summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/languages/MessagesMk.php
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'languages/MessagesMk.php')
-rw-r--r--languages/MessagesMk.php1542
1 files changed, 0 insertions, 1542 deletions
diff --git a/languages/MessagesMk.php b/languages/MessagesMk.php
deleted file mode 100644
index ce2bfd19..00000000
--- a/languages/MessagesMk.php
+++ /dev/null
@@ -1,1542 +0,0 @@
-<?php
-
-global $wgAllMessagesMk;
-$wgAllMessagesMk = array(
-'tog-underline' => 'Потцртај ги врските',
-'tog-highlightbroken' => 'Покажи ги неправилните врски <a href="" class="new">вака</a> (алтернативно: вака<a href="" class="internal">?</a>).',
-'tog-justify' => 'Двостранично порамнување на параграфите',
-'tog-hideminor' => 'Сокриј ги ситните уредувања во скорешните промени',
-'tog-extendwatchlist' => 'Прошири ја листа на набљудувања за да ги прикаже сите можни промени',
-'tog-usenewrc' => 'Подобри ги скорешните промени (JavaScript)',
-'tog-numberheadings' => 'Нумерирај ги заглавијата',
-'tog-showtoolbar' => 'Алатник за уредување (JavaScript)',
-'tog-editondblclick' => 'Уредување при двојно кликнување (JavaScript)',
-'tog-editsection' => 'Овозможи уредување на секција преку (уредување) врски',
-'tog-editsectiononrightclick'=> 'Овозможи уредување при десен клик<br /> на насловите на секциите (JavaScript)',
-'tog-showtoc' => 'Покажи содржина<br />(за страници со повеќе од 3 заглавија)',
-'tog-rememberpassword' => 'Запомни ја лозинката меѓу сесии',
-'tog-editwidth' => 'Максимална ширина на кутијата за уредување',
-'tog-watchcreations' => 'Додади ги страниците што ги креирам јас во мојата набљудувана листа',
-'tog-watchdefault' => 'Додади ги страниците што ги уредуваш во набљудувани страници',
-'tog-minordefault' => 'Обележи ги сите уредувања како ситни по основно',
-'tog-previewontop' => 'Прикажи го прегледот пред кутијата за уредување, а не после неа',
-'tog-previewonfirst' => 'Прикажи преглед на првото уредување',
-'tog-nocache' => 'Без складирање на страниците',
-'tog-enotifwatchlistpages'=> 'Испрати ми е-пошта при промена на страницата',
-'tog-enotifusertalkpages'=> 'Испрати ми е-пошта при промена на мојата страница за разговор',
-'tog-enotifminoredits' => 'Испрати ми, исто така, е-пошта за ситни промени на страници',
-'tog-enotifrevealaddr' => 'Откриј ја мојата е-поштенска адреса во пораките за известување',
-'tog-shownumberswatching'=> 'Прикажи го бројот на корисници кои набљудуваат',
-'tog-fancysig' => 'Чист потпис (без автоматска врска)',
-'tog-externaleditor' => 'Користи надворешен уредувач по основно',
-'tog-externaldiff' => 'Користи надворешна програма за разлики по основно',
-'tog-showjumplinks' => 'Овозможи „скокни до“ врски на пристапност',
-'tog-uselivepreview' => 'Користи преглед во живо (JavaScript) (Експериментално)',
-'tog-autopatrol' => 'Моите промени означи ги како проверени',
-'tog-forceeditsummary' => 'Извести ме кога нема опис на промените',
-'tog-watchlisthideown' => 'Сокриј ги моите уредувања од набљудуваната листа',
-'tog-watchlisthidebots' => 'Сокриј промени од ботови во набљудуваната листа',
-'underline-always' => 'Секогаш',
-'underline-never' => 'Никогаш',
-'underline-default' => 'Според прилагодувањата на прелистувачот',
-'skinpreview' => '(Прегледај)',
-'sunday' => 'недела',
-'monday' => 'понеделник',
-'tuesday' => 'вторник',
-'wednesday' => 'среда',
-'thursday' => 'четврток',
-'friday' => 'петок',
-'saturday' => 'сабота',
-'january' => 'јануари',
-'february' => 'февруари',
-'march' => 'март',
-'april' => 'април',
-'may_long' => 'мај',
-'june' => 'јуни',
-'july' => 'јули',
-'august' => 'август',
-'september' => 'септември',
-'october' => 'октомври',
-'november' => 'ноември',
-'december' => 'декември',
-'jan' => 'јан',
-'feb' => 'фев',
-'mar' => 'мар',
-'apr' => 'апр',
-'may' => 'мај',
-'jun' => 'јун',
-'jul' => 'јул',
-'aug' => 'авг',
-'sep' => 'сеп',
-'oct' => 'окт',
-'nov' => 'ное',
-'dec' => 'дек',
-'categories' => '{{PLURAL:$1|Категорија|Категории}}',
-'category' => 'категорија',
-'category_header' => 'Статии во категоријата "$1"',
-'subcategories' => 'Подкатегории',
-'mainpage' => 'Главна страница',
-'mainpagetext' => 'Вики софтверот е успешно инсталиран.',
-'mainpagedocfooter' => 'Ве молиме, видете ја [http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_i18n документацијата] и [http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_User%27s_Guide водичот] за подетална информација односно МедијаВики. Актуелната верзија на македонската јазична датотека можете да најдете на [http://meta.wikimedia.org/wiki/LanguageMk.php Мета].',
-'portal' => 'Портал',
-'portal-url' => 'Project:Портал',
-'about' => 'За',
-'aboutsite' => 'За {{SITENAME}}',
-'aboutpage' => 'Project:За {{SITENAME}}',
-'article' => 'Статија',
-'help' => 'Помош',
-'helppage' => 'Help:Содржина',
-'bugreports' => 'Извештаи за грешки',
-'bugreportspage' => 'Project:Извештаи за грешки',
-'sitesupport' => 'Донации',
-'sitesupport-url' => 'Project:Поддршка',
-'faq' => 'ЧПП',
-'faqpage' => 'Project:ЧПП',
-'edithelp' => 'Помош за уредување',
-'newwindow' => '(се отвара во нов прозорец)',
-'edithelppage' => 'Help:Како се уредуваат страници',
-'cancel' => 'Откажи',
-'qbfind' => 'Најди',
-'qbbrowse' => 'Прелистај',
-'qbedit' => 'Уреди',
-'qbpageoptions' => 'Оваа страница',
-'qbpageinfo' => 'Информации за страницата',
-'qbmyoptions' => 'Моите страници',
-'qbspecialpages' => 'Специјални страници',
-'moredotdotdot' => 'Повеќе...',
-'mypage' => 'Мојата страница',
-'mytalk' => 'Мојот разговор',
-'anontalk' => 'Разговор за таа IP адреса',
-'navigation' => 'Навигација',
-'metadata_help' => 'Метаподатоци (видете [[Project:Метаподатоци]] за објаснување):',
-'currentevents' => 'Тековни настани',
-'currentevents-url' => 'Project:Тековни настани',
-'disclaimers' => 'Услови на употреба',
-'disclaimerpage' => 'Project:Услови на употреба',
-'privacy' => 'Заштита на личните податоци',
-'privacypage' => 'Project:Заштита на личните податоци',
-'errorpagetitle' => 'Грешка',
-'returnto' => 'Врати се на $1.',
-'tagline' => 'Од {{SITENAME}}',
-'search' => 'Пребарај',
-'go' => 'Оди',
-'history' => 'Историја на страницата',
-'history_short' => 'Историја',
-'updatedmarker' => 'ажурирано од мојата последна посета',
-'info_short' => 'Информација',
-'printableversion' => 'Верзија за печатење',
-'permalink' => 'Перманентна врска',
-'print' => 'Печати',
-'edit' => 'Уреди',
-'editthispage' => 'Уреди ја оваа страница',
-'delete' => 'Избриши',
-'deletethispage' => 'Избриши ја оваа страница',
-'undelete_short' => 'Враќање на {{PLURAL:$1|едно избришано уредување|$1 избришани уредувања}}',
-'protect' => 'Заштити',
-'protectthispage' => 'Заштити ја оваа страница',
-'unprotect' => 'Отстрани ја заштитата',
-'unprotectthispage' => 'Отстрани ја заштитата на оваа страница',
-'newpage' => 'Нова страница',
-'talkpage' => 'Дискутирај за оваа страница',
-'specialpage' => 'Специјална страница',
-'personaltools' => 'Лични алатки',
-'postcomment' => 'Испрати коментар',
-'articlepage' => 'Види статија',
-'subjectpage' => 'Види тема',
-'talk' => 'Разговор',
-'views' => 'Прегледи',
-'toolbox' => 'Алатник',
-'userpage' => 'Види ја страницата на корисникот',
-'projectpage' => 'Види ја страницата на проектот',
-'imagepage' => 'Види ја страницата на сликата',
-'viewtalkpage' => 'Видете го разговорот',
-'otherlanguages' => 'Други јазици',
-'redirectedfrom' => '(Пренасочено од $1)',
-'autoredircomment' => 'Пренасочување кон [[$1]]',
-'redirectpagesub' => 'Страница за пренасочување',
-'lastmodified' => 'Оваа страница последен пат е изменета на $1.',
-'viewcount' => 'Оваа страница била посетена {{plural:$1|еднаш|$1 пати}}.',
-'copyright' => 'Сите текстови се достапни под условите на $1.',
-'protectedpage' => 'Заштитена страница',
-'administrators' => 'Project:Администратори',
-'jumpto' => 'Скокни на:',
-'jumptonavigation' => 'навигација',
-'jumptosearch' => 'барај',
-'sysoptitle' => 'Се бара администраторски пристап',
-'sysoptext' => 'Бараното дејство може да го
-изврши само корисник со администраторски статус.
-Видете $1.',
-'developertitle' => 'Се бараат права на развивач',
-'developertext' => 'Бараната функција може да ја изврши само корисник со статус "развивач". Види $1.',
-'badaccess' => 'Грешка во пермисии',
-'badaccesstext' => 'Дејството кое го баравте е ограничено на корисници со "$2" права. Видете $1.',
-'versionrequired' => 'Верзијата $1 од МедијаВики е задолжителна',
-'versionrequiredtext' => 'Мора да имате верзија $1 од МедијаВики за да ја користите оваа страница. Видете [[Special:Version]]',
-'ok' => 'Во ред',
-'retrievedfrom' => 'Преземено од "$1"',
-'youhavenewmessages' => 'Имате $1 ($2).',
-'newmessageslink' => 'нови пораки',
-'newmessagesdifflink' => 'разлики со последната видена верзија',
-'editsection' => 'уреди',
-'editold' => 'уреди',
-'editsectionhint' => 'Уредување на секција: $1',
-'toc' => 'Содржина',
-'showtoc' => 'прикажи',
-'hidetoc' => 'сокриј',
-'thisisdeleted' => 'Погледни или врати $1?',
-'viewdeleted' => 'Прегледај $1?',
-'restorelink' => '$1 избришани промени',
-'feedlinks' => 'Фид:',
-'feed-invalid' => 'Лош тип на фид пријава',
-'nstab-main' => 'Статија',
-'nstab-user' => 'Корисник',
-'nstab-media' => 'Медија',
-'nstab-special' => 'Специјална страница',
-'nstab-project' => 'проект',
-'nstab-image' => 'Слика',
-'nstab-mediawiki' => 'МедијаВики',
-'nstab-template' => 'Шаблон',
-'nstab-help' => 'Помош',
-'nstab-category' => 'Категорија',
-'nosuchaction' => 'Не постои таква функција',
-'nosuchactiontext' => 'Функцијата од УРЛ-то не е подржана од Вики',
-'nosuchspecialpage' => 'Не постои таква специјална страница',
-'nospecialpagetext' => 'Баравте невалидна [[Special:Specialpages|специјална страница]].',
-'error' => 'Грешка',
-'databaseerror' => 'Грешка во базата',
-'dberrortext' => 'Грешка во прашалникот кон базата. Ова може да значи грешка во софтверот.
-Последниот прашалник кон базата беше:
-<blockquote><tt>"$1"</tt></blockquote>
-од функцијата "<tt>$2</tt>".
-MySQL ја врати следната грешка "<tt>$3: $4</tt>".',
-'dberrortextcl' => 'Грешка во прашалникот кон базата. Последниот прашалник кон базата беше: "$1" од функцијата "$2". MySQL ја врати следната грешка "$3: $4".',
-'noconnect' => 'Извинете! Викито има некои технички проблеми и неможе да пристапи кон серверот.
-<br />
-$1',
-'nodb' => 'Неможам да изберам база $1',
-'cachederror' => 'Следува зачувана копија на бараната страница, која можеби е застарена.',
-'laggedslavemode' => 'Предупредување: Страницата може да не ги содржи скорешните ажурирања.',
-'readonly' => 'Базата е заклучена',
-'enterlockreason' => 'Внесете причина за заклучувањето, вклулувајќи и време на отклучување (приближно)',
-'readonlytext' => 'Базата е моментално затворена за нови статии и други модификации, најверојатно за рутинска проверка, по која ќе се врати во нормалната состојба. Администраторот кој ја заклучи го понуди следното објаснување: <p>$1',
-'missingarticle' => 'Базата на податоци не го најде текстот што требаше да го најде, наречен "$1".
-
-Најчеста причина е застарена разлика во верзиите или врска кон
-страница која била избришана.
