summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/languages/messages/MessagesMk.php
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'languages/messages/MessagesMk.php')
-rw-r--r--languages/messages/MessagesMk.php162
1 files changed, 73 insertions, 89 deletions
diff --git a/languages/messages/MessagesMk.php b/languages/messages/MessagesMk.php
index e0c85762..2124d270 100644
--- a/languages/messages/MessagesMk.php
+++ b/languages/messages/MessagesMk.php
@@ -2,6 +2,14 @@
/** Macedonian (Македонски)
*
* @addtogroup Language
+ *
+ * @author FlavrSavr
+ * @author Misos
+ * @author SPQRobin
+ * @author Siebrand
+ * @author Jon Harald Søby
+ * @author לערי ריינהארט
+ * @author Glupav
*/
$skinNames = array(
@@ -173,9 +181,10 @@ $messages = array(
'pagecategories' => '{{PLURAL:$1|Категорија|Категории}}',
'category_header' => 'Статии во категоријата "$1"',
'subcategories' => 'Подкатегории',
+'category-empty' => "''Оваа категорија моментално не содржи страници или медија.''",
'mainpagetext' => 'Вики софтверот е успешно инсталиран.',
-'mainpagedocfooter' => 'Ве молиме, видете ја [http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_i18n документацијата] и [http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_User%27s_Guide водичот] за подетална информација односно МедијаВики. Актуелната верзија на македонската јазична датотека можете да најдете на [http://meta.wikimedia.org/wiki/LanguageMk.php Мета].',
+'mainpagedocfooter' => 'Ве молиме, видете ја [http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_localisation документацијата] и [http://meta.wikimedia.org/wiki/MediaWiki_User%27s_Guide водичот] за подетална информација односно МедијаВики. Актуелната верзија на македонската јазична датотека можете да најдете на [http://meta.wikimedia.org/wiki/LanguageMk.php Мета].',
'about' => 'За',
'article' => 'Статија',
@@ -193,6 +202,7 @@ $messages = array(
'mytalk' => 'Мојот разговор',
'anontalk' => 'Разговор за таа IP адреса',
'navigation' => 'Навигација',
+'and' => 'и',
# Metadata in edit box
'metadata_help' => 'Метаподатоци (видете [[Project:Метаподатоци]] за објаснување):',
@@ -232,7 +242,7 @@ $messages = array(
'toolbox' => 'Алатник',
'userpage' => 'Види ја страницата на корисникот',
'projectpage' => 'Види ја страницата на проектот',
-'imagepage' => 'Види ја страницата на сликата',
+'imagepage' => 'Види ја врската со сликата',
'mediawikipage' => 'Види ја страницата за порака',
'templatepage' => 'Види ја страницата на шаблонот',
'viewhelppage' => 'Види ја страницата за помош',
@@ -255,7 +265,7 @@ $messages = array(
'bugreportspage' => 'Project:Извештаи за грешки',
'copyright' => 'Сите текстови се достапни под условите на $1.',
'copyrightpagename' => '{{SITENAME}} авторски права',
-'copyrightpage' => 'Project:Авторски права',
+'copyrightpage' => '{{ns:project}}:Авторски права',
'currentevents' => 'Тековни настани',
'currentevents-url' => 'Project:Тековни настани',
'disclaimers' => 'Услови на употреба',
@@ -300,7 +310,7 @@ $messages = array(
'feedlinks' => 'Фид:',
'feed-invalid' => 'Лош тип на фид пријава',
-# Short words for each namespace, by default used in the 'article' tab in monobook
+# Short words for each namespace, by default used in the namespace tab in monobook
'nstab-main' => 'Статија',
'nstab-user' => 'Корисник',
'nstab-media' => 'Медија',
@@ -361,7 +371,7 @@ $1',
'viewsource' => 'Видете го кодот',
'viewsourcefor' => 'за $1',
'protectedinterface' => 'Оваа страница содржи текст од интерфејсот на софтверот и е заклучена заради можна злоупотреба.',
-'editinginterface' => "'''Предупредување:''' Уредувате страница која се користи за приказ на текст од интерфејсот на софтверот. Промените на оваа страница ќе се одразат на изгледот на сајтот кај сите корисници.",
+'editinginterface' => "'''Предупредување:''' Уредувате страница која се користи за приказ на текст од врска со програмата. Промените на оваа страница ќе се одразат на изгледот на страницата кај сите корисници.",
'sqlhidden' => '(Скриен SQL прашалник)',
# Login and logout pages
@@ -397,7 +407,7 @@ $1',
'uid' => 'Кориснички ID:',
'yourrealname' => 'Вистинско име *',
'yourlanguage' => 'Јазик:',
-'yourvariant' => 'Варијанта',
