нагодувања за страницата '''$1''':",
@@ -2135,7 +2262,7 @@ $NEWPAGE
** Бескорисна уредувачка војна
** Страница со зачестена посета',
'protect-edit-reasonlist' => 'Уреди причини за заштита',
-'protect-expiry-options' => '1 час: 1 hour,1 ден:1 day,1 недела:1 week,2 недели:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite', # display1:time1,display2:time2,...
+'protect-expiry-options' => '1 час: 1 hour,1 ден:1 day,1 недела:1 week,2 недели:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite',
'restriction-type' => 'Дозвола:',
'restriction-level' => 'Ниво на заштита:',
'minimum-size' => 'Минимална големина',
@@ -2178,6 +2305,7 @@ $NEWPAGE
'undelete-nodiff' => 'Не постои постара ревизија.',
'undeletebtn' => 'Обнови',
'undeletelink' => 'погледај/врати',
+'undeleteviewlink' => 'преглед',
'undeletereset' => 'Врати',
'undeleteinvert' => 'Обратен избор',
'undeletecomment' => 'Причина:',
@@ -2216,19 +2344,23 @@ $1',
'contributions-title' => 'Кориснички придонеси за $1',
'mycontris' => 'мои придонеси',
'contribsub2' => 'За $1 ($2)',
-'nocontribs' => 'Не се пронајдени промени што одговараат на овој критериум.', # Optional parameter: $1 is the user name
+'nocontribs' => 'Не се пронајдени промени што одговараат на овој критериум.',
'uctop' => ' (врв)',
'month' => 'Од месец (и порано):',
'year' => 'Од година (и порано):',
-'sp-contributions-newbies' => 'Прикажи придонеси само на нови корисници',
-'sp-contributions-newbies-sub' => 'За нови кориснички сметки',
-'sp-contributions-newbies-title' => 'Придонеси на нови корисници',
-'sp-contributions-blocklog' => 'Дневник на блокирања',
-'sp-contributions-logs' => 'дневници',
-'sp-contributions-search' => 'Пребарување на придонеси',
-'sp-contributions-username' => 'IP-адреса или корисничко име:',
-'sp-contributions-submit' => 'Пребарај',
+'sp-contributions-newbies' => 'Прикажи придонеси само на нови корисници',
+'sp-contributions-newbies-sub' => 'За нови кориснички сметки',
+'sp-contributions-newbies-title' => 'Придонеси на нови корисници',
+'sp-contributions-blocklog' => 'Дневник на блокирања',
+'sp-contributions-deleted' => 'избришани кориснички придонеси',
+'sp-contributions-logs' => 'дневници',
+'sp-contributions-talk' => 'разговор',
+'sp-contributions-userrights' => 'раководење со кориснички права',
+'sp-contributions-blocked-notice' => 'Овој корисник е блокиран. Последните ставки во дневникот на блокирања, за ваша информација се дадени подолу:',
+'sp-contributions-search' => 'Пребарување на придонеси',
+'sp-contributions-username' => 'IP-адреса или корисничко име:',
+'sp-contributions-submit' => 'Пребарај',
# What links here
'whatlinkshere' => 'Што води овде',
@@ -2252,6 +2384,7 @@ $1',
# Block/unblock
'blockip' => 'Блокирај корисник',
+'blockip-title' => 'Блокирај корисник',
'blockip-legend' => 'Блокирај корисник',
'blockiptext' => 'Користете го долниот образец за да го забраните пристапот за пишување од одредена IP-адреса или корисничко име.
Ова единствено треба да се прави за да се спречи вандализам, во согласност со [[{{MediaWiki:Policy-url}}|правилата на Википедија]].
@@ -2275,7 +2408,7 @@ $1',
'ipbenableautoblock' => 'Автоматски блокирај ја последната IP-адреса што ја користел корисникот и сите понатамошни адреси од кои ќе се обиде да уредува',
'ipbsubmit' => 'Блокирај го овој корисник',
'ipbother' => 'Друг рок:',
-'ipboptions' => '2 часа:2 hours,1 ден:1 day,3 дена:3 days,1 седмица:1 week,2 седмици:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite', # display1:time1,display2:time2,...
