summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/languages/messages/MessagesMk.php
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'languages/messages/MessagesMk.php')
-rw-r--r--languages/messages/MessagesMk.php282
1 files changed, 196 insertions, 86 deletions
diff --git a/languages/messages/MessagesMk.php b/languages/messages/MessagesMk.php
index 8b69362e..754fcf88 100644
--- a/languages/messages/MessagesMk.php
+++ b/languages/messages/MessagesMk.php
@@ -151,6 +151,7 @@ $specialPageAliases = array(
'Myuploads' => array( 'МоиПодигања' ),
'Newimages' => array( 'НовиСлики', 'НовиПодатотеки' ),
'Newpages' => array( 'НовиСтраници' ),
+ 'PagesWithProp' => array( 'СтранициСоСвојство' ),
'PasswordReset' => array( 'ПроменаНаЛозинка' ),
'PermanentLink' => array( 'ПостојанаВрска' ),
'Popularpages' => array( 'ПопуларниСтраници' ),
@@ -162,6 +163,7 @@ $specialPageAliases = array(
'Randomredirect' => array( 'СлучајноПренасочување' ),
'Recentchanges' => array( 'СкорешниПромени' ),
'Recentchangeslinked' => array( 'ПоврзаниПромени' ),
+ 'Redirect' => array( 'Пренасочување' ),
'Revisiondelete' => array( 'БришењеРевизија' ),
'Search' => array( 'Барај' ),
'Shortpages' => array( 'КраткиСтраници' ),
@@ -179,7 +181,7 @@ $specialPageAliases = array(
'Unusedimages' => array( 'НеискористениСлики', 'НеискористениПодатотеки' ),
'Unusedtemplates' => array( 'НеискористениШаблони' ),
'Unwatchedpages' => array( 'НенабљудуваниСтраници' ),
- 'Upload' => array( 'Подигање', 'Подигања' ),
+ 'Upload' => array( 'Подигање' ),
'UploadStash' => array( 'СкриениПодигања' ),
'Userlogin' => array( 'Најавување' ),
'Userlogout' => array( 'Одјавување' ),
@@ -236,7 +238,7 @@ $magicWords = array(
'talkspace' => array( '1', 'РАЗГОВОРПРОСТОР', 'TALKSPACE' ),
'fullpagename' => array( '1', 'ЦЕЛОСНОИМЕНАСТРАНИЦА', 'FULLPAGENAME' ),
'subpagename' => array( '1', 'ПОТСТРАНИЦА', 'SUBPAGENAME' ),
- 'basepagename' => array( '1', 'ИМЕНАОСНОВНАСТРАНИЦА', 'BASEPAGENAME' ),
+ 'basepagename' => array( '1', 'ОСНОВНАСТРАНИЦА', 'BASEPAGENAME' ),
'talkpagename' => array( '1', 'СТРАНИЦАЗАРАЗГОВОР', 'TALKPAGENAME' ),
'subjectpagename' => array( '1', 'ИМЕНАСТАТИЈА', 'SUBJECTPAGENAME', 'ARTICLEPAGENAME' ),
'msg' => array( '0', 'ПОР:', 'MSG:' ),
@@ -303,6 +305,7 @@ $magicWords = array(
'raw' => array( '0', 'СИРОВО:', 'RAW:' ),
'displaytitle' => array( '1', 'ПРИКАЖИНАСЛОВ', 'DISPLAYTITLE' ),
'rawsuffix' => array( '1', 'П', 'R' ),
+ 'nocommafysuffix' => array( '0', 'БЕЗПОДЕЛ', 'NOSEP' ),
'newsectionlink' => array( '1', '__ВРСКАНОВПОДНАСЛОВ__', '__NEWSECTIONLINK__' ),
'nonewsectionlink' => array( '1', '__БЕЗВРСКАНОВПОДНАСЛОВ__', '__NONEWSECTIONLINK__' ),
'currentversion' => array( '1', 'ТЕКОВНАВЕРЗИЈА', 'CURRENTVERSION' ),
@@ -376,9 +379,6 @@ $messages = array(
'tog-shownumberswatching' => 'Прикажи го бројот на корисници кои набљудуваат',
'tog-oldsig' => 'Постоечки потпис:',
'tog-fancysig' => 'Сметај го потписот за викитекст (без автоматска врска)',
-'tog-externaleditor' => 'По основно користи надворешен уредувач (само за стручњаци, потребно е посебно нагодување на сметачот. [//www.mediawiki.org/wiki/Manual:External_editors?uselang=mk Повеќе информации.])',
-'tog-externaldiff' => 'По основно користи надворешен програм за споредување верзии (само за стручњаци, потребно е специјално нагодување на сметачот. [//www.mediawiki.org/wiki/Manual:External_editors?uselang=mk Повеќе информации.])',
-'tog-showjumplinks' => 'Овозможи врски на пристапност „скокни на“',
'tog-uselivepreview' => 'Користи преглед во живо (експериментално)',
'tog-forceeditsummary' => 'Извести ме кога нема опис на промените',
'tog-watchlisthideown' => 'Скриј мои уредувања од списокот на набљудувања',
@@ -392,6 +392,8 @@ $messages = array(
'tog-showhiddencats' => 'Прикажи скриени категории',
'tog-noconvertlink' => 'Оневозможи претворање на наслов на врска',
'tog-norollbackdiff' => 'Изостави ја разликата по извршено отповикување',
+'tog-useeditwarning' => 'Предупреди ме кога сакам да напуштам страница за уредување без да ги имам зачувано промените',
+'tog-prefershttps' => 'Секогаш најавувај ме преку безбедна врска',
'underline-always' => 'Секогаш',
'underline-never' => 'Никогаш',
@@ -455,6 +457,18 @@ $messages = array(
'oct' => 'окт',
'nov' => 'ное',
'dec' => 'дек',
+'january-date' => '$1 јануари',
+'february-date' => '$1 февруари',
+'march-date' => '$1 март',
+'april-date' => '$1 април',
+'may-date' => '$1 мај',
+'june-date' => '$1 јуни',
+'july-date' => '$1 јули',
+'august-date' => '$1 август',
+'september-date' => '$1 септември',
+'october-date' => '$1 октомври',
+'november-date' => '$1 ноември',
+'december-date' => '$1 декември',
# Categories related messages
'pagecategories' => '{{PLURAL:$1|Категорија|Категории}}',
@@ -475,7 +489,7 @@ $messages = array(
'noindex-category' => 'Неиндексирани страници',
'broken-file-category' => 'Страници со прекинати врски до податотеки',
-'linkprefix' => '/^(.*?)([a-zA-Z\\x80-\\xff]+)$/sD',
+'linkprefix' => '/^((?>.*(?<![a-zA-Z\\x80-\\xff])))(.+)$/sD',
'about' => 'За {{SITENAME}}',
'article' => 'Статија',
@@ -538,6 +552,7 @@ $messages = array(
'create-this-page' => 'Создај ја оваа страница',
'delete' => 'Избриши',
'deletethispage' => 'Избриши ја оваа страница',
+'undeletethispage' => 'обнови ја оваа страница',
'undelete_short' => 'Врати {{PLURAL:$1|едно уредување|$1 уредувања}}',
'viewdeleted_short' => 'Преглед на {{PLURAL:$1|едно избришано уредување|$1 избришани уредувања}}',
'protect' => 'Заштити',
@@ -581,7 +596,7 @@ $1',
'pool-queuefull' => 'Редицата на барања е полна',
'pool-errorunknown' => 'Непозната грешка',
-# All link text and link target definitions of links into project namespace that get used by other message strings, with the exception of user group pages (see grouppage) and the disambiguation template definition (see disambiguations).
