summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/languages/messages/MessagesMk.php
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'languages/messages/MessagesMk.php')
-rw-r--r--languages/messages/MessagesMk.php51
1 files changed, 26 insertions, 25 deletions
diff --git a/languages/messages/MessagesMk.php b/languages/messages/MessagesMk.php
index d878b063..4e3f7767 100644
--- a/languages/messages/MessagesMk.php
+++ b/languages/messages/MessagesMk.php
@@ -377,7 +377,7 @@ $messages = array(
'tog-externaleditor' => 'По основно користи надворешен уредувач (само за стручњаци, потребно е посебно нагодување на сметачот. [//www.mediawiki.org/wiki/Manual:External_editors?uselang=mk Повеќе информации.])',
'tog-externaldiff' => 'По основно користи надворешен програм за споредување верзии (само за стручњаци, потребно е специјално нагодување на сметачот. [//www.mediawiki.org/wiki/Manual:External_editors?uselang=mk Повеќе информации.])',
'tog-showjumplinks' => 'Овозможи врски на пристапност „скокни на“',
-'tog-uselivepreview' => 'Користи преглед во живо (JavaScript, експериментално)',
+'tog-uselivepreview' => 'Користи преглед во живо (бара JavaScript) (експериментално)',
'tog-forceeditsummary' => 'Извести ме кога нема опис на промените',
'tog-watchlisthideown' => 'Скриј мои уредувања од списокот на набљудувања',
'tog-watchlisthidebots' => 'Скриј ботовски уредувања од списокот на набљудувања',
@@ -728,7 +728,7 @@ $1',
'actionthrottled' => 'Дејството е успорено',
'actionthrottledtext' => 'Како анти-спам мерка, ограничени сте од вршење на ова дејство премногу пати во краток временски период, а го преминавте ограничувањето.
Ве молиме обидете се повторно за неколку минути.',
-'protectedpagetext' => 'Оваа страница е заклучена за уредувања.',
+'protectedpagetext' => 'Оваа страница е заклучена за уредувања и други дејства.',
'viewsourcetext' => 'Можете да го погледнете и копирате кодот на оваа страница:',
'viewyourtext' => "Можете да го погледнете и копирате кодот на '''вашите уредувања''' на оваа страница:",
'protectedinterface' => 'Оваа страница содржи текст од посредникот на софтверот на ова вики и е превентивно заштитена поради можна злоупотреба.
@@ -970,7 +970,7 @@ $2
'missingsummary' => "'''Потсетник:''' Не внесовте опис на измените. Ако притиснете Зачувај повторно, вашите измени ќе се зачуваат без опис.",
'missingcommenttext' => 'Ве молиме внесете коментар подолу.',
'missingcommentheader' => "'''Потсетување:''' Не внесовте наслов за овој коментар.
-Ако повторно кликнете на „{{int:savearticle}}“, уредувањето ќе биде зачувано без наслов.",
+Ако повторно стиснете на „{{int:savearticle}}“, уредувањето ќе биде зачувано без наслов.",
'summary-preview' => 'Изглед на описот:',
'subject-preview' => 'Преглед на предметот/насловот:',
'blockedtitle' => 'Корисникот е блокиран',
@@ -1100,7 +1100,8 @@ $2
'longpageerror' => "'''Грешка: Текстот што го внесовте е голем {{PLURAL:$1|еден килобајт|$1 килобајти}}, што ја надминува границата од {{PLURAL:$2|еден килобајт|$2 килобајти}}.'''
Затоа нема да може да се зачува.",
'readonlywarning' => "'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Базата на податоци е заклучена заради одржување, па нема да можете да ги зачувате промените сега.
-Пробајте да го зачувате текстот за подоцна, локално (со прекопирање) во некоја податотека.'''
+
+Ви препорачуваме да го прекопирате текстот на текстуална податотека за да го зачувате за подоцна.'''
Администраторот кој ја заклучил базата на податоци го дал следново објаснување: $1",
'protectedpagewarning' => "'''Предупредување: Оваа страница е заклучена, така што само корисници со администраторски привилегии можат да ја уредуваат.'''