+'yourvariant' => 'Варијанта:',
'yournick' => 'Прекар:',
'badsig' => 'Грешка во потписот, проверете ги HTML таговите.',
'email' => 'Е-пошта',
@@ -410,7 +420,7 @@ $1',
'loginsuccesstitle' => 'Успешно најавување',
'loginsuccess' => 'Сега сте најавени на {{SITENAME}} како "$1".',
'nosuchuser' => 'Нема корисник со името "$1". Проверете ја синтаксата, или искористете го долниот формулар да се регистрирате.',
-'nosuchusershort' => 'Нема корисник со името "$1". Проверете ја синтаксата.',
+'nosuchusershort' => 'Нема корисник со името "<nowiki>$1</nowiki>". Проверете ја синтаксата.',
'nouserspecified' => 'Мора да назначите корисничко име.',
'wrongpassword' => 'Внесовте погрешна лозинка. Обидете се повторно.',
'wrongpasswordempty' => 'Внесената лозинка е празна. Обидете се повторно.',
@@ -489,14 +499,14 @@ $1',
'accmailtitle' => 'Лозинката е испратена.',
'accmailtext' => "Лозинката за '$1' е испратена на $2.",
'newarticle' => '(нова)',
-'newarticletext' => "Следевте врска која води до страница која сеуште не постои. За да ја креирате страницата, почнете со типкање во долното прозорче (видете ја страницата за [[Project:Помош|помош]] за повеќе информации). Ако сте овде по грешка, само притиснете го копчето '''назад''' во вашиот прелистувач.",
+'newarticletext' => "Следевте врска која води до страница која сеуште не постои. За да ја креирате страницата, почнете со типкање во долното прозорче (видете ја страницата за [[{{MediaWiki:Helppage}}|помош]] за повеќе информации). Ако сте овде по грешка, само притиснете го копчето '''назад''' во вашиот прелистувач.",
'anontalkpagetext' => "---- ''Ова е страница за разговор за анонимен корисник кој сеуште не е регистриран или не ја користи. Затоа мораме да ја користиме неговата нумеричка [[IP адреса]] за идентификација. Една IP адреса може да биде делена од повеќе корисници. Ако сте анонимен корисник и сметате дека кон вас се упатени ирелевантни коментари, ве молиме [[Special:Userlogin|Регистрирајте или најавете се]] за да избегнете забуна со други корисници.''",
'noarticletext' => '(Моментално нема текст на оваа страница)',
'clearyourcache' => "'''Забелешка:''' По зачувување морате да го исчистите кешот на вашиот прелистувач за да ги видите промените: '''Mozilla / Firefox:''' ''Ctrl-Shift-R'', '''IE:''' ''Ctrl-F5'', '''Safari:''' ''Cmd-Shift-R'', '''Konqueror''' ''F5''.",
'usercssjsyoucanpreview' => '<strong>Совет:</strong> Користете го копчето Прегледај за да го испробате новиот CSS/JS код пред зачувувањето.',
'usercsspreview' => "'''Запомнете дека ова е само преглед на вашиот CSS код, и дека страницата сеуште не е зачувана!'''",
'userjspreview' => "'''Запомнете дека ова е само преглед на вашиот JavaScript код, и страницата сеуште не е зачувана!'''",
-'userinvalidcssjstitle' => "'''Предупредување:''' Нема маска \"\$1\". Запамтете дека сопствените .css и .js страници имаат имиња со мали букви, пр. Корисник:Некој/monobook.css наместо Корисник:Некој/Monobook.css.",
+'userinvalidcssjstitle' => "'''Предупредување:''' Нема маска \"\$1\". Запамтете дека сопствените .css и .js страници имаат имиња со мали букви, пр. {{ns:user}}:Некој/monobook.css наместо {{ns:user}}:Некој/Monobook.css.",
'updated' => '(Освежено)',
'note' => '<strong>Забелешка:</strong>',
'previewnote' => 'Запомнете дека ова е само преглед, и страницата сеуште не е зачувана!',
@@ -504,11 +514,11 @@ $1',
внесен во горниот дел кога ќе се зачува страницата.',
'session_fail_preview' => '<strong>Извинете! Не можевме да го процесираме вашето уредување заради губење на сесиски податоци.
Обидете се повторно. Ако сеуште не функционира, пробајте да се одјавите и повторно да се најавите.</strong>',
-'session_fail_preview_html' => "<strong>Извинете! Не можевме да го процесираме вашето уредување заради губење на сесиски податоци. </strong>
+'session_fail_preview_html' => "<strong>Извинете! Не можеше да се процесира вашето уредување заради губење на податоци од седницата. </strong>
-''Поради тоа што викито има овозможено raw HTML, прегледот е скриен како обезбедување JavaScript напади.''
+''Поради тоа што викито има овозможено суров HTML, прегледот е скриен како обезбедување од JavaScript напади.''