-
-Доколку причина е нешто друго, можеби најдовте грешка во софтверот. Ве молиме пријавете го ова на администратор, наведувајќи ја URL адресата.',
-'readonly_lag' => 'Базата е автоматски заклучена додека помошните сервери не се синхронизираат',
-'internalerror' => 'Внатрешна грешка',
-'filecopyerror' => 'Неможам да ја копирам датотеката "$1" во "$2".',
-'filerenameerror' => 'Неможам да ја преименувам датотеката "$1" во "$2".',
-'filedeleteerror' => 'Неможам да ја избришам датотеката "$1".',
-'filenotfound' => 'Неможам да ја најдам датотеката "$1".',
-'unexpected' => 'Неочекувана вредност: "$1"="$2".',
-'formerror' => 'Грешка: неможам да го испратам формуларот',
-'badarticleerror' => 'Ова дејство неможе да се спроведе на наведената страница.',
-'cannotdelete' => 'Неможам да ја избришам страницата или сликата. (Можеби е веќе избришана од некој друг.)',
-'badtitle' => 'Лош наслов',
-'badtitletext' => 'Бараниот наслов е грешен, празен или погрешно поврзан меѓујазичен или интер-вики наслов. Може да содржи еден или повеќе знаци што не можат да се користат во наслови.',
-'perfdisabled' => 'Извинете! Оваа можност е привремено исклучена бидејќи ја успорува базата до ниво на кое никој неможе да го користи викито.',
-'perfdisabledsub' => 'Овде е зачувана копија од $1:',
-'perfcached' => 'Следните податоци се кеширани и може да не бидат целосно ажурирани:',
-'perfcachedts' => 'Следните податоци се кеширани, и последен пат ажурирани на $1.',
-'wrong_wfQuery_params' => 'Грешни параметри до wfQuery()<br /> Функција: $1<br /> Прашалник: $2',
-'viewsource' => 'Видете го кодот',
-'viewsourcefor' => 'за $1',
-'protectedtext' => 'Оваа страница е заклучена; има повеќе причини за тоа,
-ве молиме погледнете [[Project:Заштитена страница]].
-
-Можете да го гледате и да го ископирате кодот на оваа страница:',
-'protectedinterface' => 'Оваа страница содржи текст од интерфејсот на софтверот и е заклучена заради можна злоупотреба.',
-'editinginterface' => '\'\'\'Предупредување:\'\'\' Уредувате страница која се користи за приказ на текст од интерфејсот на софтверот. Промените на оваа страница ќе се одразат на изгледот на сајтот кај сите корисници.',
-'sqlhidden' => '(Скриен SQL прашалник)',
-'logouttitle' => 'Одјави се',
-'logouttext' => 'Сега си одјавен.<br /> Можеш да продолжиш да го користиш {{SITENAME}} анонимно, или можеш да се најавиш под истото или различно корисничко име. Некои страници може да продолжат да се прикажуваат како да сте најавени, се додека не го исчистите кеш-от на вашиот пребарувач',
-'welcomecreation' => '== Добредојдовте, $1! ==
-
-Сега сте регистрирани. Не заборавајте да ги промените прилагодувањата за {{SITENAME}}.',
-'loginpagetitle' => 'Најавување',
-'yourname' => 'Корисничко име',
-'yourpassword' => 'Лозинка',
-'yourpasswordagain' => 'Повторете ја лозинката',
-'remembermypassword' => 'Запамти ја лозинката за повеќе сесии.',
-'yourdomainname' => 'Вашиот домен',
-'externaldberror' => 'Настана грешка при надворешното најавување на базата или немате дозвола да ја ажурирате вашата надворешна сметка.',
-'loginproblem' => '<b>Има проблем со вашето најавување.</b><br />Обидете се повторно!',
-'alreadyloggedin' => '<strong>Корисник $1, веќе сте најавени!</strong><br />',
-'login' => 'Најавување',
-'loginprompt' => 'Морате да користите колачиња за да се најавите на {{SITENAME}}.',
-'userlogin' => 'Најавете се',
-'logout' => 'Одјави се',
-'userlogout' => 'Одјавете се',
-'notloggedin' => 'Не сте најавени',
-'nologin' => 'Немате сметка? $1.',
-'nologinlink' => 'Креирајте нова сметка',
-'createaccount' => 'Регистрирај се',
-'gotaccount' => 'Веќе имате сметка? $1.',
-'gotaccountlink' => 'Најавете се',
-'createaccountmail' => 'по е-пошта',
-'badretype' => 'Внесените лозинки не се исти.',
-'userexists' => 'Корисничкото име што го внесовте веќе се користи. Изберете друго име.',
-'youremail' => 'Вашата е-пошта*',
-'username' => 'Корисничко име:',
-'uid' => 'Кориснички ID:',
-'yourrealname' => 'Вистинско име *',
-'yourlanguage' => 'Јазик:',
-'yourvariant' => 'Варијанта',
-'yournick' => 'Прекар:',
-'badsig' => 'Грешка во потписот, проверете ги HTML таговите.',
-'email' => 'Е-пошта',
-'prefs-help-email-enotif'=> 'Оваа адреса истотака се користи за испраќање на известувања по е-пошта доколку ја имате дозволено таа можност.',
-'prefs-help-realname' => '* Вистинско име (опција). Доколку изберете да го дадете вашето име, тоа може да се искористи за давање на заслуги за вашата работа.',
-'loginerror' => 'Грешка при најавување',
-'prefs-help-email' => '* Е-пошта (опционално): Им овозможува на другите да контактираат со вас преку вашата корисничка страница или вашата страница за разговор, без да биде потребно да го откриете вашиот идентитет.',
-'nocookiesnew' => 'Регистрирани сте, но не сте најавени. {{SITENAME}} користи колачиња за најавување на корисници. Вие имате оневозможено користењето на колачиња. Ве молиме активирајте ги, па потоа најавете се со вашето корисничко име и лозинка.',
-'nocookieslogin' => '{{SITENAME}} користи колачиња за најавување на корисници. Вие го имате оневозможено користењето на колачиња. Ве молиме активирајте ги и обидете се повторно.',
-'noname' => 'Внесовте грешно корисничко име.',
-'loginsuccesstitle' => 'Успешно најавување',
-'loginsuccess' => 'Сега сте најавени на {{SITENAME}} како "$1".',
-'nosuchuser' => 'Нема корисник со името "$1". Проверете ја синтаксата, или искористете го долниот формулар да се регистрирате.',
-'nosuchusershort' => 'Нема корисник со името "$1". Проверете ја синтаксата.',
-'nouserspecified' => 'Мора да назначите корисничко име.',
-'wrongpassword' => 'Внесовте погрешна лозинка. Обидете се повторно.',
-'wrongpasswordempty' => 'Внесената лозинка е празна. Обидете се повторно.',
-'mailmypassword' => 'Испрати ми нова лозинка по е-пошта',
-'passwordremindertitle' => 'Потсетник за лозинка од {{SITENAME}}',
-'passwordremindertext' => 'Некој (најверојатно вие, од IP адреса $1) побара да ви испратиме нова {{SITENAME}} лозинка. Лозинката за корисникот "$2" сега е "$4". Треба да се најавите и да ја промените лозинката сега. Сега можете да се логирате со оваа привремена позинка, која е валидна само за едно логирање. Можете да продолжите да ја користите старата лозинка ако ја памтите или да поставите нова. {{fullurl:Special:Userlogin|wpName=$3&wpPassword=$4&returnto=Special:Preferences}}',
-'noemail' => 'Не е внесена е-поштенската адреса за корисникот "$1".',
-'passwordsent' => 'Нова лозинка е испратена на корисникот "$1". Најавете се повторно откако ќе ја примите пораката.',
-'eauthentsent' => 'Е-пошта е испратена на назначената е-поштенска адреса. Пред било која пошта да се прати на сметката, ќе мората да ги следите инструкциите во е-поштата, за да потврдите дека таа е навистина ваша.',
-'mailerror' => 'Грешка при испраќање на е-поштата: $1',
-'acct_creation_throttle_hit'=> 'Извинете, веќе имате создадено $1 сметки. Не можете да создавате повеќе.',
-'emailauthenticated' => 'Автентичноста на вашата е-поштенска адреса е проверена на $1.',
-'emailnotauthenticated' => 'Автентичноста на вашата е-поштенска адреса <strong>сеуште не е проверена</strong>. Нема да биде испратена е-пошта за никоја од следните содржини.',
-'noemailprefs' => '<strong>Не беше наведена е-поштенска адреса</strong>, следните содржини нема да работат.',
-'emailconfirmlink' => 'Потврдете ја вашата е-поштенска адреса',
-'invalidemailaddress' => 'Е-поштенската адреса не може да биде прифатена бидејќи има неважечки формат. Ве молиме, внесете важечки формат или испразнете го тоа поле.',
-'accountcreated' => 'Сметката е направена',
-'accountcreatedtext' => 'Сметката за $1 е направена.',
-'bold_sample' => 'Задебелен текст',
-'bold_tip' => 'Закосен текст',
-'italic_sample' => 'Закосен текст',
-'italic_tip' => 'Закосен текст',
-'link_sample' => 'Наслов на врска',
-'link_tip' => 'Внатрешна врска',
-'extlink_sample' => 'http://www.example.com наслов на врска',
-'extlink_tip' => 'Надворешна врска (користи http:// префикс)',
-'headline_sample' => 'Наслов',
-'headline_tip' => 'Ниво 2 наслов',
-'math_sample' => 'Овде вметни формула',
-'math_tip' => 'Математичка формула (LaTeX)',
-'nowiki_sample' => 'Овде внесете неформатиран текст',
-'nowiki_tip' => 'Игнорирај вики форматирање',
-'image_sample' => 'пример.jpg',
-'image_tip' => 'Вметната слика',
-'media_sample' => 'Пример.mp3',
-'media_tip' => 'Врска кон мултимедијална датотека',
-'sig_tip' => 'Вашиот потпис со време',
-'hr_tip' => 'Хоризонтална линија',
-'summary' => 'Опис',
-'subject' => 'Наслов',
-'minoredit' => 'Ова е ситна промена',
-'watchthis' => 'Набљудувајте ја оваа страница',
-'savearticle' => 'Зачувај ја страницата',
-'preview' => 'Преглед',
-'showpreview' => 'Прегледај',
-'showlivepreview' => 'Преглед во живо',
-'showdiff' => 'Прикажи ги промените',
-'anoneditwarning' => '\'\'\'Предупредување:\'\'\' Не сте најавени. Вашата IP адреса ќе биде забележана во историјата на страницата.',
-'missingsummary' => '\'\'\'Потсетник:\'\'\' Не внесовте опис на измените. Ако притиснете Зачувај повторно, вашите измени ќе се зачуваат без опис.',
-'missingcommenttext' => 'Ве молиме внесете коментар подолу.',
-'blockedtitle' => 'Корисникот е блокиран',
-'blockedtext' => 'Вашето корисничко име или IP адреса беше блокирано од $1.
-
-Дадена беше следнава причина:<br />\'\'$2\'\'<br />Можете да контактирате со $1 или еден од другите [[Project:Администратори|администратори]] за блокадата.
-
-Забелешка: Неможете да ја користите опцијата "е-пошта до корисникот" ако немате внесено валидна адреса во вашите [[Special:Прилагодувања|прилагодувања]]. Вашата IP адреса е $3. Ве молиме вклучете ја оваа адреса во сите барања што ќе ги приложите.',
-'blockedoriginalsource' => 'Кодот на \'\'\'$1\'\'\' е прикажан подолу:',
-'blockededitsource' => 'Текстот на \'\'\'вашите уредувања\'\'\' на \'\'\'$1\'\'\' е прикажан подолу:',
-'whitelistedittitle' => 'Мора да сте најавени за менување на статии',
-'whitelistedittext' => 'Мора да сте $1 за да уредувате страници.',
-'whitelistreadtitle' => 'Мора да сте најавени за да читате статии',
-'whitelistreadtext' => 'Мора да сте [[Special:Userlogin|најавени]] за да читате статии.',
-'whitelistacctitle' => 'Немате дозвола да додавате корисници',
-'whitelistacctext' => 'За да можете да додавате корисници во ова Вики мора да се [[Special:Userlogin|најавите]] и да имате соодветна дозвола.',
-'confirmedittitle' => 'Потребна е потврда за е-поштенската адреса за уредување',
-'confirmedittext' => 'Морате да ја потврдите вашата е-поштенска адреса пред да уредувате страници. Поставете ја и валидирајте ја вашата е-поштенска адреса преку вашите [[Special:Preferences|прилагодувања]].',
-'loginreqtitle' => 'Потребно најавување',
-'loginreqlink' => 'најавување',
-'loginreqpagetext' => 'Морате да се $1 за да ги видите другите страници.',
-'accmailtitle' => 'Лозинката е испратена.',
-'accmailtext' => 'Лозинката за \'$1\' е испратена на $2.',
-'newarticle' => '(нова)',
-'newarticletext' => 'Следевте врска која води до страница која сеуште не постои. За да ја креирате страницата, почнете со типкање во долното прозорче (видете ја страницата за [[Project:Помош|помош]] за повеќе информации). Ако сте овде по грешка, само притиснете го копчето \'\'\'назад\'\'\' во вашиот прелистувач.',
-'anontalkpagetext' => '---- \'\'Ова е страница за разговор за анонимен корисник кој сеуште не е регистриран или не ја користи. Затоа мораме да ја користиме неговата нумеричка [[IP адреса]] за идентификација. Една IP адреса може да биде делена од повеќе корисници. Ако сте анонимен корисник и сметате дека кон вас се упатени ирелевантни коментари, ве молиме [[Special:Userlogin|Регистрирајте или најавете се]] за да избегнете забуна со други корисници.\'\'',
-'noarticletext' => '(Моментално нема текст на оваа страница)',
-'clearyourcache' => '\'\'\'Забелешка:\'\'\' По зачувување морате да го исчистите кешот на вашиот прелистувач за да ги видите промените: \'\'\'Mozilla / Firefox:\'\'\' \'\'Ctrl-Shift-R\'\', \'\'\'IE:\'\'\' \'\'Ctrl-F5\'\', \'\'\'Safari:\'\'\' \'\'Cmd-Shift-R\'\', \'\'\'Konqueror\'\'\' \'\'F5\'\'.',
-'usercssjsyoucanpreview'=> '<strong>Совет:</strong> Користете го копчето Прегледај за да го испробате новиот CSS/JS код пред зачувувањето.',
-'usercsspreview' => '\'\'\'Запомнете дека ова е само преглед на вашиот CSS код, и дека страницата сеуште не е зачувана!\'\'\'',
-'userjspreview' => '\'\'\'Запомнете дека ова е само преглед на вашиот JavaScript код, и страницата сеуште не е зачувана!\'\'\'',
-'userinvalidcssjstitle' => '\'\'\'Предупредување:\'\'\' Нема маска "$1". Запамтете дека сопствените .css и .js страници имаат имиња со мали букви, пр. Корисник:Некој/monobook.css наместо Корисник:Некој/Monobook.css.',
-'updated' => '(Освежено)',
-'note' => '<strong>Забелешка:</strong>',
-'previewnote' => 'Запомнете дека ова е само преглед, и страницата сеуште не е зачувана!',
-'session_fail_preview' => '<strong>Извинете! Не можевме да го процесираме вашето уредување заради губење на сесиски податоци.