+# All link text and link target definitions of links into project namespace that get used by other message strings, with the exception of user group pages (see grouppage).
'aboutsite' => 'За {{SITENAME}}',
'aboutpage' => 'Project:За {{SITENAME}}',
'copyright' => 'Содржината е достапна под условите на $1 освен ако не е поинаку наведено.',
@@ -591,7 +606,6 @@ $1',
'disclaimers' => 'Услови на употреба',
'disclaimerpage' => 'Project:Услови на употреба',
'edithelp' => 'Помош за уредување',
-'edithelppage' => 'Help:Уредување',
'helppage' => 'Help:Содржина',
'mainpage' => 'Главна страница',
'mainpage-description' => 'Главна страница',
@@ -622,7 +636,6 @@ $1',
'newmessagesdifflinkplural' => '{{PLURAL:$1|последна промена|последни промени}}',
'youhavenewmessagesmulti' => 'Имате нови пораки на $1',
'editsection' => 'уреди',
-'editsection-brackets' => '[$1]',
'editold' => 'уреди',
'viewsourceold' => 'преглед на кодот',
'editlink' => 'уреди',
@@ -674,17 +687,12 @@ $1',
# General errors
'error' => 'Грешка',
'databaseerror' => 'Грешка во базата',
-'dberrortext' => 'Синтаксна грешка во барањето до базата.
-Ова може да значи грешка во програмската опрема.
-Последното барање до базата беше:
-<blockquote><code>$1</code></blockquote>
-од функцијата „<code>$2</code>“.
-Базата ја даде грешката „<samp>$3: $4</samp>“.',
-'dberrortextcl' => 'Грешка во барањето до базата.
-Последното барање до базата беше:
-„$1“
-од функцијата „$2“.
-Вратена е следната грешка „$3: $4“.',
+'databaseerror-text' => 'Се појави грешка во барањето од базата.
+Ова може да значи програмска грешка (бубачка).',
+'databaseerror-textcl' => 'Се појави грешка во барањето до базата.',
+'databaseerror-query' => 'Барање: $1',
+'databaseerror-function' => 'Функција: $1',
+'databaseerror-error' => 'Грешка: $1',
'laggedslavemode' => 'Предупредување: Страницата може да не ги содржи скорешните поднови.',
'readonly' => 'Базата е заклучена',
'enterlockreason' => 'Внесете причина за заклучувањето, вклучувајќи и приближно време на отклучување',
@@ -716,6 +724,7 @@ $1',
'cannotdelete-title' => 'Не можам да ја избришам страницата „$1“',
'delete-hook-aborted' => 'Бришењето е прекинато со кука.
Не е дадено никакво образложение.',
+'no-null-revision' => 'Не можев да направам нова ништовна ревизија на страницата „$1“',
'badtitle' => 'Неисправен наслов',
'badtitletext' => 'Бараниот наслов е грешен, празен или неисправно поврзан меѓујазичен или меѓувики наслов.
Може да содржи недопуштени знаци.',
@@ -739,12 +748,15 @@ $1',
'editinginterface' => "'''Предупредување:''' Уредувате страница која е дел од корисничкиот посредник на програмот МедијаВики.
Промените на оваа страница ќе предизвикаат промени во корисничкиот посредник кај другите корисници на ова вики.
За да додадете или измените превод на сите викија, појдете на [//translatewiki.net/wiki/Main_Page?setlang=mk translatewiki.net] - проектот за локализација на МедијаВики.",
-'sqlhidden' => '(Барањето до SQL е скриено)',
'cascadeprotected' => 'Оваа страница е заштитена од уредувања бидејќи е вклучена во {{PLURAL:$1|следнава страница, којашто е заштитена|следниве страници, коишто се заштитени}} со можноста „каскадна заштита“:
$2',
'namespaceprotected' => "Немате дозвола за уредување страници во именскиот простор '''$1'''.",
'customcssprotected' => 'Немате дозвола да ја менувате оваа страница со CSS бидејќи содржи туѓи лични нагодувања.',
'customjsprotected' => 'Немате дозвола да ја менувате оваа страница со JavaScript бидејќи содржи туѓи лични нагодувања.',
+'mycustomcssprotected' => 'Немате дозвола да ја уредувате оваа каскадна стилска страница (CSS).',
+'mycustomjsprotected' => 'Немате дозвола да ја уредувате оваа страница со JavaScript.',
+'myprivateinfoprotected' => 'Немате дозвола да ги уредувате вашите приватни информации.',
+'mypreferencesprotected' => 'Немате дозвола да ги уредувате вашите нагодувања.',
'ns-specialprotected' => 'Специјални страници не може да се уредуваат.',
'titleprotected' => "Овој наслов од страна на [[User:$1|$1]] е заштитен и не може да се создаде.
Причината за тоа е: ''$2''.",
@@ -769,10 +781,19 @@ $2',
'welcomecreation-msg' => 'Вашата корисничка сметка е создадена.