@@ -1220,12 +1221,12 @@ $2
'rev-deleted-text-unhide' => "Оваа ревизија на страницата е '''избришана'''.
Повеќе подробности ќе најдете во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].
Сепак можете [$1 да ја погледнете оваа ревизија] ако сакате да продолжите.",
-'rev-suppressed-text-unhide' => "Оваа ревизија на страница е '''скриена'''.
+'rev-suppressed-text-unhide' => "Оваа ревизија на страница е '''притаена'''.
Повеќе подробности ќе најдете во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на прикривања].
Сепак можете да ја [$1 погледнете оваа ревизија] ако сакате да продолжите.",
'rev-deleted-text-view' => "Оваа ревизија на страницата е '''избришана'''.
Можете да ја погледнете; повеќе подробности ќе најдете во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].",
-'rev-suppressed-text-view' => "Оваа ревизија на страницата е '''скриена'''.
+'rev-suppressed-text-view' => "Оваа ревизија на страницата е '''притаена'''.
Можете да ја погледнете; повеќе подробности ќе најдете во [{{fullurl:Special:Log/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на скривања].",
'rev-deleted-no-diff' => "Не може да ја погледнете оваа разлика бидејќи една од ревизиите била '''избришана'''.
Може да најдете повеќе подробности во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].",
@@ -1233,12 +1234,12 @@ $2
'rev-deleted-unhide-diff' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''избришана'''.
Повеќе подробности ќе најдете во [{{fullurl:Special:Log/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришења].
Сепак можете [$1 да ја видите оваа разлика] ако сакате да продолжите.",
-'rev-suppressed-unhide-diff' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''скриена'''.
+'rev-suppressed-unhide-diff' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''притаена'''.
Повеќе подробности ќе најдете во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на скривања].
Можете да [$1 ја видите оваа разлика] ако сакате да продолжите.",
'rev-deleted-diff-view' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''избришана'''.
Можете да ја погледате оваа разлика; подробности ќе најдете во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/delete|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на бришење].",
-'rev-suppressed-diff-view' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''скриена'''.
+'rev-suppressed-diff-view' => "Една од ревизиите на оваа разлика е '''притаена'''.
Можете да ја погледате оваа разлика; подробности ќе најдете во [{{fullurl:{{#Special:Log}}/suppress|page={{FULLPAGENAMEE}}}} дневникот на скривања].",
'rev-delundel' => 'прикажи/скриј',
'rev-showdeleted' => 'прикажи',
@@ -1270,7 +1271,7 @@ $2
'revdelete-radio-same' => '(не менувај)',
'revdelete-radio-set' => 'Да',
'revdelete-radio-unset' => 'Не',
-'revdelete-suppress' => 'Скриј податоци и од администраторите',
+'revdelete-suppress' => 'Притајувај податоци и од администраторите',
'revdelete-unsuppress' => 'Отстрани ограничувања на обновени ревизии',
'revdelete-log' => 'Причина:',
'revdelete-submit' => 'Примени на одбрани {{PLURAL:$1|ревизија|ревизии}}',
@@ -1430,7 +1431,7 @@ $1",
# Preferences page
'preferences' => 'Нагодувања',
-'mypreferences' => 'Нагодувања',
+'mypreferences' => 'нагодувања',
'prefs-edits' => 'Број на уредувања:',
'prefsnologin' => 'Не сте најавени',
'prefsnologintext' => 'Мора да бидете <span class="plainlinks">[{{fullurl:{{#Special:UserLogin}}|returnto=$1}} најавени]</span> за да ги менувате вашите кориснички нагодувања.',
@@ -1444,7 +1445,7 @@ $1",
'prefs-user-pages' => 'Кориснички страници',
'prefs-personal' => 'Кориснички профил',
'prefs-rc' => 'Скорешни промени',
-'prefs-watchlist' => 'Список на набљудувања',
+'prefs-watchlist' => 'Набљудувања',
'prefs-watchlist-days' => 'Број на денови за приказ во списокот на набљудувања:',