-Обидете се повторно. Ако сеуште не функционира, пробајте да се одјавите и повторно да се најавите.</strong>',
-'previewconflict' => 'Овој преглед прикажува како ќе изгледа текстот
-внесен во горниот дел кога ќе се зачува страницата.',
-'session_fail_preview_html'=> '<strong>Извинете! Не можевме да го процесираме вашето уредување заради губење на сесиски податоци. </strong>
-
-\'\'Поради тоа што викито има овозможено raw HTML, прегледот е скриен како обезбедување JavaScript напади.\'\'
-
-<strong>Ако е ова е дозволен обид за уредување, ве молиме обидете се повторно. Ако сеуште не функционира, пробајте да се одјавите и повторно да се најавите.</strong>',
-'importing' => 'Увоз во тек $1',
-'editing' => 'Уредување на $1',
-'editingsection' => 'Уредување на $1 (секција)',
-'editingcomment' => 'Уредување на $1 (коментар)',
-'editconflict' => 'Конфликтни уредувања: $1',
-'explainconflict' => 'Некој друг ја променил страницата откако почнавте да ја уредувате.
-Горниот дел за текст ја содржи страницата како што сега постои.
-Вашите промени се прикажани во долниот дел.
-Ќе морате да ги внесете вашите промени со постоечкиот текст.
-<b>Само</b> текстот во горниот дел ќе биде зачуван кога
-ќе кликнете на "Зачувај". <br />',
-'yourtext' => 'Вашиот текст',
-'storedversion' => 'Зачувана верзија',
-'nonunicodebrowser' => '<strong>ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Вашиот прелистувач не е Уникод компатибилен, ве молиме променете го пред да уредувате статија.</strong>',
-'editingold' => '<strong>ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Менувате застарена
-верзија на оваа страница.
-Ако ја зачувате, сите промени по оваа верзија ќе бидат изгубени.</strong>',
-'yourdiff' => 'Разлики',
-'copyrightwarning' => '<div style="display:block;vertical-align: top;width:100%; background:blue; color:#fff; text-align:center; font-weight:bold; font-size:100%;margin-bottom:5px;margin-top:0;margin-left:-5px;margin-right:-4px;">НЕ ПРАЌАЈТЕ ТЕКСТОВИ ЗАШТИТЕНИ СО АВТОРСКИ ПРАВА БЕЗ ДОЗВОЛА!</div><br />
-Имајте во предвив дека сите придонеси кон {{SITENAME}} се смета дека се издадени под $2 (видете $1 за детали). Ако не сакате вашите текстови да бидат слободно уредувани и разменувани, не ги праќајте овде.<br />
-Исто така потврдувате дека вие сте автори на текстот, или сте го копирале од некој слободен извор.',
-'copyrightwarning2' => 'Ве молиме, имајте во предвид дека сите придонеси кон {{SITENAME}} можат да бидат уредувани, менувани или отстранети од други корисници. Ако не сакате вашиот текст да биде менуван и редистрибуиран слободно, не го испраќајте овде.<br />
-Исто така потврдувате дека текстот сте го напишале сами, или сте го копирале од јавен домен или сличен слободен извор (видетe $1 за детали).<br />
-<strong>НЕ ПРАЌАЈТЕ ТЕКСТОВИ ЗАШТИТЕНИ СО АВТОРСКИ ПРАВА БЕЗ ДОЗВОЛА!</strong>',
-'longpagewarning' => '<strong>ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа страница има $1 килобајти; некои
-прелистувачи може да имаат проблеми со уредување на страниците поголеми од 32kb.
-Размислете за разделување на страницата во помали делови.</strong>',
-'longpageerror' => '<strong>ГРЕШКА: Текстот што го внесовте е голем $1 килобајти,
-што е повеќе од максималните $2 килобајти. Неможе да се зачува.</strong>',
-'readonlywarning' => '<strong>ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Базата е заклучена заради одржување,
-па нема да можете да ги зачувате вашите промени сега. Пробајте да го зачувате
-текстот локално и да го пратите подоцна.</strong>',
-'protectedpagewarning' => 'ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа страница е заклучена па само корисници со администраторски привилегии може да ја менуваат. Прочитајте го [[Project:Protected page guidelines|упатството за заштитени страници]].',
-'semiprotectedpagewarning'=> '\'\'\'Забелешка:\'\'\' Оваа страница е заклучена и само регистрирани корисници може да ја уредуваат.',
-'templatesused' => 'Шаблони користени на оваа страница:',
-'edittools' => '<!-- Овој текст ќе се прикаже под формите за уредување и подигнување датотеки. -->',
-'nocreatetitle' => 'Креирањето на нови страници е ограничено',
-'nocreatetext' => 'Овој сајт ја ограничил можноста за креирање нови страници.
-Можете да се вратите назад и да уредите постоечка страница, или [[Special:Userlogin|најавете се или креирајте нова сметка]].',
-'revhistory' => 'Историја на верзиите',
-'nohistory' => 'Не постои историја на верзии за оваа страница.',
-'revnotfound' => 'Верзијата не е пронајдена',
-'revnotfoundtext' => 'Старата верзија на оваа страница неможе да се пронајде.
-Проверете ја URL адресата што ја користевте за пристап до оваа страница.',
-'loadhist' => 'Се вчитува историјата за страницата',
-'currentrev' => 'Тековна верзија',
-'revisionasof' => 'Верзија од $1',
-'old-revision-navigation' => 'Ревизии од $1; $5<br />($6) $3 | $2 | $4 ($7)',
-'previousrevision' => '←Претходна ревизија',
-'nextrevision' => 'Следна верзија→',
-'currentrevisionlink' => 'видете ја тековната верзија',
-'cur' => 'мом',
-'next' => 'след',
-'last' => 'посл',
-'orig' => 'ориг',
-'histlegend' => 'Легенда: (мом) = разлика со моменталната верзија,
-(последна) = разлика со претходната верзија, С = ситна промена.',
-'deletedrev' => '[избришана]',
-'histfirst' => 'Први',
-'histlast' => 'Последни',
-'rev-deleted-comment' => '(коментарот е избришан)',
-'rev-deleted-user' => '(корисничкото име е избришано)',
-'rev-deleted-text-permission'=> '<div class="mw-warning plainlinks">
-Верзијата на оваа страница е избришана од јавните архиви.
-Можеби има повеќе информации во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{PAGENAMEE}}}} историјата на избришани статии].
-</div>',
-'rev-deleted-text-view' => '<div class="mw-warning plainlinks">
-Верзијата на оваа страница беше избришана од јавните архиви.
-Како администратор вие можете да ја погледнете;
-можеби има повеќе информации во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{PAGENAMEE}}}} историјата на избришани статии].
-</div>',
-'rev-delundel' => 'прикажи/сокриј',
-'history-feed-title' => 'Историја на верзиите',
-'history-feed-description'=> 'Историја на верзиите на оваа страница на викито',
-'history-feed-item-nocomment'=> '$1, $2',
-'history-feed-empty' => 'Бараната страница не постои.
-Може била избришана од викито, или преименувана.
-Обидете се да го [[Special:Search|пребарате викито]] за релевантните нови страници.',
-'revisiondelete' => 'Избриши/врати верзии',
-'revdelete-selected' => 'Избрани верзии од [[:$1]]:',
-'revdelete-text' => 'Избришаните верзии сеуште ќе се прикажуваат во историјата на страницата,
-но нивната содржина нема да биде пристапна за јавноста.
-
-Другите администратори на ова вики сеуште ќе можат да го пристапат скриениот текст
-и можат да го вратат преку истиот интерфејс, освен ако не постојат дополнителни
-ограничувања.',
-'revdelete-legend' => 'Постави ограничувања на верзијата:',
-'revdelete-hide-text' => 'Сокриј го текстот на верзијата',
-'revdelete-hide-comment'=> 'Сокриј го описот на измената',
-'revdelete-hide-user' => 'Сокриј име/адреса на уредувачот',
-'revdelete-hide-restricted'=> 'Примени ги овие ограничувања на администраторите исто како и на другите корисници',
-'revdelete-log' => 'Коментар за лог:',
-'revdelete-submit' => 'Примени на следните верзии:',
-'revdelete-logentry' => 'променет приказ на верзија за [[$1]]',
-'difference' => '(Разлика меѓу верзии)',
-'loadingrev' => 'се вчитуваат верзиите за функцијата <em>разл</em>',
-'lineno' => 'Линија $1:',
-'editcurrent' => 'Промени ја моментална верзија на оваа страница',
-'selectnewerversionfordiff'=> 'Изберете понова верзија за споредба',
-'selectolderversionfordiff'=> 'Изберете постара верзија за споредба',
-'compareselectedversions'=> 'Споредете ги избраните верзии',
-'searchresults' => 'Резултати од пребарувањето',
-'searchresulttext' => 'За повеќе информации за пребарување на {{SITENAME}}, видете [[Project:Пребарување|Пребарување на {{SITENAME}}]].',
-'searchsubtitle' => 'За прашалникот "[[:$1]]"',
-'searchsubtitleinvalid' => 'За прашалникот "$1"',
-'badquery' => 'Лошо формиран прашалник за пребарување',
-'badquerytext' => 'Неможевме да го процесираме вашето барање. Најверојатно баравте збор со помалку од три букви, што не е уште подржано. Исто така можеби лошо сте го внесе изразот, како "риба ии коски". Обидете се повторно.',
-'matchtotals' => 'Прашалникот "$1" најде $2 наслови на страници
-и текст од $3 страници.',
-'noexactmatch' => '\'\'\'Нема статија со наслов „$1“.\'\'\' Можете да ја [[:$1|креирате оваа статија]].',
-'titlematches' => 'Насловот на статијата одговара',
-'notitlematches' => 'Ниеден текст на насловите не одговара',
-'textmatches' => 'Текстот на статијата одговара',
-'notextmatches' => 'Ниеден текст во статиите не одговара',
-'prevn' => 'претходни $1',
-'nextn' => 'следни $1',
-'viewprevnext' => 'Видете ($1) ($2) ($3).',
-'showingresults' => 'Прикажувам под <b>$1</b> резултати почнувајќи од #<b>$2</b>.',
-'showingresultsnum' => 'Прикажувам под <b>$3</b> резултати во #<b>$2</b>.',
-'nonefound' => '<strong>Забелешка</strong>: неуспешни барања
-најчесто се предизвикани од барање на чести зборови како "има" и "од",
-кои не се индексираат, или пак, со внесување на повеќе од еден критериуми (се прикажуваат
-само страници кои ги содржат сите барани зборови).',
-'powersearch' => 'Барај',
-'powersearchtext' => 'Барајте во именските простори :<br />$1<br />$2 Листа на пренасочувања<br />Барај $3 $9',
-'searchdisabled' => '{{SITENAME}}пребарувањето е привремено исклучено. Во меѓувреме, можете да барате преку Google (подолу), што може да даде застарени резултати.',
-'blanknamespace' => '(Главна)',
-'preferences' => 'Прилагодувања',
-'prefsnologin' => 'Не сте најавени',
-'prefsnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:Userlogin|најавени]] за промена на прилагодувањата.',
-'prefsreset' => 'Воспоставени се стандардните прилагодувања.',
-'qbsettings' => 'Лента за брз избор',
-'changepassword' => 'Промени лозинка',
-'skin' => 'Маска',
-'math' => 'Математички операции',
-'dateformat' => 'Приказ на време',
-'datedefault' => 'Небитно',
-'datetime' => 'Дата и време',
-'math_failure' => 'Неможам да парсирам',
-'math_unknown_error' => 'непозната грешка',
-'math_unknown_function' => 'непозната функција',
-'math_lexing_error' => 'лексичка грешка',
-'math_syntax_error' => 'синтаксна грешка',
-'math_image_error' => 'неуспешна PNG конверзија',
-'math_bad_tmpdir' => 'Невозможно е создавањето на привремен директориум за математичките операции',
-'math_bad_output' => 'Невозможно е создавањето на аутпут директориум за математичките операции',
-'math_notexvc' => 'Недостасува извршната датотека texvc; ве молиме видете math/README за подесувања.',
-'prefs-personal' => 'Кориснички податоци',