Не заборавајте да ги измените вашите [[Special:Preferences|{{SITENAME}} нагодувања]].',
'yourname' => 'Корисничко име:',
+'userlogin-yourname' => 'Корисничко име',
+'userlogin-yourname-ph' => 'Внесете корисничко име',
+'createacct-another-username-ph' => 'Внесете корисничко име',
'yourpassword' => 'Лозинка:',
+'userlogin-yourpassword' => 'Лозинка',
+'userlogin-yourpassword-ph' => 'Внесете лозинка',
+'createacct-yourpassword-ph' => 'Внесете лозинка',
'yourpasswordagain' => 'Повторете ја лозинката:',
+'createacct-yourpasswordagain' => 'Потврда на лозинката',
+'createacct-yourpasswordagain-ph' => 'Повторно внесете ја лозинката',
'remembermypassword' => 'Запомни ме на овој сметач (највеќе $1 {{PLURAL:$1|ден|дена}})',
-'securelogin-stick-https' => 'Останете поврзани со HTTPS по одјавата',
+'userlogin-remembermypassword' => 'Запомни ме',
+'userlogin-signwithsecure' => 'Користи безбеден опслужувач',
'yourdomainname' => 'Вашиот домен:',
'password-change-forbidden' => 'Не можете да ја менувате лозинката на ова вики.',
'externaldberror' => 'Настана грешка при надворешното најавување на базата или пак немате дозвола да ја подновите вашата надворешна сметка.',
@@ -784,18 +805,44 @@ $2',
'logout' => 'Одјава',
'userlogout' => 'Одјава',
'notloggedin' => 'Не сте најавени',
+'userlogin-noaccount' => 'Немате сметка?',
+'userlogin-joinproject' => 'Зачленете се на {{SITENAME}}',
'nologin' => "Немате корисничка сметка? '''$1'''.",
'nologinlink' => 'Направете нова корисничка сметка',
'createaccount' => 'Направи сметка',
'gotaccount' => "Веќе имате корисничка сметка? '''$1'''.",
'gotaccountlink' => 'Најавете се',
'userlogin-resetlink' => 'Си ги заборавивте податоците за најава?',
+'userlogin-resetpassword-link' => 'Смени лозинка',
+'helplogin-url' => 'Help:Најава',
+'userlogin-helplink' => '[[{{MediaWiki:helplogin-url}}|Помош со најавата]]',
+'userlogin-loggedin' => 'Веќе сте најавени како {{GENDER:$1|$1}}.
+Со образецот подолу можете да се најавите како друг корисник.',
+'userlogin-createanother' => 'Направи нова сметка',
+'createacct-join' => 'Внесете ваши информации',
+'createacct-another-join' => 'Подолу внесете податоци за сметката',
+'createacct-emailrequired' => 'Е-пошта',
+'createacct-emailoptional' => 'Е-пошта (незадолжително)',
+'createacct-email-ph' => 'Внесете е-пошта',
+'createacct-another-email-ph' => 'Внесете е-пошта',
'createaccountmail' => 'Дај привремена произволна лозинка и испрати ја на укажаната адреса',
+'createacct-realname' => 'Вистинско име (незадолжително)',
'createaccountreason' => 'Причина:',
+'createacct-reason' => 'Причина',
+'createacct-reason-ph' => 'Зошто правите друга сметка',
+'createacct-captcha' => 'Безбедносна проверка',
+'createacct-imgcaptcha-ph' => 'Внесете го гореприкажаниот текст',
+'createacct-submit' => 'Направи ја',
+'createacct-another-submit' => 'Создајте друга сметка',
+'createacct-benefit-heading' => '{{SITENAME}} е дело на луѓе како вас.',
+'createacct-benefit-body1' => '{{PLURAL:$1|уредување|уредувања}}',
+'createacct-benefit-body2' => '{{PLURAL:$1|страница|страници}}',
+'createacct-benefit-body3' => '{{PLURAL:$1|скорешен учесник|скорешни учесници}}',
'badretype' => 'Внесените лозинки не се совпаѓаат.',
'userexists' => 'Корисничкото име што го внесовте е зафатено.
Изберете друго име.',
'loginerror' => 'Грешка при најавувањето',
+'createacct-error' => 'Грешка во создавањето на сметката',
'createaccounterror' => 'Не можам да ја создадам сметката: $1',
'nocookiesnew' => 'Корисничката сметка е создадена, но не сте најавени.
{{SITENAME}} користи колачиња за најавување на корисници.
@@ -859,11 +906,13 @@ $2',
Можете да ја занемарите оваа порака ако сметката била направена по грешка.',
'usernamehasherror' => 'Корисничкото име не може да содржи тараба',
-'login-throttled' => 'Скоро имате направено повеќе обиди за најавување.
-Почекајте малку пред да се обидете повторно.',
+'login-throttled' => 'Имате премногу обиди за најава за кратко време.
+Почекајте $1 пред да се обидете повторно.',
'login-abort-generic' => 'Најавата е неуспешна - Прекинато',
'loginlanguagelabel' => 'Јазик: $1',
'suspicious-userlogout' => 'Вашето барање за одјава е одбиено бидејќи се чини дека е испратено од расипан прелистувач или кеширачки застапник (proxy).',
+'createacct-another-realname-tip' => 'Вистинското име е незадолжително.
+Доколку изберете да го внесете, тоа може да се искористи за оддавање на заслуги за Вашата работа.',
# Email sending
'php-mail-error-unknown' => 'Непозната грешка во функцијата mail() на PHP',
@@ -880,8 +929,7 @@ $2',
'newpassword' => 'Нова лозинка:',
'retypenew' => 'Повторете ја новата лозинка:',
'resetpass_submit' => 'Поставете лозинка и најавете се',
-'resetpass_success' => 'Вашата лозинка е успешно сменета!
-Сега ве најавувам...',
+'changepassword-success' => 'Вашата лозинка е успешно сменета!',
'resetpass_forbidden' => 'Лозинките не може да се менуваат',
'resetpass-no-info' => 'Мора да сте најавени ако сакате да имате директен пристап до оваа страница.',
'resetpass-submit-loggedin' => 'Смени лозинка',
@@ -893,10 +941,11 @@ $2',
# Special:PasswordReset
'passwordreset' => 'Менување на лозинка',
-'passwordreset-text' => 'Пополнете го образецов за да ја измените лозинката.',
+'passwordreset-text-one' => 'Пополнете го образецов за да ја измените лозинката.',
+'passwordreset-text-many' => '{{PLURAL:$1|Пополнете едно од полињата за да ја смените лозинката.}}',
'passwordreset-legend' => 'Нова лозинка',
'passwordreset-disabled' => 'На ова вики е оневозможено задавање на нова лозинка.',
-'passwordreset-pretext' => '{{PLURAL:$1||Подолу внесете еден податок}}',
+'passwordreset-emaildisabled' => 'Можностите за е-пошта се исклучени на ова вики',
'passwordreset-username' => 'Корисничко име:',
'passwordreset-domain' => 'Домен:',
'passwordreset-capture' => 'Да ја прикажам пораката?',
@@ -926,7 +975,7 @@ $2
Привремена лозинка: $2',
'passwordreset-emailsent' => 'Испратено е писмо за измена на лозинката.',
'passwordreset-emailsent-capture' => 'Испратено е писмо за измена на лозинката (прикажано подолу).',
-'passwordreset-emailerror-capture' => 'Создадено е писмо за измена на лозинката (прикажано подолу), но не успеав да го испратам на корисникот: $1',
+'passwordreset-emailerror-capture' => 'Создадено е писмо за измена на лозинката (прикажано подолу), но не успеав да го испратам на {{GENDER:$2|корисникот}}: $1',
# Special:ChangeEmail
'changeemail' => 'Смени е-пошта',
@@ -940,6 +989,19 @@ $2
'changeemail-submit' => 'Смени е-пошта',
'changeemail-cancel' => 'Откажи',
+# Special:ResetTokens
+'resettokens' => 'Врати одново шифри',
+'resettokens-text' => 'Можете шифрите да ги вратите одново што овозможува пристап до извесни приватни податоци што се однесуваат на вашата овдешна сметка.