'prefs-watchlist-days-max' => 'Највеќе $1 {{PLURAL:$1|ден|дена}}',
'prefs-watchlist-edits' => 'Максимален број на прикажани промени во проширениот список на набљудувања:',
@@ -2025,7 +2026,7 @@ $1',
# File description page
'file-anchor-link' => 'Податотека',
'filehist' => 'Историја на податотеката',
-'filehist-help' => 'Кликнете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.',
+'filehist-help' => 'Стиснете на датум/време за да ја видите податотеката како изгледала тогаш.',
'filehist-deleteall' => 'избриши ги сите',
'filehist-deleteone' => 'избриши',
'filehist-revert' => 'врати',
@@ -2318,7 +2319,7 @@ $1',
# Special:ActiveUsers
'activeusers' => 'Список на активни корисници',
'activeusers-intro' => 'Ова е список на корисници кои биле на некој начин активни во последните $1 {{PLURAL:$1|ден|дена}}.',
-'activeusers-count' => '$1 {{PLURAL:$1|уредување|уредувања}} {{PLURAL:$3|денес|во последните $3 дена}}',
+'activeusers-count' => '$1 {{PLURAL:$1|дејство|дејства}} {{PLURAL:$3|денес|во последните $3 дена}}',
'activeusers-from' => 'Прикажи корисници почнувајќи од:',
'activeusers-hidebots' => 'Скриј ботови',
'activeusers-hidesysops' => 'Скриј администратори',
@@ -2385,7 +2386,7 @@ $1',
'usermessage-editor' => 'Системски гласник',
# Watchlist
-'watchlist' => 'мои набљудувања',
+'watchlist' => 'набљудувања',
'mywatchlist' => 'Набљудувања',
'watchlistfor2' => 'За $1 $2',
'nowatchlist' => 'Немате ништо во списокот на набљудувања.',
@@ -2393,8 +2394,8 @@ $1',
'watchnologin' => 'Не сте најавени',
'watchnologintext' => 'Мора да сте [[Special:UserLogin|најавени]] за да го менувате списокот на набљудувања.',
'addwatch' => 'Додај во списокот на набљудувања',
-'addedwatchtext' => "Страницата „[[:$1]]“ е додадена во [[Special:Watchlist|списокот на набљудувања]].
-Идните промени на оваа страница и поврзаните со неа страници за разговор ќе бидат прикажани овде, а страницата ќе се прикаже '''задебелена''' во [[Special:RecentChanges|списокот на скорешни промени]] за да можете полесно да ја препознаете.",
+'addedwatchtext' => 'Страницата „[[:$1]]“ е додадена во [[Special:Watchlist|списокот на набљудувања]].
+Идните промени на оваа страница и нејзината страница за разговор ќе се прикажуваат таму.',
'removewatch' => 'Отстрани од списокот на набљудувања',
'removedwatchtext' => 'Страницата „[[:$1]]“ е отстранета од [[Special:Watchlist|списокот на набљудувања]].',
'watch' => 'Набљудувај',
@@ -2547,9 +2548,9 @@ $UNWATCHURL
'protect-cascadeon' => 'Оваа страница е моментално заштитена бидејќи е вклучена во {{PLURAL:$1|следнава страница, за која е|следниве страници, за кои се}} под каскадна заштита.
Можете да го измените степенот на заштита, но тоа нема да влијае на каскадната заштита.',
'protect-default' => 'Допуштено за сите корисници',
-'protect-fallback' => 'Барај дозвола од „$1“',
-'protect-level-autoconfirmed' => 'Блокирај нови и нерегистрирани корисници',
-'protect-level-sysop' => 'Само администратори',
+'protect-fallback' => 'Допуштај само корисници со дозвола „$1“',
+'protect-level-autoconfirmed' => 'Допуштај само автопотврдени корисници',
+'protect-level-sysop' => 'Допуштај само администратори',
'protect-summary-cascade' => 'каскада',
'protect-expiring' => 'истекува на $1 (UTC)',
'protect-expiring-local' => 'истекува $1',
@@ -2651,7 +2652,7 @@ $1',
# Contributions
'contributions' => 'Кориснички придонеси',
'contributions-title' => 'Придонеси на корисникот $1',
-'mycontris' => 'Придонеси',
+'mycontris' => 'придонеси',
'contribsub2' => 'За $1 ($2)',
'nocontribs' => 'Не се пронајдени промени што одговараат на овој критериум.',
'uctop' => ' (врв)',
@@ -2857,9 +2858,9 @@ $1',
Ако не изберете автоматско подновување, проверете на [[Special:DoubleRedirects|двојни]] или [[Special:BrokenRedirects|прекинати пренасочувања]].