-'prefs-rc' => 'Скорешни промени и никулци',
-'prefs-watchlist' => 'Список на набљудувања',
-'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови за прикажување во листата на набљудување:',
-'prefs-watchlist-edits' => 'Број на уредувања за прикажување во проширената листа на набљудување:',
-'prefs-misc' => 'Разно',
-'saveprefs' => 'Запамти ги прилагодувањата',
-'resetprefs' => 'Ресетирај ги прилагодувањата',
-'oldpassword' => 'Стара лозинка',
-'newpassword' => 'Нова лозинка:',
-'retypenew' => 'Повторно внесување на нова лозинка',
-'textboxsize' => 'Димензии на кутијата за текст',
-'rows' => 'Редови:',
-'columns' => 'Колони',
-'searchresultshead' => 'Опции за пребарување',
-'resultsperpage' => 'Резултати по страница',
-'contextlines' => 'Линии по резултати',
-'contextchars' => 'Карактери од содржината по линија',
-'stubthreshold' => 'Граница за прикажување на никулци:',
-'recentchangescount' => 'Број на наслови во скорешни промени',
-'savedprefs' => 'Вашите прилагодувања се зачувани.',
-'timezonelegend' => 'Временска зона',
-'timezonetext' => 'Внесете колку часови вашето локално време се разликува од серверското време (UTC).',
-'localtime' => 'Локално време',
-'timezoneoffset' => 'Отстапка',
-'servertime' => 'Серверското време е',
-'guesstimezone' => 'Пополни од прелистувачот',
-'allowemail' => 'Дозволи е-пошта од други корисници',
-'defaultns' => 'Барај во овие именски простори по основно:',
-'default' => 'по основно',
-'files' => 'Датотеки',
-'userrights-lookup-user'=> 'Управувај со корисничките групи',
-'userrights-user-editname'=> 'Внеси корисничко име:',
-'editusergroup' => 'Уреди кориснички групи',
-'userrights-editusergroup'=> 'Уреди ги корисничките групи',
-'saveusergroups' => 'Зачувај ги корисничките групи',
-'userrights-groupsmember'=> 'Член на:',
-'userrights-groupsavailable'=> 'Достапни групи:',
-'userrights-groupshelp' => 'Изберете групи од кои сакате да го отстраните корисникот или да го додадете. Групите што не се избрани нема да бидат променети. Можете да деселектирате група со CTRL + лев клик',
-'userrights-logcomment' => 'Изменето членството на групата од $1 до $2',
-'group' => 'Група:',
-'group-bot' => 'Ботови',
-'group-sysop' => 'Администратори',
-'group-bureaucrat' => 'Бирократи',
-'group-steward' => 'Стјуарди',
-'group-all' => '(сите)',
-'group-bot-member' => 'Бот',
-'group-sysop-member' => 'Администратор',
-'group-bureaucrat-member'=> 'Бирократ',
-'group-steward-member' => 'Стјуард',
-'grouppage-bot' => 'Project:Ботови',
-'grouppage-sysop' => 'Project:Администратори',
-'grouppage-bureaucrat' => 'Project:Бирократи',
-'changes' => 'промени',
-'recentchanges' => 'Скорешни промени',
-'recentchangestext' => 'Забележете ги најновите промени на викито на оваа страница.',
-'rcnote' => 'Подолу е листа на последните <strong>$1</strong> промени во последните <strong>$2</strong> дена, почнувајќи од $3.',
-'rcnotefrom' => 'Подолу се промените од <b>$2</b> (се прикажуваат до <b>$1</b>).',
-'rclistfrom' => 'Прикажи ги новите промени почнувајќи од $1',
-'rcshowhideminor' => '$1 ситни промени',
-'rcshowhidebots' => '$1 ботови',
-'rcshowhideliu' => '$1 најавени корисници',
-'rcshowhideanons' => '$1 анонимни корисници',
-'rcshowhidepatr' => '$1 проверени уредувања',
-'rcshowhidemine' => '$1 мои уредувања',
-'rclinks' => 'Прикажи ги последните $1 промени во последните $2 дена<br />$3',
-'diff' => 'разл',
-'hist' => 'ист',
-'hide' => 'Сокриј',
-'show' => 'Прикажи',
-'minoreditletter' => 'с',
-'newpageletter' => 'Н',
-'number_of_watching_users_pageview'=> '[$1 корисници кои набљудуваат]',
-'rc_categories' => 'Ограничи на категории (раздели со "|")',
-'rc_categories_any' => 'Било кои',
-'upload' => 'Подигни датотека',
-'uploadbtn' => 'Подигни датотека',
-'reupload' => 'Повторно подигни',
-'reuploaddesc' => 'Врати се во формуларот за подигнување.',
-'uploadnologin' => 'Не сте најавени',
-'uploadnologintext' => 'Морате да бидете [[Special:Userlogin|најавени]] за да подигнувате датотеки.',
-'upload_directory_read_only'=> 'Веб серверот неможе да запишува во папката за подигнување ($1).',
-'uploaderror' => 'Грешка во подигнувањето',
-'uploadtext' => 'Користете го долниот формулар за да подигнете нови датотеки, а за да гледате или пребарувате претходно подигнати слики одете на [[Special:Imagelist|листата на подигнати датотеки]], подигнувањата и бришењата се истотака запишани во [[Special:Log|дневникот на проектот]]. Исто така мора да го штиклирате полето дека не прекршувате некои авторски права со подигнувањето на датотеката. Притиснете го копчето "Подигни датотека" за да го завршите подигнувањето. За да внесете слика во страница, користете врска во обликот
-
-* \'\'\'<nowiki>[[Image:File.jpg]]</nowiki>\'\'\'
-* \'\'\'<nowiki>[[Image:File.png|alt text]]</nowiki>\'\'\'
-или за директно поврзување со датотеката
-* \'\'\'<nowiki>[[Media:File.ogg]]</nowiki>\'\'\'',
-'uploadlog' => 'дневник на подигнувањата',
-'uploadlogpage' => 'Дневник на подигнувањата',
-'uploadlogpagetext' => 'Подолу е листа на најновите подигнувања на датотеки.',
-'filename' => 'Име на датотеката',
-'filedesc' => 'Опис',
-'fileuploadsummary' => 'Опис (автор, извор, итн):',
-'filestatus' => 'Авторски права',
-'filesource' => 'Извор',
-'copyrightpage' => 'Project:Авторски права',
-'copyrightpagename' => '{{SITENAME}} авторски права',
-'uploadedfiles' => 'Подигнати датотеки',
-'ignorewarning' => 'Игнорирај ги предупредувањата и зачувај ја датотеката.',
-'ignorewarnings' => 'Игнорирај ги сите предупредувања',
-'minlength' => 'Имињата на сликите мораат да имаат барем три букви.',
-'illegalfilename' => 'Името на датотеката "$1" содржи знаци што не се дозволени во наслов на страници. Ве молиме преименувајте ја датотеката и подигнете ја пак.',
-'badfilename' => 'Името на сликата е променето во "$1".',
-'badfiletype' => '".$1" не е препорачано име за слика.',
-'largefile' => 'Се препорачува датотеките да не бидат поголеми од $1 бајти; оваа датотека тежи $2 бајти',
-'largefileserver' => 'Датотеката е поголема од максималната дозволена големина.',
-'emptyfile' => 'Датотеката што ја подигнавте е празна. Ова може да е поради грешка во името на датотеката. Ве молиме проверете дали навистина сакате да ја подигнете оваа датотека.',
-'fileexists' => 'Датотека со ова име веќе постои, проверете $1 ако не сте сигурни дали сакате да го промените.',
-'fileexists-forbidden' => 'Датотека со тоа име веќе постои; ве молиме вратете се и подигнете ја оваа датотека под друго име.
-[[Image:$1|thumb|center|$1]]',
-'fileexists-shared-forbidden'=> 'Датотека со ова име веќе постои во заедничкиот склад; ве молиме вратете се и повторно подигнете ја датотеката под ново име. [[Image:$1|thumb|center|$1]]',
-'successfulupload' => 'Успешно подигнување',
-'fileuploaded' => 'Датотеката "$1" е успешно подигната.
-Ве молиме следете ја оваа врска: ($2) до страницата за опис и пополнете
-ги информациите за датотеката - од каде доаѓа, кога е
-направена, и од кого, и било што друго што знаете за неа. Ако ова е слика, може да ја вметнете на
-следниов начин: <tt><nowiki>[[Слика:$1|мини|Опис]]</nowiki></tt>',
-'uploadwarning' => 'Предупредување при подигнување',
-'savefile' => 'Зачувај',
-'uploadedimage' => 'подигнато "[[$1]]"',
-'uploaddisabled' => 'Извинете, подигнувањето е забрането.',
-'uploaddisabledtext' => 'Подигнувања на датотеки не се дозволени на ова вики.',
-'uploadscripted' => 'Датотеката содржи HTML код или скрипта што може да биде погрешно интерпретира од прелистувачот.',
-'uploadcorrupt' => 'Датотеката е неисправна или има неточна наставка. Ве молиме проверете ја датотеката и подигнете ја повторно.',
-'uploadvirus' => 'Оваа датотека содржи вирус! Детално: $1',
-'sourcefilename' => 'Изворно име',
-'destfilename' => 'Целно име',
-'filewasdeleted' => 'Датотека со ова име претходно била подигната и потоа избришана. Погледнете го $1 пред да продолжите со подигнувањето.',
-'license' => 'Лиценца',
-'nolicense' => 'Нема',
-'imagelist' => 'Листа на слики',
-'imagelisttext' => 'Подолу е листа на $1 подредени слики $2.',
-'imagelistforuser' => 'Ова ги прикажува само сликите подигнати од $1.',
-'getimagelist' => 'вчитување на листата',
-'ilsubmit' => 'Барај',
-'showlast' => 'Прикажи ги последните $1 подредени слики по $2.',
-'byname' => 'по име',
-'bydate' => 'по време',
-'bysize' => 'по големина',
-'imgdelete' => 'избр',
-'imgdesc' => 'опис',
-'imglegend' => 'Легенда: (опис) = прикажи/промени го описот на сликата.',
-'imghistory' => 'Историја на сликата',
-'revertimg' => 'врт',
-'deleteimg' => 'избр',
-'deleteimgcompletely' => 'Избриши ги сите верзии',
-'imghistlegend' => 'Легенда: (мом) = ова е моменталната слика, (избр) = ја брише оваа стара верзија, (врт) = врати кон оваа стара верзија. <br /><i>Кликни на датум за да ги видиш сите слики пратени на тој датум</i>.',
-'imagelinks' => 'Врски кон сликата',
-'linkstoimage' => 'Следните страници ја користат оваа слика:',
-'nolinkstoimage' => 'Нема страници кои ја користат оваа слика',
-'sharedupload' => 'Оваа датотека е заедничка и може да се користи од други проекти.',
-'shareduploadwiki' => 'Ве молиме видете $1 за понатамошна информација.',
-'shareduploadwiki-linktext'=> 'страница за опис на датотеката',
-'noimage' => 'Не постои датотека со тоа име, можете $1',
-'noimage-linktext' => 'да го подигнете',
-'uploadnewversion-linktext'=> 'Подигни нова верзија на оваа датотека',
-'mimesearch' => 'MIME пребарување',
-'mimetype' => 'MIME тип:',
-'download' => 'преземи',
-'unwatchedpages' => 'Ненабљудувани страници',
-'listredirects' => 'Листа на пренасочувања',
-'unusedtemplates' => 'Неискористени шаблони',
-'unusedtemplatestext' => 'Оваа страница ги прикажува сите страници во шаблонскиот именски простор кои не се вклучени во некоја друга страница. Не заборавајте да ги проверите другите врски во шаблоните пред да ги избришете.',
-'unusedtemplateswlh' => 'други врски',
-'randomredirect' => 'Случајно пренасочување',
-'statistics' => 'Статистики',
-'sitestats' => 'Статистики за {{SITENAME}}',
-'userstats' => 'Статистики за корисници',
-'sitestatstext' => 'Има вкупно \'\'\'$1\'\'\' страници во базата.
-Оваа бројка вклучува "разговор" страници, страници за {{SITENAME}}, минимални
-"никулци", пренасочувања, и други страници кои најверојатно не се сметаат за статии.
-Без нив, има \'\'\'$2\'\'\' стрници кои се вистински статии.
-
-\'\'\'$8\'\'\' датотеки се подигнати.
-
-Има вкупно \'\'\'$3\'\'\' прегледи на страници, и \'\'\'$4\'\'\' промени на страници откако овој
-софтвер беше поставен.
-Тоа се сведува на \'\'\'$5\'\'\' просечни менувања по страница, и \'\'\'$6\'\'\' прегледувања по страница.
-
-Должината на [http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Job_queue редицата за работи] изнесува \'\'\'$7\'\'\'.',
-'userstatstext' => 'Има вкупно \'\'\'$1\'\'\' регистрирани корисници.