-<strong>Ако е ова е дозволен обид за уредување, ве молиме обидете се повторно. Ако сеуште не функционира, пробајте да се одјавите и повторно да се најавите.</strong>",
+<strong>Ако е ова е дозволен обид за уредување, ве молиме обидете се повторно. Ако сеуште не работи, пробајте да се одјавите и повторно да се најавите.</strong>",
'editing' => 'Уредување на $1',
'editinguser' => 'Уредување на $1',
'editingsection' => 'Уредување на $1 (секција)',
@@ -541,21 +551,18 @@ $1',
'readonlywarning' => '<strong>ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Базата е заклучена заради одржување,
па нема да можете да ги зачувате вашите промени сега. Пробајте да го зачувате
текстот локално и да го пратите подоцна.</strong>',
-'protectedpagewarning' => 'ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа страница е заклучена па само корисници со администраторски привилегии може да ја менуваат. Прочитајте го *** [[Project:Protected page guidelines|упатството за заштитени страници]].',
+'protectedpagewarning' => '<strong>ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Оваа страница е заклучена па само корисници со администраторски привилегии може да ја менуваат.</strong>',
'semiprotectedpagewarning' => "'''Забелешка:''' Оваа страница е заклучена и само регистрирани корисници може да ја уредуваат.",
'templatesused' => 'Шаблони користени на оваа страница:',
'edittools' => '<!-- Овој текст ќе се прикаже под формите за уредување и подигнување датотеки. -->',
'nocreatetitle' => 'Креирањето на нови страници е ограничено',
-'nocreatetext' => 'Овој сајт ја ограничил можноста за креирање нови страници.
+'nocreatetext' => 'На оваа страница е ограничена можноста за креирање нови страници.
Можете да се вратите назад и да уредите постоечка страница, или [[Special:Userlogin|најавете се или креирајте нова сметка]].',
# Account creation failure
'cantcreateaccounttitle' => 'Неможам да направам сметка',
-'cantcreateaccounttext' => 'Креирањето сметки од оваа IP адреса (<b>$1</b>) е блокирано.
-Ова е најверојатно заради константен вандализам од вашето училиште или Интернет провајдер.',
# History pages
-'revhistory' => 'Историја на верзиите',
'viewpagelogs' => 'Види ја историјата за оваа страница',
'nohistory' => 'Не постои историја на верзии за оваа страница.',
'revnotfound' => 'Верзијата не е пронајдена',
@@ -591,7 +598,7 @@ $1',
'rev-deleted-user' => '(корисничкото име е избришано)',
'rev-deleted-text-permission' => '<div class="mw-warning plainlinks">
Верзијата на оваа страница е избришана од јавните архиви.
-Можеби има повеќе информации во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{PAGENAMEE}}}} историјата на избришани статии].
+За повеќе информации во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{PAGENAMEE}}}} историјата на избришани статии].
</div>',
'rev-deleted-text-view' => '<div class="mw-warning plainlinks">
Верзијата на оваа страница беше избришана од јавните архиви.
@@ -603,11 +610,11 @@ $1',
'revdelete-nooldid-title' => 'Нема барана ревизија',
'revdelete-nooldid-text' => 'Не избравте ревизија/и за да ја извршите функцијата.',
'revdelete-selected' => 'Избрани верзии од [[:$1]]:',
-'revdelete-text' => 'Избришаните верзии сеуште ќе се прикажуваат во историјата на страницата,
+'revdelete-text' => 'Избришаните преводи сеуште ќе се прикажуваат во историјата на страницата,
но нивната содржина нема да биде пристапна за јавноста.
-Другите администратори на ова вики сеуште ќе можат да го пристапат скриениот текст
-и можат да го вратат преку истиот интерфејс, освен ако не постојат дополнителни
+Другите управувачи на ова вики сеуште ќе можат да го пристапат скриениот текст
+и можат да го вратат преку истиот меѓу уред, освен ако не постојат дополнителни
ограничувања.',
'revdelete-legend' => 'Постави ограничувања на верзијата:',
'revdelete-hide-text' => 'Сокриј го текстот на верзијата',
@@ -619,23 +626,15 @@ $1',
'revdelete-logentry' => 'променет приказ на верзија за [[$1]]',