+'ipboptions' => '2 часа:2 hours,1 ден:1 day,3 дена:3 days,1 седмица:1 week,2 седмици:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite',
'ipbotheroption' => 'друго',
'ipbotherreason' => 'Друга, дополнителна причина:',
'ipbhidename' => 'Сокриј корисничко име во уредувања и списоци',
@@ -2304,9 +2437,11 @@ $1',
'ipblocklist-sh-tempblocks' => '$1 привремени блокирања',
'ipblocklist-sh-addressblocks' => '$1 блокирани поединечни IP-адреси',
'ipblocklist-submit' => 'Пребарај',
+'ipblocklist-localblock' => 'Локален блок',
+'ipblocklist-otherblocks' => '{{PLURAL:$1|друг блок|други блокови}}',
'blocklistline' => '$1, $2 го блокираше $3 ($4)',
'infiniteblock' => 'бесконечно',
-'expiringblock' => 'истекува на $1',
+'expiringblock' => 'истекува на $1 во $2',
'anononlyblock' => 'само анон.',
'noautoblockblock' => 'оневозможено автоблокирање',
'createaccountblock' => 'блокирано создавање кориснички сметки',
@@ -2321,7 +2456,10 @@ $1',
'autoblocker' => 'Автоматски сте блокирани бидејќи вашата IP-адреса била скоро користена од „[[User:$1|$1]]“.
Причината за блокирање на $1 била: „$2“',
'blocklogpage' => 'Дневник на блокирања',
-'blocklog-fulllog' => 'Целосен дневник на блокирања',
+'blocklog-showlog' => 'Овој корисник бил претходно блокиран.
+Дневникот на блокирања, за ваша информација е прикажан подолу:',
+'blocklog-showsuppresslog' => 'Овој корисник бил претходно блокиран и сокриен.
+Дневникот на ограничувања, за ваша информација е прикажан подолу:',
'blocklogentry' => 'блокирано [[$1]] со рок на истекување до $2, $3',
'reblock-logentry' => 'променети нагодувања за блокирање на [[$1]] со рок на истекување од $2 $3',
'blocklogtext' => 'Ова е дневник на блокирање и одблокирање на кориснци.
@@ -2342,11 +2480,13 @@ $1',
'ipb_already_blocked' => '„$1“ е веќе блокиран',
'ipb-needreblock' => '== Веќе блокиран ==
$1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите промена?',
+'ipb-otherblocks-header' => '{{PLURAL:$1|Друго блокирање|Други блокирања}}',
'ipb_cant_unblock' => 'Грешка: Блокирањето $1 не постои.
Можеби веќе е одблокиран.',
'ipb_blocked_as_range' => 'Грешка: IP-адресата $1 не е директно блокирана и не може да се деблокира.
Таа е блокирана како дел од блокот адреси $2, кој не може да се деблокира.',
'ip_range_invalid' => 'Неважечки IP дијапазон на адреси.',
+'ip_range_toolarge' => 'Не се дозволени опсежни блокирања поголеми од /$1.',
'blockme' => 'Блокирај ме',
'proxyblocker' => 'Блокер на застапници (proxy)',
'proxyblocker-disabled' => 'Оваа функција е оневозможена.',
@@ -2358,6 +2498,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'sorbs_create_account_reason' => 'Вашата IP-адреса е наведена како отворен застапникот (proxy) во DNSBL користена од {{SITENAME}}.
Не можете да создадете корисничка сметка.',
'cant-block-while-blocked' => 'Не можете да блокирате други корисници додека и вие самите сте блокирани.',
+'cant-see-hidden-user' => 'Корисникот кој се обидувате да го блокирате е веќе блокиран и сокриен. Бидејќи вие немате права за сокривање на корисник, не можете да ги видите или уредувате корисничките блокирања.',
# Developer tools
'lockdb' => 'Заклучи база на податоци',
@@ -2401,6 +2542,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
Во овие случаи, ќе треба рачно да се премести или спои ако има потреба.',
'movearticle' => 'Премести страница:',
+'moveuserpage-warning' => "'''Предупредување:''' На пат сте да преместите корисничка страница. Имајте предвид дека само страницата ќе биде преместена, а самиот корисник ''нема'' да биде преименуван.",
'movenologin' => 'Не сте најавени',
'movenologintext' => 'Мора да бидете регистриран корисник и [[Special:UserLogin|најавен]] за да преместите страница.',
'movenotallowed' => 'Немате доволно привилегии за преместување на страници.',
@@ -2411,7 +2553,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'move-watch' => 'Набљудувај ја оваа страница',
'movepagebtn' => 'Премести страница',
'pagemovedsub' => 'Успешно преместување',
-'movepage-moved' => '\'\'\'"$1" беше преместена под името "$2"\'\'\'', # The two titles are passed in plain text as $3 and $4 to allow additional goodies in the message.