-\'\'\'$2\'\'\' (или \'\'\'$4%\'\'\') од нив се администратори (види $3).',
-'disambiguations' => 'Страници за појаснување',
-'disambiguationspage' => 'Project:Врски до страници за појаснување',
-'disambiguationstext' => 'Следните статии посочуваат кон <i>појаснителна страница</i>. Тие треба да посочуваат кон соодветниот наслов.<br />Страница се третира како појаснителна ако е поврзана од $1.<br />Овде <i>НЕ</i> се прикажуваат врски од други именски простори.',
-'doubleredirects' => 'Двојни пренасочувања',
-'doubleredirectstext' => 'Секој ред содржи врски кон првото и второто пренасочување, којшто обично ја посочува <i>вистинската</i> целна страница кон кое првото пренасочување би требало да насочува.',
-'brokenredirects' => 'Прекинати пренасочувања',
-'brokenredirectstext' => 'Следните пренасочувања покажуваат кон непостоечка статија.',
-'nbytes' => '$1 бајти',
-'ncategories' => '$1 категории',
-'nlinks' => '$1 врски',
-'nmembers' => '$1 {{PLURAL:$1|член|членови}}',
-'nrevisions' => '$1 верзија',
-'nviews' => '$1 прегледувања',
-'lonelypages' => 'Осамени страници',
-'uncategorizedpages' => 'Некатегоризирани страници',
-'uncategorizedcategories'=> 'Некатегоризирани категории',
-'uncategorizedimages' => 'Некатегоризирани слики',
-'unusedcategories' => 'Неискористени категории',
-'unusedimages' => 'Неискористени слики',
-'popularpages' => 'Популарни страници',
-'wantedcategories' => 'Барани категории',
-'wantedpages' => 'Барани страници',
-'mostlinked' => 'Најмногу врски до страници',
-'mostlinkedcategories' => 'Најмногу врски до категории',
-'mostcategories' => 'Статии со најмногу категории',
-'mostimages' => 'Најмногу врски до слики',
-'mostrevisions' => 'Статии со најмногу верзии',
-'allpages' => 'Сите страници',
-'prefixindex' => 'Список на префикси',
-'randompage' => 'Случајна страница',
-'shortpages' => 'Кратки страници',
-'longpages' => 'Долги страници',
-'deadendpages' => 'Ќорсокак страници',
-'listusers' => 'Листа на корисници',
-'specialpages' => 'Специјални страници',
-'spheading' => 'Специјални страници за сите корисници',
-'restrictedpheading' => 'Специјални страници со ограничен пристап',
-'recentchangeslinked' => 'Поврзани промени',
-'rclsub' => '(до страници поврзани од "$1")',
-'newpages' => 'Нови страници',
-'ancientpages' => 'Најстари статии',
-'intl' => 'Меѓујазични врски',
-'move' => 'Премести',
-'movethispage' => 'Премести ја оваа страница',
-'unusedimagestext' => '<p>Имајте во предвид дека други веб сајтови може да имаат врска кон слика
-со директна URL, па може сеуште да се прикажуваат иако
-активно се користат.</p>',
-'unusedcategoriestext' => 'Следните категории постојат и покрај тоа што ниедна статија и категорија не ги користи.',
-'booksources' => 'Печатени извори',
-'categoriespagetext' => 'Во викито постојат следниве категории.',
-'data' => 'Податоци',
-'userrights' => 'Управување со кориснички права',
-'groups' => 'Кориснички групи',
-'booksourcetext' => 'Подолу имате листа на сите врски до други веб сајтови кои
-продаваат нови или користени книги, и може да имаат повеќе информации
-за книгите што ги барате.',
-'alphaindexline' => '$1 во $2',
-'version' => 'Верзија',
-'log' => 'Дневници',
-'alllogstext' => 'Комбиниран приказ на дневници на подигнувања, бришења, заштита, блокирање и администраторски. Можете да го стесните прегледот преку избор на вид на дневник, име на корисник, или односната страница.',
-'logempty' => 'Нема одговарачки записи во дневникот.',
-'nextpage' => 'Следна страница ($1)',
-'allpagesfrom' => 'Прикажи страници кои започнуваат од:',
-'allarticles' => 'Сите статии',
-'allnonarticles' => 'Сите не-статии',
-'allinnamespace' => 'Сите страници (именски простор $1)',
-'allnotinnamespace' => 'Сите страници (кои не се во именскиот простор $1)',
-'allpagesprev' => 'Претходна',
-'allpagesnext' => 'Следна',
-'allpagessubmit' => 'Оди',
-'allpagesprefix' => 'Прикажи страници со префикс:',
-'mailnologin' => 'Нема адреса за праќање',
-'mailnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:Userlogin|најавени]] и да имате валидна е-поштенска адреса во вашите [[Special:Preferences|прилагодувања]] за да испратите е-пошта до други корисници.',
-'emailuser' => 'Е-пошта до овој корисник',
-'emailpage' => 'Е-пошта до корисникот',
-'emailpagetext' => 'Ако овој корисник внесол валидна е-адреса во неговите или нејзините прилагодувања, долниот формулар ќе прати една порака. Е-поштенската адреса што ја внесовте во вашите прилагодувања ќе се прикаже во "Од" полето на пораката, со што примачот ќе може да ви одговори.',
-'usermailererror' => 'Настана следната грешка:',
-'defemailsubject' => '{{SITENAME}} е-пошта',
-'noemailtitle' => 'Нема е-поштенска адреса',
-'noemailtext' => 'Овој корисник нема наведено валидна е-поштенска адреса, или избрал да не прима е-пошта од други корисници.',
-'emailfrom' => 'Од',
-'emailto' => 'До',
-'emailsubject' => 'Тема',
-'emailmessage' => 'Порака',
-'emailsend' => 'Прати',
-'emailsent' => 'Е-поштата е пратена',
-'emailsenttext' => 'Вашата е-пошта е пратена.',
-'watchlist' => 'Моите набљудувани страници',
-'nowatchlist' => 'Немате елементи во вашите набљудувани страници.',
-'watchlistcount' => '\'\'\'Имате $1 записи во вашата набљудувана листа, заедно со страници за разговор.\'\'\'',
-'clearwatchlist' => 'Избриши ја листата за набљудување',
-'watchlistcleartext' => 'Сигурно сакате да ги избришете?',
-'watchlistclearbutton' => 'Избриши ја листата на набљудувани страници',
-'watchlistcleardone' => 'Вашата листа на набљудувани страници е избришана. $1 записи беа избришани.',
-'watchnologin' => 'Не сте најавени',
-'watchnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:Userlogin|најавени]] за да се модифицира вашата листа на набљудувани страници.',
-'addedwatch' => 'Додадено во набљудувани страници',
-'addedwatchtext' => 'Страницата"$1" е додадена во вашите [[Special:Watchlist|набљудувани страници]]. Идните промени на оваа страница и поврзаните со неа Страници за разговор ќе бидат прикажани овде и страницата ќе се прикаже \'\'\'задебелена\'\'\' во [[Special:Recentchanges|листата на скорешни промени]] за да можете полесно да ја изберете. <p>Ако подоцна сакате да ја отстраните страницата од набљудувани страници, кликнете на "Престани набљудување" .',
-'removedwatch' => 'Отстрани ја страницата од набљудуваните страници',
-'removedwatchtext' => 'Страницата "$1" е отстранета од набљудуваните страници.',
-'watch' => 'Набљудувај',
-'watchthispage' => 'Набљудувајте ја оваа страница',
-'unwatch' => 'Престани набљудување',
-'unwatchthispage' => 'Престани набљудување',
-'notanarticle' => 'Не е статија',
-'watchnochange' => 'Ниедна од вашите набљудувани страници не беше уредувана во прикажаниот период.',
-'watchdetails' => '($1 страници набљудувани без да се бројат страниците за разговор; $2 уредувани страници во избраното време; $3... <a href=\'$4\'>прикажи и уреди ја целосната листа</a>.)',
-'wlheader-enotif' => '* Известувањето по е-пошта е вклучено.',
-'wlheader-showupdated' => '* Страниците кои се променети од вашата последна посета се прикажани со \'\'\'задебелени\'\'\' букви',
-'watchmethod-recent' => 'Проверување на скорешните уредувања на набљудуваните страници',
-'watchmethod-list' => 'Проверување на скорешните уредувања на набљудуваните страници',
-'removechecked' => 'Отстрани ги означените елементи од набљудуваните страници',
-'watchlistcontains' => 'Вие набљудувате $1 страници.',
-'watcheditlist' => 'Ова е азбучна листа на вашите
-набљудувани страници. Означете ги полињата на страниците кои сакате да ги остраните од вашата листа и кликнете го копчето \'Отстрани го избраното\'
-на дното на екранот (бришењето на страница исто така ги брише и поврзаните статии за разговор, и обратно).',
-'removingchecked' => 'Отстранување на избраните елементи од списокот...',
-'couldntremove' => 'Не може да се отстрани елементот \'$1\'...',
-'iteminvalidname' => 'Проблем со елементот \'$1\', неважечко име...',
-'wlnote' => 'Подолу се последните $1 промени во последните <b>$2</b> часа.',
-'wlshowlast' => 'Прикажи ги последните $1 часа $2 денови $3',
-'wlsaved' => 'Ова е зачувана верзија од листата на набљудувани страници.',
-'wlhideshowown' => '$1 на моите уредувања.',
-'wlhideshowbots' => '$1 уредувања на ботови',
-'wldone' => 'Готово.',
-'enotif_mailer' => '{{SITENAME}} Систем за известување',
-'enotif_reset' => 'Означи ги сите страници како посетени',
-'enotif_newpagetext' => 'Ова е нова страница.',
-'changed' => 'променет',
-'created' => 'создадена',
-'enotif_subject' => '{{SITENAME}} страницата $PAGETITLE беше $CHANGEDORCREATED од $PAGEEDITOR',
-'enotif_lastvisited' => 'Видете $1 за сите промени од вашата последна посета.',
-'enotif_body' => 'Драги $WATCHINGUSERNAME,
-
-страницата $PAGETITLE на {{SITENAME}} беше $CHANGEDORCREATED на $PAGEEDITDATE од $PAGEEDITOR, видете $PAGETITLE_URL за сегашната верзија.
-
-$NEWPAGE
-
-Резиме: $PAGESUMMARY $PAGEMINOREDIT
-
-Контактирајте го уредувачот:
-е-пошта: $PAGEEDITOR_EMAIL
-вики: $PAGEEDITOR_WIKI
-
-Веќе нема да има известувања за следните промени освен ако не ја посетите оваа страница. Исто така треба да ги ресетирате знаменцата за известување за сите ваши набљудувани страни во соодветната листа.
-
- Вашиот пријателски {{SITENAME}} систем за известување
-
---
-За да ги промените прилагодувањата за набљудување, посетете
-{{fullurl:Special:Watchlist/edit}}
-
-Фидбек и помош:
-{{fullurl:Help:Содржина}}',
-'deletepage' => 'Избриши ја страницата',
-'confirm' => 'Потврди',
-'excontent' => 'содржината беше: \'$1\'',
-'excontentauthor' => 'содржината беше: \'$1\' (и единствениот автор беше \'$2\')',
-'exbeforeblank' => 'содржината пред бришењето беше: \'$1\'',
-'exblank' => 'страницата беше празна',
-'confirmdelete' => 'Потврди го бришењето',
-'deletesub' => '(Бришам "$1")',
-'historywarning' => 'Предупредување: Страницата која сакате да ја избришете има историја:',
-'confirmdeletetext' => 'На пат сте трајно да избришете страница или слика заедно со нејзината историја од базата на податоци. Ве молиме потврдете дека имате намера да го направите ова, и дека ги разбирате последиците, и дека го правите ова во согласност со [[Project:Википедија политика|нашата политика на однесување]].',
-'actioncomplete' => 'Дејството беше извршено',
-'deletedtext' => '"$1" беше избришана. Видете $2 за досие на скорешните бришења.',
-'deletedarticle' => 'избришано "[[$1]]"',
-'dellogpage' => 'Дневник на бришењата',
-'dellogpagetext' => 'Подолу имате листа на последните бришења.',
-'deletionlog' => 'дневник на бришењата',
-'reverted' => 'Вратено на претходната верзија',
-'deletecomment' => 'Причина за бришење',
-'imagereverted' => 'Враќањето на претходната верзија е успешно.',
-'rollback' => 'Врати промени',
-'rollback_short' => 'Врати',
-'rollbacklink' => 'Врати',
-'rollbackfailed' => 'Враќањето беше неуспешно',
-'cantrollback' => 'Не може да се врати последната промена, последниот автор е истовремено и единствен.',
-'alreadyrolled' => 'Не може да се врати последната верзија [[$1]] на [[User:$2|$2]] ([[User talk:$2|Разговор]]); некој веќе ја уредил или ги вратил промените на страницата.
-
-Последното уредување беше на [[User:$3|$3]] ([[User talk:$3|Разговор]]).',
-'editcomment' => 'Коментарот на уредувањето беше: "<i>$1</i>".',
-'revertpage' => 'Отстрането уредување на [[Special:Contributions/$2|$2]], вратено на последната верзија на [[User:$1|$1]]',
-'sessionfailure' => 'Има проблем со вашата сесија;
-оваа акција е откажана како превентива против преземање сесии.
-Кликнете го копчето „назад“ и повторно вчитајте ја страницата
-од која дојдовте и обидете се повторно.',
-'protectlogpage' => 'Дневник на заштитата',
-'protectlogtext' => 'Подолу е листа на отклучувања/заклучувања на страницата. Видете [[Project:Заштитена страница]] за повеќе информации.',
-'protectedarticle' => 'заштитена "[[$1]]"',
-'unprotectedarticle' => 'отстранета заштита на "[[$1]]"',
-'protectsub' => '(Заштитување "$1")',
-'confirmprotecttext' => 'Дали навистина сакате да ја заштитите оваа страница?',
-'confirmprotect' => 'Потврдете ја заштитата',
-'protectmoveonly' => 'Заштити само од преместувања',
-'protectcomment' => 'Причина за заштитување',
-'unprotectsub' => '(Отстранување на заштитата на "$1")',
-'confirmunprotecttext' => 'Дали навистина сакате да ја отстраните заштитата на оваа страница?',
-'confirmunprotect' => 'Потврдете го отстранувањето на заштитата',
-'unprotectcomment' => 'Причина за отстранување на заштитата',
-'protect-unchain' => 'Отклучи ја можноста за преместување',
-'protect-text' => 'Овде можете да го погледнете или смените нивото на заштита за страницата <strong>$1</strong>.
-Ве молиме прво прочитајте ги [[Project:Protected page|упатствата]].',
-'protect-viewtext' => 'Вашата сметка нема дозвола за промена на нивоа
-на заштита за страници. Еве ги моменталните подесувања за страницата <strong>$1</strong>:',
-'protect-default' => '(по основно)',
-'protect-level-autoconfirmed'=> 'Блокирај ги нерегистрираните корисници',
-'protect-level-sysop' => 'Само администратори',
-'restriction-edit' => 'Уреди',
-'restriction-move' => 'Премести',
-'undelete' => 'Врати ја избришаната страница',
-'undeletepage' => 'Погледај и врати ги избришаните страници',
-'viewdeletedpage' => 'Прегледај ги избришаните страници',
-'undeletepagetext' => 'Следните страници се избришани, но сеуште се во архивата и можат да бидат обновени. Архивата може периодично да се чисти.',
-'undeleteextrahelp' => 'За да ја вратите целата страница, одселектирајте ги сите полиња
-и кликнете на \'\'\'\'\'Врати\'\'\'\'\'. За да извршите селективно враќање,
-селектирајте ги полињата до соодветните ревизии за враќање и кликнете
-на \'\'\'\'\'Врати\'\'\'\'\'. Со кликнување на \'\'\'\'\'Ресетирај\'\'\'\'\' ги бришете
-коментарот и сите полиња за штиклирање.',
-'undeletearticle' => 'Обновување на избришана страница',
-'undeleterevisions' => '$1 архивирани верзии',
-'undeletehistory' => 'Ако ја обновите страницата, сите верзии ќе бидат вратени во историјата.
-Ако нова страница со исто име е создадена по бришењето, обновените
-верзии ќе се појават во претходната историја, и тековната верзија на постоечката страница
-нема да биде автоматски заменета.',
-'undeletehistorynoadmin'=> 'Оваа статија беше избришана. Причината за бришењето е наведена подолу,
-заедно со информации за корисникот кој ја уредувал страницата пред бришењето. Целиот текст
-од избришаните верзии е достапен само за администраторите.',
-'undeleterevision' => 'Избришана ревизија на $1',
-'undeletebtn' => 'Обнови!',
-'undeletereset' => 'Ресетирај',
-'undeletecomment' => 'Коментар:',
-'undeletedarticle' => 'обновена "[[$1]]"',
-'undeletedrevisions' => '$1 обновени верзии',
-'undeletedrevisions-files'=> 'вратени $1 ревизии и $2 датотеки',
-'undeletedfiles' => 'Вратени $1 датотеки',
-'cannotundelete' => 'Враќањето не успеа, некој друг можеби ја вратил стрницата претходно.',
-'undeletedpage' => '<big>\'\'\'$1 е обновена\'\'\'</big>
-
-Видете ја [[Special:Log/delete|историјата на бришења]] за листа на скоро избришани и обновени страници.',
-'namespace' => 'Именски простор:',
-'invert' => 'Обратен избор',
-'contributions' => 'Придонеси',
-'mycontris' => 'Моите придонеси',
-'contribsub' => 'За $1',
-'nocontribs' => 'Не се пронајдени промени што одговараат на овој критериум.',
-'ucnote' => 'Подолу се последните <b>$1</b> промени на корисникот, во последните <b>$2</b> дена.',
-'uclinks' => 'Гледај ги последните $1 промени; гледај ги последните $2 дена.',
-'uctop' => ' (врв)',
-'newbies' => 'новајлија',
-'sp-newimages-showfrom' => 'Прикажи ги новите слики почнувајќи од $1',
-'sp-contributions-newest'=> 'Најнови',
-'sp-contributions-oldest'=> 'Најстари',
-'sp-contributions-newer'=> 'Нови $1',
-'sp-contributions-older'=> 'Стари $1',
-'sp-contributions-newbies-sub'=> 'За новајлии',
-'whatlinkshere' => 'Што е поврзано со ова',
-'notargettitle' => 'Нема цел',
-'notargettext' => 'Не одредивте целна страница или корисник
-на кој би се применила функцијата.',
-'linklistsub' => '(Листа на врски)',
-'linkshere' => 'Следните страници се поврзани овде:',
-'nolinkshere' => 'Ниедна страница не е поврзана овде.',
-'isredirect' => 'пренасочувачка страница',
-'istemplate' => 'вклучување',
-'blockip' => 'Блокирај го корисникот',
-'blockiptext' => 'Користете го долниот формулар да го забраните пристапот за пишување
-од одредена IP адреса или корисничко име.