# Diffs
-'difference' => '(Разлика меѓу верзии)',
-'loadingrev' => 'се вчитуваат верзиите за функцијата <em>разл</em>',
-'lineno' => 'Линија $1:',
-'editcurrent' => 'Промени ја моментална верзија на оваа страница',
-'selectnewerversionfordiff' => 'Изберете понова верзија за споредба',
-'selectolderversionfordiff' => 'Изберете постара верзија за споредба',
-'compareselectedversions' => 'Споредете ги избраните верзии',
+'difference' => '(Разлика меѓу верзии)',
+'lineno' => 'Линија $1:',
+'compareselectedversions' => 'Споредете ги избраните верзии',
# Search results
'searchresults' => 'Резултати од пребарувањето',
'searchresulttext' => 'За повеќе информации за пребарување на {{SITENAME}}, видете [[Project:Пребарување|Пребарување на {{SITENAME}}]].',
'searchsubtitle' => 'За прашалникот "[[:$1]]"',
'searchsubtitleinvalid' => 'За прашалникот "$1"',
-'badquery' => 'Лошо формиран прашалник за пребарување',
-'badquerytext' => 'Не можевме да го процесираме вашето барање. Најверојатно баравте збор со помалку од три букви, што не е уште подржано. Исто така можеби лошо сте го внесе изразот, како "риба ии коски". Обидете се повторно.',
-'matchtotals' => 'Прашалникот "$1" најде $2 наслови на страници
-и текст од $3 страници.',
'noexactmatch' => "'''Нема статија со наслов „$1“.''' Можете да ја [[:$1|креирате оваа статија]].",
'titlematches' => 'Насловот на статијата одговара',
'notitlematches' => 'Ниеден текст на насловите не одговара',
@@ -653,7 +652,6 @@ $1',
'powersearch' => 'Барај',
'powersearchtext' => 'Барајте во именските простори :<br />$1<br />$2 Листа на пренасочувања<br />Барај $3 $9',
'searchdisabled' => '{{SITENAME}}пребарувањето е привремено исклучено. Во меѓувреме, можете да барате преку Google (подолу), што може да даде застарени резултати.',
-'blanknamespace' => '(Главна)',
# Preferences page
'preferences' => 'Прилагодувања',
@@ -684,7 +682,7 @@ $1',
'prefs-personal' => 'Кориснички податоци',
'prefs-rc' => 'Скорешни промени и никулци',
'prefs-watchlist' => 'Список на набљудувања',
-'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови за прикажување во листата на набљудување:',
+'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови за кои ќе се прикажува во листата на набљудување:',
'prefs-watchlist-edits' => 'Број на уредувања за прикажување во проширената листа на набљудување:',
'prefs-misc' => 'Разно',
'saveprefs' => 'Запамти ги прилагодувањата',
@@ -733,9 +731,9 @@ $1',
'group-sysop-member' => 'Администратор',
'group-bureaucrat-member' => 'Бирократ',
-'grouppage-bot' => 'Project:Ботови',
-'grouppage-sysop' => 'Project:Администратори',
-'grouppage-bureaucrat' => 'Project:Бирократи',
+'grouppage-bot' => '{{ns:project}}:Ботови',
+'grouppage-sysop' => '{{ns:project}}:Администратори',
+'grouppage-bureaucrat' => '{{ns:project}}:Бирократи',
# User rights log
'rightslog' => 'Историја на корисничките права',
@@ -778,12 +776,12 @@ $1',
'uploadnologintext' => 'Морате да бидете [[Special:Userlogin|најавени]] за да подигнувате датотеки.',
'upload_directory_read_only' => 'Веб серверот не може да запишува во папката за подигнување ($1).',
'uploaderror' => 'Грешка во подигнувањето',
-'uploadtext' => "Користете го долниот формулар за да подигнете нови датотеки, а за да гледате или пребарувате претходно подигнати слики одете на [[Special:Imagelist|листата на подигнати датотеки]], подигнувањата и бришењата се истотака запишани во [[Special:Log|дневникот на проектот]]. Исто така мора да го штиклирате полето дека не прекршувате некои авторски права со подигнувањето на датотеката. Притиснете го копчето \"Подигни датотека\" за да го завршите подигнувањето. За да внесете слика во страница, користете врска во обликот
+'uploadtext' => "Користете го долниот формулар за да преместите нови датотеки, а за да гледате или пребарувате претходно преместени слики одете на [[Special:Imagelist|листата на преместени датотеки]], преместувањата и бришењата се истотака запишани во [[Special:Log|дневникот на проектот]].