+
+Ова треба да се направи ако по грешка сте споделиле нешто со некого или ако сметката ви е изложена на опасност.',
+'resettokens-no-tokens' => 'Нема шифри за враќање.',
+'resettokens-legend' => 'Враќање одново на шифри',
+'resettokens-tokens' => 'Шифри:',
+'resettokens-token-label' => '$1 (тековна вредност: $2)',
+'resettokens-watchlist-token' => 'Шифра за каналот (Atom/RSS) на [[Special:Watchlist|измени во набљудуваните страници]]',
+'resettokens-done' => 'Шифрата е вратена одново.',
+'resettokens-resetbutton' => 'Врати избрани шифри',
+
# Edit page toolbar
'bold_sample' => 'Задебелен текст',
'bold_tip' => 'Задебелен текст',
@@ -1143,12 +1205,15 @@ $2
Веројатно е избришана.',
'edit-conflict' => 'Спротиставеност во уредувањето.',
'edit-no-change' => 'Вашите уредувања беа игнорирани, бидејќи не се направени промени врз текстот.',
+'postedit-confirmation' => 'Вашето уредување е зачувано.',
'edit-already-exists' => 'Не може да се создаде нова страница.
Истата веќе постои.',
'defaultmessagetext' => 'Текст на пораката по основно',
'content-failed-to-parse' => 'Не успеав да ја предадам содржината од типот $2 за моделот $1: $3',
'invalid-content-data' => 'Неважечки податоци од содржината',
'content-not-allowed-here' => 'Содржините од моделот „$1“ не се допуштени на страницата [[$2]]',
+'editwarning-warning' => 'Ако ја напуштите страницата ќе ги изгубите сите промени кои сте ги направиле.
+Ако сте најавени, можете да го исклучите ова предупредување во одделот „Уредување“ во вашите нагодувања.',
# Content models
'content-model-wikitext' => 'викитекст',
@@ -1184,6 +1249,7 @@ $2
'undo-failure' => 'Уредувањето не можеше да се откаже заради меѓувремени спротиставени уредувања.',
'undo-norev' => 'Измената не можеше да биде вратена бидејќи не постои или била избришана.',
'undo-summary' => 'Откажано уредувањето $1 на уредникот [[Special:Contributions/$2|$2]] ([[User talk:$2|разговор]])',
+'undo-summary-username-hidden' => 'Поништи ја ревизијата $1 на скриен корисник',
# Account creation failure
'cantcreateaccounttitle' => 'Не може да се создаде корисничка сметка',
@@ -1360,6 +1426,7 @@ $1",
'compareselectedversions' => 'Спореди избрани ревизии',
'showhideselectedversions' => 'Прикажи/скриј избрани ревизии',
'editundo' => 'откажи',
+'diff-empty' => '(нема разлика)',
'diff-multi' => '({{PLURAL:$1|Не е прикажана една меѓувремена ревизија|Не се прикажани $1 меѓувремени ревизии}} од {{PLURAL:$2|еден корисник|$2 корисници}})',
'diff-multi-manyusers' => '({{PLURAL:$1|Не е прикажана една меѓувремена ревизија направена|Не се прикажани $1 меѓувремени ревизии направени}} од повеќе од $2 {{PLURAL:$2|корисник|корисници}})',
'difference-missing-revision' => 'Не пронајдов {{PLURAL:$2|една ревизија|$2 ревизии}} од оваа разлика ($1).
@@ -1387,7 +1454,6 @@ $1",
'searchmenu-legend' => 'Нагодувања на пребарувањето',
'searchmenu-exists' => "'''На ова вики има страница со наслов „[[:$1]]“'''",
'searchmenu-new' => "Создајте ја страницата „[[:$1]]“ на ова вики!'''",
-'searchhelp-url' => 'Help:Содржина',
'searchmenu-prefix' => '[[Special:PrefixIndex/$1|Прелистување на страници со оваа претставка]]',
'searchprofile-articles' => 'Статии',
'searchprofile-project' => 'Помош и проектни страници',
@@ -1431,15 +1497,7 @@ $1",
'searchdisabled' => '{{SITENAME}} пребарувањето е оневозможено.
Во меѓувреме, можете да пребарувате преку Google.
Да напоменеме дека нивното индексирање на {{SITENAME}} содржините може да биде застарено.',
-
-# Quickbar
-'qbsettings' => 'Лента за брз избор',
-'qbsettings-none' => 'Без мени',
-'qbsettings-fixedleft' => 'Неподвижна лево',
-'qbsettings-fixedright' => 'Неподвижна десно',
-'qbsettings-floatingleft' => 'Променлива лево',
-'qbsettings-floatingright' => 'Променлива десно',
-'qbsettings-directionality' => 'Непроменливо зададен, во зависност од насоката на пишување на вашиот јазик',
+'search-error' => 'Се појави грешка при пребарувањето: $1',
# Preferences page
'preferences' => 'Нагодувања',
@@ -1473,7 +1531,6 @@ $1",
'resetprefs' => 'Избриши незачувани измени',
'restoreprefs' => 'Врати сè по основно (во сите делови)',
'prefs-editing' => 'Уредување',
-'prefs-edit-boxsize' => 'Големина на прозорецот за уредување.',
'rows' => 'Редови:',
'columns' => 'Колони:',
'searchresultshead' => 'Пребарување',
@@ -1484,9 +1541,9 @@ $1",
'recentchangesdays-max' => '(највеќе $1 {{PLURAL:$1|ден|дена}})',
'recentchangescount' => 'Број на уредувања кои ќе се прикажуваат по основно:',
'prefs-help-recentchangescount' => 'Подразбира скорешни промени, истории на страници и дневници.',
-'prefs-help-watchlist-token' => 'Со внесување на тајниот клуч во полево ќе создадете RSS емитување за вашиот список на набљудувања.
-Секој што го знае клучот во полево ќе може да го чита вашиот список на набљудувања, па затоа изберете некоја безбедна вредност.
-Еве една случајно-создадена вредност што можете да ја користите: $1',
+'prefs-help-watchlist-token2' => 'Ова е тајна шифра за вашиот канализиран список на набљудувања.
+Секој што ја знае ќе може да ја чита, па затоа ви препорачуваме да не ја кажувате никому.