-Ова единствено треба да се прави за да се спречи вандализам, и во
-согласност со [[Project:Википедија политика|политиката]].
-Пополнете конкретна причина подолу (на пример, цитирање на конкретни
-страници што биле вандализирани).',
-'ipaddress' => 'IP адреса',
-'ipadressorusername' => 'IP адреса или корисничко име',
-'ipbexpiry' => 'Истек на рокот',
-'ipbreason' => 'Причина',
-'ipbsubmit' => 'Блокирај го овој корисник',
-'ipbother' => 'Друг рок',
-'ipboptions' => '2 часа:2 hours,1 ден:1 day,3 дена:3 days,1 недела:1 week,2 недели:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite',
-'ipbotheroption' => 'друго',
-'badipaddress' => 'Невалидна IP адреса',
-'blockipsuccesssub' => 'Успешно блокирање',
-'blockipsuccesstext' => '"$1" беше блокиран.
-<br />Видете ја [[Special:Ipblocklist|листата на блокирани IP адреси]] за преглед на блокирањата.',
-'unblockip' => 'Деблокирај го корисникот',
-'unblockiptext' => 'Користете го долниот формулар да го обновите правото на пишување на претходно блокирана IP адреса или корисничко име.',
-'ipusubmit' => 'Деблокирај ја оваа адреса',
-'unblocked' => '[[User:$1|$1]] беше одблокиран',
-'ipblocklist' => 'Листа на блокирани IP адреси и кориснички имиња',
-'blocklistline' => '$1, $2 го блокираше $3 ($4)',
-'infiniteblock' => 'бесконечно',
-'expiringblock' => 'истекува на $1',
-'ipblocklistempty' => 'Листата на блокирања е празна.',
-'blocklink' => 'блокирај',
-'unblocklink' => 'деблокирај',
-'contribslink' => 'придонеси',
-'autoblocker' => 'Автоматски сте блокирани бидејќи делите IP адреса со "$1". Причина "$2".',
-'blocklogpage' => 'Дневник на блокирања',
-'blocklogentry' => 'блокиран "[[$1]]" со истек на рокот $2',
-'blocklogtext' => 'Ова е дневник на блокирањата и деблокирањата, извршени од овој корисник. Автоматски
-блокираните IP адреси не се наведени. Видете ја [[Special:Ipblocklist|листата на блокирани IP адреси]] за листа на тековни забрани и блокирања.',
-'unblocklogentry' => 'деблокиран "$1"',
-'range_block_disabled' => 'Администраторската можност да блокираат IP групи е исклучена.',
-'ipb_expiry_invalid' => 'Неважечки истек на рок.',
-'ip_range_invalid' => 'Неважечки интервал за IP адреси.',
-'proxyblocker' => 'Прокси блокирач',
-'proxyblockreason' => 'Вашата IP адреса е блокирана бидејќи е отворено прокси. Ве молиме контактирајте со вашиот доставувач на Интернет услуги или техничката поддршка и информирајте ги за овој сериозен безбедносен проблем.',
-'proxyblocksuccess' => 'Готово.',
-'sorbsreason' => 'Вашата IP адреса е запишана како отворено прокси во [http://www.sorbs.net SORBS] DNSBL.',
-'sorbs_create_account_reason'=> 'Вашата IP адреса е наведена како отворено прокси во [http://www.sorbs.net SORBS] DNSBL. Неможете да креирате сметка',
-'lockdb' => 'Заклучи ја базата',
-'unlockdb' => 'Отклучи ја базата',
-'lockdbtext' => 'Заклучувањето на базата ќе им ја укине можноста на сите корисници да уредуваат страници, да ги менуваат нивните прилагодувања, да ги уредуваат нивните листи на набљудувани страници, и се останато што бара промени во базата. Ве молиме потврдете дека ова е вашата намера, и дека ќе ја отклучите базата кога ќе ја завршите работата околу нејзиното одржување.',
-'unlockdbtext' => 'Отклучувањето на базата ќе им ја врати можноста на сите
-корисници да уредуваат страници, да ги менуваат нивните прилагодувања, да ги уредуваат нивните листи на набљудувани страници, и се останато што бара промени во базата.
-Ве молиме потврдете дека ова е вашата намера.',
-'lockconfirm' => 'Да, навистина сакам да ја заклучам базата.',
-'unlockconfirm' => 'Да, навистина сакам да ја отклучам базата.',
-'lockbtn' => 'Заклучи ја базата',
-'unlockbtn' => 'Отклучи ја базата',
-'locknoconfirm' => 'Не ја потврдивте вашата намера.',
-'lockdbsuccesssub' => 'Базата е заклучена',
-'unlockdbsuccesssub' => 'Базата е отклучена',
-'lockdbsuccesstext' => 'Базата е заклучена. <br />Сетете се да ја отклучите кога ќе завршите со нејзиното одржување.',
-'unlockdbsuccesstext' => 'Базата е отклучена.',
-'makesysoptitle' => 'Претвори го корисникот во администратор',
-'makesysoptext' => 'Овој формулар се користи од бирократи за претворање на обични корисници во администратори. Напишете го името на корисникот во полето и притиснете го копчето да го претворите корисникот во администратор',
-'makesysopname' => 'Име на корисникот:',
-'makesysopsubmit' => 'Претвори го овој корисник во администратор',
-'makesysopok' => '<b>Корисникот "$1" сега е администратор</b>',
-'makesysopfail' => '<b>Корисникот "$1" не може да биде претворен во администратор. (Дали го внесовте правилно името?)</b>',
-'setbureaucratflag' => 'Постави „бирократ“ знаменце',
-'setstewardflag' => 'Постави „стјуард“ знаменце',
-'rightslog' => 'Историја на корисничките права',
-'rightslogtext' => 'Ова е дневник на промени на кориснички права.',
-'rightslogentry' => 'променето групно членство за $1 од $2 во $3',
-'rights' => 'Права:',
-'set_user_rights' => 'Давање на кориснички права',
-'user_rights_set' => '<b>Корисничките права на "$1" се променети</b>',
-'set_rights_fail' => '<b> Корисничките права на "$1" не се променети. (Дали го внесовте правилно името?)</b>',
-'makesysop' => 'Претвори го корисникот во администратор',
-'already_sysop' => 'Овој корисник веќе е администратор',
-'already_bureaucrat' => 'Овој корисник веќе е бирократ',
-'already_steward' => 'Овој корисник веќе е стјуард',
-'rightsnone' => '(нема)',
-'movepage' => 'Премести ја страницата',
-'movepagetext' => 'Со користењето на долниот формулар можете да преименувате страница, преместувајќи ја целата нејзина историја на новото име. Стариот наслов ќе стане страница за пренасочување кон новиот наслов.<br />
-\'\'\'Врските кон стариот наслов на страницата нема да бидат сменети;\'\'\' проверете дали постојат двојни или прекинати пренасочувања.<br />
-На вас е одговорноста да се осигурате дека врските ќе продолжат да насочуваат таму за каде се предвидени.
-Имајте во предвид дека страницата НЕМА да биде преместена ако постои страница со новиот наслов, освен ако е празна или ако е пренасочување и нема историја на минати уредувања.<br />
-<b>ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ!</b><br />
-Ова може да биде драстична и неочекувана промена за популарна страница; осигурајте се дека сте ги разбрале последиците од ова пред да продолжите.',
-'movepagetalktext' => 'Соодветната страница за разговор, доколку постои, ќе биде автоматски преместена заедно со неа, освен ако:
-*Ја преместувате страницата низ именски простори,
-*Непразна страница за разговор веќе постои за новиот наслов, или
-*Не сте го одштиклирале долното поле. Во тие случаи, вие ќе треба да ја преместите или споите страницата рачно, доколку сакате.',
-'movearticle' => 'Премести ја страницата',
-'movenologin' => 'Не сте најавени',
-'movenologintext' => 'Мора да бидете регистриран корисник и [[Special:Userlogin|најавен]] да преместите страница.',
-'newtitle' => 'Кон новиот наслов',
-'movepagebtn' => 'Премести ја страницата',
-'pagemovedsub' => 'Преместувањето успеа',
-'pagemovedtext' => 'Страницата "[[$1]]" е преместена на "[[$2]]".',
-'articleexists' => 'Страница со тоа име веќе постои, или името што го избравте не е валидно. Ве молиме изберете друго име.',
-'talkexists' => 'Самата страница беше преместена успешно, но страницата за разговор не можеше да биде преместена бидејќи веќе постои таква на новиот наслов. Ве молиме спојте ги рачно.',
-'movedto' => 'преместена како',
-'movetalk' => 'Премести ја и страницата за разговор, ако е возможно.',
-'talkpagemoved' => 'Соодветната страница за разговор исто така беше преместена.',
-'talkpagenotmoved' => 'Соодветната страница за разговор <strong>не беше</strong> преместена.',
-'1movedto2' => '[[$1]] преместена како [[$2]]',
-'1movedto2_redir' => '[[$1]] преместена како [[$2]] преку пренасочување',
-'movelogpage' => 'Дневник на преместувања',
-'movelogpagetext' => 'Подолу е листа на преместени страници.',
-'movereason' => 'Причина',
-'revertmove' => 'врати',
-'delete_and_move' => 'Избриши и премести',
-'delete_and_move_text' => '==Потребно бришење== Целната статија "[[$1]]" веќе постои. Дали сакате да ја избришете за да ослободите место за преместувањето?',
-'delete_and_move_confirm'=> 'Да, избриши ја страницата',
-'delete_and_move_reason'=> 'Избришано за да се ослободи место за преместувањето',
-'selfmove' => 'Страницата не може да биде преместена бидејќи целниот наслов се совпаѓа со првобитниот наслов.',
-'immobile_namespace' => 'Целниот наслов е од специјален тип; не може да се преместуваат страници во тој именски простор.',
-'export' => 'Извезување на страници',
-'exporttext' => 'Можете да извезете како XML текст, така и историја на една или група страници. Добиените податоци може да:
-*ги искористите во друг сајт, кој го користи МедијаВики софтверот ,
-*ги обработите или
-*едноставно да ги искористите за лични потреби.
-
-За да извезете неколку страници, секоја нова секција ставајте ја во \'\'\'нов ред\'\'\'. Потоа изберете дали ја сакате само тековната верзија (заедно со информацијата за последното уредување) или сите верзии (заедно со тековната) на страницата.