-* '''<nowiki>[[</nowiki>{{ns:Image}}<nowiki>:File.jpg]]</nowiki>'''
-* '''<nowiki>[[</nowiki>{{ns:Image}}<nowiki>:File.png|alt text]]</nowiki>'''
-или за директно поврзување со датотеката
-* '''<nowiki>[[</nowiki>{{ns:Media}}<nowiki>:File.ogg]]</nowiki>'''",
+За да внесете слика во страница, користете врска во обликот
+* '''<nowiki>[[</nowiki>{{ns:image}}<nowiki>:File.jpg]]</nowiki>'''
+* '''<nowiki>[[</nowiki>{{ns:image}}<nowiki>:File.png|alt text]]</nowiki>''' или
+* '''<nowiki>[[</nowiki>{{ns:media}}<nowiki>:File.ogg]]</nowiki>''' за директно поврзување со податокот.",
'uploadlog' => 'дневник на подигнувањата',
'uploadlogpage' => 'Дневник на подигнувањата',
'uploadlogpagetext' => 'Подолу е листа на најновите подигнувања на датотеки.',
@@ -808,7 +806,7 @@ $1',
'savefile' => 'Зачувај',
'uploadedimage' => 'подигнато "[[$1]]"',
'uploaddisabled' => 'Извинете, подигнувањето е забрането.',
-'uploaddisabledtext' => 'Подигнувања на датотеки не се дозволени на ова вики.',
+'uploaddisabledtext' => 'Преместувањата на податоци не се дозволени на ова вики.',
'uploadscripted' => 'Датотеката содржи HTML код или скрипта што може да биде погрешно интерпретира од прелистувачот.',
'uploadcorrupt' => 'Датотеката е неисправна или има неточна наставка. Ве молиме проверете ја датотеката и подигнете ја повторно.',
'uploadvirus' => 'Оваа датотека содржи вирус! Детално: $1',
@@ -848,7 +846,7 @@ $1',
'imagelist_user' => 'Корисник',
'imagelist_size' => 'Големина (бајти)',
'imagelist_description' => 'Опис',
-'imagelist_search_for' => 'Барај име на слика:',
+'imagelist_search_for' => 'Побарај име на медија:',
# MIME search
'mimesearch' => 'MIME пребарување',
@@ -866,6 +864,9 @@ $1',
'unusedtemplatestext' => 'Оваа страница ги прикажува сите страници во шаблонскиот именски простор кои не се вклучени во некоја друга страница. Не заборавајте да ги проверите другите врски во шаблоните пред да ги избришете.',
'unusedtemplateswlh' => 'други врски',
+# Random page
+'randompage' => 'Случајна страница',
+
# Random redirect
'randomredirect' => 'Случајно пренасочување',
@@ -890,7 +891,7 @@ $1',
'statistics-mostpopular' => 'Најгледани страници',
'disambiguations' => 'Страници за појаснување',
-'disambiguationspage' => 'Project:Врски до страници за појаснување',
+'disambiguationspage' => 'Template:Врски до страници за појаснување',
'doubleredirects' => 'Двојни пренасочувања',
'doubleredirectstext' => 'Секој ред содржи врски кон првото и второто пренасочување, којшто обично ја посочува <i>вистинската</i> целна страница кон кое првото пренасочување би требало да насочува.',
@@ -909,6 +910,7 @@ $1',
'uncategorizedpages' => 'Некатегоризирани страници',
'uncategorizedcategories' => 'Некатегоризирани категории',
'uncategorizedimages' => 'Некатегоризирани слики',
+'uncategorizedtemplates' => 'Некатегоризирани преуредувања',
'unusedcategories' => 'Неискористени категории',
'unusedimages' => 'Неискористени слики',
'popularpages' => 'Популарни страници',
@@ -917,11 +919,10 @@ $1',
'mostlinked' => 'Најмногу врски до страници',
'mostlinkedcategories' => 'Најмногу врски до категории',
'mostcategories' => 'Статии со најмногу категории',
-'mostimages' => 'Најмногу врски до слики',
+'mostimages' => 'Најмногу поврзувања до податоци',
'mostrevisions' => 'Статии со најмногу верзии',
'allpages' => 'Сите страници',
'prefixindex' => 'Список на префикси',
-'randompage' => 'Случајна страница',
'shortpages' => 'Кратки страници',
'longpages' => 'Долги страници',
'deadendpages' => 'Ќорсокак страници',
@@ -929,17 +930,17 @@ $1',
'specialpages' => 'Специјални страници',
'spheading' => 'Специјални страници за сите корисници',
'restrictedpheading' => 'Специјални страници со ограничен пристап',
-'rclsub' => '(до страници поврзани од "$1")',
'newpages' => 'Нови страници',
'newpages-username' => 'Корисничко име:',
'ancientpages' => 'Најстари статии',
'intl' => 'Меѓујазични врски',
'move' => 'Премести',
'movethispage' => 'Премести ја оваа страница',
-'unusedimagestext' => '<p>Имајте во предвид дека други веб сајтови може да имаат врска кон слика
-со директна URL, па може сеуште да се прикажуваат иако
-активно се користат.</p>',
+'unusedimagestext' => '<p>Имајте во предвид дека други веб страници може да имаат врска кон податок со директен URL, па може сеуште да се прикажуваат иако активно се користат.</p>',
'unusedcategoriestext' => 'Следните категории постојат и покрај тоа што ниедна статија и категорија не ги користи.',
+'notargettitle' => 'Нема цел',
+'notargettext' => 'Не одредивте целна страница или корисник
+на кој би се применила функцијата.',
# Book sources
'booksources' => 'Печатени извори',
@@ -1000,9 +1001,9 @@ $1',
'watchnologin' => 'Не сте најавени',