+'movepage-moved' => '\'\'\'"$1" беше преместена под името "$2"\'\'\'',
'movepage-moved-redirect' => 'Беше направено пренасочување.',
'movepage-moved-noredirect' => 'Создавањето на пренасочување е оневозможено.',
'articleexists' => 'Страница со тоа име веќе постои или името што го избравте не е валидно.
@@ -2455,6 +2597,14 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'imageinvalidfilename' => 'Целниот наслов на податотеката е невалиден',
'fix-double-redirects' => 'Ажурирајте ги сите пренасочувања кои покажуваат на првобитниот наслов',
'move-leave-redirect' => 'Направи пренасочување',
+'protectedpagemovewarning' => "'''Предупредување:''' Оваа страница е заклучена, така што само корисници со администраторски привилегии може да ја преместат.
+За ваша информација, последната ставка во дневникот на промени е прикажана подолу:",
+'semiprotectedpagemovewarning' => "'''Напомена:''' Оваа страница е заклучена, така што само регистрирани корисници може да ја преместат.
+За ваша информација, последната ставка во дневникот на промени е прикажана подолу:",
+'move-over-sharedrepo' => '== Податотеката постои ==
+[[:$1]] постои на заедничко складиште. Ако податотеката ја преместите на овој наслов, тоа ќе ја потисне заедничката податотека.',
+'file-exists-sharedrepo' => 'Одбраното име на податотеката веќе се користи на заедничко складиште.
+Одберете друго име.',
# Export
'export' => 'Извезување на страници',
@@ -2477,15 +2627,21 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'export-pagelinks' => 'Вклучи поврзани страници до длабочина од:',
# Namespace 8 related
-'allmessages' => 'Системски пораки',
-'allmessagesname' => 'Име',
-'allmessagesdefault' => 'Текст по основно',
-'allmessagescurrent' => 'Сегашен текст',
-'allmessagestext' => 'Ова е список на системските пораки расположиви за именскиот простор „МедијаВики“.
+'allmessages' => 'Системски пораки',
+'allmessagesname' => 'Име',
+'allmessagesdefault' => 'Текст по основно',
+'allmessagescurrent' => 'Сегашен текст',
+'allmessagestext' => 'Ова е список на системските пораки расположиви за именскиот простор „МедијаВики“.
Одете на [http://www.mediawiki.org/wiki/Localisation Локализација на МедијаВики] и [http://translatewiki.net translatewiki.net] ако сакате да придонесете кон општата локализација на МедијаВики.',
-'allmessagesnotsupportedDB' => "Оваа страница не може да се користи бидејќи '''\$wgUseDatabaseMessages''' е исклучено.",
-'allmessagesfilter' => 'Филтер за регуларни изрази:',
-'allmessagesmodified' => 'Прикажи само изменети',
+'allmessagesnotsupportedDB' => "Оваа страница не може да се користи бидејќи '''\$wgUseDatabaseMessages''' е исклучено.",
+'allmessages-filter-legend' => 'Филтер',
+'allmessages-filter' => 'Филтрирај по состојба на прилагодувањето:',
+'allmessages-filter-unmodified' => 'Непроменети',
+'allmessages-filter-all' => 'Сите',
+'allmessages-filter-modified' => 'Изменети',
+'allmessages-prefix' => 'Филтер по префикс:',
+'allmessages-language' => 'Јазик:',
+'allmessages-filter-submit' => 'Оди',
# Thumbnails
'thumbnail-more' => 'Зголеми',
@@ -2495,6 +2651,9 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'djvu_no_xml' => 'Не е можно да се излачи XML за DjVu податотеки',
'thumbnail_invalid_params' => 'Погрешни параметри за минијатурата',
'thumbnail_dest_directory' => 'Целниот именик не може да се создаде',
+'thumbnail_image-type' => 'Неподдржан тип на слика',
+'thumbnail_gd-library' => 'Некомплетна конфигурација на графичката библиотека: недостасува функција $1',
+'thumbnail_image-missing' => 'Изгледа дека податотеката недостасува: $1',
# Special:Import
'import' => 'Увезување на страници',
@@ -2562,6 +2721,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'tooltip-ca-viewsource' => 'Оваа страница е заштитена. Можете да го видите изворниот код.',
'tooltip-ca-history' => 'Претходни верзии на оваа страница.',
'tooltip-ca-protect' => 'Заштитете ја оваа страница',
+'tooltip-ca-unprotect' => 'Симни заштита на оваа страница',
'tooltip-ca-delete' => 'Избриши ја оваа страница',
'tooltip-ca-undelete' => 'Обнови ги уредувањата направени на оваа страница пред да биде избришана',
'tooltip-ca-move' => 'Премести ја оваа страница',
@@ -2572,6 +2732,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'tooltip-search-fulltext' => 'Пребарај го овој текст низ странците',