+[[Special:ResetTokens|Стиснете тука ако треба да зададете нова]].',
'savedprefs' => 'Вашите нагодувања се зачувани.',
'timezonelegend' => 'Часовен појас:',
'localtime' => 'Локално време:',
@@ -1516,7 +1573,6 @@ $1",
'prefs-common-css-js' => 'Заеднички CSS/JS за сите изгледи:',
'prefs-reset-intro' => 'Може да ја користите оваа страница за враќање на вашите нагодувања на основно-зададените нагодувања на викито. Ова дејство е неповратно.',
'prefs-emailconfirm-label' => 'Потврда на е-пошта:',
-'prefs-textboxsize' => 'Големина на полето за уредување',
'youremail' => 'Е-пошта:',
'username' => '{{GENDER:$1|Корисничко име}}:',
'uid' => '{{GENDER:$1|Кориснички бр.}}:',
@@ -1551,6 +1607,8 @@ $1",
'prefs-dateformat' => 'Формат на датумот',
'prefs-timeoffset' => 'Временско отстапување',
'prefs-advancedediting' => 'Општи можности',
+'prefs-editor' => 'Уредник',
+'prefs-preview' => 'Преглед',
'prefs-advancedrc' => 'Напредни нагодувања',
'prefs-advancedrendering' => 'Напредни нагодувања',
'prefs-advancedsearchoptions' => 'Напредни нагодувања',
@@ -1558,7 +1616,9 @@ $1",
'prefs-displayrc' => 'Нагодувања на приказот',
'prefs-displaysearchoptions' => 'Нагодувања на приказот',
'prefs-displaywatchlist' => 'Нагодувања на приказот',
+'prefs-tokenwatchlist' => 'Шифра',
'prefs-diffs' => 'Разлики',
+'prefs-help-prefershttps' => 'Поставката ќе се примени следниот пат кога ќе се најавите.',
# User preference: email validation using jQuery
'email-address-validity-valid' => 'Исправно',
@@ -1586,6 +1646,8 @@ $1",
'userrights-changeable-col' => 'Групи кои може да ги промените',
'userrights-unchangeable-col' => 'Групи кои не може да ги промените',
'userrights-irreversible-marker' => '$1*',
+'userrights-conflict' => 'Спротиставеност во измените на корисничките права. Прегледајте ги и потврдете ги.',
+'userrights-removed-self' => 'Успешно ги отстранивте вашите права. Затоа, повеќе немате пристап на страницава.',
# Groups
'group' => 'Група:',
@@ -1651,11 +1713,19 @@ $1",
'right-proxyunbannable' => 'Заобиколување на автоматски блокирања на застапници',
'right-unblockself' => 'Сопствено одблокирање',
'right-protect' => 'Менување на степени на заштита и уредување на каскадно заштитени страници',
-'right-editprotected' => 'Уредување на заштитени страници (без каскадна заштита)',
+'right-editprotected' => 'Уредување на страници заштитени како „{{int:protect-level-sysop}}“',
+'right-editsemiprotected' => 'Уредување на страници заштитени како „{{int:protect-level-autoconfirmed}}“',
'right-editinterface' => 'Уредување на кориснички посредник',
'right-editusercssjs' => 'Уредување на CSS и JS податотеки на други корисници',
'right-editusercss' => 'Уредување на CSS податотеки на други корисници',
'right-edituserjs' => 'Уредување на JS податотеки на други корисници',
+'right-editmyusercss' => 'Уредување на сопствени кориснички каскадни стилски податотеки (CSS)',
+'right-editmyuserjs' => 'Уредување на сопствени кориснички податотеки со JavaScript',
+'right-viewmywatchlist' => 'Преглед на вашиот список на набљудувања',
+'right-editmywatchlist' => 'Уредување на вашиот список на набљудувања. Извесни дејства сепак ќе ставаат страници во списокот и без да го имате ова право.',
+'right-viewmyprivateinfo' => 'Преглед на сопствените приватни податоци (на пр. е-пошта, вистинско име и презиме)',
+'right-editmyprivateinfo' => 'Уредување на сопствените приватни податоци (на пр. е-пошта, вистинско име и презиме)',
+'right-editmyoptions' => 'Уредување на вашите нагодувања',
'right-rollback' => 'Брзо отповикување на уредувањата на последниот корисник што уредувал одредена страница',
'right-markbotedits' => 'Означување на вратени уредувања како ботовски уредувања',
'right-noratelimit' => 'Без временски ограничувања на уредување',
@@ -1717,12 +1787,19 @@ $1",
'action-userrights-interwiki' => 'уредување на кориснички права на корисници на други викија',
'action-siteadmin' => 'заклучување или отклучување на базата на податоци',
'action-sendemail' => 'испраќање на е-пошта',
+'action-editmywatchlist' => 'уредување на вашиот список на набљудувања',
+'action-viewmywatchlist' => 'преглед на вашиот список на набљудувања',
+'action-viewmyprivateinfo' => 'преглед на вашите приватни податоци',
+'action-editmyprivateinfo' => 'уредување на вашите приватни податоци',
# Recent changes
'nchanges' => '$1 {{PLURAL:$1|промена|промени}}',
+'enhancedrc-since-last-visit' => '$1 {{PLURAL:$1|од последната посаета}}',
+'enhancedrc-history' => 'историја',
'recentchanges' => 'Скорешни промени',
'recentchanges-legend' => 'Нагодувања за скорешни промени',
'recentchanges-summary' => 'На оваа страница ги следите скорешните промени на викито.',
+'recentchanges-noresult' => 'Нема промени од дадениот период што одговараат на бараното.',
'recentchanges-feed-description' => 'Следење на најскорешните промени на викито во овие емитувања.',
'recentchanges-label-newpage' => 'Ова уредување создаде нова страница',
'recentchanges-label-minor' => 'Ова е ситна промена',
@@ -1760,7 +1837,6 @@ $1",
'recentchangeslinked-feed' => 'Поврзани промени',
'recentchangeslinked-toolbox' => 'Поврзани промени',
'recentchangeslinked-title' => 'Промени поврзани со „$1“',
-'recentchangeslinked-noresult' => 'Нема промени на поврзаните страници во зададениот период.',
'recentchangeslinked-summary' => "Ова е список на промени направени на страниците поврзани преку назначената страница (или до членови на назначената категорија).