'watchnologintext' => 'Мора да бидете [[Special:Userlogin|најавени]] за да се модифицира вашата листа на набљудувани страници.',
'addedwatch' => 'Додадено во набљудувани страници',
-'addedwatchtext' => "Страницата\"\$1\" е додадена во вашите [[Special:Watchlist|набљудувани страници]]. Идните промени на оваа страница и поврзаните со неа Страници за разговор ќе бидат прикажани овде и страницата ќе се прикаже '''задебелена''' во [[Special:Recentchanges|листата на скорешни промени]] за да можете полесно да ја изберете. <p>Ако подоцна сакате да ја отстраните страницата од набљудувани страници, притиснете на \"Престани набљудување\" .",
+'addedwatchtext' => "Страницата \"<nowiki>\$1</nowiki>\" е додадена во вашите [[Special:Watchlist|набљудувани страници]]. Идните промени на оваа страница и поврзаните со неа Страници за разговор ќе бидат прикажани овде и страницата ќе се прикаже '''задебелена''' во [[Special:Recentchanges|листата на скорешни промени]] за да можете полесно да ја изберете. <p>Ако подоцна сакате да ја отстраните страницата од набљудувани страници, притиснете на \"Престани набљудување\" .",
'removedwatch' => 'Отстрани ја страницата од набљудуваните страници',
-'removedwatchtext' => 'Страницата "$1" е отстранета од набљудуваните страници.',
+'removedwatchtext' => 'Страницата "<nowiki>$1</nowiki>" е отстранета од набљудуваните страници.',
'watch' => 'Набљудувај',
'watchthispage' => 'Набљудувајте ја оваа страница',
'unwatch' => 'Престани набљудување',
@@ -1018,7 +1019,6 @@ $1',
'iteminvalidname' => "Проблем со елементот '$1', неважечко име...",
'wlnote' => 'Подолу се последните $1 промени во последните <b>$2</b> часа.',
'wlshowlast' => 'Прикажи ги последните $1 часа $2 денови $3',
-'wlsaved' => 'Ова е зачувана верзија од листата на набљудувани страници.',
'enotif_mailer' => '{{SITENAME}} Систем за известување',
'enotif_reset' => 'Означи ги сите страници како посетени',
@@ -1057,12 +1057,10 @@ $NEWPAGE
'excontentauthor' => "содржината беше: '$1' (и единствениот автор беше '$2')",
'exbeforeblank' => "содржината пред бришењето беше: '$1'",
'exblank' => 'страницата беше празна',
-'confirmdelete' => 'Потврди го бришењето',
-'deletesub' => '(Бришам "$1")',
'historywarning' => 'Предупредување: Страницата која сакате да ја избришете има историја:',
'confirmdeletetext' => 'На пат сте трајно да избришете страница или слика заедно со нејзината историја од базата на податоци. Ве молиме потврдете дека имате намера да го направите ова, и дека ги разбирате последиците, и дека го правите ова во согласност со [[Project:Википедија политика|нашата политика на однесување]].',
'actioncomplete' => 'Дејството беше извршено',
-'deletedtext' => '"$1" беше избришана. Видете $2 за досие на скорешните бришења.',
+'deletedtext' => '"<nowiki>$1</nowiki>" беше избришана. Видете $2 за досие на скорешните бришења.',
'deletedarticle' => 'избришано "[[$1]]"',
'dellogpage' => 'Дневник на бришењата',
'dellogpagetext' => 'Подолу имате листа на последните бришења.',
@@ -1078,7 +1076,7 @@ $NEWPAGE
Последното уредување беше на [[User:$3|$3]] ([[User talk:$3|Разговор]]).',
'editcomment' => 'Коментарот на уредувањето беше: "<i>$1</i>".', # only shown if there is an edit comment
-'revertpage' => 'Отстрането уредување на [[Special:Contributions/$2|$2]], вратено на последната верзија на [[User:$1|$1]]',
+'revertpage' => 'Отстрането уредување на [[Special:Contributions/$2|$2]], вратено на последната верзија на [[User:$1|$1]]', # Additional available: $3: revid of the revision reverted to, $4: timestamp of the revision reverted to, $5: revid of the revision reverted from, $6: timestamp of the revision reverted from
'sessionfailure' => 'Има проблем со вашата сесија;
оваа акција е откажана како превентива против преземање сесии.
Притиснете го копчето „назад“ и повторно вчитајте ја страницата
@@ -1092,8 +1090,7 @@ $NEWPAGE
'protectcomment' => 'Причина за заштитување',
'unprotectsub' => '(Отстранување на заштитата на "$1")',
'protect-unchain' => 'Отклучи ја можноста за преместување',
-'protect-text' => 'Овде можете да го погледнете или смените нивото на заштита за страницата <strong>$1</strong>.
-Ве молиме прво прочитајте ги *** [[Project:Protected page|упатствата]].',
+'protect-text' => 'Овде можете да го погледнете или смените нивото на заштита за страницата <strong><nowiki>$1</nowiki></strong>.',
'protect-default' => '(по основно)',
'protect-level-autoconfirmed' => 'Блокирај ги нерегистрираните корисници',
'protect-level-sysop' => 'Само администратори',
@@ -1113,10 +1110,9 @@ $NEWPAGE
на '''''Врати'''''. Со притиснување на '''''Ресетирај''''' ги бришете
коментарот и сите полиња за штиклирање.",
'undeleterevisions' => '$1 архивирани верзии',
-'undeletehistory' => 'Ако ја обновите страницата, сите верзии ќе бидат вратени во историјата.