'tooltip-p-logo' => 'Главна страница',
'tooltip-n-mainpage' => 'Посети ја главната страница',
+'tooltip-n-mainpage-description' => 'Посети главна страница',
'tooltip-n-portal' => 'За проектот, што можете да направите, каде да најдете некои работи',
'tooltip-n-currentevents' => 'Најдете информации за тековните настани',
'tooltip-n-recentchanges' => 'Список на скорешни промени на викито.',
@@ -2624,6 +2785,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'chick.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го избрале рувото Шик */',
'simple.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го одбрале рувото Просто */',
'modern.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го одбрале рувото Современо */',
+'vector.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се применува врз корисниците што го користат рувото Векторско */',
'print.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се рефлектира врз страниците за печатење */',
'handheld.css' => '/* CSS кодот поставен тука ќе се примнува врз рачните уреди засновани на рувото поставено во $wgHandheldStyle */',
@@ -2637,6 +2799,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'chick.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Шик */',
'simple.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Просто */',
'modern.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Современо */',
+'vector.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Векторско */',
# Metadata
'nodublincore' => 'Dublin Core RDF метаподатоци се оневозможени за овој опслужувач.',
@@ -2646,10 +2809,12 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
# Attribution
'anonymous' => '{{PLURAL:$1|Анонимен корисник|Анонимни корисници}} на {{SITENAME}}',
'siteuser' => '{{SITENAME}} корисник $1',
-'lastmodifiedatby' => 'Оваа страница е последен пат изменета на $1 во $2 ч. од $3.', # $1 date, $2 time, $3 user
+'anonuser' => '{{SITENAME}} анонимен корисник $1',
+'lastmodifiedatby' => 'Оваа страница е последен пат изменета на $1 во $2 ч. од $3.',
'othercontribs' => 'Засновано на работата на $1.',
'others' => 'други',
'siteusers' => '{{PLURAL:$2|корисникот|корисниците}} на {{SITENAME}} $1',
+'anonusers' => '{{PLURAL:$2|анонимен корисник|анонимни корисници}} на {{SITENAME}} $1',
'creditspage' => 'Автори на страницата',
'nocredits' => 'Не постојат податоци за авторите на оваа страница.',
@@ -2679,6 +2844,7 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'skinname-chick' => 'Шик',
'skinname-simple' => 'Просто',
'skinname-modern' => 'Современо',
+'skinname-vector' => 'Векторско',
# Math options
'mw_math_png' => 'Секогаш исцртувај во PNG',
@@ -2688,11 +2854,23 @@ $1 е веќе блокиран. Дали сакате да направите
'mw_math_modern' => 'Препорачливо за современи прелистувачи',
'mw_math_mathml' => 'MathML ако е можно (експериментално)',
+# Math errors
+'math_failure' => 'Неможам да парсирам',
+'math_unknown_error' => 'непозната грешка',
+'math_unknown_function' => 'непозната функција',
+'math_lexing_error' => 'лексичка грешка',
+'math_syntax_error' => 'синтаксна грешка',
+'math_image_error' => 'неуспешна PNG конверзија',
+'math_bad_tmpdir' => 'Неможе да се запише во или да се создаде привремен именик за математички операции',
+'math_bad_output' => 'Неможе да се запише во или да се создаде именик за излезни математички операции',
+'math_notexvc' => 'Недостасува извршната податотека texvc;
+погледнете math/README за нејзино нагодување.',
+
# Patrolling
'markaspatrolleddiff' => 'Означи како проверена верзија',
'markaspatrolledtext' => 'Означи ја верзијата како проверена',
'markedaspatrolled' => 'Означено како проверено',
-'markedaspatrolledtext' => 'Избраната ревизија е означена како патролирана.',
+'markedaspatrolledtext' => 'Избраната ревизија на [[:$1]] е означена како патролирана.',
'rcpatroldisabled' => 'Оневозможено проверка на скорешни промени',
'rcpatroldisabledtext' => 'Патролирањето на Скорешните промени е деактивирано.',
'markedaspatrollederror' => 'Не можам да означам како проверена',
@@ -2722,15 +2900,11 @@ $1',
'previousdiff' => '← Постаро уредување',
'nextdiff' => 'Поново уредување →',
-# Visual comparison
-'visual-comparison' => 'Визуелна споредба',
-
# Media information
'mediawarning' => "'''Предупредување''': Оваа податотека може да содржи штетен код.