-
-Ако ја сакате само тековната верзија, би можеле да искористите врска од видот [[Special:Export/Шах]] за страницата [[Шах]].',
-'exportcuronly' => 'Вклучи ја само тековната верзија, не целосната историја',
-'exportnohistory' => '----
-\'\'\'Забелешка:\'\'\' извезувањето на целата историја на страниците преку овој формулар е оневозможено заради подобри перформанси.',
-'export-submit' => 'Извези',
-'allmessages' => 'Системски пораки',
-'allmessagesname' => 'Име',
-'allmessagesdefault' => 'Текст по основно',
-'allmessagescurrent' => 'Сегашен текст',
-'allmessagestext' => 'Ова е листа на сите системски пораки досапни во МедијаВики: именскиот простор.',
-'allmessagesnotsupportedUI'=> 'Моменталниот интерфејс јазик <b>$1</b> не е поддржан од Special:AllMessages на овој сајт.',
-'allmessagesnotsupportedDB'=> 'Special:AllMessages не е поддржан бидејќи wgUseDatabaseMessages е исклучен.',
-'allmessagesfilter' => 'Филтер за регуларни изрази:',
-'allmessagesmodified' => 'Прикажи само изменети',
-'thumbnail-more' => 'Зголеми',
-'missingimage' => '<b>Недостасува слика</b><br /><i>$1</i>',
-'filemissing' => 'Датотеката недостасува',
-'thumbnail_error' => 'Грешка во креирањето на мини-слика: $1',
-'import' => 'Увезување на страници',
-'importinterwiki' => 'Трансвики увезување',
-'importtext' => 'Ве молиме извезете ја датотеката од изворното вики со користење на алатката Special:Export, зачувајте ја на вашиот диск и подигнете ја овде.',
-'importfailed' => 'Увозот не успеа: $1',
-'importnotext' => 'Празно или без текст',
-'importsuccess' => 'Увозот успеа!',
-'importhistoryconflict' => 'Постои конфликтна историја на верзиите (можно е страницата веќе да била внесена)',
-'importnosources' => 'Нема дефинирано трансвики извори за увезување и директните подигнувања на историја се оневозможени.',
-'importnofile' => 'Нема подигнато увозна датотека.',
-'importuploaderror' => 'Подигнувањето на увозната датотека не успеа; можеби датотеката е поголема од максималната дозволена големина.',
-'accesskey-diff' => 'd',
-'tooltip-search' => 'Пребарајте на {{SITENAME}} [alt-f]',
-'tooltip-minoredit' => 'Обележете ја промената како ситна [alt-i]',
-'tooltip-save' => 'Зачувајте ги вашите промени [alt-s]',
-'tooltip-preview' => 'Прегледајте ги вашите промени, ве молиме користете го ова пред зачувување! [alt-p]',
-'tooltip-diff' => 'Покажи кои промени ги направи во текстот. [alt-d]',
-'tooltip-compareselectedversions'=> 'Видете ги разликите меѓу двете избрани верзии на страницата. [alt-v]',
-'tooltip-watch' => 'Додај ја оваа страница во набљудуваните страници [alt-w]',
-'Common.css' => '/** CSS кодот на оваа страница ќе се примени на сите маски */',
-'Monobook.css' => '/* преку уредување на оваа датотека можете да ја прилагодите Monobook маската за целиот сајт */',
-'nodublincore' => 'Dublin Core RDF метаподатоци се оневозможени за овој сервер.',
-'nocreativecommons' => 'Creative Commons RDF метаподатоци се оневозможени за овој сервер.',
-'notacceptable' => 'Вики серверот неможе да генерира податоци во формат погоден за вашиот клиент.',
-'anonymous' => 'Анонимен корисник од {{SITENAME}}',
-'siteuser' => 'корисник на {{SITENAME}} $1',
-'lastmodifiedby' => 'Последната промена на страницата е извршена од $2, на $1.',
-'and' => 'и',
-'othercontribs' => 'Засновано на делото на $1.',
-'others' => 'други',
-'siteusers' => 'корисници на {{SITENAME}} $1',
-'creditspage' => 'Библиографија и извори',
-'nocredits' => 'Не постојат библиографија и извори за оваа страница.',
-'spamprotectiontitle' => 'Филтер за заштита од спам',
-'spamprotectiontext' => 'Страницата која сакавте да ја зачувате беше блокирана од филтерот за спам. Ова најверојатно е предизвикано од врска кон надворешен сајт.',
-'spamprotectionmatch' => 'Следниот текст е она што го предизвика нашиот филтер за спам: $1',
-'subcategorycount' => '{{PLURAL:$1|Постои една подкатегорија|Постојат $1 подкатегории}} во оваа категорија.',
-'categoryarticlecount' => '{{PLURAL:$1|Постои една статија|Постојат $1 статии}} во оваа категорија.',
-'listingcontinuesabbrev'=> 'продолжува',
-'spambot_username' => 'МедијаВики чистач на спам',
-'spam_reverting' => 'Враќам на последната верзија што не содржи врска до $1',
-'spam_blanking' => 'Сите верзии содржеа врски до $1, бришам',
-'infosubtitle' => 'Информација за страницата',
-'numedits' => 'Број на уредувања (статија): $1',
-'numtalkedits' => 'Број на уредувања (страница за разговор): $1',
-'numwatchers' => 'Број на набљудувачи: $1',
-'numauthors' => 'Број на различни автори (статија): $1',
-'numtalkauthors' => 'Број на различни автори (страница за разговор): $1',
-'mw_math_png' => 'Секогаш исцртувај во PNG',
-'mw_math_simple' => 'HTML ако е многу едноставно ако не во PNG',
-'mw_math_html' => 'HTML ако е можно ако не PNG',
-'mw_math_source' => 'Остави го како TeX (за теx прелистувачите)',
-'mw_math_modern' => 'Препорачливо за современи прелистувачи',
-'mw_math_mathml' => 'MathML ако е можно (експериментално)',
-'markaspatrolleddiff' => 'Означи како проверена верзија',
-'markaspatrolledtext' => 'Означи ја верзијата како проверена',
-'markedaspatrolled' => 'Проверена верзија',
-'markedaspatrolledtext' => 'Избраната верзија е означена како проверена.',
-'rcpatroldisabled' => 'Патролирањето е деактивирано',
-'rcpatroldisabledtext' => 'Патролирањето на Скорешните промени е деактивирано.',
-'markedaspatrollederror'=> 'Неможам да означам како проверена',
-'markedaspatrollederrortext'=> 'Морате да внесете верзија за да ја означите како проверена.',
-'Monobook.js' => '/* tooltips and access keys */
- var ta = new Object();
- ta[\'pt-userpage\'] = new Array(\'.\',\'Мојата корисничка страница\');
- ta[\'pt-anonuserpage\'] = new Array(\'.\',\'Корисничка страница за IP адресата од која уредувате\');
- ta[\'pt-mytalk\'] = new Array(\'n\',\'Мојата страница за разговор \');
- ta[\'pt-anontalk\'] = new Array(\'n\',\'Разговор за уредувањата од оваа IP адреса\');
- ta[\'pt-preferences\'] = new Array(\'\',\'Мои прилагодувања\');
- ta[\'pt-watchlist\'] = new Array(\'l\',\'Листа на страници кои сте избрале да ги набљудувате.\');
- ta[\'pt-mycontris\'] = new Array(\'y\',\'Листа на моите придонеси\');
- ta[\'pt-login\'] = new Array(\'o\',\'Ве охрабруваме да се најавите, иако тоа не е задолжително.\');
- ta[\'pt-anonlogin\'] = new Array(\'o\',\'Ве охрабруваме да се најавите, иако тоа не е задолжително.\');
- ta[\'pt-logout\'] = new Array(\'o\',\'Одјавете се\');
- ta[\'ca-talk\'] = new Array(\'t\',\'Разговор за страницата\');
- ta[\'ca-edit\'] = new Array(\'e\',\'Можете да ја уредите оваа страница. Ве молиме користете го копчето за преглед пред зачувување.\');
- ta[\'ca-addsection\'] = new Array(\'+\',\'Додадете коментар во овој разговор.\');
- ta[\'ca-viewsource\'] = new Array(\'e\',\'Оваа страница е заштитена. Можете да го видите изворниот код.\');
- ta[\'ca-history\'] = new Array(\'h\',\'Претходни верзии на оваа страница.\');
- ta[\'ca-protect\'] = new Array(\'=\',\'Заштитете ја оваа страница\');
- ta[\'ca-delete\'] = new Array(\'d\',\'Избришете ја оваа страница\');
- ta[\'ca-undelete\'] = new Array(\'d\',\'Обновете ги уредувањата направени на оваа страница што постоеле пред да биде избришана\');
- ta[\'ca-move\'] = new Array(\'m\',\'Преместете ја оваа страница\');
- ta[\'ca-watch\'] = new Array(\'w\',\'Додајте ја оваа страница во набљудувани страници\');
- ta[\'ca-unwatch\'] = new Array(\'w\',\'Отстранете ја оваа страница од набљудувани страници\');
- ta[\'search\'] = new Array(\'f\',\'Пребарајте го викито\');
- ta[\'p-logo\'] = new Array(\'\',\'Главна страница\');
- ta[\'n-mainpage\'] = new Array(\'z\',\'Посетете ја главната страница\');
- ta[\'n-portal\'] = new Array(\'\',\'За проектот, што можете да направите, каде да најдете некои работи\');
- ta[\'n-currentevents\'] = new Array(\'\',\'Најдете информации за тековните настани\');
- ta[\'n-recentchanges\'] = new Array(\'r\',\'Листа на скорешни промени на викито.\');
- ta[\'n-randompage\'] = new Array(\'x\',\'Случајна страница\');
- ta[\'n-help\'] = new Array(\'\',\'Место каде што може да се информирате.\');
- ta[\'n-sitesupport\'] = new Array(\'\',\'Поддржете ја Википедија\');
- ta[\'t-whatlinkshere\'] = new Array(\'j\',\'Листа на сите вики страници поврзани овде\');
- ta[\'t-recentchangeslinked\'] = new Array(\'k\',\'Скорешни промени поврзани од оваа страница\');
- ta[\'feed-rss\'] = new Array(\'\',\'RSS feed за страницата\');
- ta[\'feed-atom\'] = new Array(\'\',\'Atom feed за страницата\');
- ta[\'t-contributions\'] = new Array(\'\',\'Видете ја листата на придонеси на овој корисник\');
- ta[\'t-emailuser\'] = new Array(\'\',\'Пратете е-пошта на овој корисник\');
- ta[\'t-upload\'] = new Array(\'u\',\'Подигнете слики или медија датотеки\');
- ta[\'t-specialpages\'] = new Array(\'q\',\'Листа на сите специјални страници\');
- ta[\'ca-nstab-main\'] = new Array(\'c\',\'Видете ја основната страница\');
- ta[\'ca-nstab-user\'] = new Array(\'c\',\'Видете ја корисничката страница\');
- ta[\'ca-nstab-media\'] = new Array(\'c\',\'Видете ја медија страницата\');
- ta[\'ca-nstab-special\'] = new Array(\'\',\'Ова е специјална страница, не можете да ја уредувате.\');
- ta[\'ca-nstab-project\'] = new Array(\'a\',\'Видете ја проектната страница\');
- ta[\'ca-nstab-image\'] = new Array(\'c\',\'Видете ја страницата на сликата\');
- ta[\'ca-nstab-mediawiki\'] = new Array(\'c\',\'Видете ја системската порака\');
- ta[\'ca-nstab-template\'] = new Array(\'c\',\'Видете го шаблонот\');
- ta[\'ca-nstab-help\'] = new Array(\'c\',\'Видете ја помошната страница\');
- ta[\'ca-nstab-category\'] = new Array(\'c\',\'Видете ја страницата со категории\');',
-'deletedrevision' => 'Избришана стара верзија $1.',
-'previousdiff' => '← Претходна разлика',
-'nextdiff' => 'Следна разлика →',
-'imagemaxsize' => 'Ограничи ги сликите на нивните описни страници до:',
-'thumbsize' => 'Големина на мини-слика:',
-'showbigimage' => 'Преземете ја верзијата со висока резолуција ($1x$2, $3 KB)',
-'newimages' => 'Галерија на нови слики',
-'showhidebots' => '($1 ботови)',
-'noimages' => 'Нема ништо.',
-'specialloguserlabel' => 'Корисник:',
-'speciallogtitlelabel' => 'Наслов:',
-'passwordtooshort' => 'Вашата лозинка е прекратка. Мора да има најмалку $1 знаци.',
-'mediawarning' => '\'\'\'Предупредување\'\'\': Оваа датотека може да содржи штетен код, нејзиното извршување може да му наштети на вашиот систем<hr />',
-'fileinfo' => '$1KB, MIME тип: <code>$2</code>',
-'metadata' => 'Метаподатоци',
-'metadata-help' => 'Оваа датотека содржи дополнителни информации, најверојатно додадени од дигитален апарат или скенер користен за нивното креирање или дигитализација. Ако датотеката се промени, некои детали може да не одговараат на модифицираната слика.',
-'metadata-expand' => 'Прикажи ги проширените информации',
-'metadata-collapse' => 'Сокриј ги проширените информации',
-'exif-imagewidth' => 'Ширина',
-'exif-imagelength' => 'Висина',
-'exif-bitspersample' => 'Битови по компонента',
-'exif-compression' => 'Шема на компресијата',
-'exif-photometricinterpretation'=> 'Колор модел',
-'exif-orientation' => 'Ориентација на кадарот',
-'exif-samplesperpixel' => 'Број на колор компоненти',
-'exif-planarconfiguration'=> 'Принцип на распоредот на податоците',
-'exif-ycbcrsubsampling' => 'Однос на компонентата Y спрема C',
-'exif-ycbcrpositioning' => 'Распоред на компонентите Y и C',
-'exif-xresolution' => 'Хоризонтална резолуција',
-'exif-yresolution' => 'Вертикална резолуција',
-'exif-resolutionunit' => 'Единица за резолуција',
-'exif-stripoffsets' => 'Положба на блокот на податоци',
-'exif-rowsperstrip' => 'Број на редови во блокот',
-'exif-stripbytecounts' => 'Големина на компресираниот блок',
-'exif-jpeginterchangeformat'=> 'Оддалеченост на JPEG прегледот од почетокот на фајлот',
-'exif-jpeginterchangeformatlength'=> 'Количина на бајтови во JPEG прегледот',
-'exif-transferfunction' => 'Функција на преобликување на колор просторот',
-'exif-whitepoint' => 'Хромацитет на белата точка',
-'exif-primarychromaticities'=> 'Хроматичност на примарните бои',
-'exif-ycbcrcoefficients'=> 'Матрични коефициенти на трансформација на колор просторот',
-'exif-referenceblackwhite'=> 'Место на белата и црната точка',
-'exif-datetime' => 'Датум на последната промена на датотеката',
-'exif-imagedescription' => 'Име на сликата',
-'exif-make' => 'Производител на камерата',
-'exif-model' => 'Модел на камерата',
-'exif-software' => 'Користен софтвер',
-'exif-artist' => 'Автор',
-'exif-copyright' => 'Носител на авторските права',
-'exif-exifversion' => 'Exif верзија',
-'exif-flashpixversion' => 'Поддржана верзија на Flashpix',
-'exif-colorspace' => 'Простор на бојата',
-'exif-componentsconfiguration'=> 'Значење на секоја од компонентите.',
-'exif-compressedbitsperpixel'=> 'Мод на компресирање на сликата',
-'exif-pixelydimension' => 'Полна висина на сликата',