На вас е одговорноста да се осигурате дека врските ќе продолжат да насочуваат таму за каде се предвидени.
-Имајте предвид дека страницата '''НЕМА''' да биде преместена ако веќе постои страница со новиот наслов, освен ако е празна или ако е пренасочување и нема историја на минати уредувања. Тоа значи дека можете да ја преименувате страницата како што била претходно доколку сте направиле грешка без да ја прекриете постоечката страница.
+Имајте предвид дека страницата '''нема''' да биде преместена ако веќе постои страница со новиот наслов, освен ако е не е пренасочување и нема историја на минати уредувања. Тоа значи дека можете да ја преименувате страницата како што била претходно доколку сте направиле грешка без да ја прекриете постоечката страница.
-'''ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ!'''
+'''Предупредување!'''
Ова може да биде драстична и неочекувана промена за популарна страница;
осигурајте се дека сте ги разбрале последиците од ова пред да продолжите.",
'movepagetext-noredirectfixer' => "Со користењето на овој образец можете да преименувате страница, преместувајќи ја целата нејзина историја под ново име.
@@ -4122,7 +4123,7 @@ $5
'specialpages-group-highuse' => 'Најкористени страници',
'specialpages-group-pages' => 'Списоци на страници',
'specialpages-group-pagetools' => 'Алатки за страници',
-'specialpages-group-wiki' => 'Вики-податоци и алатки',
+'specialpages-group-wiki' => 'Податоци и алатки',
'specialpages-group-redirects' => 'Пренасочување на специјални страници',
'specialpages-group-spam' => 'Алатки против спам',
@@ -4196,7 +4197,7 @@ $5
'logentry-delete-revision' => '$1 ја измени видливоста на {{PLURAL:$5|ревизија|$5 ревизии}} на страницата $3: $4',
'logentry-delete-event-legacy' => '$1 ја измени видливоста на настани во дневникот на $3',
'logentry-delete-revision-legacy' => '$1 ја измени видливоста на ревизии на страницата $3',
-'logentry-suppress-delete' => '$1 ја потисна страницата $3',
+'logentry-suppress-delete' => '$1 ја притаи страницата $3',
'logentry-suppress-event' => '$1 потајно ја измени видливоста на {{PLURAL:$5|настан во дневникот|$5 настани во дневникот}} на $3: $4',
'logentry-suppress-revision' => '$1 потајно ја измени видливоста на {{PLURAL:$5|ревизија|$5 ревизии}} на страницата $3: $4',
'logentry-suppress-event-legacy' => '$1 потајно ја измени видливоста на настани во дневникот на $3',
@@ -4272,7 +4273,7 @@ $5
'api-error-nomodule' => 'Внатрешна грешка: нема зададено модул за подигање.',
'api-error-ok-but-empty' => 'Внатрешна грешка: опслужувачот не одговара.',
'api-error-overwrite' => 'Презапишувањето врз постоечки податотеки не е дозволено.',
-'api-error-stashfailed' => 'Внатрешна грешка: опслужувачот не успеа да ја складира привремената податотека.',
+'api-error-stashfailed' => 'Внатрешна грешка: Опслужувачот не успеа да ја складира привремената податотека.',
'api-error-timeout' => 'Опслужувачот не одговори во очекуваното време.',
'api-error-unclassified' => 'Се појави непозната грешка.',
'api-error-unknown-code' => 'Непозната грешка: „$1“',