Ако ја користите, ова може да му наштети на вашиот систем.",
-'imagemaxsize' => 'Ограничи ги сликите на нивните описни страници до:',
+'imagemaxsize' => "Ограничување на големина на слика:<br />''(на нивните описни страници)''",
'thumbsize' => 'Големина на минијатурата:',
-'widthheight' => '$1×$2',
'widthheightpage' => '$1×$2, $3 {{PLURAL:$3|страница|страници}}',
'file-info' => '(големина: $1, MIME-тип: $2)',
'file-info-size' => '($1 × $2 пиксели, големина: $3, MIME-тип: $4)',
@@ -2738,6 +2912,8 @@ $1',
'svg-long-desc' => '(SVG податотека, номинално $1 × $2 пиксели, големина: $3)',
'show-big-image' => 'Вистинска големина',
'show-big-image-thumb' => '<small>Големина на овој приказ: $1 × $2 пиксели</small>',
+'file-info-gif-looped' => 'врзано во круг',
+'file-info-gif-frames' => '$1 {{PLURAL:$1|рамка|рамки}}',
# Special:NewFiles
'newimages' => 'Галерија на нови податотеки',
@@ -2816,7 +2992,7 @@ Variants for Chinese language
* exposuretime
* fnumber
* isospeedratings
-* focallength', # Do not translate list items
+* focallength',
# EXIF tags
'exif-imagewidth' => 'Ширина',
@@ -2944,14 +3120,14 @@ Variants for Chinese language
'exif-unknowndate' => 'Непознат датум',
-'exif-orientation-1' => 'Нормална', # 0th row: top; 0th column: left
-'exif-orientation-2' => 'Пресликано по хоризонтална оска', # 0th row: top; 0th column: right
-'exif-orientation-3' => 'Свртено за 180°', # 0th row: bottom; 0th column: right
-'exif-orientation-4' => 'Пресликано по вертикална оска', # 0th row: bottom; 0th column: left
-'exif-orientation-5' => 'Свртено за 90° наспроти часовникот и обратно по вертикална оска', # 0th row: left; 0th column: top
-'exif-orientation-6' => 'Ротирано за 90° по часовникот', # 0th row: right; 0th column: top
-'exif-orientation-7' => 'Ротирано 90° по часовникот и обратно по вертикална оска', # 0th row: right; 0th column: bottom
-'exif-orientation-8' => 'Ротирано за 90° спротивно од часовникот', # 0th row: left; 0th column: bottom
+'exif-orientation-1' => 'Нормална',
+'exif-orientation-2' => 'Пресликано по хоризонтална оска',
+'exif-orientation-3' => 'Свртено за 180°',
+'exif-orientation-4' => 'Пресликано по вертикална оска',
+'exif-orientation-5' => 'Свртено за 90° наспроти часовникот и обратно по вертикална оска',
+'exif-orientation-6' => 'Ротирано за 90° по часовникот',
+'exif-orientation-7' => 'Ротирано 90° по часовникот и обратно по вертикална оска',
+'exif-orientation-8' => 'Ротирано за 90° спротивно од часовникот',
'exif-planarconfiguration-1' => 'формат „chunky“',
'exif-planarconfiguration-2' => 'формат „planar“',
@@ -3087,7 +3263,7 @@ Variants for Chinese language
'exif-gpsmeasuremode-2' => 'Дводимензионално мерење',
'exif-gpsmeasuremode-3' => 'Тридимензионално мерење',
-# Pseudotags used for GPSSpeedRef and GPSDestDistanceRef
+# Pseudotags used for GPSSpeedRef
'exif-gpsspeed-k' => 'Километри на час',
'exif-gpsspeed-m' => 'Милји на час',
'exif-gpsspeed-n' => 'Јазли',
@@ -3106,6 +3282,7 @@ Variants for Chinese language
'watchlistall2' => 'сите',
'namespacesall' => 'сите',