Страниците на [[Special:Watchlist|вашиот список на набљудувања]] се прикажани '''задебелено'''.",
'recentchangeslinked-page' => 'Име на страницата:',
@@ -1772,7 +1848,7 @@ $1",
'reuploaddesc' => 'Прекини и назад кон образецот за подигање',
'upload-tryagain' => 'Поднеси изменет опис на податотеката',
'uploadnologin' => 'Не сте најавени',
-'uploadnologintext' => 'Морате да [[Special:UserLogin|се најавите]] за да можете да подигате податотеки.',
+'uploadnologintext' => 'Мора да сте $1 за да можете да подигате.',
'upload_directory_missing' => 'Папката за подигање на слики ($1) не постои и не може да биде создадена од опслужувачот.',
'upload_directory_read_only' => 'Опслужувачот не може да запишува во именикот за подигање ($1).',
'uploaderror' => 'Грешка во подигањето',
@@ -2005,7 +2081,6 @@ $1',
'http-read-error' => 'Грешка при читањето на HTTP.',
'http-timed-out' => 'HTTP-барањето истече.',
'http-curl-error' => 'Грешка при добивањето на URL: $1',
-'http-host-unreachable' => 'Не можев да пристапам до URL-адресата',
'http-bad-status' => 'Се појави проблем во текот на обработката на HTTP-барањето: $1 $2',
# Some likely curl errors. More could be added from <http://curl.haxx.se/libcurl/c/libcurl-errors.html>
@@ -2036,6 +2111,10 @@ $1',
'listfiles_size' => 'Големина',
'listfiles_description' => 'Опис',
'listfiles_count' => 'Верзии',
+'listfiles-show-all' => 'Давај и стари верзии на сликите',
+'listfiles-latestversion' => 'Тековна верзија',
+'listfiles-latestversion-yes' => 'Да',
+'listfiles-latestversion-no' => 'Не',
# File description page
'file-anchor-link' => 'Податотека',
@@ -2134,6 +2213,13 @@ $1',
'randompage' => 'Случајна страница',
'randompage-nopages' => 'Нема страници во {{PLURAL:$2|следниот именски простор|следниве именски простори}}: $1.',
+# Random page in category
+'randomincategory' => 'Случајна страница во категоријата',
+'randomincategory-invalidcategory' => '„$1“ не претставува важечка категорија.',
+'randomincategory-nopages' => 'Нема страници во [[:Category:$1]].',
+'randomincategory-selectcategory' => 'Дај случајна страница од категоријата: $1 $2.',
+'randomincategory-selectcategory-submit' => 'Оди',
+
# Random redirect
'randomredirect' => 'Случајно пренасочување',
'randomredirect-nopages' => 'Нема пренасочувања во именскиот простор „$1“.',
@@ -2159,17 +2245,13 @@ $1',
'statistics-users-active-desc' => 'Корисници кои имаат извршено некое дејство {{PLURAL:$1|претходниот ден|во претходните $1 дена}}',
'statistics-mostpopular' => 'Најпосетувани страници',
-'disambiguations' => 'Страници што водат до појаснителни страници',
-'disambiguationspage' => 'Template:Појаснување',
-'disambiguations-text' => "Следните страници имаат барем по една врска што води до '''појаснителна страница'''.
-Наместо тоа, може да имаат врска до посоодветна страница.<br />
-Една страница се смета за појаснителна ако го користи шаблонот што води од [[MediaWiki:Disambiguationspage]]",
-
'pageswithprop' => 'Страници со својство',
'pageswithprop-legend' => 'Страници со својство',
'pageswithprop-text' => 'На страницава се наведени страници што користат дадено својство.',
'pageswithprop-prop' => 'Име на својството:',
'pageswithprop-submit' => 'Оди',
+'pageswithprop-prophidden-long' => 'долгата вредност на текстуалното својство е скриена ($1)',
+'pageswithprop-prophidden-binary' => 'бинарната вредност на својството за долгиот текст е скриена ($1)',
'doubleredirects' => 'Двојни пренасочувања',
'doubleredirectstext' => 'Оваа страница ги прикажува пренасочувачките страници до други пренасочувачки страници.
@@ -2228,6 +2310,7 @@ $1',
'mostrevisions' => 'Статии со најмногу верзии',
'prefixindex' => 'Сите страници (со претставка)',
'prefixindex-namespace' => 'Сите страници со префикс (именски простор $1)',
+'prefixindex-strip' => 'Отстрани ја претставката во списокот',
'shortpages' => 'Кратки страници',
'longpages' => 'Долги страници',
'deadendpages' => 'Ќорсокак страници',
@@ -2243,6 +2326,7 @@ $1',
'listusers' => 'Список на корисници',
'listusers-editsonly' => 'Прикажи само корисници кои уредувале',
'listusers-creationsort' => 'Подреди по датум на создавање',
+'listusers-desc' => 'Подреди по надолен редослед',
'usereditcount' => '$1 {{PLURAL:$1|уредување|уредувања}}',
'usercreated' => '{{GENDER:$3|Создадена}} на $1 во $2 ч.',
'newpages' => 'Нови страници',
@@ -2421,10 +2505,9 @@ $1',
'unwatchthispage' => 'Престани набљудување',
'notanarticle' => 'Не е статија',
'notvisiblerev' => 'Ревизијата била избришана',
-'watchnochange' => 'Ниту едно од вашите набљудувања не било уредувано во прикажаниот период.',
'watchlist-details' => '{{PLURAL:$1|$1 страница|$1 страници}} во вашиот список на набљудувања, не броејќи ги страниците за разговор.',
-'wlheader-enotif' => '* Известување по е-пошта е овозможено.',
-'wlheader-showupdated' => "* Страници кои се променети од вашата последна посета се прикажани со '''задебелени''' букви",
+'wlheader-enotif' => 'Известувањето по е-пошта е вклучено.',
+'wlheader-showupdated' => "Страниците што се изменети од вашата последна посета се прикажани со '''задебелени''' букви",
'watchmethod-recent' => 'Проверка на скорешните уредувања на набљудуваните страници',
'watchmethod-list' => 'Проверерка на набљудуваните страници во скорешните уредувања',
'watchlistcontains' => 'Вашиот список на набљудувања содржи $1 {{PLURAL:$1|страница|страници}}.',
@@ -2682,7 +2765,7 @@ $1',
'contributions' => '{{GENDER:$1|Кориснички}} придонеси',
'contributions-title' => 'Придонеси на корисникот $1',
'mycontris' => 'придонеси',
-'contribsub2' => 'За $1 ($2)',
+'contribsub2' => 'За {{GENDER:$3|$1}} ($2)',
'nocontribs' => 'Не се пронајдени промени што одговараат на овој критериум.',
'uctop' => '(тековно)',
'month' => 'Од месец (и порано):',
@@ -2841,16 +2924,14 @@ $1',
Таа е блокирана како дел од блокот адреси $2, кој не може да се деблокира.',
'ip_range_invalid' => 'Неважечки IP дијапазон на адреси.',
'ip_range_toolarge' => 'Не се дозволени опсежни блокирања поголеми од /$1.',
-'blockme' => 'Блокирај ме',
'proxyblocker' => 'Блокер на застапници (proxy)',
-'proxyblocker-disabled' => 'Оваа функција е оневозможена.',
'proxyblockreason' => 'Вашата IP-адреса е блокирана бидејќи претставува отворен застапник (proxy).