+'undeletehistory' => 'Ако ја обновите страницата, сите поправки ќе бидат вратени во историјата.
Ако нова страница со исто име е создадена по бришењето, обновените
-верзии ќе се појават во претходната историја, и тековната верзија на постоечката страница
-нема да биде автоматски заменета.',
+поправки ќе се појават во претходната историја.Уште една забелешка дека ограничувањата на поправката на податоците се губат по поправките',
'undeletehistorynoadmin' => 'Оваа статија беше избришана. Причината за бришењето е наведена подолу,
заедно со информации за корисникот кој ја уредувал страницата пред бришењето. Целиот текст
од избришаните верзии е достапен само за администраторите.',
@@ -1133,8 +1129,9 @@ $NEWPAGE
Видете ја [[Special:Log/delete|историјата на бришења]] за листа на скоро избришани и обновени страници.",
# Namespace form on various pages
-'namespace' => 'Именски простор:',
-'invert' => 'Обратен избор',
+'namespace' => 'Именски простор:',
+'invert' => 'Обратен избор',
+'blanknamespace' => '(Главна)',
# Contributions
'contributions' => 'Придонеси',
@@ -1145,19 +1142,12 @@ $NEWPAGE
'uclinks' => 'Гледај ги последните $1 промени; гледај ги последните $2 дена.',
'uctop' => ' (врв)',
-'sp-contributions-newest' => 'Најнови',
-'sp-contributions-oldest' => 'Најстари',
-'sp-contributions-newer' => 'Нови $1',
-'sp-contributions-older' => 'Стари $1',
'sp-contributions-newbies-sub' => 'За новајлии',
-'sp-newimages-showfrom' => 'Прикажи ги новите слики почнувајќи од $1',
+'sp-newimages-showfrom' => 'Прикажи ги новите податоци почнувајќи од $1',
# What links here
'whatlinkshere' => 'Што е поврзано со ова',
-'notargettitle' => 'Нема цел',
-'notargettext' => 'Не одредивте целна страница или корисник
-на кој би се применила функцијата.',
'linklistsub' => '(Листа на врски)',
'linkshere' => "Следните страници покажуваат кон '''[[:$1]]''':",
'nolinkshere' => "Ниедна страница не е поврзана со '''[[:$1]]'''.",
@@ -1180,7 +1170,7 @@ $NEWPAGE
'ipbcreateaccount' => 'Оневозможи креирање сметки',
'ipbsubmit' => 'Блокирај го овој корисник',
'ipbother' => 'Друг рок',
-'ipboptions' => '2 часа:2 hours,1 ден:1 day,3 дена:3 days,1 недела:1 week,2 недели:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite',
+'ipboptions' => '2 часа:2 hours,1 ден:1 day,3 дена:3 days,1 недела:1 week,2 недели:2 weeks,1 месец:1 month,3 месеци:3 months,6 месеци:6 months,1 година:1 year,бесконечно:infinite', # display1:time1,display2:time2,...
'ipbotheroption' => 'друго',
'badipaddress' => 'Невалидна IP адреса',
'blockipsuccesssub' => 'Успешно блокирање',
@@ -1208,13 +1198,13 @@ $NEWPAGE
'range_block_disabled' => 'Администраторската можност да блокираат IP групи е исклучена.',
'ipb_expiry_invalid' => 'Неважечки истек на рок.',
'ipb_already_blocked' => '"$1" е веќе блокиран',
+'ipb_cant_unblock' => 'Грешка: $1 не постои. Можеби веќе е одблокиран.',
'ip_range_invalid' => 'Неважечки интервал за IP адреси.',
'proxyblocker' => 'Прокси блокирач',
-'ipb_cant_unblock' => 'Грешка: $1 не постои. Можеби веќе е одблокиран.',
'proxyblockreason' => 'Вашата IP адреса е блокирана бидејќи е отворено прокси. Ве молиме контактирајте со вашиот доставувач на Интернет услуги или техничката поддршка и информирајте ги за овој сериозен безбедносен проблем.',
'proxyblocksuccess' => 'Готово.',
'sorbsreason' => 'Вашата IP адреса е запишана како отворено прокси во DNSBL.',
-'sorbs_create_account_reason' => 'Вашата IP адреса е наведена како отворено прокси во DNSBL. Не можете да креирате сметка',
+'sorbs_create_account_reason' => 'Вашата IP адреса е наведена како отворен застапник во DNSBL. Не можете да креирате сметка',
# Developer tools
'lockdb' => 'Заклучи ја базата',
@@ -1293,13 +1283,12 @@ $NEWPAGE
'allmessagesdefault' => 'Текст по основно',
'allmessagescurrent' => 'Сегашен текст',
'allmessagestext' => 'Ова е листа на сите системски пораки досапни во МедијаВики: именскиот простор.',