'monthsall' => 'сите',
+'limitall' => 'сите',
# E-mail address confirmation
'confirmemail' => 'Потврда на е-поштенска адреса',
@@ -3131,20 +3308,20 @@ Variants for Chinese language
'confirmemail_loggedin' => 'Вашата е-поштенска адреса сега е потврдена.',
'confirmemail_error' => 'Нешто тргна наопаку при снимањето на вашата потврда.',
'confirmemail_subject' => '{{SITENAME}} потврда за е-поштенска адреса',
-'confirmemail_body' => 'Некој, веројатно вие, од IP адресата $1,
+'confirmemail_body' => 'Некој, веројатно Вие, од IP-адресата $1,
ја регистрирал сметката „$2“ со оваа е-поштенска адреса на {{SITENAME}}.
-За да потврдите дека оваа сметка навистина ви припаѓа вам и да ја активирате
-можноста за е-пошта на {{SITENAME}}, отворете ја оваа врска во вашиот пребарувач:
+За да потврдите дека оваа сметка навистина Ви припаѓа Вам и да ја активирате
+можноста за е-пошта на {{SITENAME}}, следете ја оваа врска во вашиот прелистувач:
$3
-Ако *не* сте ја регистрирале сметката вие, следете ја оваа врска
+Ако Вие *не* сте оној што ја регистрирал сметката, следете ја оваа врска
за да го откажете потврдувањето на е-поштенската адреса:
$5
-Овој код за потврда ќе истече на $4.',
+Овој потврден код ќе истече на $4.',
'confirmemail_invalidated' => 'Потврдата на е-поштенската адреса е откажана',
'invalidateemail' => 'Откажување на потврда на е-пошта',
@@ -3249,7 +3426,7 @@ $1',
'duplicate-defaultsort' => 'Предупредување: Основниот клуч за подредување "$2" го поништува претходниот основен клуч за подредување "$1".',
# Special:Version
-'version' => 'Верзија', # Not used as normal message but as header for the special page itself
+'version' => 'Верзија',
'version-extensions' => 'Инсталирани додатоци',
'version-specialpages' => 'Специјални страници',
'version-parserhooks' => 'Парсерски куки',
@@ -3263,7 +3440,7 @@ $1',
'version-skin-extension-functions' => 'Функции за обогатување на изгледот',
'version-hook-name' => 'Име на кука',
'version-hook-subscribedby' => 'Претплатено од',
-'version-version' => 'Верзија',
+'version-version' => '(Верзија $1)',
'version-license' => 'Лиценца',
'version-software' => 'Инсталирана програмска опрема',
'version-software-product' => 'Производ',
@@ -3343,4 +3520,15 @@ $1',
'dberr-outofdate' => 'Да напоменеме дека нивните индекси на нашата содржина можат да бидат застарени.',
'dberr-cachederror' => 'Следнава содржина е кеширана копија на бараната страница, која може да е застарена.',
+# HTML forms
+'htmlform-invalid-input' => 'Има проблеми со дел од вашиот внес',
+'htmlform-select-badoption' => 'Вредноста која ја наведовте не е важечка.',
+'htmlform-int-invalid' => 'Вредноста која ја наведовте не е цел број.',
+'htmlform-float-invalid' => 'Вредноста која ја наведовте не е број.',
+'htmlform-int-toolow' => 'Вредноста која ја наведовте е под минимумот од $1',
+'htmlform-int-toohigh' => 'Вредноста која ја наведовте е над максимумот од $1',
+'htmlform-submit' => 'Зачувај',
+'htmlform-reset' => 'Откажи промени',
+'htmlform-selectorother-other' => 'Друго',
+
);