Ве молиме контактирајте со вашиот доставувач на Интернет услуги или техничката поддршка и информирајте ги за овој сериозен безбедносен проблем.',
-'proxyblocksuccess' => 'Готово.',
'sorbs' => 'DNSBL',
'sorbsreason' => 'Вашата IP-адреса е запишана како отворен застапник (proxy) во DNSBL кој го користи {{SITENAME}}..',
'sorbs_create_account_reason' => 'Вашата IP-адреса е наведена како отворен застапникот (proxy) во DNSBL користена од {{SITENAME}}.
Не можете да создадете корисничка сметка.',
+'xffblockreason' => 'Блокирана е IP-адреса присутна во заглавието X-Forwarded-For, која е ваша или на застапничкиот опслужувач што го користите. Наведеното образложение гласи: $1',
'cant-block-while-blocked' => 'Не можете да блокирате други корисници додека и вие самите сте блокирани.',
'cant-see-hidden-user' => 'Корисникот кој се обидувате да го блокирате е веќе блокиран и сокриен. Бидејќи вие немате права за сокривање на корисник, не можете да ги видите или уредувате корисничките блокирања.',
'ipbblocked' => 'Не можете да блокирате или одблокирате други корисници бидејќи и самите сте блокирани',
@@ -3015,6 +3096,8 @@ $1',
'thumbnail-more' => 'Зголеми',
'filemissing' => 'Недостасува податотека',
'thumbnail_error' => 'Грешка при создавање на минијатурата: $1',
+'thumbnail_error_remote' => '$1 пријавува грешка:
+$2',
'djvu_page_error' => 'Недостапна DjVu страница',
'djvu_no_xml' => 'Не е можно да се излачи XML за DjVu податотеки',
'thumbnail-temp-create' => 'Не можам да создадам привремена податотека на минијатурата',
@@ -3163,20 +3246,15 @@ $1',
'tooltip-undo' => '„Откажи“ го поништува ова уредување и ве носи на уредувањето во режим на преглед. Дава можност за наведување на причина во описот.',
'tooltip-preferences-save' => 'Зачувај',
'tooltip-summary' => 'Внесете краток опис',
+'tooltip-iwiki' => '$1 — $2',
# Stylesheets
'common.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува врз сите рува */',
-'standard.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува врз корисниците на рувото „Стандардно“ */',
-'nostalgia.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува врз корисниците на рувото „Носталгија“ */',
'cologneblue.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува врз корисниците што го избрале рувото „Келнско сино“ */',
'monobook.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува врз корисниците на рувото „Монобук“ */',
-'myskin.css' => '/* Тука поставениот CSS се однесува на корисниците на рувото „Мое руво“ */',
-'chick.css' => '/* Тука поставениот CSS се однесува на корисниците на рувото „Шик“ */',
-'simple.css' => '/* Тука поставениот CSS се однесува на корисниците на рувото „Просто“ */',
'modern.css' => '/* Тука поставениот CSS се однесува на корисниците на рувото „Современо“ */',
'vector.css' => '/* Тука поставениот CSS се однесува на корисниците на рувото „Векторско“ */',
'print.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува во верзијата за печатење */',
-'handheld.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува во рачните уреди со руво прилагодено во $wgHandheldStyle */',
'noscript.css' => '/* Тука поставениот CSS се однесува на корисниците што имаат оневозможено JavaScript */',
'group-autoconfirmed.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува само на автопотврдените корисници */',
'group-bot.css' => '/* Тука поставениот CSS ќе се применува само врз ботовите */',
@@ -3185,13 +3263,8 @@ $1',
# Scripts
'common.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на сите корисници при отворањето на секоја страница. */',
-'standard.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што го користат стандардното руво */',
-'nostalgia.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што го користат рувото „Носталгија“ */',
'cologneblue.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што го користат рувото „Келнско сино“ */',
'monobook.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што го користат рувото „Монобук“ */',
-'myskin.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што користат „Мое руво“ */',
-'chick.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што го користат рувото „Шик“ */',
-'simple.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што го користат рувото „Просто“ */',
'modern.js' => '/* Било која Јава скрипта поставена овде ќе биде вчитана за сите корисници што го користат рувото Современо */',
'vector.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува на корисниците што го користат рувото „Векторско“ */',
'group-autoconfirmed.js' => '/* Тука поставениот JavaScript ќе им се вчитува само на автопотврдените корисници */',
@@ -3272,13 +3345,8 @@ $1',
'pageinfo-category-files' => 'Број на податотеки',
# Skin names
-'skinname-standard' => 'Класично',
-'skinname-nostalgia' => 'Носталгија',
'skinname-cologneblue' => 'Келнско сино',
'skinname-monobook' => 'Монобук',
-'skinname-myskin' => 'Мое руво',
-'skinname-chick' => 'Шик',
-'skinname-simple' => 'Просто',
'skinname-modern' => 'Современо',
'skinname-vector' => 'Векторско',
@@ -3363,11 +3431,25 @@ $1',
'minutes' => '{{PLURAL:$1|$1 минута|$1 минути}}',
'hours' => '{{PLURAL:$1|$1 час|$1 часа}}',
'days' => '{{PLURAL:$1|$1 ден|$1 дена}}',
+'weeks' => '{{PLURAL:$1|$1 недела|$1 недели}}',
'months' => '{{PLURAL:$1|$1 месец|$1 месеци}}',
'years' => '{{PLURAL:$1|$1 година|$1 години}}',
'ago' => 'пред $1',
'just-now' => 'Штотуку',
+# Human-readable timestamps
+'hours-ago' => 'пред $1 {{PLURAL:$1|час|часа}}',
+'minutes-ago' => 'пред $1 {{PLURAL:$1|минута|минути}}',
+'seconds-ago' => 'пред $1 {{PLURAL:$1|секунда|секунди}}',
+'monday-at' => 'понеделникот во $1',
+'tuesday-at' => 'вторникот во $1',
+'wednesday-at' => 'средата во $1',
+'thursday-at' => 'четвртокот во $1',
+'friday-at' => 'петокот во $1',
+'saturday-at' => 'саботата во $1',
+'sunday-at' => 'неделата во $1',
+'yesterday-at' => 'вчера во $1',
+
# Bad image list
'bad_image_list' => 'Форматот е следниот:
@@ -3439,7 +3521,7 @@ Variants for Chinese language
* gpslongitude
* gpsaltitude',
-# EXIF tags
+# Exif tags
'exif-imagewidth' => 'Ширина',
'exif-imagelength' => 'Висина',
'exif-bitspersample' => 'Длабочина на бојата',
@@ -3619,7 +3701,7 @@ Variants for Chinese language
'exif-originalimageheight' => 'Висина на сликата пред кастрењето',
'exif-originalimagewidth' => 'Ширина на сликата пред кастрењето',
-# EXIF attributes
+# Exif attributes
'exif-compression-1' => 'Ненабиена',
'exif-compression-2' => 'CCITT Група 3 1 — Димензионално изменето Хафманово шифрирање по должина на низите',
'exif-compression-3' => 'CCITT Група 3 — Факс-шифрирање',
@@ -4116,7 +4198,6 @@ $5
'version-other' => 'Друго',
'version-mediahandlers' => 'Ракувачи со мултимедијални содржини',
'version-hooks' => 'Куки',
-'version-extension-functions' => 'Функции на додатоците',
'version-parser-extensiontags' => 'Ознаки за парсерски додатоци',
'version-parser-function-hooks' => 'Куки на парсерските функции',
'version-hook-name' => 'Име на кука',
@@ -4126,6 +4207,7 @@ $5
'version-license' => 'Лиценца',
'version-poweredby-credits' => "Ова вики работи на '''[//www.mediawiki.org/ МедијаВики]''', авторски права © 2001-$1 $2.",
'version-poweredby-others' => 'други',
+'version-poweredby-translators' => 'преведувачи на translatewiki.net',
'version-credits-summary' => 'Би сакале да им се заблагодариме на следниве лица за нивните придонеси кон [[Special:Version|МедијаВики]].',
'version-license-info' => 'МедијаВики е слободна програмска опрема; можете да ја редистрибуирате и/или менувате под условите на ГНУ-овата општа јавна лиценца на Фондацијата за слободна програмска опрема; или верзија 2 на Лиценцата, или некоја понова верзија (по ваш избор).