-'exif-pixelxdimension' => 'Полна ширина на сликата',
-'exif-makernote' => 'Забелешки на производителот',
-'exif-usercomment' => 'Коментар на корисникот',
-'exif-relatedsoundfile' => 'Поврзана звучна датотека',
-'exif-datetimeoriginal' => 'Датум и време на сликање',
-'exif-datetimedigitized'=> 'Датум и време на дигитализација',
-'exif-subsectime' => 'Дел од секундата во кој е сликано',
-'exif-subsectimeoriginal'=> 'Дел од секундата во кој е фотографирано',
-'exif-subsectimedigitized'=> 'Дел од секундата во кој е дигитализирано',
-'exif-exposuretime' => 'Експозиција',
-'exif-fnumber' => 'F број на отворот на блендата',
-'exif-exposureprogram' => 'Програм за експозиција',
-'exif-spectralsensitivity'=> 'Спектрална осетливост',
-'exif-isospeedratings' => 'ИСО вредност',
-'exif-oecf' => 'Оптоелектронски фактор на конверзија',
-'exif-shutterspeedvalue'=> 'Брзина на затворачот',
-'exif-aperturevalue' => 'Отвор на блендата',
-'exif-brightnessvalue' => 'Светлост',
-'exif-exposurebiasvalue'=> 'Компензација на експозицијата',
-'exif-maxaperturevalue' => 'Минимален број на отворот на блендата',
-'exif-subjectdistance' => 'Оддалеченост до објектот',
-'exif-meteringmode' => 'Режим на мерачот на времето',
-'exif-lightsource' => 'Светлосен извор',
-'exif-flash' => 'Блиц',
-'exif-focallength' => 'Фокусна далечина на леќата',
-'exif-subjectarea' => 'Положба и површина на објектот',
-'exif-flashenergy' => 'Енергија на блицот',
-'exif-spatialfrequencyresponse'=> 'Просторна фреквенциска карактеристика',
-'exif-focalplanexresolution'=> 'Хоризонтална резолуција на фокусната рамнина',
-'exif-focalplaneyresolution'=> 'Вертикална резолуција на фокусната рамнина',
-'exif-focalplaneresolutionunit'=> 'Единица за резолуција на фокусната рамнина',
-'exif-subjectlocation' => 'Положба на субјектот',
-'exif-exposureindex' => 'Индекс на експозицијата',
-'exif-sensingmethod' => 'Тип на сензори',
-'exif-filesource' => 'Извор на датотеката',
-'exif-scenetype' => 'Тип на сцена',
-'exif-cfapattern' => 'CFA шаблон',
-'exif-customrendered' => 'Додатна обработка на сликата',
-'exif-exposuremode' => 'Режим за избор на експозицијата',
-'exif-whitebalance' => 'Баланс на белата боја',
-'exif-digitalzoomratio' => 'Однос на дигиталниот зум',
-'exif-focallengthin35mmfilm'=> 'Еквивалент на фокусната далечина за 35 mm филм',
-'exif-scenecapturetype' => 'Тип на сцена на снимката',
-'exif-gaincontrol' => 'Контрола на осветленоста',
-'exif-contrast' => 'Контраст',
-'exif-saturation' => 'Сатурација',
-'exif-sharpness' => 'Острина',
-'exif-devicesettingdescription'=> 'Опис на подесувањата на апаратот',
-'exif-subjectdistancerange'=> 'Распон на оддалеченоста на субјектот',
-'exif-imageuniqueid' => 'Единствен идентификатор на сликата',
-'exif-gpsversionid' => 'Верзија на блокот на GPS информации',
-'exif-gpslatituderef' => 'Северна или Јужна ширина',
-'exif-gpslatitude' => 'Ширина',
-'exif-gpslongituderef' => 'Источна или западна должина',
-'exif-gpslongitude' => 'Должина',
-'exif-gpsaltituderef' => 'Висина под или над морето',
-'exif-gpsaltitude' => 'Висина',
-'exif-gpstimestamp' => 'GPS време (атомски часовник)',
-'exif-gpssatellites' => 'Употребени сателити',
-'exif-gpsstatus' => 'Статус на приемникот',
-'exif-gpsmeasuremode' => 'Режим на мерењето',
-'exif-gpsdop' => 'Прецизност на мерењето',
-'exif-gpsspeedref' => 'Единица за брзината',
-'exif-gpsspeed' => 'Брзина на GPS приемникот',
-'exif-gpstrackref' => 'Тип на азимутот на приемникот (вистински или магнетен)',
-'exif-gpstrack' => 'Азимут на приемникот',
-'exif-gpsimgdirectionref'=> 'Тип на азимутот на сликата (вистински или магнетен)',
-'exif-gpsimgdirection' => 'Азимут на сликата',
-'exif-gpsmapdatum' => 'Користен геодетски координатен систем',
-'exif-gpsdestlatituderef'=> 'Индекс за географската ширина на објектот',
-'exif-gpsdestlatitude' => 'Географска ширина на објектот',
-'exif-gpsdestlongituderef'=> 'Индекс за географската должина на објектот',
-'exif-gpsdestlongitude' => 'Географска должина на објектот',
-'exif-gpsdestbearingref'=> 'Индекс на азимутот на објектот',
-'exif-gpsdestbearing' => 'Азимут на објектот',
-'exif-gpsdestdistanceref'=> 'Мерна единица за оддалеченоста на објектот',
-'exif-gpsdestdistance' => 'Оддалеченост на објектот',
-'exif-gpsprocessingmethod'=> 'Име на методот за обработка на GPS податоците',
-'exif-gpsareainformation'=> 'Има на GPS зоната',
-'exif-gpsdatestamp' => 'GPS датум',
-'exif-gpsdifferential' => 'GPS диференцијална корекција',
-'exif-compression-1' => 'Некомпресиран',
-'exif-orientation-1' => 'Нормално',
-'exif-orientation-2' => 'Обратно по хоризонтала',
-'exif-orientation-3' => 'Ротирано 180°',
-'exif-orientation-4' => 'Обратно по вертикала',
-'exif-orientation-5' => 'Ротирано 90° спротивно од правецот на стрелките на часовникот и обратно по вертикала',
-'exif-orientation-6' => 'Ротирано 90° во правец на стрелките на часовникот',
-'exif-orientation-7' => 'Ротирано 90° во правец на стрелките на часовникот и обратно по вертикала',
-'exif-orientation-8' => 'Ротирано 90° спротивно од правецот на стрелките на часовникот',
-'exif-planarconfiguration-1'=> 'делумен формат',
-'exif-planarconfiguration-2'=> 'планарен формат',
-'exif-componentsconfiguration-0'=> 'не постои',
-'exif-exposureprogram-0'=> 'Недефинирано',
-'exif-exposureprogram-1'=> 'Рачно',
-'exif-exposureprogram-2'=> 'Нормална програма',
-'exif-exposureprogram-3'=> 'Приоритет на отворот на блендата',
-'exif-exposureprogram-4'=> 'Приоритет на затворачот',
-'exif-exposureprogram-5'=> 'Уметничка програма (на база на нужната длабочина на полето)',
-'exif-exposureprogram-6'=> 'Спортска програма (на база на што побрз затворач)',
-'exif-exposureprogram-7'=> 'Портретен режим (за крупни кадри со неоцтра позадина)',
-'exif-exposureprogram-8'=> 'Пејсажен режим (за слики на пејсажи со остра позадина)',
-'exif-subjectdistance-value'=> '$1 метри',
-'exif-meteringmode-0' => 'Непознато',
-'exif-meteringmode-1' => 'Просек',
-'exif-meteringmode-2' => 'Просек со тежиште на средина',
-'exif-meteringmode-3' => 'Точка',
-'exif-meteringmode-4' => 'Повеќе точки',
-'exif-meteringmode-5' => 'Матричен',
-'exif-meteringmode-6' => 'Делумен',
-'exif-meteringmode-255' => 'Друго',
-'exif-lightsource-0' => 'Непознато',
-'exif-lightsource-1' => 'Дневна светлина',
-'exif-lightsource-2' => 'Флуоресцентно',
-'exif-lightsource-3' => 'Волфрам (светло)',
-'exif-lightsource-4' => 'Блиц',
-'exif-lightsource-9' => 'Убаво време',
-'exif-lightsource-10' => 'Облачно време',
-'exif-lightsource-11' => 'Сенка',
-'exif-lightsource-12' => 'Флуоресцентна светлина (D 5700 – 7100K)',
-'exif-lightsource-13' => 'Флуоресцентна светлина (N 4600 – 5400K)',
-'exif-lightsource-14' => 'Флуоресцентна светлина (W 3900 – 4500K)',
-'exif-lightsource-15' => 'Бела флуоресцентност (WW 3200 – 3700K)',
-'exif-lightsource-17' => 'Стандардна светлина A',
-'exif-lightsource-18' => 'Стандардна светлина B',
-'exif-lightsource-19' => 'Стандардна светлина C',
-'exif-lightsource-24' => 'ISO студиски волфрам',
-'exif-lightsource-255' => 'Друг светлосен извор',
-'exif-focalplaneresolutionunit-2'=> 'инчи',
-'exif-sensingmethod-1' => 'Недефинирано',
-'exif-sensingmethod-2' => 'Еднокристален матричен сензор',
-'exif-sensingmethod-3' => 'Двокристален матричен сензор',
-'exif-sensingmethod-4' => 'Трокристален матричен сензор',
-'exif-sensingmethod-5' => 'Секвенцијален матричен сензор',
-'exif-sensingmethod-7' => 'Тробоен линеарен сензор',
-'exif-sensingmethod-8' => 'Секвенцијален линеарен сензор',
-'exif-filesource-3' => 'Дигитален фотоапарат',
-'exif-scenetype-1' => 'Директно фотографирана слика',
-'exif-customrendered-0' => 'Нормален процес',
-'exif-customrendered-1' => 'Нестандарден процес',
-'exif-exposuremode-0' => 'Автоматска експозиција',
-'exif-exposuremode-1' => 'Рачна експозиција',
-'exif-exposuremode-2' => 'Автоматски со зададен распон',
-'exif-whitebalance-0' => 'Автоматски',
-'exif-whitebalance-1' => 'Рачно',
-'exif-scenecapturetype-0'=> 'Стандардно',
-'exif-scenecapturetype-1'=> 'Пејсаж',
-'exif-scenecapturetype-2'=> 'Портрет',
-'exif-scenecapturetype-3'=> 'Ноќна сцена',
-'exif-gaincontrol-0' => 'Нема',
-'exif-gaincontrol-1' => 'Мало зголемување',
-'exif-gaincontrol-2' => 'Големо зголемување',
-'exif-gaincontrol-3' => 'Мало смалување',
-'exif-gaincontrol-4' => 'Големо смалување',
-'exif-contrast-0' => 'Нормално',
-'exif-contrast-1' => 'Меко',
-'exif-contrast-2' => 'Грубо',
-'exif-saturation-0' => 'Нормално',
-'exif-saturation-1' => 'Ниска сатурација',
-'exif-saturation-2' => 'Висока сатурација',
-'exif-sharpness-0' => 'Нормално',
-'exif-sharpness-1' => 'Меко',
-'exif-sharpness-2' => 'Тврдо',
-'exif-subjectdistancerange-0'=> 'Непознато',
-'exif-subjectdistancerange-1'=> 'Крупен кадар (макро)',
-'exif-subjectdistancerange-2'=> 'Близок кадар',
-'exif-subjectdistancerange-3'=> 'Далечен кадар',
-'exif-gpslatitude-n' => 'Север',
-'exif-gpslatitude-s' => 'Југ',
-'exif-gpslongitude-e' => 'Исток',
-'exif-gpslongitude-w' => 'Запад',
-'exif-gpsstatus-a' => 'Мерење во тек',
-'exif-gpsstatus-v' => 'Подготвен за пренос',
-'exif-gpsmeasuremode-2' => 'Дводимензионално мерење',
-'exif-gpsmeasuremode-3' => 'Тродимензионално мерење',
-'exif-gpsspeed-k' => 'Километри на час',
-'exif-gpsspeed-m' => 'Милји на час',
-'exif-gpsspeed-n' => 'Јазли',
-'exif-gpsdirection-t' => 'Вистински правец',
-'exif-gpsdirection-m' => 'Магнетен правец',
-'edit-externally' => 'Уредете ја оваа датотека со надворешна апликација',
-'edit-externally-help' => 'Видете [http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:External_editors setup instructions] за повеќе информации.',
-'recentchangesall' => 'сите',
-'imagelistall' => 'сите',
-'watchlistall1' => 'сите',
-'watchlistall2' => 'сите',
-'namespacesall' => 'сите',
-'confirmemail' => 'Потврди е-поштенска адреса',
-'confirmemail_text' => 'Ова вики бара да ја валидирата вашата е-поштенска адреса
-пред да ги користите можностите за е-пошта. Активирајте го копчето подолу за да
-пратите потврдна порака до вашата адреса. Оваа порака ќе содржи врска со код;
-отворете ја врската во вашиот прелистуваш за да потврдите дека вашата е-поштенска
-адреса е валидна.',
-'confirmemail_send' => 'Прати код за потврда',
-'confirmemail_sent' => 'Пораката за потврда е пратена.',
-'confirmemail_sendfailed'=> 'Неможам да пратам порака со код за потврда. Проверете дали адресата содржи неважечки знаци.',
-'confirmemail_invalid' => 'Неточен код за потврда. Кодот можеби е истечен.',
-'confirmemail_needlogin'=> 'Морате да $1 за да ја потврдите вашата е-поштенска адреса.',
-'confirmemail_success' => 'Вашата е-поштенска адреса сега е потврдена. Можете да се најавите и да уживате во викито.',
-'confirmemail_loggedin' => 'Вашата е-поштенска адреса сега е потврдена.',
-'confirmemail_error' => 'Нешто тргна наопаку при снимањето на вашата потврда.',
-'confirmemail_subject' => '{{SITENAME}} потврда за е-поштенска адреса',
-'confirmemail_body' => 'Некој, најверојатно вие, од IP адресата $1, ја регистрираше
-сметката "$2" со оваа е-поштенска адреса на {{SITENAME}}.
-
-За да потврдите дека оваа сметка навистина ви припаѓа вам и да ги
-активирате е-поштенските можности на {{SITENAME}}, отворете ја оваа
-врска во вашиот прелистувач:
-
-$3
-
-Ако ова *не* сте вие, не одете на врската. Овој код за потврда ќе
-истече на $4.',
-'tryexact' => 'Обиди се точно',
-'searchfulltext' => 'Барај низ целиот текст',
-'createarticle' => 'Создади статија',
-'scarytranscludedisabled'=> '[Интервики вклучувањето е оневозможено]',
-'scarytranscludefailed' => '[Преземањето на шаблонот за $1 не успеа]',
-'scarytranscludetoolong'=> '[Адресата е предолга; жалиме]',
-'trackbackbox' => '<div id="mw_trackbacks">
-Враќања за оваа статија:<br />
-$1
-</div>',
-'trackbackremove' => ' ([$1 Бришење])',
-'trackbacklink' => 'Враќање',
-'trackbackdeleteok' => 'Враќањето беше успешно избришано.',
-'deletedwhileediting' => 'Предупредување: Оваа страница беше избришана откако почнавте со уредување!',
-'confirmrecreate' => 'Корисникот [[User:$1|$1]] ([[User talk:$1|talk]]) ја избриша оваа статија откако почнавте да ја уредувате заради:
-: \'\'$2\'\'
-Потврдете дека навистина сакате повторно да ја креирате оваа статија.',
-'recreate' => 'Повторно направи',
-'tooltip-recreate' => 'Повторно креирај ја страницата иако беше избришана',
-'redirectingto' => 'Пренасочувам на [[$1]]...',
-'confirm_purge' => 'Да се исчисти кешот на оваа страница?
-
-$1',
-'confirm_purge_button' => 'Да',
-'youhavenewmessagesmulti'=> 'Имате нови пораки на $1',
-'searchcontaining' => 'Барам статии што содржат \'\'$1\'\'.',
-'searchnamed' => 'Статии со име: \'\'$1\'\'.',
-'articletitles' => 'Статии кои почнуваат со \'\'$1\'\'',
-'hideresults' => 'Сокриј резултати',
-'displaytitle' => '(Врски до оваа страница како [[$1]])',
-'loginlanguagelabel' => 'Јазик: $1',
-);
-?>