-'allmessagesnotsupportedDB' => 'Special:AllMessages не е поддржан бидејќи wgUseDatabaseMessages е исклучен.',
+'allmessagesnotsupportedDB' => '{{ns:special}}:AllMessages не е поддржан бидејќи wgUseDatabaseMessages е исклучен.',
'allmessagesfilter' => 'Филтер за регуларни изрази:',
'allmessagesmodified' => 'Прикажи само изменети',
# Thumbnails
'thumbnail-more' => 'Зголеми',
-'missingimage' => '<b>Недостасува слика</b><br /><i>$1</i>',
'filemissing' => 'Датотеката недостасува',
'thumbnail_error' => 'Грешка во креирањето на мини-слика: $1',
@@ -1325,12 +1314,11 @@ $NEWPAGE
'importhistoryconflict' => 'Постои конфликтна историја на верзиите (можно е страницата веќе да била внесена)',
'importnosources' => 'Нема дефинирано трансвики извори за увезување и директните подигнувања на историја се оневозможени.',
'importnofile' => 'Нема подигнато увозна датотека.',
-'importuploaderror' => 'Подигнувањето на увозната датотека не успеа; можеби датотеката е поголема од максималната дозволена големина.',
# Import log
'importlogpage' => 'Дневник на внесувања',
'importlogpagetext' => 'Административно внесување на страници со историја од други викија.',
-'import-logentry-upload' => 'внесена [[$1]] со подигнување',
+'import-logentry-upload' => 'внесена $1 со подигнување',
'import-logentry-upload-detail' => '$1 ревизија(и)',
'import-logentry-interwiki' => 'трансвикифиран $1',
'import-logentry-interwiki-detail' => '$1 ревизија(и) од $2',
@@ -1396,9 +1384,6 @@ $NEWPAGE
'common.css' => '/** CSS кодот на оваа страница ќе се примени на сите маски */',
'monobook.css' => '/* преку уредување на оваа датотека можете да ја прилагодите Monobook маската за целиот сајт */',
-# Scripts
-'monobook.js' => '/* Deprecated; use [[MediaWiki:common.js]] */',
-
# Metadata
'nodublincore' => 'Dublin Core RDF метаподатоци се оневозможени за овој сервер.',
'nocreativecommons' => 'Creative Commons RDF метаподатоци се оневозможени за овој сервер.',
@@ -1408,7 +1393,6 @@ $NEWPAGE
'anonymous' => 'Анонимен корисник од {{SITENAME}}',
'siteuser' => 'корисник на {{SITENAME}} $1',
'lastmodifiedatby' => 'Последната промена на страницата е извршена од $3, на $2, $1.', # $1 date, $2 time, $3 user
-'and' => 'и',
'othercontribs' => 'Засновано на делото на $1.',
'others' => 'други',
'siteusers' => 'корисници на {{SITENAME}} $1',
@@ -1471,7 +1455,7 @@ $NEWPAGE
# Metadata
'metadata' => 'Метаподатоци',
-'metadata-help' => 'Оваа датотека содржи дополнителни информации, најверојатно додадени од дигитален апарат или скенер користен за нивното креирање или дигитализација. Ако датотеката се промени, некои детали може да не одговараат на модифицираната слика.',
+'metadata-help' => 'Оваа датотека содржи дополнителни информации, најверојатно додадени од фото апарат користен за нивното креирање. Ако датотеката се промени, некои детали може да не одговараат на променетата слика.',
'metadata-expand' => 'Прикажи ги проширените информации',
'metadata-collapse' => 'Сокриј ги проширените информации',
@@ -1738,10 +1722,10 @@ $NEWPAGE
# E-mail address confirmation
'confirmemail' => 'Потврди е-поштенска адреса',
'confirmemail_noemail' => 'Немате поставено валидна е-поштенска адреса во вашите [[Special:Preferences|прилагодувања]].',
-'confirmemail_text' => 'Ова вики бара да ја валидирате вашата е-поштенска адреса
-пред да ги користите можностите за е-пошта. Активирајте го копчето подолу за да
-пратите потврдна порака до вашата адреса. Оваа порака ќе содржи врска со код;
-отворете ја врската во вашиот прелистувач за да потврдите дека вашата е-поштенска
+'confirmemail_text' => 'Ова вики бара да ја потврдите вашата поштенска адреса
+пред да ги користите можностите за пошта. Активирајте го копчето подолу за да
+пратите потврдна порака до вашата адреса. Оваа порака ќе содржи врска;
+отворете ја врската во вашиот прелистувач за да потврдите дека вашата поштенска
адреса е валидна.',
'confirmemail_send' => 'Прати код за потврда',
'confirmemail_sent' => 'Пораката за потврда е пратена.',