@@ -4141,12 +4223,17 @@ $5
'version-entrypoints-articlepath' => '[https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:$wgArticlePath?uselang=mk Статија]',
'version-entrypoints-scriptpath' => '[https://www.mediawiki.org/wiki/Manual:$wgScriptPath?uselang=mk Скрипта]',
-# Special:FilePath
-'filepath' => 'Патека до податотека',
-'filepath-page' => 'Податотека:',
-'filepath-submit' => 'Патека',
-'filepath-summary' => 'Оваа специјална страница го враќа целосниот пат на податотеката.
-Сликите се прикажани во изворна големина, другите типови на податотеки се отвораат со соодветните програми, директно.',
+# Special:Redirect
+'redirect' => 'Пренасочување по податотека, корисник или назнака на ревизија',
+'redirect-legend' => 'Пренасочување кон податотека или страница',
+'redirect-summary' => 'Оваа специјална страница пренасочува кон податотека (се задава името), страница (се задава назнаката на ревизијата) или корисничка странца (се задава бројчената назнака на корисникот).',
+'redirect-submit' => 'Оди',
+'redirect-lookup' => 'Пребарај:',
+'redirect-value' => 'Вредност:',
+'redirect-user' => 'Корисничка назнака',
+'redirect-revision' => 'Ревизија на страницата',
+'redirect-file' => 'Име на податотека',
+'redirect-not-exists' => 'Вредноста не е најдена',
# Special:FileDuplicateSearch
'fileduplicatesearch' => 'Барање на дуплирани податотеки',
@@ -4195,12 +4282,16 @@ $5
'tags' => 'Важечки ознаки за менување',
'tag-filter' => '[[Special:Tags|Филтер за ознаки]]:',
'tag-filter-submit' => 'Филтер',
+'tag-list-wrapper' => '([[Special:Tags|{{PLURAL:$1|Ознака|Ознаки}}]]: $2)',
'tags-title' => 'Ознаки',
'tags-intro' => 'На оваа страница е даден список на ознаки со кои програмската опрема може да ги означи измените и нивното значење.',
'tags-tag' => 'Име на ознака',
'tags-display-header' => 'Изглед во списоците на промени',
'tags-description-header' => 'Целосен опис на значењето',
+'tags-active-header' => 'Активно?',
'tags-hitcount-header' => 'Означени промени',
+'tags-active-yes' => 'Да',
+'tags-active-no' => 'Не',
'tags-edit' => 'уреди',
'tags-hitcount' => '$1 {{PLURAL:$1|промена|промени}}',
@@ -4221,6 +4312,7 @@ $5
'dberr-problems' => 'Жалиме! Ова мрежно место се соочува со технички потешкотии.',
'dberr-again' => 'Почекајте неколку минути и обидете се повторно.',
'dberr-info' => '(Не може да се добие опслужувачот на базата на податоци: $1)',
+'dberr-info-hidden' => '(Не може да се добие опслужувачот на базата на податоци)',
'dberr-usegoogle' => 'Во меѓувреме можете да се обидете да пребарувате со Google.',
'dberr-outofdate' => 'Да напоменеме дека нивните индекси на нашата содржина можат да бидат застарени.',
'dberr-cachederror' => 'Следнава содржина е кеширана копија на бараната страница, која може да е застарена.',
@@ -4236,6 +4328,9 @@ $5
'htmlform-submit' => 'Поднеси',
'htmlform-reset' => 'Откажи промени',
'htmlform-selectorother-other' => 'Друго',
+'htmlform-no' => 'Не',
+'htmlform-yes' => 'Да',
+'htmlform-chosen-placeholder' => 'Одберете можност',
# SQLite database support
'sqlite-has-fts' => '$1 со поддршка за пребарување по цели текстови',
@@ -4353,4 +4448,19 @@ $5
# Image rotation
'rotate-comment' => 'Сликата е завртена за $1 {{PLURAL:$1|степен|степени}} вдесно',
+# Limit report
+'limitreport-title' => 'Профилни парсерски податоци:',
+'limitreport-cputime' => 'Употреба на обработувачко време',
+'limitreport-cputime-value' => '$1 {{PLURAL:$1|секунда|секунди}}',
+'limitreport-walltime' => 'Употреба на вистинско време',
+'limitreport-walltime-value' => '$1 {{PLURAL:$1|секунда|секунди}}',
+'limitreport-ppvisitednodes' => 'Бр. на пројдени јазли од предобработувачот',
+'limitreport-ppgeneratednodes' => 'Бр. на создадени јазли од предобработувачот',
+'limitreport-postexpandincludesize' => 'Големина на вклученото по проширувањето',
+'limitreport-postexpandincludesize-value' => '$1/$2 {{PLURAL:$2|бајт|бајти}}',
+'limitreport-templateargumentsize' => 'Големина на аргументот во шаблонот',
+'limitreport-templateargumentsize-value' => '$1/$2 {{PLURAL:$2|бајт|бајти}}',
+'limitreport-expansiondepth' => 'Најголема длабочина на проширувањето',
+'limitreport-expensivefunctioncount' => 'Бр. на сложени парсерски функции',
+
);